Acolo unde nu mai e trotuar, Palatul Noblesse, un șemineu cu pisică

Publicat în Dilema Veche nr. 620 din 7-13 ianuarie 2016
Acolo unde nu mai e trotuar, Palatul Noblesse, un șemineu cu pisică jpeg

 La finalul anului trecut a apărut pe DVD

cel mai bun film românesc din 2015 și unul dintre cele mai bune din ultimii ani. Pe lîngă o broșură care include interviuri, cronici și un dicționar de arhaisme (știți ce înseamnă

aveți bonus și cele mai noi scurtmetraje ale lui Radu Jude,

și

Luați DVD-ul, e ca și cum ați avea un Urs de Argint acasă. (Luiza Vasiliu)

de Ana-Maria Callimachi (traducere de Lidia Grădinaru, Editura Corint). Urmaşă a boierilor Văcăreşti şi Măneşti, Ana-Maria Callimachi a trăit între anii 1892-1970 și a plecat în exil în 1940 în Marea Britanie, unde a şi apărut prima ediţie a acestor memorii despre Bucureştiul şi Parisul începutului de secol XX, perioada războiului şi, în general, despre viaţa şi moravurile aristocraţiei europene: „Interviurile matrimoniale, care implicau rangul, averea şi funcţia, erau chestiuni complicate, elaborate cu grijă pentru a permite gradul maxim de atractivitate şi succes. Dacă aveai cît de cît simţul umorului, se dovedeau deopotrivă distractive şi favorabile melancoliei… Cînd era vorba de franţuzoaice, bărbatul era de obicei fortăreaţa ce trebuia cucerită, domnişoarele fiind mai mult decît împăcate cu rolul lor de ofrande arse pe altarul matrimonial. Asta justifica aforismul lui Alphonse Karr: «Toate femeile ar trebui să se căsătorească, bărbaţii – niciodat㻓. (Marius Chivu)

Palatul Noblesse – centru de arte și evenimente. Monument istoric de curînd restaurat, această clădire dispusă pe patru niveluri, cu un număr de aproximativ 40 de camere, păstrează o bine temperată proporție de volum, culoare și design, toate conturînd o atmosferă calmă, de rafinat și ademenitor bun-gust. Situat într-o zonă a Bucureștiului aflată încă la răscrucea drumurilor încărcate cu amintirile și aromele Orientului, în proximitatea plină de legendă a Bisericii cu Sibile sau cu Sfinți, datînd din secolul al XVII-lea, acest centru cultural se vrea o alternativă la comercialul agresiv și găunos. După o vizită aici, cu siguranță veți scoate din raft Romanul adolescentului miop sau Dubla existență a lui Spiridon V. Vădastra. Parcă acum paginile de tinerețe ale lui Mircea Eliade au altă savoare. (Ruxandra Mihăilă)

de Shel Silverstein, ediție bilingvă (Editura Arthur, 2015). Pentru că mi-a redeschis apetitul pentru poezie într-un mod neașteptat. O poezie amuzantă și plină de fantezie, în care nimic nu este ceea ce pare a fi sau poate că este, dar pe dos. Și pentru că este vorba despre o traducere minunată a lui Florin Bican. De citit oricînd, nu doar în ultima zi a anului, înainte de a-ți pune dorințe pentru anul care vine, pentru că le vei regăsi pe toate în poeziile lui Silverstein! (Adina Popescu)

Un șemineu cu pisică. Am stat, de curînd, lîngă șemineul unor prieteni, în care ei au făcut un foc adevărat: au adus surcele, ba chiar lemne mai mari, pe care le-au spart, bărbătește, cu toporul. Apoi au adăugat bucăți din mobile vechi, picioare de mese sau de scaune, unele cu model. Focul creștea (în cadrul lui reglementar și bine delimitat) și eu mă uitam fascinată. Mai ales că în fața lui adăsta, din cînd în cînd, un perfect motan portocaliu cu alb, aproape rotund. (Iaromira Popovici)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Parteneri

Revoltă în masă la Leeds  Mai mulți români au fost implicați  Foto Captură video YouTube jpg
Revolta românilor din Leeds. Ambasada României la Londra acordă atenție prioritară cazului minorilor români
Reprezentații Consulatului General al României la Manchester și ai Ambasadei României la Londra continua să acorde atenție prioritară cazului în care sunt implicați și cetățeni români minori și menține legătura cu familiile acestora, a transmis Ministerul Afacerilor Externe printr-un comunicat.
Steagul roșu arborat pe litoral din cauza vântului și a curenților marini puternici Foto Antonia Ispas
Preţuri nesimțite pe litoralul românesc. Turiștii, obligați să plătească 200 de lei pentru a pune un cearceaf pe „pat de scoici”
De la 1 iulie, pe litoralul românesc preţurile au explodat, fie că este vorba despre cazare, mâncare sau alte servicii. Tot mai mulţi români iau în considerare deja pentru anul viitor destinaţii din afara ţării, unde preţurile sunt mult mai mici.
Alegeri in SUA FOTO Profimedia jpg
De ce fierb democrațiile occidentale și cum se va termina lunga confruntare internă și externă
Pe scurt: 1. Nu doar în contextul fierbinte al arșiței de vară, democrațiile occidentale par să fi ajuns în „punctul de fierbere”.
dentista ucisa la Braila Stitile ProTV png
Percheziții în dosarul crimei de la Brăila. Autoritățile caută haine și obiecte care ar fi avut legătură cu uciderea medicului stomatolog
Polițiștii din Brăila au făcut descinderi în dosarul crimei care a avut loc într-un cabinet de stomatologie din oraș. Autorățile au percheziționat locuințele principalului suspect, a mamei și soacrei acestuia, au declarat surse pentru G4Media.
Israel jpg
Sportul discriminează: cum sunt tratate țările angrenate în războaie la Jocurile Olimpice de la Paris
Cine crede că sportul și politicul pot fi separate visează, de fapt, cai verzi pe pereți.
Picture1 jpg
Cum înveți să fi român? Pledoarie pentru educația limbii și culturii române pentru copiii din Diaspora
Dacă locuiești într-o țară străină, merită să îți înveți sistematic copilul să vorbească limba natală? Răspunsul nu este simplu, dar merită căutat cu atenție.
2 kamala harris prima femeie presedinte a sua joe biden jpg jpeg
Joe Biden explică de ce s-a retras din cursa prezidențială. „Mi-a devenit clar”
Preşedintele american Joe Biden a apărut miercuri în fața națiunii cu un discurs mult așteptat. Președintele american a adus lămuriri
Suporter Facebook jpg
România se lovește, din nou, de impostură: fenomenul care se manifestă cu ocazia Jocurilor Olimpice
La fiecare 4 ani, apar niște „specialiști“ sau „fani înfocați ai sportului“ care fac orice pentru a-și asocia imaginea cu succesul unor oameni despre care nu știau mai nimic înainte de JO.
Război în Ucraina - soldați ucraineni în Bahmut, Donețk FOTO Profimedia
Trei morţi şi patru răniţi după ce câţiva soldaţi ucraineni s-au împuşcat între ei
Un incident armat între soldații ucraineni staționați în regiunea Harkov din nord-estul țării s-a soldat cu moartea a trei soldați și rănirea gravă a altor patru, a anunțat miercuri armata ucraineană.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.