Soarele japonez al resemn─ârii

Publicat în Dilema Veche nr. 870 din 10 - 16 decembrie 2020
Soarele japonez al resemn─ârii jpeg

ÔŚĆ Ion D. S├«rbu, Ultimele..., edi╚Ťie, note, referin╚Ťe critice ╚Öi indice de nume de Toma Velici, Editura M─âiastra, 2020.

├Än noiembrie 1988, Ion D. S├«rbu afl─â, dup─â un control medical aproape neutru, c─â jena pe care o sim╚Ťea de ceva vreme ├«n g├«t e de fapt un cancer al bol╚Ťii palatine. Diagnosticul ├«l r─âv─â╚Öe╚Öte (chiar ╚Öi pe el, cel a c─ârui via╚Ť─â, cum bine se ╚Ötie, nu fusese ferit─â de lovituri) ╚Öi, pre╚Ť de c├«teva s─âpt─âm├«ni, ├«l arunc─â ├«n derut─â ╚Öi confuzie. Urmeaz─â docil procedurile prescrise, f─âr─â a se iluziona, ├«ns─â. Tot ce ├«ndr─âzne╚Öte s─â-╚Öi doreasc─â e, eventual, o prelungire care s─â-i ├«ng─âduie un necesar recurs memorialistic. Opera╚Ťia pare izbutit─â, tratamentul cu cobalt ÔÇô la fel, dar degeaba. ├Än vara lui ÔÇÖ89 se instaleaz─â metastaza, pentru ca, la 17 septembrie, totul, inclusiv suferin╚Ťa, s─â ia sf├«r╚Öit.

├Än acest interval de mai pu╚Ťin de un an, S├«rbu face efortul de a se comporta, scriitorice╚Öte, normal. ├Ä╚Öi continu─â furibunda rutin─â epistolar─â, avertiz├«ndu-i totu╚Öi pe destinatari c─â s-ar putea s─â fie ultimele scrisori pe care le trimite, acord─â interviuri, schi╚Ťeaz─â pagini de amintiri din Petrila, Petro╚Öani ╚Öi Sibiu: o ├«ntreag─â arhiv─â. Public─â, ast─âzi, datorit─â admirabilului editor postum al lui S├«rbu, Toma Velici. Volumul, ap─ârut la o mic─â editur─â din provincie, e deopotriv─â o restituire documentar─â, cultural─â, uman─â ╚Öi moral─â. Dincolo de paginile ╚Ötiute (╚Öi accesibile ├«n edi╚Ťia de Opere de la Funda╚Ťia Na╚Ťional─â pentru ╚śtiin╚Ť─â ╚Öi Art─â), exist─â aici c├«teva piese inedite: fragmente de jurnal, coresponden╚Ť─â ╚Öi transcrieri de pe band─â magnetic─â ale unor m─ârturisiri private pe care scriitorul i le-a f─âcut, pe ultima sut─â, unui nepot al s─âu. Cutremur─âtoare nu e doar fi╚Öa clinic─â a maladiei (la care S├«rbu se refer─â insistent vorbind despre ÔÇ×soarele japonezÔÇŁ care i-a r─âs─ârit pe cerul gurii), c├«t mai cu seam─â aceea, tot clinic─â ├«n felul ei, privitoare la destin. Care pare croit ├«n r─âsp─âr cu calit─â╚Ťile omului.

S─â ne amintim: n─âscut ├«ntr-o s─âr─âc─âcioas─â colonie minereasc─â, elev str─âlucit (dar chinuit, cu vacan╚Ťe subminate de munc─â), t├«n─âr cu vederi de st├«nga (pe filier─â sindicalist─â), viitorul scriitor devine membru al Cercului Literar de la Sibiu, doctorand al lui Blaga, asistent al lui Liviu Rusu ╚Ö.a.m.d.. Pentru ca, nu peste mult, totul s─â se surpe: dat afar─â din Universitate pentru c─â a refuzat s─â-╚Öi calomnieze profesorii, va campa, cu greu, la revista Teatrul, de unde va fi, rapid, aruncat ├«n ├«nchisoare vreme de ╚Öase ani ╚Öi jum─âtate. Fic╚Ťionalizate grosier, tribula╚Ťiile lui vor fi povestite de Preda ├«n Cel mai iubit dintre p─âm├«nteni.

Nu insist. Spun doar at├«t: dac─â nu e legitim s─â le imput─âm celor care au trecut prin carcerele comuniste eventualele demisii morale, mi se pare totu╚Öi obligatoriu s─â ╚Ťinem minte c─â Ion D. S├«rbu e printre aceia care au rezistat demn tuturor torturilor ╚Öi care a refuzat dur orice concesie. R─âm├«ne de neuitat (a ar─âtat-o foarte bine Clara Mare╚Ö) felul ├«n care i-a umilit pe securi╚Ötii care voiau s─â-l recruteze chiar pe terenul lor, ├«n sediul Direc╚Ťiei craiovene.

Revenind la Ultimele..., e o carte ap─âs─âtoare, tragic─â ╚Öi dizolvant─â, a c─ârei lec╚Ťie etic─â n-are nicidecum un final fericit. M─â g├«ndesc numai la cazul Tudor Vornicu, ast─âzi personaj sc─âldat ├«ntr-o venera╚Ťie ni╚Ťel ignar─â. Pentru S├«rbu, ├«ns─â, omul de televiziune de mai t├«rziu era umbrit de amintirea tor╚Ťionarului care, ├«n anii ╩╝50, ├«i administra b─ât─âi cr├«ncene ╚Öi care, peste ani, ├«nt├«lnindu-l pe fostul de╚Ťinut, avea s─â se mire cinic c─â mai e ├«n via╚Ť─â. Ce s─â ├«n╚Ťelegem de aici? Ce s─â ├«n╚Ťelegem, iar─â╚Öi, din farsa dezgust─âtor-arogant─â pe care Fana Kernbach, nepoat─â a lui Iuliu Maniu, i-o va juca adolescentului Gary (hipocoristicul curent al lui S├«rbu) de la ├«n─âl╚Ťimea pozi╚Ťiei ei sociale? Pentru ca, peste c├«╚Ťiva ani, tocmai ea s─â fie aceea care, din postura de secretar─â a unei organiza╚Ťii de baz─â comuniste (exact a╚Öa!), s─â ├«i repro╚Öeze aceluia╚Öi c─â se comport─â ca un ÔÇ×filistin mic-burghezÔÇŁ.

Ce s─â ├«n╚Ťelegem, deci? C─â exist─â nu neap─ârat revan╚Ö─â, dar m─âcar dreptate? Mai greu. Ce dreptate o fi aceea ├«n care prima lui so╚Ťie ├«i returneaz─â muribundului S├«rbu scrisorile de dragoste din tinere╚Ťe, ├«ntre care r─ât─âce╚Öte ╚Öi c├«teva, destule, de la cei cu care ├«l ├«n╚Öelase copios?  

Cosmin Ciotlo┼č este critic literar ╚Öi lector la Facultatea de Litere din Bucure╚Öti. Cea mai recent─â carte publicat─â: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lup─â, Editura Humanitas, 2017.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.