Adrian Titieni, naratorul filmului „România Sălbatică”, cel mai complex documentar despre natura din țara noastră
Povestea celui mai amplu, complex și autentic proiect de film documentar despre România, a cărui premieră națională va avea loc pe 30 iulie în cadrul Festivalului Internațional de Film Transilvania (TIFF), va fi narată de nimeni altul decît de cunoscutul actor Adrian Titieni. Biletele pentru premiera de la TIFF au fost deja puse în vînzare aici.
Unul dintre cei mai prolifici actori români, cu peste 100 de roluri de film, teatru și televiziune, Adrian Titieni va da glas imaginilor impresionante din România Sălbatică. Cunoscut de cinefili pentru aparițiile sale în numeroase producții autohtone de succes (Poziția copilului și Ana, mon amour – r. Călin Peter Netzer, Bacalaureat – r. Cristian Mungiu, Moon Hotel Kabul – r. Anca Damian), actorul a declarat la finalizarea înregistrărilor pentru filmul documentar produs de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache: „Simt admirație, respect și recunoștință pentru realizatorii acestui proiect atît de important, necesar și meritoriu. Sînt onorat și copleșit de faptul că am fost invitat să fac parte din familia România Sălbatică. Spun aceste cuvinte cu emoție și speranța de a mă fi ridicat la înălțimea așteptărilor.” Puteți asculta vocea actorului în trailer-ul proaspăt lansat al filmului:
Dincolo de imaginile fabuloase pe care documentarul le promite publicului, un alt element de autenticitate și spectacol pe care România Sălbatică îl va aduce pe marile ecrane este coloana sonoră, prima din ultimele decenii compusă special pentru orchestră. Aceasta reprezintă o inițiativă muzicală curajoasă, gîndită de compozitorul Alexei Țurcan și înregistrată alături de Bucharest Film Orchestra, prima și singura orchestră de studio-session din țară.
Alexei Țurcan este cunoscut pentru activitatea sa de peste 15 ani din cadrul trupei Travka și semnează coloana sonoră a numeroase spectacole, scurtmetraje și documentare din ultimii 10 ani, inclusiv a popularului Caisă, în regia lui Alexandru Mavrodineanu.
„Mie-mi place folclorul și iubesc sonoritățile locale, neșlefuite, a fost o provocare să îmbin aceste elemente - clasic și tradițional, să am un storytelling sonor coerent pe imagine. Am cîntat la tot ce se putea (acordeon, chitară, mandolă, țambal sau fluier) și la ce nu se putea (scînduri, oale, țevi și hîrtie). Iar cînd mi s-au terminat instrumentele, am cîntat cu vocea o mulțime de idei pe care le-am transpus ulterior în studio cu ajutorul unor invitați, maeștri ai instrumentelor lor”, a declarat Alexei Țurcan. Printre invitații speciali de care vorbește compozitorul se numără Raluca Stratulat (vioară și violă), Mihail Grigore (violoncel), Ștefan Milutinovici (fluier, caval și alte instrumente de suflat), Alex Avramovici (clarinet) și Julian Ritter (bass clarinet).
Parcul Natural Balta Mică a Brăilei
Orchestra a fost dirijată de Tiberiu Soare, cu ajutorul partiturilor minuțios scrise de Corina Ciuplea, iar întreg procesul de sound-design a fost înlesnit de echipa profesionistă de la UNDA Recording, aceasta pregătind și un set-up mobil care a făcut posibile înregistrările de orchestră în incinta studioului Electrecord, pentru ca într-un final Dan Georgescu să mixeze tot acest puzzle muzical.
„Din punctul meu de vedere, filmul România Sălbatică primește ceea ce merită cu adevărat - cele mai bune ingrediente locale, create de o echipă înarmată pînă-n dinți cu nimic altceva decît pasiune și dorința aprigă de a arăta lumii că avem cu ce”, a mai spus Alexei Țurcan.
Ioan Filip și echipa Smart Sound Studios sînt cei care s-au ocupat de creația și post-producția sunetului, reușind să completeze cu mult efort și migală atmosfera sălbatică din cadrul filmului documentar, avînd deja multă experiență în sunetul de documentar (Holy Father, Planeta Petrila, Totul nu va fi bine), dar și de film de ficțiune (Ilegitim, Fixeur, Marița, Monștri).
Pe piesa centrală a filmului România Sălbatică se va auzi vocea Mădălinei Pavăl, o artistă desăvîrșită care a adus folclorul din Bucovina pe ritmuri moderne, în muzica mainstream. A cîntat și colaborat mulți ani cu trupa Subcarpați, iar anul trecut a lansat primul ei album, „Oamenii se fac dor”.
România Sălbatică este cel mai complex documentar dedicat naturii din țara noastră și promite publicului filmări în premieră pentru România, din regiuni spectaculoase și greu accesibile, precum și povești unice despre biodiversitatea țării. Distribuit de Transilvania Film, va fi lansat în cinematografe în septembrie, în peste 50 de orașe, nu înainte de a-și începe călătoria prin țară în luna august cu o serie de proiecții-eveniment open-air.
Parcul Național Munții Rodnei
România Sălbatică este o producție NTD Film, co-produsă de Libra Films și Avanpost Media.
Realizat cu sprijinul: Kaufland România și BCR
Recomandat de: Europa FM
Parteneri media: Adevărul, Dilema Veche, Historia, National Geographic, Decît o Revistă, Radio România Cultural, Agerpres, Cinemagia, Zile și Nopți, Descoperă.ro, Savantgarde.
Partener de monitorizare: mediaTRUST
***
Noutăți, programul evenimentelor din țară și povești din culisele filmărilor vor fi postate pe pagina de Facebook a filmului precum și pe pagina de Instagram.
Mai multe informații: www.romaniasalbatica.ro