A apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont

Publicat în Dilema Veche nr. 746 din 7-13 iunie 2018
A apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont jpeg

■ Galeria Galateca prezintă, în perioada 12-22 iunie, expoziţia itinerantă „Art 100. Împreună în Europa. Dialog cultural româno-german“. 23 de artişti români şi 23 de artişti germani își expun lucrările. Apoi, în luna septembrie, expoziţia va fi prezentată la Aachen, în Germania. (Matei Martin)

■ Plantația de nuci din Lazu’ Tomiradului și din Valea Znidii (sat Grid, județ Brașov). Sandu Diducului a săpat 100 de gropi, a cumpărat 100 de puieți, din bănișorii lui (vorbă gridănească de alint) și i-a plantat, tocmai hăt, în pădurea mare… Să tot fie vreo cinci-șase ani în urmă. Desigur, cifra nu are nici o legătură cu omologata centenară. Dar gestul lui singular, uitat de lume și chiar sporovăit de una lume, cum că n-ar fi prea în regulă cu Sănducu, merită includerea în calendarul de onoare, propriu. (Ruxandra Mihăilă)

■ La Humanitas a apărut Jurnalul lui Denis de Rougemont (două volume, al treilea va apărea spre toamnă). Credea într-o Europă federalizată de singurul liant care poate funcționa cu adevărat între toți europenii: cultura de tip creștin, în care persoana și demnitatea ei este fundamentul, iar principiul subsidiarității îi este constitutiv. După ce îl veți citi pe De Rougemont și veți înțelege de ce Eugène Ionesco îl propunea tinerilor aflați în căutarea unui sens al lumii, mă veți înțelege de ce mă tot gîndesc cum să fac să‑l conving pe Jean‑Claude Juncker să‑l citească pe De Rougemont și nu pe Marx. (Sever Voinescu)

■ Două ore de blues american și folclor ardelenesc sau, mai bine zis, concertul Nightlosers din 9 iunie, de la 19,30, la Green Hours, București. (Stela Giurgeanu)

■ Pentru că vine vara şi poate veţi vrea să călătoriţi nu prea departe, recomand cu tărie albumul de peste 500 de pagini de text şi fotografie (realizate inclusiv cu drona) Oraşe în rezumat. Piese din Europa şi istoriile lor de Cătălin D. Constantin (Editura Peter Pan ART), o admirabilă – inclusiv grafic – lucrare de istorie, arhitectură, antropologie culturală şi travel. De fapt, dacă mă gîndesc mai bine, este atît de consistentă încît poate funcţiona nu doar ca ghid, dar şi ca un înlocuitor de călătorii. Stai acasă şi te plimbi prin pieţele Europei. (Marius Chivu)

■ Două remarcabile (şi necesare) integrale poetice din opera unor mari poeţi europeni: Wislawa Szymborska, Versiunea întîmplărilor (traducere de Passionaria Stoicescu şi Constantin Geambaşu, Editura Tracus Arte) şi Giuseppe Ungaretti, O viaţă de om (traducere de Nicoleta Dabija, Editura Paralela 45). Ambele masive opuri beneficiază de prefeţe, note şi tabele cronologice realizate cu pricepere. Şi costă cam cît două pachete de ţigări. (Marius Chivu)

■ Charleston, lungmetrajul de debut al lui Andrei Crețulescu, a intrat pe ecrane. E o poveste sentimentală, învăluită în fum de țigară, cu mai multă muzică decît în filmele românești ale ultimului deceniu. În rolurile principale o să-i vedeți pe Șerban Pavlu și pe Radu Iacoban. (Ana Maria Sandu)

Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.