Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare

Publicat în Dilema Veche nr. 1025 din 30 noiembrie – 6 decembrie 2023
image

Corin Braga, Ventrilocul, Editura Polirom, 2022.

Receptarea prozei lui Corin Braga presupune o incursiune obligatorie în teoriile sale despre imaginar, arhetipologie și hermeneutica recentă a dezontologizării. Asta pentru că genul său de proză nu e ușor prizabil într-o lectură convențională, liniară, rapidă, lăsată, eventual, în voia epicului pur. Cu diferite nuanțe, s-a-ntîmplat la fel și cu alți autori români care au excelat, deopotrivă, în scrisul teoretic și-n cel de ficțiune. Mi-e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru-profan, cea a lui Ioan Petru Culianu – fără jocul computațional al invarianților epistemologici sau cea a lui Gheorghe Crăciun – fără conjecturile sale despre corporalitatea textualistă.

La Corin Braga, ipotezele din De la arhetip la anarhetip, de pildă, pot da seama de felul în care arată, tematic și structural, tetralogia romanescă a „noctambulilor” (Claustrofobul, Hidra, Luiza Textoris și Ventrilocul). E un gen de proză, spuneam, încă slab asimilată de cititori și de critici (primul roman al ciclului a apărut în 1992), mulți nu s-au prea grăbit să o racordeze la studiile și eseurile teoretice ale autorului. Opus clasicului „arhetip”, Braga lansa în studiul invocat ideea de „anarhetip”, un fel de concept alunecos și centrifug, în dinamică intelectuală, dar perfect pliabil pe cîteva din hermeneuticile postmoderne ale subiectului slab: deconstrucție ideologică, relativizare a pretențiilor de legitimare metafizică, plurifocalizare și totalizare a perspectivei, coabitare a alterităților, asumarea schizoidiilor eului, neuroteologie etc.

În siajul tuturor acestora, la baza expresiilor artistice nu mai stau miteme clar identificabile, fabule perfect articulate, structuri coerente ale imaginarului și simbologiei, ci dimpotrivă, o nebuloasă de sensuri, de semne și de povești, o explozie de fragmente care ne zguduie convențiile de lectură și de percepție. O operă artistică nu mai trebuie redusă la un adevăr cvasi-unic, la un număr finit de trasee imaginare, ci la un fel de trăire care empatizează simultan cu toată pluralitatea de conexiuni, imagini, scene, situații, puncte nodale, intersecții și treceri („O operă anarhetipală este o operă în care scenariul a fost pulverizat într-o nebuloasă de sens”, iar „scopul unei asemenea sub-hermeneutici ar fi nu acela de a interpreta, ci acela de a amplifica și de a elabora pînă la capăt latențele imaginilor și ale sensurilor”).

Tetralogia „noctambulilor” desfășoară, astfel, o imensă hartă narativă de viziuni, coșmaruri, halucinații diurne și nocturne, în mijlocul cărora se află doi tineri, Luiza Textoris și Fulviu Friator. Visători feroce și manipulanți profesioniști ai produselor onirice (la un moment dat visează împreună și țin un caiet special pentru asta), fiecare din cei doi are cîte un „dublu de vis”, un fel de avatar care devine personaj ajutător în spațiul oniric. Cu înfățișări aproximativ identice cu originalul, Anir (dublul lui Fulviu) și Adela (dublul Luziei) amplifică evenimentele petrecute în arealul „românesc” delimitat de orașele imaginare Clusium, Henira și Honura mai ales în ultimele două romane ale ciclului, Luiza Textoris (2012) și Ventrilocul (2022). Experimentînd meditații yoga, stări de catatonie prelungită, explorări ale inconștientului, exerciții de concentrare și de somn profund, tratamente psihiatrice și suspiciuni de patologie deviantă, Fulviu și Luiza avansează treptat în epopeea ramificată a descoperirii unor teribile secrete din trecutul propriilor familii. Secretele-i privesc în mod special pe ei și explică atît devastatoarele rupturi interioare, cît și geografia confuză în care se mișcă, în realitate și-n vis.

Naratorul mobilizează aglutinant o mulțime de trimiteri simbolic-livrești (autorii și genurile invocate sînt „pe linie” – Lewis Carroll, Franz Kafka, Mihail Bulgakov, benzi desenate, jocuri pe computer) și de treceri aventuroase dintr-un plan în altul: oglinzi, trape, tuneluri, subsoluri, ruine, camere cu decoruri schimbătoare, zboruri și ascensiuni la înălțime, coborîri în adîncuri ale pămîntului, scufundări în fîntîni și-n orașe înecate, adăstări în sanatorii, puțuri de lift, cimitire, cavouri, apartamente părăsite și saloane de chirurgie, întîlniri cu bestii înfricoșătoare, cu obiecte și cu peisaje demne de filmele S.F.

Riscurile receptării unei asemena proze sînt, desigur, asumate, căci narațiunea e fragmentată, rezolvările sînt amînate, raporturile cu realitatea și eventuala autenticitate a evenimentelor sînt aruncate în aer de halucinații și de repere puternic mitizate. E adevărat, concentrarea simbolică frizează adesea ermeticul și obscuritatea, iar plăcerea desfășurării epice e subminată mereu de nenumărate conexiuni psihanalitice, filosofice și religioase („ventriloc”, abilitate esențială a lui Fulviu Friator, e în primul rînd o calitate a dedublării, a posesiunii unei voci interioare misterioase, inexplicabile pentru profani). Complexitatea, culorile și precizia desenelor onirice sînt, însă, amplificate progresiv și sînt fascinante, de fiecare dată.

Proză fantastică doldora de inserții polițiste și gotice, cu elemente de thriller/horror și de distopie punk, romane precum Ventrilocul lui Corin Braga redefinesc literatura de ficțiune și legăturile ei cu celelalte domenii ale istoriei culturii, în general. Complementare antropologiei pe care o ilustrează organic, ele alcătuiesc portretul unui scriitor deosebit de înzestrat intelectual și fantasmatic.

image

Florin Irimia, Nu spune asta!, Editura Polirom, 2023.

Noua carte de proză a lui Florin Irimia dezvoltă consistent cîteva dintre temele sale mai vechi. Povestirile din volumul Nu spune asta! reconfigurează tipologii și situații prezente, de pildă, și-n prozele scurte din Misterul mașinuțelor chinezești sau din Bărbatul din spatele ceții (relația defectuoasă dintre tată și fiu, problema recăsătoririi părinților după divorț, recuplarea tatălui cu o parteneră mult mai tînără, lecturile și jocurile copilăriei într-un oraș de provincie înainte de 1989, erosul juvenil și matur, ruptura dintre generații, multitudinea de cezuri sociale și politice după 1990, dragostea pentru animalele de companie), dar și în romanele O fereastră întunecată sau Cîteva lucruri despre tine (chestiunea emigrației românești în Occident după căderea comunismului, extremismul de dreapta din interbelic, scrisul și cititul de literatură, trecutul nazist al Europei și rămășițele sale recente).

De altfel, într-un Cuvînt-înainte autorul își cartografiază singur traseele imaginare. Afară de reverențele tematice către Thomas Mann și Ernest Hemingway (dragostea, moartea, Veneția și Italia, în general, scrisul, alcoolul, petrecerile), multe dintre povestiri, afirmă Florin Irimia, „au ca punct de plecare diversele experiențe pe care le-am avut în locurile pe care le-am vizitat” (ca simplu turist, aș adăuga, sau ca bursier literar al unor variate instituții de profil), iar „temerile, angoasele, dezamăgirile, poate uneori și speranțele sînt ale mele și cît se poate de reale”. Obsesia care domină cea mai mare parte din volum, însă, îmi pare inadecvarea – un decalaj interior resimțit foarte acut și rezultat din confruntarea unui român de tip cvasi-cioranian cu alteritatea geografică și culturală a Europei centrale și vestice.

Dincolo de mulțimea de angoase specifice oricărui protagonist de povestire contemporană (căsătorii în criză, amantlîcuri secrete, îndrăgostiri subite, singurătăți impuse), eroii volumului sînt tineri universitari sau scriitori care călătoresc „afară” (Germania e preferata, dar avem și Elveția, Austria, Italia, Franța), transportînd cu ei un trecut personal și colectiv care le predetermină reacțiile și perspectivele. Ei trăiesc experiențe foarte ofertante ficțional, fie legate de literatură și de „adevărurile” ei aparent inofensive (schimburi de impresii și sentimente cu omologi străini, rezidențe plătite prin castele și case de creație, raporturi neașteptate între realitate și ficțiune, tipologii stranii de cititori și critici), fie de trecutul recurent-extremist al Europei, un trecut a cărui umbră îi amenință încă mult clamata libertate de expresie (unul dintre personaje intră în pielea lui Hitler, la un moment dat, în timpul unei excursii tematice la una din celebrele reședințe naziste, devenind prizonierul unui joc virtual care amenință să nu se mai termine, sau, într-o altă mizanscenă, un altul devine spion dublu în timpul celui de-al Doilea Război Mondial).

Dar în cele mai multe dintre cazuri, fandînd abil printre jaloane interioare, personajele lui Florin Irimia resimt impactul pe care realitatea occidentală îl are asupra tînărului intelectual picat ca din cer în cochetele și mult visatele orașe „de dincolo” – picat cu tot cu zestrea de estic fost comunist, posesor al unei identități fragile, laolaltă cu o grămadă de idiosincrazii și de naivități candide.

Iată un pasaj din bucata „Till Death Do Us Part”, unde protagonistul e un scriitor invitat la un festival de lecturi publice și conferințe: „Veni apoi rîndul scriitorului român să-și prezinte romanul, care era și el despre migrație, despre o țară urîtă și haină ca o vrăjitoare, o țară crudă, rudimentară și abuzivă, care parcă nu voia decît să te facă să-ți iei mai repede tălpășița de-acolo, deși nici atunci cînd ți-o luai nu scăpai cu totul de ea, parcă și atunci continua să te urmărească, să te bîntuie, ca un demon, ca un duh rău ce era. Doar că România nu era Haiti și nici Armenia nu era și, deși scriitorul român se strădui să fie elocvent și traducătoarea tălmăci cu conștiinciozitate în limba franceză tot ce spusese acesta în limba maternă, publicul nu fu prea impresionat de conținutul romanului său. Ca o ironie a sorții, se părea că sala, asemenea autorului însuși, nu voia să știe nimic despre țara din care acesta venea, nu că la momentul acela el n-ar fi fost dispus să le împărtășească totuși cîte ceva”.

Inegale ca substanță narativă (unele mizează pe surprizele unor evenimente în desfășurare, altele pe densitatea analitică a comentariului politic, istoric sau metaliterar, altele o cotesc borgesian spre un fel de intellectual thriller action), dialogale, puternic diaristice în stil și, pe alocuri, intens psihologizante, cele nouă povestiri din Nu spune asta! reconfirmă dexteritatea unui prozator de cursă lungă. Inserțiile fantastice și obsesiile personale au făcut mereu parte, la el, din cele mai realiste și mai fluente proiecții epice.

Adrian G. Romila este scriitor și critic literar. Cea mai recentă carte: Acasă, departe, Editura Polirom, 2023.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Corina Caragea în Maldive (1) jpg
Corina Caragea, dezamăgită după ultima vacanță. De ce spune prezentatoarea că a luat „țeapă”. „A doua oară nu știu dacă mai vin”
Prezentatoarea a fost profund nemulțumită de vila în care s-a cazat și de serviciile oferite, deși a plătit o sumă destul de mare.
mituri despre zodii jpeg
Zodiile care vor avea o șansă unică în viață, în acest weekend, și de care ar trebui să profite
Astrologii spun că unele zodii vor avea parte de un weekend memorabil, cu oportunități care le pot schimba viața. Aceste momente rare vin cu energie cosmică puternică, iar cei care le prind din zbor pot transforma visurile în realitate.
test jpg
Doar 15% din populația lumii găsește acadeaua din imagine, în 15 secunde. Un test dificil pentru minți de geniu
La prima vedere, poate părea o provocare destul de simplă. Tot ce trebuie să facem este să găsim acadeaua ascunsă printre nenumăratele cornete de înghețată, iar cum cele două arată atât de diferit, putem avea impresia că testul este unul destul de simplu.
image png
Un străin a fost ucis după ce a rănit cu cuţitul cinci persoane, la Tel Aviv
Cinci persoane au fost rănite, dintre care una grav, marţi la Tel Aviv într-un atac cu cuţitul al cărui autor, un cetăţean străin sosit în Israel cu câteva zile mai devreme, a fost împuşcat mortal, potrivit autorităţilor israeliene.
padure jpg
Animalele care se sărută. Fac acest lucru dintr-un motiv întemeiat, iar românii le adoră
Se numără printre cele mai cunoscute și îndrăgite animale de pe glob, însă tot reușesc să surprindă oamenii din întreaga lume. Este vorba despre veverițe, care au un comportament cu totul neașteptat! Aceste animale se „sărută” atunci când se văd, dintr-un motiv extrem de practic!
brad muzeul aurului (2) JPG
Bulgărele uriaș de aur scos din corpul unui miner ascunde un secret tulburător despre marile bogății ale României
Un bulgăre de aur, găsit în trupul unui miner, se numără printre piesele inedite din colecția Muzeului Aurului din Brad. Piesa ascunde o poveste tulburătoare despre controalele care li se făceau minerilor, în trecut, la ieșirea din șut.
image png
Vremea miercuri, 22 ianuarie. Temperaturi nefiresc de ridicate pentru această perioadă
Miercuri, în cea mai mare parte a ţării, valorile termice se vor situa peste normele climatologice specifice în ultima decadă a lunii ianuarie.
donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.