Stilistica prieteniei

Publicat în Dilema Veche nr. 842 din 9 - 15 aprilie 2020
Stilistica prieteniei jpeg

ÔŚĆ Matei C─âlinescu, Ion Vianu, Scrisori din exil. Coresponden╚Ť─â inedit─â, Editura Humanitas, 2019.

├Äncep cu partea cutremur─âtoare a acestei c─âr╚Ťi: ├«n 4 ianuarie 1987, Matei C─âlinescu ├«i f─âcea prietenului s─âu din Elve╚Ťia o confesiune care p─ârea s─â vizeze ├«ntreaga lor genera╚Ťie: ÔÇ×Noi am fost lovi╚Ťi at├«t de n─âprasnic, ├«nc├«t nu am avut prilejul s─â d─âm dovad─â nici de responsabilitate, nici de iresponsabilitate; mentalitatea noastr─â a devenit una de supravie╚Ťuitori (├«n sensul tehnic: cei care au supravie╚Ťuit unei catastrofe)ÔÇŁ. F─âr─â ├«ndoial─â c─â lucrurile vor fi stat chiar a╚Öa, cel pu╚Ťin ├«n linii mari, ╚Öi c─â, prin compara╚Ťie cu Eliade, cu Cioran ╚Öi cu ceilal╚Ťi, ei, cei n─âscu╚Ťi ├«n anii ÔÇÖ30, puteau fi pe bun─â dreptate suspecta╚Ťi de o anume iner╚Ťie istoric─â. Ce m─â uluie╚Öte, ├«ns─â, nu e prim-planul acestor r├«nduri. Ci un am─ânunt de care nici m─âcar autorul scrisorii nu e con╚Ötient (n-ar avea cum) la data redact─ârii ei: dou─â decenii mai t├«rziu, grav bolnav, se va lovi din nou de ├«n╚Ťelesul tehnic al termenului supravie╚Ťuitor. De ast─â dat─â, ├«n context medical ╚Öi ├«n chip fatal, a╚Öa cum avea s-o arate jurnalul postum publicat ├«n 2016. E, probabil, una dintre cele mai tragice coinciden╚Ťe din literatura rom├ón─â, dep─â╚Öit─â doar, dac─â stau s─â m─â g├«ndesc, de paginile ultime ale sinucisului Ilarie Voronca.

Cu aceast─â umbr─â plutind deasupra lor, recent ap─ârutele Scrisori din exil ajung s─â-╚Öi efaseze titlul. C─âci, dac─â drama depeiz─ârii e real─â (╚Öi e, la ambii epistolieri, obliga╚Ťi s─â ia via╚Ťa de la cap─ât dincolo de grani╚Ťele unei Rom├ónii delirante), dedesubtul ei foiesc totu╚Öi zeci, poate chiar sute de tensiuni cotidiene ├«nc─â ╚Öi mai acute. E important, desigur, c─â Matei C─âlinescu ╚Öi Ion Vianu documenteaz─â situa╚Ťia politic─â a Poloniei comuniste, schimb├«nd bibliografii ╚Öi ├«ntreb├«ndu-se de ce la noi lucrurile ├«nt├«rzie s─â se mi╚Öte. Dar nu e deloc mai pu╚Ťin important c─â, luat prin surprindere de autismul fiului s─âu, autorul celor Cinci fe╚Ťe ale modernit─â╚Ťii cere, cu ├«nver╚Öunare delicat─â, sfaturi ÔÇ×geam─ânuluiÔÇŁ de peste Ocean. E memorabil c─â ambii se ├«n╚Öal─â ├«n prim─â instan╚Ť─â ├«n cazul lui Caraion, credit├«nd ÔÇ×├«n albÔÇŁ un turn─âtor, cum ╚Ötim ast─âzi, dintre cei mai dizgra╚Ťio╚Öi. Dar nu e de neglijat nici continua lupt─â cu depresia pe care Matei C─âlinescu o duce, f─âr─â a se iluziona c─â scrisul ├«i va fi mai de ajutor dec├«t medicamenta╚Ťia.

De fapt, ca toate marile corpusuri de coresponden╚Ť─â, ╚Öi acesta ajunge s─â impun─â mai degrab─â o stilistic─â dec├«t un document. Cu alte cuvinte, un cod al apropierii de cel─âlalt, chiar ╚Öi atunci c├«nd cel─âlalt e departe. Prieteni ├«nc─â din adolescen╚Ť─â, Matei C─âlinescu ╚Öi Ion Vianu ╚Ötiu, ca pu╚Ťini al╚Ťii, s─â-╚Öi administreze unul altuia inventarul particular de aprehensiuni, de susceptibilit─â╚Ťi, de a╚Ötept─âri, de candori, de antipatii. Evident, sinceritatea e capital─â. Dar sinceritatea, singur─â, e prin defini╚Ťie s─ârac─â expresiv. E motivul pentru care adeseori Scrisorile din exil apeleaz─â la traseele indirecte ale sugestiei. Astfel c─â, de la un punct ├«ncolo, ├«n destule dintre momentele de intimitate cultural─â m─ârturisite se pot ghici corelative emo╚Ťionale. Citindu-l pe Bel├«i ├«ntr-o edi╚Ťie rom├óneasc─â, Matei C─âlinescu redescoper─â, ca pe ÔÇ×vechi cuno╚Ötin╚ŤeÔÇŁ, cuvinte pe care nu le mai rostise mental de ani buni. De cealalt─â parte, Ion Vianu ├«i elogiaz─â o carte pentru precizie ╚Öi elegan╚Ť─â, amintindu-╚Öi imediat de modelul patern ╚Öi mai cu seam─â de ╚Öcoala pe care acest model a format-o. Altundeva, aerul unei toamne la Bloomington e la fel de ÔÇ×curat ╚Öi bogatÔÇŁ ca al─âmurile din muzica lui Strauss. Situa╚Ťiile complicate ideologic ale c├«te unui intelectual de v├«rf ├«╚Öi g─âsesc ╚Öi ele rezolv─âri (sau cel pu╚Ťin ├«ncerc─âri de rezolvare) livre╚Öti: cutare replic─â a lui Rosetti e proiectat─â pe fundalul romanului Bietul Ioanide, fidel─â colec╚Ťie de caricaturi.

Cu acela╚Öi tact ╚Öi, ├«n definitiv, cu aceea╚Öi generozitate, s├«nt tratate ╚Öi amici╚Ťiile comune mai mult sau mai pu╚Ťin decep╚Ťionante. Cazul cel mai ingenuu: cel al lui Gelu Ionescu, mult─â vreme ocolitor ├«n decizia de a se expatria. Cazul mediu: cel al lui Nichita St─ânescu, apropiat am├«ndurora, dar predispus la concesii vecine cu oportunismul. Cazul criant: Nicolae Breban, fa╚Ť─â de a c─ârui evolu╚Ťie Matei C─âlinescu e inclement. Cazul patologic: Genu Ghelber, cel convins c─â Zacharias Lichter l-a deposedat de propriul s─âu destin ╚Öi de ├«ntreaga sa idea╚Ťie.

╚śi totu╚Öi, nic─âieri, nici o urm─â de ranchiun─â, nici un strop din n─âmolul abject al colportajului. Poate c─â ÔÇ×exilulÔÇŁ ├«nseamn─â ╚Öi asta: ├«ndep─ârtarea de reflexele curente ale unei lumi c─âreia, moral, nu-i apar╚Ťii.           

Cosmin Ciotlo┼č este critic literar ╚Öi lector la Facultatea de Litere din Bucure╚Öti. Cea mai recent─â carte publicat─â: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lup─â, Editura Humanitas, 2017.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.