Cum se mai poate preda romanul Moromeții

Publicat în Dilema Veche nr. 771 din 29 noiembrie – 5 decembrie 2018
Cum se mai poate preda romanul Moromeții jpeg

Proiect didactic cu tema: Moromeții, Marin Preda. Tipul lecției: predare-învățare. Clasa: a XII-a. (Grad de accelerare a pulsului pe-motiv-că-tema-e-dificilă-de-tine-depinde-cum-o-faci-să-placă, rubrică inexistentă în Proiect: avansat.) 

Teasing Scenario 1 

Dragii mei, le spun liceenilor mei, s-a supărat Moromete pe voi. Intru în clasă şi, fără introducerea despre competenţe specifice şi tema lecţiei, spun: Uite, Moromete nu înţelege de ce vorbiţi despre el fără să ştiţi prea bine ce i se întîmplă. Vouă v-ar conveni să vorbească cineva despre voi fără să vă cunoască? Nu aveţi timp să citiţi romane, a, înţeleg foarte bine chestia asta, dar ştiţi, conform curriculum-ului, ce tip de viziune narativă, ce tip de narator, ce metode narative se folosesc în romanul românesc de după al Doilea Război Mondial. Ziceţi că pe-astea le ştiţi și că nu-i problemă? Da, sigur că da, înţeleg că satul pentru voi nu e…, bineînţeles că tema cu deruralizarea etc. nu vă privește, sigur voi trăiți la oraș, și ncă ce oraș. Atunci ce să mai învăţăm noi astăzi? Hai să învăţăm împreună să facem o mămăligă. Ce părere aveţi? Care e opinia voastră despre asta? Ce ziceţi, punem de-o mămăligă? Cum se face, mă întrebaţi? Păi, ia să vedem. Se ia un ceaun. Ceaun, cuvînt de origine turcă, „vas din fontă cu fundul rotund“, probabil astăzi un arhaism în mediile urbane. Scrieţi: S ia 1 caun, S puN saR, apa aprox. ¾ la fiert, S puN malai P deasupr. Cind fierbe apa S puN tot malai shi S amestecă cu 1 facaletz. Opriți-vă să vă explic. Făcăleţul este un fel de bîtă de baseball mai mică cu care se amestecă mălaiul din mămăligă. Mămăliga, în mod moromeţian să zicem, s-ar tăia cu aţa, nu cu un cuţit. E ceea ce în meniurile italieneşti se numeşte polenta.

„Haideţi, doamnă, de ce nu ziceţi aşa? Păi, ştiam ce e.“

Da’ cum se frige Moromete cu fasolea cînd iau masa în ziua secerișului, știți?

„He, e mișto scena, doamnă!“

Teasing Scenario 2

Pînă una-alta, m-am gîndit să vă întreb: cum a fost ultima cină pe care ați -luat-o în familie? Obișnuită, ziceți? A, bun. Despre ce-ați vorbit?

„Chestii, lucruri de peste zi, că un tîmpit nu-ș’ce-a făcut la serviciu’ lu’ mama, că n-am găsit loc de parcare, zice tata, că mă lăsați la majoratu’ lu’ Cris sîmbătă, am zis io, d-astea. A, și sor’mea a zis că s a gîndit că vrea să intre la Informatică. Cam astea.“

Păi, da. Ei, acum, Moromeții ăștia despre ce vorbesc la cina aia a lor? Că băieții mari ar pleca la București, da’ mai întîi Achim, să vadă cum merge treaba, că Niculae vrea la școală, mă Ilie, zice Catrina. Chestii obișnuite, de-astea.

„Mda, doamnă, nu e prea mare diferența. Da’ e nasol că Niculae n-avea scaun totuși. Mișto și că frații mai mari stau lîngă ușă, gata oricînd să plece. Și că Duțulache fură brânza și Moromete zice să-i dea și apă!“

Teasing Scenario 3

Adevărul este, dragii mei, că pe Moromete eu nu l-am mai găsit nicăieri pe unde am umblat, dar tare aș fi vrut, sînt sigură că nu l-am căutat unde trebuie, nu am nas pentru asta, poate mă ajutați. Pentru el, cică pămîntul e un fel de condiție a libertății, oare cum o fi asta? Adică, dacă ai pămînt, ai tot, viața e ușoară, nu-ți rămîne decît – firește după ce-l muncești –, să te bucuri de viață. Să stai pe stănoaga podiștei – cum s-o traduce asta în engleză, vă-ntreb? – și să te uiți la lumea care trece, bucuros că viața merge înainte. Ai răgaz, timp și chef să contempli lumea, ei? În cărți se zice c-ar fi cel din urmă ţăran. Că vin evenimentele peste el. Că-și pierde pămîntul de tot, odată cu nenorocirea aia de cooperativizare, și-odată cu el, și bucuria-asta a contemplării lumii. Că nu-i mai rămîne motiv să zică: Domnule, eu totdeauna am dus o viață independentă! În alte cărți, se zice că între Moromete și Kant nu ar fi mare diferență, că își pun aceleași probleme, dar cică le rezolvă cu altă tehnică. Care e tehnica asta a lui Moromete aș vrea eu să aflu de la voi, de la cei mai inteligenți adolescenți pe care eu îi cunosc.

Are importanță că Moromete e țăran? Vedeți voi, pe Moromete nu îl preocupă atît problema pămîntului, ci mai degrabă ce decurge din proprietatea asta. Tragedia apare cînd vede că fiii nu-l înțeleg sau că nu gîndesc la fel, că aleg alt drum. Voi ce-ați fi făcut dacă erați Moromete? Dar Achim, să zicem?

Tăcerea mare în clasă. Priviri mari și interesate.

Teasing Scenario 4

V-aș spune, dragii mei adolescenți, că l am auzit pe Moromete: „Faceţi ca ăla care s-a dus la ore de cică învăţămînt politic şi cînd s-a-ntors, l-a întrebat Nae Bizdună: „Ce-ai învăţat, bă, ăsta a’ lu’ Trică la şcoala aia de partid a ta?“ şi ăsta: „Păi, citez, lupta de clasă se ascute la vîrf, am încheiat citatu’“, „Și altceva?“, Păi, citez, munca l-a creat pe om, am încheiat citatu’ şi că, citez, sprijiniţi-vă pe ţărani, am încheiat citatu’“, a mai zis ăla şi atunci Nae Bizdună l-a mai întrebat: „Ce e, bă, Trică, citez şi citatu’ ăsta al tău?“, „Nu ştiu, bă, Nae“, a răspuns Trică, „da’ din cîte am înţeles eu e aşa un fel de sanchi!“ Aşa şi voi, la Bac sau la teză, citez şi am încheiat citatu’, fără să ştiţi despre ce e vorba, de fapt, fără să ajungeţi la capătul lucrurilor sau la miezul lor, adică aşa, un fel de sanchi, chichi sau de trei lei ridichi! Pentru asta, domnule, ajungem să vedem că nu copiii au vreo vină în asta şi că vina trebuie căutată în altă parte. Ce faci tu pentru ei trebuie să te gîndeşti, ce rămîne după tine? – aia te-ntreb. Ce-i înveţi, fiindcă la un copil, chiar dacă zici că pricepe, ceva tot îi rămîne în cap mai tîrziu şi tu eşti responsabil pentru asta… Că degeaba o să le spui tu vorbe, dacă nu crezi în ele, c-o fi, c-o păţi, cînd or să ajungă mari or să te ia la socoteală că de ce nu le-ai spus lor aşa cum erau lucrurile, că de ce nu te-ai străduit să le explici. Sau, şi mai trist, punem cazu’ că n or să afle niciodată cum a stat treaba cu pămîntul şi cu rolul ţăranului înainte și după război, în satul de cîmpie sau unde a fost el, şi atunci vin și te-ntreb: ce viitor poţi să zici că le-ai construit, dacă ei nu ştiu de unde vin? E, poți să-mi răspunzi, profesore?

Şi în al doilea rînd, ei, aicea e o chestiune mai complicată… Cică „unde a boicotat badea Gheorghe istoria?“ Asta înseamnă că badea Gheorghe chiar a boicotat istoria, nu a zis Preda asta de nebun! Ei, să vedem, știți unde? Putem să demonstrăm asta sau, dimpotrivă, badea ăsta nu a reușit să boicoteze nimic? Dar, dacă nu vreţi să vedeţi lucrurile aşa, dacă timpul nu mai are răbdare, ei, atunci… Nu aflăm nici unde a boicotat badea Gheor-ghe ăsta istoria, nici ce se-ntîmplă mai tîrziu, în volumul al II-lea sau aiurea, uite, chiar în zilele noastre ce nu mai sînt țărani, aud? Ne răcim gura de pomană! Uite, Niculae! Negru de supărare, pentru că nimeni nu se interesa de el decît de episodul cu frigurile şi cu premierea, foarte rar de cel cu oaia, vreau să vă întreb eu pe dumneavoastră, şi-aicea o să vreau să vă gîndiţi bine, cum faceţi să înţelegeţi ce facem şi ce spunem noi în capu’ nostru, în carte, dacă vreți, fără să vreți să dați cu ochii de noi? Or să-şi şteargă toţi picioarele pe voi, că nu v-ați întors să vă uitați în gura noastră!“ 

(Grad de înregistrare a bucuriei în momentele de dezbatere de la clasă – rubrică inexistentă în proiectul didactic – maxim.) 

Ohara Donovetsky este profesoară și scriitoare.

Foto: Stere Gulea

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Răzbunarea unui patron disperat că îl abandonează angajații. „Sunt sigur că o să-mi săriți în cap cu treaba asta”
Tot mai mulți antreprenori se plâng nu doar de faptul că își găsesc cu greu angajați, dar și că mulți dintre ei pleacă după doar câteva săptămâni și îi lasă baltă, fără preaviz și fără să suporte niciun fel de consecințe. Un patron crede că a găsit soluția la această problemă
image
Mircea Badea: „De ce să stea Simona Halep în România?! O viață ai, cu toată dragostea pentru țară”
Prezentatorul de la Antena 3 comentează decizia sportivei de se muta la Dubai.
image
Româncă gravidă în nouă luni, înjunghiată în Țara Galilor. Motivul pentru care agresorul, tot român, o urmărea de o lună
Andreea Pintili, o româncă de 29 de ani care locuiește în Țara Galilor, a fost înjunghiată de mai multe ori de un conațional care o urmărea și posta pe TikTok clipuri cu ea și cu copiii săi.

HIstoria.ro

image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.
image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.