Adrian Titieni, naratorul filmului „România Sălbatică”, cel mai complex documentar despre natura din țara noastră

14 iulie 2021
Adrian Titieni, naratorul filmului „România Sălbatică”, cel mai complex documentar despre natura din țara noastră jpeg

Povestea celui mai amplu, complex și autentic proiect de film documentar despre România, a cărui premieră națională va avea loc pe 30 iulie în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), va fi narată de nimeni altul decît de cunoscutul actor Adrian Titieni. Biletele pentru premiera de la TIFF au fost deja puse în vînzare aici

adrian titieni inregistrari romania salbatica jpg jpeg

Unul dintre cei mai prolifici actori români, cu peste 100 de roluri de film, teatru și televiziune, Adrian Titieni va da glas imaginilor impresionante din România Sălbatică. Cunoscut de cinefili pentru aparițiile sale în numeroase producții autohtone de succes (Poziția copilului și Ana, mon amour – r. Călin Peter Netzer, Bacalaureat – r. Cristian Mungiu, Moon Hotel Kabul – r. Anca Damian), actorul a declarat la finalizarea înregistrărilor pentru filmul documentar produs de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache: „Simt admirație, respect și recunoștință pentru realizatorii acestui proiect atît de important, necesar și meritoriu. Sînt onorat și copleșit de faptul că am fost invitat să fac parte din familia România Sălbatică. Spun aceste cuvinte cu emoție și speranța de a mă fi ridicat la înălțimea așteptărilor.” Puteți asculta vocea actorului în trailer-ul proaspăt lansat al filmului: 

Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care România Sălbatică îl va aduce pe marile ecrane este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gîndită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară.

bucharest session orchestra and guests jpg jpeg

Alexei Țurcan este cunoscut pentru activitatea sa de peste 15 ani din cadrul trupei Travka și semnează coloana sonoră a numeroase spectacole, scurtmetraje și documentare din ultimii 10 ani, inclusiv a popularului Caisă, în regia lui Alexandru Mavrodineanu.

„Mie-mi place folclorul și iubesc sonoritățile locale, neșlefuite, a fost o provocare să îmbin aceste elemente - clasic și tradițional, să am un storytelling sonor coerent pe imagine. Am cîntat la tot ce se putea (acordeon, chitară, mandolă, țambal sau fluier) și la ce nu se putea (scînduri, oale, țevi și hîrtie). Iar cînd mi s-au terminat instrumentele, am cîntat cu vocea o mulțime de idei pe care le-am transpus ulterior în studio cu ajutorul unor invitați, maeștri ai instrumentelor lor”, a declarat Alexei Țurcan. Printre invitații speciali de care vorbește compozitorul se numără Raluca Stratulat (vioară și violă), Mihail Grigore (violoncel), Ștefan Milutinovici (fluier, caval și alte instrumente de suflat), Alex Avramovici (clarinet) și Julian Ritter (bass clarinet).

romania salbatica lunca inundata parcul natural balta mica a brailei jpg jpeg

                                              Parcul Natural Balta Mică a Brăilei

Orchestra a fost dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor minuțios scrise de Corina Ciuplea, iar întreg procesul de sound-design a fost înlesnit de echipa profesionistă de la UNDA Recording, aceasta pregătind și un set-up mobil care a făcut posibile înregistrările de orchestră în incinta studioului Electrecord, pentru ca într-un final Dan Georgescu să mixeze tot acest puzzle muzical.

„Din punctul meu de vedere, filmul România Sălbatică primește ceea ce merită cu adevărat - cele mai bune ingrediente locale, create de o echipă înarmată pînă-n dinți cu nimic altceva decît pasiune și dorința aprigă de a arăta lumii că avem cu ce”, a mai spus Alexei Țurcan.

inregistrari voice over romania salbatica jpg jpeg

Ioan Filip și echipa Smart Sound Studios sînt cei care s-au ocupat de creația și post-producția sunetului, reușind să completeze cu mult efort și migală atmosfera sălbatică din cadrul filmului documentar, avînd deja multă experiență în sunetul de documentar (Holy Father, Planeta Petrila, Totul nu va fi bine), dar și de film de ficțiune (Ilegitim, Fixeur, Marița, Monștri).

Pe piesa centrală a filmului România Sălbatică se va auzi vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvîrșită care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne, în muzica mainstream. A cîntat și colaborat mulți ani cu trupa Subcarpați, iar anul trecut a lansat primul ei album, „Oamenii se fac dor”.

România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Distribuit de Transilvania Film, va fi lansat în cinematografe în septembrie, în peste 50 de orașe, nu înainte de a-și începe călătoria prin țară în luna august cu o serie de proiecții-eveniment open-air.

rs1 1 jpg jpeg

                                                          Parcul Național Munții Rodnei

România Sălbatică este o producție NTD Film, co-produsă de Libra Films și Avanpost Media. 

Realizat cu sprijinul: Kaufland România și BCR 

Recomandat de: Europa FM

Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Historia, National Geographic, Decît o Revistă, Radio România Cultural, Agerpres, Cinemagia, Zile și Nopți, Descoperă.ro, Savantgarde.

Partener de monitorizare: mediaTRUST

***

Noutăți, programul evenimentelor din țară și povești din culisele filmărilor vor fi postate pe pagina de Facebook a filmului precum și pe pagina de Instagram.

TrailerYouTube | Facebook

Mai multe informații: www.romaniasalbatica.ro

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Cât costă minivacanța de 1 Mai-Paște pe Valea Prahovei sau în stațiunea Padina-Peștera
În scurt timp începe minivacanța de 1 Mai-Paște (5 mai 2024), prilej de relaxare și călătorii. Două populare destinații sunt Valea Prahovei și stațiunea Padina-Peștera (Dâmbovița). Ofertele de cazare sunt multiple și variate.
image
Ce ascunde China în Wuhan. Misterele locului de unde a pornit pandemia, dezvăluite de un cunoscut vlogger român VIDEO
Cătălin Stănciulescu, vlogger-ul român devenit celebru pentru în peregrinările sale a făcut interviu cu fratele celebrului baron al drogurilor, Pablo Escobar, a vizitat Wuhan, locul din China de unde a pornit pandemia care a ucis zeci de milioane de oameni.
image
Zboruri din Sibiu, de la 200 de euro biletul. Care sunt destinațiile de vacanță
Se reiau cursele spre cinci destinații de vacanță din această vară, cu un total de zece frecvențe săptămânale, ce vor fi disponibile pentru rezervare la agențiile de turism cu care colaborează aeroportul din Sibiu.

HIstoria.ro

image
Cum au construit polonezii o replică a Enigmei germane
Cu toate că germanii au avut o încredere aproape totală în integritatea comunicațiilor realizate prin intermediul mașinii de criptare Enigma, în final această credință s-a dovedit eronată, în primul rând subestimării capabilităților tehnologice și ingeniozității umane ale adversarilor.
image
Cine erau bancherii de altădată?
Zorii activităților de natură financiară au apărut în proximitatea și la adăpostul Scaunului domnesc, unde se puteau controla birurile și plățile cu rapiditate și se puteau schimba diferitele monede sau efecte aduse de funcționari ori trimiși străini ce roiau în jurul curții cetății Bucureștilor. 

image
A știut Churchill despre intenția germanilor de a bombarda orașul Coventry?
Datorită decriptărilor Enigma, aparent, Churchill a aflat că germanii pregăteau un raid aerian asupra orașului Coventry. Cu toate acestea, nu a ordonat evacuarea orașului și nici nu a suplimentat mijloacele de apărare antiaeriană.