Cum iubeşte o femeie "cultă"

Maria-Georgeta SABĂU
Publicat în Dilema Veche nr. 470 din 14-20 februarie 2013
Cum iubeşte o femeie "cultă" jpeg

Frunzele de dafin. Nu cu mult înaintea nunţii, ea a plecat de acasă din cauza unor frunze de dafin. Părinţii lui erau la ei în vizită. Mama viitorului ei soţ a vrut să îi dea o mînă de ajutor în bucătărie şi, pe cînd ciorba era aproape gata, a adăugat nişte frunze de dafin în fiertura din oală. Viitoarea doamnă X a luat foc. Paharul ei a dat pe dinafară cu două-trei frunze de dafin aruncate cu scopul de a da gust mîncării. Jignită în gospodărăşenia ei, viitoarea (pe atunci, astăzi actuala) doamna X şi-a spus răspicat năduful: în casa ei şi pentru viitorul (pe atunci, astăzi actualul) ei soţ, nu îi spune nimeni ce şi cum să gătească, nu se interpune nimeni între ea, aragaz şi oalele de pe el şi nimeni nu îi aruncă în nici o fiertură foi de dafin. Ieşi trăgînd uşa după ea. Părinţii şi viitorul (pe atunci, astăzi actualul) ei soţ îşi reveniră din muţenie, cînd tatăl îi rosti fiului îndemnul: „Du-te după ea!“ A mers. A adus-o. Doamna X se ocupă cu de-ale picturii, domnul X cu de-ale web-design-ului.

„A fost bun, dar să nu mai faci!“ Cînd s-a măritat la 24 de ani era deja considerată că fiind bătrînă. Celelalte tinere femei de vîrsta ei erau deja la al doilea copil. Doamna D. nu ştia să facă mare lucru prin bucătărie sau prin casă. I-a mărturisit soţului ei acest fapt de cînd a cerut-o. „Nu-i nimic, te înveţi!“ fu răspunsul lui. Doamna D. şi-a cumpărat o carte de bucate şi în fiecare zi, după ce venea de la serviciu, îi pregătea domnului D. o încercare culinară. Domnul D. era al patrulea din nouă fraţi. Mînca orice îi era gătit şi pus în faţă, atîta timp cît era cald. Verdictul venea de îndată ce farfuria se golea. „A fost bun!“ sau „A fost bun, dar să nu mai faci!“ Slăbiciunea lui erau prăjiturile. Nici nu apucau să fie scoase din cuptor şi să se ducă la Domnul, că devora tava. Dacă mai dorea şi altcineva prăjitură, copiii de exemplu, doamna D. n-avea decît să încropească alta. Nu ştiu dacă au avut o înţelegere tacită sau în scris, dar copiii lor au apărut după doi ani de căsnicie, timp destul ca doamna D. să pătrundă şi să stăpînească tainele menajului şi ale bucătăriei. Doamna D. a fost contabilă, domnul D. subinginer.

Tocana. S-a măritat fiindcă „i-a venit rîndul“. Părinţii nu i-au mai dat voie să meargă la şcoală mai departe de clasa a V-a „că doar nu te-ai face doctoriţă.“ A plîns ea cît a plîns, dar nu a avut încotro. Cît timp ei erau pe cîmp cu muncile agricole, ea stătea acasă să facă de mîncare şi să îi aştepte seara cu mămăliga caldă. Pe cînd a ajuns-o rîndul la măritat avea destulă experienţă într-ale menajului şi bucătăriei. Destulă experienţă cît să-şi mulţumească soţul şi pe cei cinci copii care au apărut „fiecare cînd i-o venit rîndul“. Însă nu destulă exprienţă pentru mama soacră, care atunci cînd nora tăia o găină să facă o tocană şi mîncarea era aproape gata, venea şi gusta. Striga apoi tare ca să o audă şi vecinii de la trei case distanţă: „Cine mi-o stricat tocana?“ Nora, ţărancă din naştere şi cîte zile i-ar mai hărăzi Domnul, are astăzi aproape 90 de ani şi pînă nu demult făcea cei mai subţiri tăieţei pe care i-am văzut şi frămînta cele mai bune şi mari plăcinte, aşa cam cît o farfurie.

„Din principiu!“ Joia trecută primesc un telefon de la doamna R. care de patru ani s-a mutat în Elveţia. Se certase cu domnul R. pe motive ce ţin de menaj. De ceva timp, doamna R. şi-a schimbat locul de muncă fiind nevoită să facă două ore naveta cu trenul. Pleacă la 6 dimineaţa şi ajunge seara la 10 sau la 8, cînd nu are o zi agitată. În cele două ore de navetă, lucrează în continuare cu laptop-ul în braţe. De multe ori acasă îşi continuă lucrul. Domnul R. lucrează în acelaşi domeniu ca doamna R., contabil. Dînsul nu face naveta, iar programul său de lucru se încheie la ora 16. Anul trecut, la insistenţele doamnei R. am fost de acord să îi fac în astă-primăvară o vizită prin luna lui mai. Doamna R. m-a rugat să îi spun perioada exactă în care doresc să vin, ca să îşi ia o săptămînă liber să dereticească prin casă. Atunci am rîs. Telefonul primit joia trecută mi-a amintit acest fapt, considerat de mine la vremea lui drept hazliu. Disputa recentă din familia R. a avut mai multe runde. Motivul era dorinţa doamnei R., de a angaja o menajeră care să vină o dată pe săptămînă să o ajute cu treburile casnice, ea nemaiputînd face faţă muntelui de vase din chiuvetă, coşurilor de haine ce trebuie spălate sau călcate sau aranjate în dulap, ca să nu mai vorbim de praf, spălat pe jos şi făcut de mîncare înainte să te prindă ora 2 noaptea. Domnul R. nu s-a arătat niciodată deranjat de muntele de vase sau de coşurile pline de haine ce-şi aşteaptă cuminţi stăpîna, nu a scos o vorbă, nu i-a adresat vreun reproş vreodată soţiei în privinţa haosului ce le-a cuprins casa. Dar dacă cumva domnul R. spală vasele în seara asta, mîine seară drăgălaş îi va reaminti soţiei că e rîndul ei să le spele. Iar în legătură cu nevoia şi dorinţa soţiei de a angaja o menajeră, la auzul tuturor argumentelor invocate de aceasta, domnul R. a rămas pe poziţii, decretînd că el nu este de acord cu aşa ceva: „Din principiu!“

Foto: L. Muntean

1026 16 impostorul webp
Impostor ca mine
Impostorul își propune să readucă la viață toate frămîntările sociale ale unei epoci, prin intermediul cîtorva personaje situate de ambele părți ale baricadei.
p 17 jpg
Joker
Aici e de găsit un oarecare merit al filmului: în secvențele în care Ridley Scott minte conștient, de dragul cinema-ului.
p 17 Audio jpg
Voci umane, voci artificiale
Am sentimentul că, în cazul tehnologiei de simulare a vocii umane, sfîrșitul jocului va veni cînd nu vei putea face diferența între vocile AI și cele umane.
1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.

Adevarul.ro

image
Fiara de plastic. Povestea Daciei „Lăstun“ Maxi, un Fiat 500 al românilor, care nu a mai ieșit pe poartă
Dacia 500 „Lăstun“ ar fi trebuit să fie pentru români cam ce a fost Fiat 500 pentru italieni, Renault 5 pentru francezi, WV pentru germani. O mașină din gama mini, mai degrabă pentru tineret. O maşină de oraş, potrivită pentru transportul urban. A fost ideea și dorința lui Nicolae Ceaușescu
image
SPECIAL Elvira Popescu: de la actriță la contesă, devenită „Notre Dame du Théâtre“ FOTO/VIDEO
Cum a ajuns o româncă din București să devină o actriță contesă mai cunoscută în Franța decât celebra Greta Garbo.
image
Lista celor mai periculoase alimente din lume. Cinci alimente la care nu te-ai aștepta să fie incluse
În întreaga lume, există anumite alimente periculoase care pot provoca de la intoxicații alimentare ușoare până la deces, în cazuri extreme.

HIstoria.ro

image
Un posibil caz de braconaj arheologic în Moldova, în secolul al XVII-lea
Un posibil caz de braconaj asupra unui tumul din Moldova istorică este consemnat într-un document de la 1635, notează arheologul Vasile Diaconu, pe pagina sa de Facebook.
image
Moartea lui Aurel Vlaicu. Concluziile anchetei
În cursul anchetei în cazul accidentului aeronautic în care și-a pierdut viața Aurel Vlaicu (31 august/13 septembrie 1913) s-au conturat două ipoteze, pe care locotenentul av. Gheorghe Negrescu le prezintă astfel:
image
Zguduitoarea dramă amoroasă din Brăila, care a captivat presa interbelică
În anii 1923-1924, numita Anny Bally din Brăila, „de o frumuseţe rară“, a încercat să se sinucidă din dragoste. În 8 noiembrie 1924, tot din amor, şi-a împuşcat iubitul, după care s-a împuşcat şi ea.