12-14 august: Conferințele Dilema veche revin la Arad

29 iulie 2021
12 14 august: Conferințele Dilema veche revin la Arad jpeg

Demarate în 2019 prin colaborarea echipei arădene a Festivalului de Științe Umaniste cu redacția celei mai prestigioase reviste de cultură din România, Conferințele Dilema veche revin între 12 și 14 august în orașul Arad.

După ce ediția arădeană din 2020 a fost anulată de condițiile pandemice,  Conferințele Dilema veche, concepute de la bun început ca proiect itinerant, s-au desfășurat în alte două orașe, Cluj-Napoca (octombrie 2020) și Timișoara (iunie 2021). A fost păstrat formatul de maraton cultural întins pe mai multe zile, cu aceiași invitați de prestigiu și cu aceiași organizatori: arădenii de la Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche.

La Arad, invitații confirmați ai organizatorilor sînt: scriitorii Ioan T. Morar și Adriana Babeți, rectorul UBB, profesorul Daniel David, Preasfințitul Ignatie, episcopul Hușilor, fostul director al Operei vieneze, Ioan Holender, și pianiștii Andrei Vieru și Ana Silvestru. Moderatorul Conferințelor va fi, ca de obicei, redactorul-șef al revistei Dilema veche, Sever Voinescu.

Cu toții sînt invitați să conferențieze și să dialogheze în jurul temei ediției arădene: Aproapele de departe. Diasporă, migrație, exil.

cdv 2019 arad jpg jpeg

„Istoria, se spune, e scrisă de învingători. Iar învingătorii sînt cei care, chiar de s-au perindat în timp prin spații geografice uriașe, au făcut ca, pînă la urmă, civilizația lor să prindă rădăcini într-un loc anume. Rătăcitorii, cei alungați, refugiații sînt marginalii istoriei. Și totuși, experiența personală a exilaților, a ostracizaților, a deportaților pare de multe ori mai puternică și mai importantă în istoria culturală ori religioasă a omenirii decît cea a unor învigători vremelnici. Ba uneori, și ca experiență colectivă a unor popoare prin excelență ale exilului, dă seama despre o forță mai mare decît cea a statorniciei geografice.

Pentru noi, românii, experiența diasporei masive e nouă și e privită de cele mai multe ori ca un eșec istoric. În 2020, pentru prima dată în istoria noastră, în diasporă s-au născut mai mulți copii decît între granițele naționale. Să fie oare acest fapt încă un semn al pericolului demografic care ne paște sau, dimpotrivă, unul al unei șanse în plus, față de cea economică, venite dinspre românii emigrați în Occident? Și, în general, cît eșec și cîtă oportunitate e în faptul că milioane de români au ales să-și croiască un destin în afara României?

Acestea sînt cîteva dintre întrebările din jurul temei Conferințelor Dilema veche de la Arad: Aproapele de departe. Sub acest titlu, le-am propus invitaților noștri să vorbească despre problemele diasporei, migrației și exilului, ca experiențe personale, comunitare, ca provocări deopotrivă culturale, politice, sociale, din perspectiva istoriei noastre recente sau din cea a istoriei universale, desfășurată sub chiar ochii noștri sau avînd vechimea mitului.” (Cătălin Lazurca, directorul executiv al Conferințelor)

cdv 2019 arad 1 jpg jpeg

Programul pe zile și ore de la Arad este următorul:

Joi 12 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei

18.30: Ioan T. Morar, Români în Legiunea străină

19.45: Adriana Babeți, Nostalgia sau Arta întoarcerii acasă

Vineri 13 august, Sala Regele Ferdinand a Primăriei

18.30: Daniel David, Românii între etnie și naționalitate. O analiză psihoculturală

19.45: P.S. Ignatie, Hristos, departele - aproapele nostru

Sîmbătă 14 august, Filarmonica Arad

18.30: Acorduri îndepărtate, armonii apropiate, o serată muzicală cu Ioan Holender, Andrei Vieru, Ana Silvestru. Moderator: Sever Voinescu

cdv 2019 arad 2 jpg jpeg

Ca de obicei, intrarea va fi liberă la toate evenimentele, neplătindu-se bilet, accesul făcîndu-se în limita locurilor disponibile și cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data desfășurării.

Conferințele Dilema veche sînt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală în colaborare cu revista Dilema veche.

Finanțator principal: Centrul Municipal de Cultură Arad

Parteneri: Fundația Alber, Filarmonica Arad

Sponsor: Grup West Arad, dealer Opel

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

thumbnail Afis Calea Victoriei jpg
„Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești”
Muzeul Municipiului București invită publicul la vernisajul expoziției tematice „Calea Victoriei, incursiune în istoria unei ulițe domnești”, eveniment care va avea loc miercuri, 18 septembrie, ora 17.00, la Palatul Suțu (Bd. Ion C. Brătianu, nr. 2). „Calea Victoriei, fost Pod al Mogoșoaiei, este u
cub horoscop 2 gif
Zodiile urmărite de ghinion până la finalul lunii septembrie. Vor avea parte de o perioadă de coșmar, cu multe probleme
Fie că își pierd locul de muncă sau află că persoana iubită îi trădează, aceste zodii vor avea o perioadă de coșmar până la finalul lunii septembrie. Care sunt nativii ce vor fi urmăriți de ghinion în această perioadă și cum pot depăși obstacolele care se ivesc.
thumbnail 1 Muzeul National Cotroceni jpg
Vizite gratuite la Muzeul Național Cotroceni, de Zilele Europene ale Patrimoniului
Cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului, organizate anual la inițiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene, Muzeul Național Cotroceni oferă sâmbătă, 21 septembrie,vizite în regim de gratuitate, cu intrare liberă, fără programare, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
Thierry Breton FOTO EPA-EFE
Thierry Breton a demisionat din funcția de comisar european al Franței. Pe cine a propus Emmanuel Macron
Thierry Breton a anunțat în cursul dimineții de luni, 16 septembrie, că demisionează din funcția de comisar european însărcinat cu piața internă. Anunțul a fost făcut într-o postare pe rețeaua de socializare a miliardarului american Elon Musk, X.
1 proverbe japoneze jpg jpeg
Ce înseamnă, de fapt, expresia „ai carte, ai parte”. 80% dintre români greșesc, doar experții la limba română cunosc răspunsul
Proverbul „Ai carte, ai parte” este adesea interpretat ca o legătură între nivelul de educație al unei persoane și succesul sau avantajele de care ar trebui să beneficieze aceasta.
PAG 3 MAIN Inundații la Slobozia Conachi 2 FOTO ISU galați jpg
Cod roşu de viituri pe râuri din Galați și Vaslui. Sunt alerte și pe alte râuri din Moldova
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, luni, o nouă atenţionare Cod roşu de viituri, valabilă până marţi la prânz pe două râuri din judeţele Galaţi şi Vaslui.
Atentatotr Trump x @ Mr Andy Ngo png
Bărbatul arestat în cazul tentativei de asasinare a lui Trump recruta mercenari pentru războiul din Ucraina. Apăruse la TV și în România
Concentrarea lui Ryan Routh pe Ucraina devenea nesănătoasă, spune un fost voluntar în Kiev, în timp ce televiziunile rusești au amplificat informațiile din SUA potrivit cărora suspectul arestat în cazul tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump este un susținător fervent al Ucrainei.
Camioane aprovizionare FOTO EPA-EFE
România nu mai are șoferi de TIR și angajează mii de filipinezi pentru a rezolva problema. Criză acută de personal și în căminele de bătrâni
România a angajat 3.000 de șoferi de TIR din Filipine, fiind făcute o serie de demersuri și pentru recrutarea de personal pentru îngrijirea bîtrânilor din căminele specializate.
Panait Istrati. Pe verso, însemnarea: „Atena 1928 1 ianuarie” (© ANR, SANIC, Colecția Documente Fotografice, F I 6776)
Scriitorul român care a fost condamnat la închisoare pentru că a răpit o minoră. E un nume cu greutate în literatura română
Panait Istrati este un nume de referință în literatura română, a cărui operă a strălucit pe scena literară europeană. Cu toate acestea, povestea sa de viață este la fel de fascinantă și complexă ca și cărțile pe care le-a scris.