Către tinerii doctoranzi

Publicat în Dilema Veche nr. 490 din 4-10 iulie 2013
Către tinerii doctoranzi jpeg

Pornind de la un „caz“, colaboratoarea noastră, Ioana Pârvulescu – conferenţiar dr. la Facultatea de Litere a Universităţii Bucureşti –, descrie o situaţie care pare să se extindă. Publicăm acest text cu intenţia de a-i pune şi pe alţii pe gînduri. (n. red.)

Stimaţi viitori colegi,

Doctoratul este un titlu academic. Dincolo de valoarea omenească a cuiva (iar aceasta nu poate fi validată prin doctorate), dincolo de inteligenţă, de cultură, de cărţi scrise (care pot exista perfect fără un titlu academic), doctoratul este poarta de intrare în lumea universitară şi în sistemul relaţiilor colegiale şi al uzanţelor academice bazate, înainte de orice, pe politeţe şi respect, pe un anumit mod de a prelua ştafeta de la profesori şi de a o transmite mai departe. Ca să obţii titlul de doctor, trebuie să recunoşti toate aceste valori, să fii în stare să le dovedeşti în comportamentul cotidian, în discursuri rostite sau scrise, mai ales cînd acestea sînt legate de universitate. Pe scurt, doctoratul validează un mod de a fi academic, virtuţi academice.

În ultimul timp, aspiranţii la titlul de doctor consideră, însă, că doctoratul e o pură formalitate care trebuie bifată şi că referatele şi lucrarea nu necesită, în relaţiile cu profesorii lor, o stilistică diferită faţă de relaţiile cu amicii de cafenea sau cu vînzătorii unor produse alese de pe Internet. Iată ce surprize mă aşteptau la deschiderea email-ului, în dimineaţa zilei de 28 iunie, de la două doctorande care aveau planificată, în aceeaşi zi, susţinerea unor referate. Prima doctorandă scrisese tuturor membrilor comisiei următorul mesaj colectiv:

Buna ziua, m-am sfatuit si cu  X.Z., colega mea, si ne-am adunat fortele pentru a prezenta si al treilea referat in iunie, mai exact maine. Va trimit, asadar, o parte din capitolul rezervat eseului de teorie literara.

Zi usoara,

...[semnătura]

Nici din greşeală nu este scăpat un „Stimate doamne Profesoare, stimaţi domni Profesori“, nici o consultare prealabilă cu profesorii (unde merge un referat, merge şi al doilea, mai ales dacă îl trimiţi prin e-mail, cu cîteva ore înainte!), nici un fel de scuză, de explicare a unei situaţii neobişnuite, darămite mulţumiri. E de la sine înţeles că profesorii sînt la dispoziţia doctoranzilor şi, atenţie, efortul e numai al doctorandei, care s-a hotărît să-l facă. După ce ni se pretinde acest efort – ordinul se execută, nu se discută –, ca un fel de ironie (umorul involuntar îi scapă doctorandei), ni se urează în treacăt „Zi uşoară!“.

A doua doctorandă a fost şi mai concisă. În dimineaţa zilei cu pricina, a scris, pe fugă, tuturor membrilor comisiei:

Buna dimineata,

Va trimit si al treilea referat, si am sa aduc oricum si print-ul la ora 12.

Pe curand,

X.Z.

De data aceasta ni se face o favoare: ni se va aduce printul exact la ora susţinerii referatului. Ce ne putem dori mai mult? În locul unui final „Cu stimă“, „Cu respect“ sau măcar obligatoriul „Cu mulţumiri“, doctoranda ne scrie ca unor colegi de grupă – „Pe curînd“ – şi, atenţie, nu semnează cu numele întreg, ci numai cu iniţialele. De ce să se mai ostenească, oricum se grăbeşte, nu? De la asemenea mesaje pînă la „Vezi, mă, că ţi-am trimis un referat!“ nu mai e decît un pas.

Este adevărat că relaţiile universitare nu mai sînt atît de rigide şi de solemne ca pe vremea lui Tudor Vianu, să spunem, iar profesorii, dinspre partea lor, au renunţat la postura ex cathedra şi au democratizat relaţia cu studenţii, unii permiţîndu-le acestora chiar să le spună pe nume, după moda americană. Dacă această apropiere din partea profesorilor este una cu rost, una care doreşte să înlocuiască autoritatea excesivă şi spaima cu o ipostază favorabilă schimbului de idei, este însă de la sine înţeles că asta nu anulează absolut deloc respectul şi politeţea pe care studentul le datorează profesorilor – după părerea mea, pînă la sfîrşitul sfîrşitului. O anume sfială – echivalent al modestiei, al unei exigenţe faţă de tine – ar trebui să existe, totuşi, la o persoană care nu şi-a pierdut cu totul bunele maniere şi simţul măsurii. Cine nu înţelege acest lucru elementar nu are ce căuta într-o instituţie academică. Universitatea formează oameni – îndrăznesc să adaug: oameni educaţi în cel mai general şi mai generos sens al cuvîntului „educaţie“. Un om educat este un om care-şi respectă toată viaţa profesorii (şi-i respectă chiar în chip de profesori!), iar acest lucru se vede perfect şi într-un simplu e-mail. Părerile, ideile pot să se despartă la un moment dat de ale dascălului, omului îi poţi vedea slăbiciunile, dar respectul pentru profesor ca profesor rămîne. Este însuşi principiul transmiterii învăţăturii. Dacă acest lucru n-ar exista, întregul învăţămînt s-ar fisura iremediabil şi s-ar prăbuşi în scurt timp. Cine nu înţelege acest lucru nu are ce căuta în zona învăţămîntului, cu sau fără titlul de doctor.

Cu stimă pentru ce sper că veţi deveni, chiar dacă nu sînteţi încă,

(dr.) Ioana Pârvulescu

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Sistem de rachete BUK FOTO Shutterstock jpg
Unele dintre cele mai importante arme folosite în războiul din Ucraina nu sunt noi și nici sofisticate
Câteva arme mai noi, cum ar fi lansatoarele de rachete HIMARS de producție americană și dronele de atac TB2 de producție turcească, au dominat titlurile din presă, dar armele mai vechi, în principal modele din epoca sovietică, sunt cele care încă duc greul războiului din Ucraina.
francis vandy jpg
Polițistul belgian care a executat doi români la pescuit contraatacă: „Eram în vizorul mafiei românești”
Doi frați români şi-au găsit sfârşitul în Belgia, în condiţii care i-au făcut inițial pe anchetatori să se gândească la un asasinat comandat de mafie. Principalul suspect e un fost comisar de poliție belgian.
Arme nucleare Rusia FOTO Shutterstock
Șansele Ucrainei de a se apăra împotriva unor potențiale arme nucleare tactice, potrivit unui expert militar
Forțele armate ucrainene s-ar putea apăra împotriva unor potențiale arme nucleare tactice pe care Rusia le-ar lansa asupra Ucrainei doar în anumite condiții, spune expertul militar Mihailo Samus.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.