Cum se mai poate preda romanul Moromeții

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Cum se mai poate preda romanul Moromeții jpeg

Proiect didactic cu tema: Moromeții, Marin Preda. Tipul lecției: predare-învățare. Clasa: a XII-a. (Grad de accelerare a pulsului pe-motiv-că-tema-e-dificilă-de-tine-depinde-cum-o-faci-să-placă, rubrică inexistentă în Proiect: avansat.) 

Teasing Scenario 1 

Dragii mei, le spun liceenilor mei, s-a supărat Moromete pe voi. Intru în clasă şi, fără introducerea despre competenţe specifice şi tema lecţiei, spun: Uite, Moromete nu înţelege de ce vorbiţi despre el fără să ştiţi prea bine ce i se întîmplă. Vouă v-ar conveni să vorbească cineva despre voi fără să vă cunoască? Nu aveţi timp să citiţi romane, a, înţeleg foarte bine chestia asta, dar ştiţi, conform curriculum-ului, ce tip de viziune narativă, ce tip de narator, ce metode narative se folosesc în romanul românesc de după al Doilea Război Mondial. Ziceţi că pe-astea le ştiţi și că nu-i problemă? Da, sigur că da, înţeleg că satul pentru voi nu e…, bineînţeles că tema cu deruralizarea etc. nu vă privește, sigur voi trăiți la oraș, și ncă ce oraș. Atunci ce să mai învăţăm noi astăzi? Hai să învăţăm împreună să facem o mămăligă. Ce părere aveţi? Care e opinia voastră despre asta? Ce ziceţi, punem de-o mămăligă? Cum se face, mă întrebaţi? Păi, ia să vedem. Se ia un ceaun. Ceaun, cuvînt de origine turcă, „vas din fontă cu fundul rotund“, probabil astăzi un arhaism în mediile urbane. Scrieţi: S ia 1 caun, S puN saR, apa aprox. ¾ la fiert, S puN malai P deasupr. Cind fierbe apa S puN tot malai shi S amestecă cu 1 facaletz. Opriți-vă să vă explic. Făcăleţul este un fel de bîtă de baseball mai mică cu care se amestecă mălaiul din mămăligă. Mămăliga, în mod moromeţian să zicem, s-ar tăia cu aţa, nu cu un cuţit. E ceea ce în meniurile italieneşti se numeşte polenta.

„Haideţi, doamnă, de ce nu ziceţi aşa? Păi, ştiam ce e.“

Da’ cum se frige Moromete cu fasolea cînd iau masa în ziua secerișului, știți?

„He, e mișto scena, doamnă!“

Teasing Scenario 2

Pînă una-alta, m-am gîndit să vă întreb: cum a fost ultima cină pe care ați -luat-o în familie? Obișnuită, ziceți? A, bun. Despre ce-ați vorbit?

„Chestii, lucruri de peste zi, că un tîmpit nu-ș’ce-a făcut la serviciu’ lu’ mama, că n-am găsit loc de parcare, zice tata, că mă lăsați la majoratu’ lu’ Cris sîmbătă, am zis io, d-astea. A, și sor’mea a zis că s a gîndit că vrea să intre la Informatică. Cam astea.“

Păi, da. Ei, acum, Moromeții ăștia despre ce vorbesc la cina aia a lor? Că băieții mari ar pleca la București, da’ mai întîi Achim, să vadă cum merge treaba, că Niculae vrea la școală, mă Ilie, zice Catrina. Chestii obișnuite, de-astea.

„Mda, doamnă, nu e prea mare diferența. Da’ e nasol că Niculae n-avea scaun totuși. Mișto și că frații mai mari stau lîngă ușă, gata oricînd să plece. Și că Duțulache fură brânza și Moromete zice să-i dea și apă!“

Teasing Scenario 3

Adevărul este, dragii mei, că pe Moromete eu nu l-am mai găsit nicăieri pe unde am umblat, dar tare aș fi vrut, sînt sigură că nu l-am căutat unde trebuie, nu am nas pentru asta, poate mă ajutați. Pentru el, cică pămîntul e un fel de condiție a libertății, oare cum o fi asta? Adică, dacă ai pămînt, ai tot, viața e ușoară, nu-ți rămîne decît – firește după ce-l muncești –, să te bucuri de viață. Să stai pe stănoaga podiștei – cum s-o traduce asta în engleză, vă-ntreb? – și să te uiți la lumea care trece, bucuros că viața merge înainte. Ai răgaz, timp și chef să contempli lumea, ei? În cărți se zice c-ar fi cel din urmă ţăran. Că vin evenimentele peste el. Că-și pierde pămîntul de tot, odată cu nenorocirea aia de cooperativizare, și-odată cu el, și bucuria-asta a contemplării lumii. Că nu-i mai rămîne motiv să zică: Domnule, eu totdeauna am dus o viață independentă! În alte cărți, se zice că între Moromete și Kant nu ar fi mare diferență, că își pun aceleași probleme, dar cică le rezolvă cu altă tehnică. Care e tehnica asta a lui Moromete aș vrea eu să aflu de la voi, de la cei mai inteligenți adolescenți pe care eu îi cunosc.

Are importanță că Moromete e țăran? Vedeți voi, pe Moromete nu îl preocupă atît problema pămîntului, ci mai degrabă ce decurge din proprietatea asta. Tragedia apare cînd vede că fiii nu-l înțeleg sau că nu gîndesc la fel, că aleg alt drum. Voi ce-ați fi făcut dacă erați Moromete? Dar Achim, să zicem?

Tăcerea mare în clasă. Priviri mari și interesate.

Teasing Scenario 4

V-aș spune, dragii mei adolescenți, că l am auzit pe Moromete: „Faceţi ca ăla care s-a dus la ore de cică învăţămînt politic şi cînd s-a-ntors, l-a întrebat Nae Bizdună: „Ce-ai învăţat, bă, ăsta a’ lu’ Trică la şcoala aia de partid a ta?“ şi ăsta: „Păi, citez, lupta de clasă se ascute la vîrf, am încheiat citatu’“, „Și altceva?“, Păi, citez, munca l-a creat pe om, am încheiat citatu’ şi că, citez, sprijiniţi-vă pe ţărani, am încheiat citatu’“, a mai zis ăla şi atunci Nae Bizdună l-a mai întrebat: „Ce e, bă, Trică, citez şi citatu’ ăsta al tău?“, „Nu ştiu, bă, Nae“, a răspuns Trică, „da’ din cîte am înţeles eu e aşa un fel de sanchi!“ Aşa şi voi, la Bac sau la teză, citez şi am încheiat citatu’, fără să ştiţi despre ce e vorba, de fapt, fără să ajungeţi la capătul lucrurilor sau la miezul lor, adică aşa, un fel de sanchi, chichi sau de trei lei ridichi! Pentru asta, domnule, ajungem să vedem că nu copiii au vreo vină în asta şi că vina trebuie căutată în altă parte. Ce faci tu pentru ei trebuie să te gîndeşti, ce rămîne după tine? – aia te-ntreb. Ce-i înveţi, fiindcă la un copil, chiar dacă zici că pricepe, ceva tot îi rămîne în cap mai tîrziu şi tu eşti responsabil pentru asta… Că degeaba o să le spui tu vorbe, dacă nu crezi în ele, c-o fi, c-o păţi, cînd or să ajungă mari or să te ia la socoteală că de ce nu le-ai spus lor aşa cum erau lucrurile, că de ce nu te-ai străduit să le explici. Sau, şi mai trist, punem cazu’ că n or să afle niciodată cum a stat treaba cu pămîntul şi cu rolul ţăranului înainte și după război, în satul de cîmpie sau unde a fost el, şi atunci vin și te-ntreb: ce viitor poţi să zici că le-ai construit, dacă ei nu ştiu de unde vin? E, poți să-mi răspunzi, profesore?

Şi în al doilea rînd, ei, aicea e o chestiune mai complicată… Cică „unde a boicotat badea Gheorghe istoria?“ Asta înseamnă că badea Gheorghe chiar a boicotat istoria, nu a zis Preda asta de nebun! Ei, să vedem, știți unde? Putem să demonstrăm asta sau, dimpotrivă, badea ăsta nu a reușit să boicoteze nimic? Dar, dacă nu vreţi să vedeţi lucrurile aşa, dacă timpul nu mai are răbdare, ei, atunci… Nu aflăm nici unde a boicotat badea Gheor-ghe ăsta istoria, nici ce se-ntîmplă mai tîrziu, în volumul al II-lea sau aiurea, uite, chiar în zilele noastre ce nu mai sînt țărani, aud? Ne răcim gura de pomană! Uite, Niculae! Negru de supărare, pentru că nimeni nu se interesa de el decît de episodul cu frigurile şi cu premierea, foarte rar de cel cu oaia, vreau să vă întreb eu pe dumneavoastră, şi-aicea o să vreau să vă gîndiţi bine, cum faceţi să înţelegeţi ce facem şi ce spunem noi în capu’ nostru, în carte, dacă vreți, fără să vreți să dați cu ochii de noi? Or să-şi şteargă toţi picioarele pe voi, că nu v-ați întors să vă uitați în gura noastră!“ 

(Grad de înregistrare a bucuriei în momentele de dezbatere de la clasă – rubrică inexistentă în proiectul didactic – maxim.) 

Ohara Donovetsky este profesoară și scriitoare.

Foto: Stere Gulea

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

avion f 35 jpg
România devine cel de-al 20-lea membru al Alianței Globale F-35
Guvernul României a confirmat astăzi intenția sa de a achiziționa 32 de aeronave Lockheed Martin F-35 Lightning II de generația a cincea, prin semnarea unei scrisori de ofertă și acceptare (LOA).
ninsori trafic jpg
Haos în trafic din cauza ninsorilor abundente: drumuri blocate, trenuri oprite, zboruri întârziate. Mii de case, fără curent
Ninsorile abundente și viscolul din centrul, nordul și estul țării au provocat numeroase probleme de trafic rutier, feroviar și aerian. În ciuda intervențiilor masive ale autorităților
Neymar facebook jpeg
Neymar a plătit 50 de milioane de euro ca să fie vecin cu români
Moda achiziționării de apartamente în Dubai, care face furori printre români, l-a prins și pe superstarul brazilian Neymar.
banner pensii png
Nu mai sunt bani pentru plata tuturor pensiilor în decembrie. Guvernul apelează la Fondul de Rezervă
Ministerul Muncii nu mai are suficienţi bani pentru a plăti toate pensiile în luna decembrie, aşa că joi urmează să fie aprobată scoaterea a 1,6 miliarde de lei din Fondul de Rezervă pentru ca oamenii să-şi primească banii.
arestati talharie
Tâlhărit de zeci de mii de euro de o damă de companie și concubinul acesteia. Cum au acționat
Un bărbat a fost ademenit la o locuință de o femeie, cu care avea o relație. Acolo a fost ținut cu forța de concubinul ei și alți trei bărbați. Aceștia l-au bătut și nu i-au dat drumul până când acesta nu le-a dat 40.700 de lei. Polițiștii au efectuat percheziții la domiciliile suspecților.
image png
Istoria impresionantă a căii ferate din Munții Hunedoarei: Ce a rămas din vechiul „drum al fierului“
Calea ferată industrială din Munţii Hunedoarei, cunoscută drept „drumul fierului”, este o pagină fascinantă din istoria industrială a României. Începând cu anul 1900, această linie ferată îngustă a legat Uzinele de Fier ale Hunedoarei cu minele din Ghelari
 THAAD
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale rușilor
Potrivit analiștilor, având în vedere că racheta RS-26 Rubej, folosită în premieră în Ucraina, este proiectată să transporte focoase nucleare, aceasta înseamnă că Rusia a vrut să demonstreze că nu exclude posibilitatea unei astfel de lovituri.
urne jpeg
Startul votării pentru alegerile prezidenţiale va fi dat în străinătate. Unde se deschide prima secție de votare
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) informează că startul votării pentru alegerile prezidenţiale va fi dat în străinătate, prima secţie de votare urmând să fie deschisă în Auckland, Noua Zeelandă, vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 01:00, ora României.
WW1200x628 png
Laminor Winter Wonderland devine reședința oficială a Moșului! Cel mai mare și confortabil Târg de Crăciun al Capitalei strălucește cu un milion de LED-uri
Se dă startul spectacolului târgurilor de Crăciun, iar Laminor Winter Wonderland își consolidează poziția de lider!