Viața sau opera

Publicat în Dilema Veche nr. 977 din 29 decembrie 2022 – 11 ianuarie 2023
image

Bogdan Suceavă, Adîncul acestei calme creste. Programul de la Erlangen și poetica Jocului secund, Editura Polirom, 2022.

În 2017, Bogdan Suceavă publica o foarte pilduitoare Istorie eseistică a lacunelor, dedicată cărților pierdute, acelea care, în chip paradoxal, fac ele însele o literatură, definitiv inaccesibilă și, mai grav chiar, cu totul amorfă. Căci nu putem nici măcar încerca să presupunem cum l-am fi citit pe Creangă dacă primii săi editori postumi nu i-ar fi rătăcit voluminosul corpus de manuscrise (mult mai întins, se pare, decît extrem de puținul care ne-a rămas) într-o aproape neverosimilă călătorie peste Atlantic. Uneori nici nu-i nevoie de atît de mult. Ca să mă apropii de subiectul cronicii: o singură pagină să fi lipsit dintre cele ale lui Ion Barbu și, pur și simplu, n-am mai fi avut astăzi această atît de înnoitoare investigație asupra gîndirii poetului. Și anume, aceea care îi prefața, în 1940, o „Notă asupra lucrărilor științifice” necesară obținerii titlului universitar de profesor și a cărei radicalitate a rămas pînă acum într-o nefericită și îndelungată surdină: 

„Personal, mă consider un reprezentant al Programului de la Erlangen, al acelei mișcări de idei care, în ceea ce privește întinderea consecințelor și răsturnarea punctelor de vedere, poate fi asemuită Discursului Metodei sau Reformei înseșiSpecializării strîmte ori tehnicității opace de dinainte de Erangen, se substituie un eclectism luminat. El continuă adîncirea fiecărei teorii în parte, fără să piardă din vedere omogenitatea și unitatea întregului. Astfel, cercetarea matematică majoră primește o organizare și orientare învecinate cu aceea a funcțiunii poetice, care, apropiind prin metaforă elemente disjuncte, desfășură structura identică a universului sensibil”. 

image

E-adevărat că rîndurile de mai sus n-au scăpat atenției criticilor literari (e un plural generos: de fapt, un singur critic, Ioana Em. Petrescu, le-a dat atenție), dar e la fel de adevărat că această sesizanță rămîne, din păcate, ineficace în absența unei solide pregătiri. Nici aceea, ne asigură Bogdan Suceavă, nu-i la drept vorbind o garanție („a nu se crede că matematicienii în general știu ceea ce știa Barbilian”), de vreme ce, spune el, nivelul științific foarte particular al lui Barbu nu e dintre cele la îndemînă. Care era acest nivel se poate afla la capătul cîtorva paragrafe avizate: „foarte multă geometrie, foarte multă algebră, foarte multă analiză complexă”. Deasupra lor trebuie luată în calcul și întinsa lui cultură matematică, presupunînd, aceasta, capacitatea de a acoperi, simultan și asociativ, teritorii dintre cele mai vaste. Spre binele cititorului, Bogdan Suceavă nu intră în detalii cu alură de jargon strict, explicînd ce e de explicat (inclusiv) pe înțelesul filologilor în termeni care presupun definirea spațiilor în raport cu relațiile interne pe care le admit. Specializarea lui, ca și bibliografia pe care o convoacă, funcționează ca arhisuficiente argumente de autoritate, venind să verifice: că (a) declarația de afinitate a lui Barbu nu e cîtuși de puțin conjuncturală, că (b) Programul de la Erlangen n-a fost doar o preocupare profesională, deci accesorie, ci una asumată existențial și că (c) această natură de adîncime a ei s-a manifestat programatic și plenar în volumul Joc secund, pe care Ion Barbu avea să-l dea la tipar în 1929.         

Cu aceste linii directoare și fără alte „ezoterisme” decît cele pe care, fatalmente, le incumbă dificultățile domeniului în sine, Bogdan Suceavă propune de fapt un amplu și coerent profil biografic (în măsura în care trasează harta unei minți), nu o simplă decodificare mecanică (sclipitoare uneori, chiar remarcabilă alteori) a unor volute enigmatice. De altfel, în ciuda subtitlului, opera interesează cel mai puțin. Ba chiar, prin comparație cu alte exegeze, analiza frontală a poemelor ar părea să iasă în suferință. Poemul „Din ceas, dedus...” pe care, pe urmele lui Mihail Sebastian, școala l-a rodat într-o unică și repetitivă cheie, primește o soluție rapidă, restrînsă la chestiunile care privesc delimitarea unui cadru: „întîi se justifică un context grupal care acționează pe restul mulțimii. Acesta e rostul primului poem din volum”. 

De altfel, distanța pe care autorul acestui studiu o ia față de lecturile-standard se face simțită de la-nceput. Premisele însele sînt altele: „Nu ne uităm nici la cuvinte, nici la metrica impecabilă, nici la rimele strălucitoare, perfecte. Nu acolo e miza, aceea e doar suprafața. Ceea ce ni se pare că ar trebui să primeze este structura. Sînt 20 de poeme, la fel de multe cîte axiome are sistemul axiomatic al lui Hilbert. Nu ni se pare că acest detaliu e întîmplător”. Întîmplător sau nu, unele astfel de rezumate (căci Bogdan Suceavă contrage sensurile poemelor din ciclu unul după celălalt) vădesc, după gustul meu, o anumită bruschețe care, în loc să le asigure impactul, le face, cum să spun, relativizabile, ca în cazul poemului „Înecatul”, care ar fi, rezumă autorul: „o metaforă ce descrie experiența celui ce explorează adîncimile lumii, cel care produce exact acel gen de cercetare pe care Barbilian o admira atît de mult la David Hilbert. În acest poem e ascuns mitul care l-a dus la Göttingen. Atunci cînd scrie «Atlanticei sînt robul vibrat spre un mărgean», e vorba de o transformare reprezentabilă printr-o evoluție către un regn fundamental, cel mineral. Nu e o scufundare în ape, firește, ci una în ierarhizarea regnurilor, indicată prin «piatra adîncă» din primul vers al poemului”. Sau al celui intitulat „Dioptrie”, pe care, reluîndu-l anume după lectura volumului lui Suceavă, nu-l văd ilustrînd „principiile de bază ale teoriei relativității”.

Filonul confesiv

Este, totuși, absolut secundar dacă, local, Bogdan Suceavă mă convinge pe mine sau nu. Cum secundar e că, poate dintr-o rutină de care nu s-a scuturat încă, el continuă să ortografieze Eugen Lovinescu și George Călinescu (dîndu-și întîlnire, în această meteahnă, cu Nicolae Manolescu, ceea ce, sper, îl va face să renunțe cel dintîi la ea). Alte două lucruri mi se par primordiale: că Suceavă descoperă, în premieră în critica noastră, un filon confesiv și chiar traumatic („nu spune în versuri explicit «am dus o viață care distruge», ci descrie etica unei reconstrucții a lumii prin întemeieri lirice”) în poezia lui Ion Barbu, altminteri constant suspectată de o anume ariditate; și că, pe urmele acestei sugestii, totuși, profund personale, că așa-numitul „ermetism” al poeziei lui Barbu are, de asemenea, un substrat legitimabil tot prin recursul la biografie:

„Dacă eventual acesta era modelul lui estetic, trecut prin experiența unei vieți întregi de dezlegat ghicitori (căci pînă la urmă toate problemele de matematică asta sînt, ghicitori inteligente), ermetismul vocii lirice a lui Ion Barbu e mai aproape de poetica romanelor polițiste decît de restul poeziei moderniste care se scria în epocă. Atunci cînd e vorba de un poem, cititorul e invitat să rezolve un mister, să citească poemul nu o singură dată, ci de mai multe ori, pînă cînd, prin repetată expunere, ideea prinde contur. E o poezie care, deși armonioasă, se adresează intelectului și care amuză prin decodificare. Exact ce face și Gazeta matematică, pentru cine are un asemenea gust.”

Spuneam că, în măsura în care ea reușește să restituie plin un mod de a gîndi, cartea lui Bogdan Suceavă e în primul rînd o Viață și-abia în al doilea o Operă (de altfel, alte poeme, să zicem cele conjuncturale, nici nu fac obiectul acestei investigații, cum nu-l face nici proza păstoasă din scrisori). Odată, însă, ce avem cheia omului, scrisul se degajă aproape de la sine, chiar dacă nu neapărat pe traiectoriile indicate aici. În definitiv, pentru ca un comentator să aibă dreptate, nu-i musai să aibă în absolut fiecare frază a lui dreptate. În orice caz, Suceavă „prinde” acut tropismele interioare ale lui Barbu și mi se pare că discerne bine ce e esențial de ce e lest. Începînd cu intervalul școlar ratat din pricina războiului, continuînd cu ireverențele omului (atacul contra lui Arghezi, de pildă, e bine pus în context, căci rechizitoriul poetului e substanțial diferit în subtext de cel pe care-l trasează, de exemplu, Eugen Ionescu în Nu) și sfîrșind cu oportunismul politic din timpul guvernării legionare: „dezgustătoarele derapaje din 1940”: o formulă pe care o salut și pe care-aș visa-o cît mai des și cît mai neted aplicată, cu același echilibru intelectual. 

Că Suceavă e atent, ca orice prozator pursînge, la faptul de viață, se vede nu numai în situația centrală, ci și în marginalii. Laolaltă cu Ion Barbu, și alți matematicieni, ca Shiing-Shen Cern, Felix Klein, Sophus Lie, Élie Cartan, Gheorghe Țițeica (și, într-un paragraf, Spiru Haret) și alții au parte de succinte și memorabile insight-uri biografice. Dintre toate, cel mai emoționant caz mi s-a părut cel al unui elev din Focșani, un anume Sebastian Kaufmann, al cărui nume era, în preajma lui 1914, foarte prezent în paginile Gazetei matematice, unele contribuții ale lui (în chestiunea curbelor algebrice) dovedindu-se și peste ani fertile. Așa cum autorul lor n-a reușit să mai fie: revenirea lui în paginile revistei se va petrece abia în 1926, cu două probleme de dificultate mai degrabă medie. „Geniul lui s-a pierdut”, notează Bogdan Suceavă fără patetism, dar nu fără o undă de regret. 

Îmi place să cred că, de-aici, din paginile acestei remarcabile cărți despre o minte strălucită (Barbu), și-ar putea trage firele – de ce nu? – și un eventual roman despre închiderea, aproape în paralel, a unui destin (Kaufmann). Cu, neapărat, același autor. 

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Cenaclul de Luni. Viața și opera, Pandora M, 2021.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

3  O patrula de lideri ACT RO se prezinta printului Charles al Marii Britanii, 2017 jpeg
Alin Dimăncescu, președintele Cercetașilor Tradiționali: „Nu suntem trupe militare, dar organizarea și disciplina sunt obligatorii“
Alin Dimăncescu, nepotul unuia dintre liceenii care au purtat prima dată cu mândrie uniforma de cercetaș în anul 1913, conduce, în prezent, Asociația Cercetașilor Tradiționali din România (ACT-RO).
image png
Brânză de vaci făcută în casă. 5 pași esențiali pentru un preparat gustos și sănătos
Dacă te-ai săturat de brânza din comerț, află cum o poți pregăti chiar în propria ta bucătărie. Vei obține un produs mult mai bun, mai gustos, și cu bani puțini. De ce anume ai nevoie și care sunt pașii.
OZN nava spatiala etreterestri FOTO Shutterstock jpg
Extratereștrii ar fi vizitat toate „bazele majore de rachete nucleare în mod repetat”. Comentariile unui expert militar
Robert Hastings a petrecut ani de zile intervievând foști și actuali membri ai armatei Statelor Unite despre aparițiile și întâlnirile cu OZN-uri.
Medvedev, vizită la o fabrică de tancuri FOTO Profimedia
Vladimir Putin bagă în faliment industria de apărare rusă, în ce timp firmele internaționale concurente prosperă
În sectorul de apărare al Rusiei, cererea este în creștere – dar companiile sale se luptă să supraviețuiască financiar.
vant puternic Inquam Photos jpg
Cod galben de vânt în două județe din Moldova. Cum va fi vremea în restul țării
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis în această seară, 2 noiembrie, un cod galben de vânt pentru două județe, valabil până la ora 11.
fresh oyster 4917758 1280 jpg
România vrea să dea lovitura cu o afacere care face ravagii în Turcia și Bulgaria. Despre ce este vorba
România ar putea dezvolta ferme marine pentru creșterea midiilor, stridiilor și a diferitelor specii de pești caracteristice zonei Mării Mediterane.
horoscop octombrie png
Horoscop duminică, 3 noiembrie. Nativii care trebuie să fie atenție la cheltuielile făcute
Lorina, astrologul Click!, detaliază predicțiile pentru toate cele 12 semne zodiacale, pentru ziua de duminică, 3 noiembrie.
grom 2 sursa FOTO X  Борис Викторович jpeg
„Există rezultate”. Ucraina este pregătită să lanseze o rachetă care poate lovi Kremlinul
Ucraina va avea în curând la dispoziție rachete capabile să lovească Kremlinul, scrie The Telegraph.
Inundații catastrofale Spania FOTO profimedia 0928179718 jpg
Inundațiile din Spania. O femeie a fost salvată după trei zile în care a fost blocată cu cadavrul cumnatei ei
O femeie a fost salvată de echipele de intervenţie în regiunea spaniolă Valencia, afectată grav de inundaţii, după ce a stat blocată trei zile într-un automobil, alături de corpul fără viaţă al cumnatei sale.