Romane grafice frumoase & educative

Publicat în Dilema Veche nr. 565 din 11-17 decembrie 2014
Romane grafice frumoase & educative jpeg

Nu sînt neapărat un fan al benzilor desenate sau al romanelor grafice, dar îmi plac. Iar faptul că în ultimii ani s-a pus pe picioare, printre altele, un Muzeu al Benzii Desenate (www.muzeulbd.ro), s-a tipărit Istoria benzii desenate româneşti, realizată de Dodo Niţă şi Alexandru Ciubotariu (Editura Vellant, 2010) şi există un Salon Internaţional al BD – toate acestea nu fac decît să ridice valoarea şi viziunea fenomenului cultural de la noi. 

În 2011, Editura Humanitas şi Librăria Jumătatea plină au tradus şi au tipărit versiunea grafică realizată de Edmond Baudoin (tradusă în limba română de Anamaria Pravicencu) a romanului Travesti de Mircea Cărtărescu. La vremea respectivă, acel roman grafic româno-francez, realizat la două mîini, una de scriitor, cealaltă de ilustrator, părea un OZN în spaţiul cultural românesc. Tot un fel de obiecte grafice neidentificate sînt şi cele trei romane grafice de autor sau colaborări între scenarişti, desenatori şi istorici români şi cehi, editate de aceeaşi librărie/editură Jumătatea plină (www.jumătateaplina.ro). Este vorba de o colecţie intitulată „Relaţii ceho-române în bandă desenată“ şi creată la iniţiativa Ambasadei Republicii Cehe la Bucureşti, colecţie care, conform descrierii oficiale, marchează, prin opt cărţi, cîteva momente din istoria comună a celor două ţări: „Desfăşurate de-a lungul a cinci secole, poveştile alese sînt inspirate din fapte reale şi ilustrează împletirea destinelor personale cu Marea Istorie... Aceste cărţi contribuie la creşterea interesului publicului atît pentru istoria comună a Cehiei şi României, cît şi pentru banda desenată, una dintre cele mai creative forme artistice ale zilelor noastre.“ Pentru editorii de la Jumătatea plină, Anamaria Pravicencu şi Octav Avramescu, acest proiect este într-adevăr o bună oportunitate pentru a colabora şi a-i face cunoscuţi pe tinerii ilustratori ai scenei româneşti de bandă desenată. 

● Mickey pe Dunăre, bandă desenată de Cristian Dârstar, scenariu de Alexandru Berceanu, Jumătatea plină, 2014. 

Primul roman grafic al seriei marchează şi colaborarea dintre ilustratorul autodidact Cristian Dârstar şi regizorul Alexandru Berceanu, membru al grupului de dezvoltare a dramaturgiei dramAcum, cel care cu această ocazie îşi face şi debutul ca scenarist de bandă desenată. Mickey pe Dunăre spune povestea unei familii de turişti cehoslovaci, aflate în vacanţă pe litoralul Mării Negre în 21 august 1968, cînd tancurile ţărilor membre ale Tratatului de la Varşovia, în frunte cu armata sovietică, trec graniţa Cehoslovaciei, punînd astfel capăt Primăverii de la Praga, reformă  instituită de Partidul Comunist Cehoslovac condus de Alexander Dubcek. Intriga politică este precedată şi de o situaţie familială, căci pe 17 august, Ceauşescu urma să aibă o conferinţă de presă la Praga, iar soţia cuplului protagonist al poveştii, care e jurnalistă, are dreptul să pună o întrebare şi, astfel, rămîne în Cehoslovacia în timp ce familia pleacă spre România, urmînd să se întîlnească ulterior la Mamaia. Povestea grafică evoluează în paralel cu tensiunea conferinţei de presă, unde Ceauşescu face figura unui politician naiv, şi cu drumul cu maşina al turiştilor prin Bucureşti, unde rulează, la Cinema Patria, filmul lui Jirí Menzel – Trenuri bine păzite, şi de unde cumpără Coca-Cola de la un tonomat Comturist, apoi şi cu relaxarea de pe litoralul românesc, unde există turişti suedezi, iar Margareta Pâslaru cîntă seara la Melody Bar; asta pînă cînd vestea invaziei Pragăi se răspîndeşte şi turiştii cehoslovaci se îndreaptă grăbiţi şi îngrijoraţi spre casă, trecînd prin Bucureştiul care sărbătorea – ce ironic! – 23 August.

Mickey pe Dunăre – care a primit şi Premiul II în cadrul competiţiei Celor mai frumoase cărţi din România – este un roman grafic cu foarte multă informaţie politică şi culturală (dar şi cu mult umor): se discută despre cartea lui Ludvík Vaculík, manifestul Două mii de cuvinte, care putea duce şi mai departe Primăvara de la Praga, indirect, se face şi portretul lui Ceauşescu şi, cel mai important, este surprins momentul de simpatie reciprocă dintre români şi cehoslovaci, de după poziţia României de condamnare a invaziei trupelor Tratatului de la Varşovia. Pentru ca tot contextul politic să poată fi înţeles cît mai bine de generaţiile tinere, toate aceste nume şi date istorice sînt reluate, la finalul romanului grafic, într-o prezentare suficient de amănunţită a momentului, prezentare realizată de istoricul Jirí Sitler, nimeni altul decît ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti şi cel care spune povestea următorului roman grafic al seriei.  

● Aripi de oţel, bandă desenată de Adrian Barbu, poveste de Jirí Sitler, Jumătatea plină, 2014. 

Al doilea roman grafic al colecţiei, ilustrat de filologul, muzicianul şi autorul de BD Adrian Barbu, după o poveste reală cercetată, cum spuneam, de istoricul Jirí Sitler, este inspirat de viaţa pilotului ceh Josef Balejka, un personaj foarte interesant: aviator de elită, refugiat, prizonier, fugar, erou de război, vagabond... Josef Balejka a făcut parte din contingentul de soldaţi cehi care, după atacarea Poloniei de către Germania nazistă, la 1 septembrie 1939, au luptat de partea polonezilor, formînd Legiunea cehoslovacă de voluntari, condusă de generalul Lev Prchala. O parte dintre aceştia s-au retras după înfrîngerea Poloniei în România, alţii rămînînd într-un fel de prizonierat pe teritoriul sovietic, pînă în 1941, cînd au reintrat în luptă. La acea vreme, în România activa, ca reprezentant al organizaţiei cehoslovace de rezistenţă DORA, un colonel pe nume Heliodor Píca, care, pînă să fie reţinut de membrii progermani ai Gărzii de Fier, a salvat sute de cetăţeni cehi şi evrei înrolaţi ulterior în armata cehoslovacă. Ca şi în cazul lui Mickey pe Dunăre, şi de data aceasta există o prezentare care să-i familiarizeze pe cititori cu contextul războiului, romanul grafic concentrîndu-se pe aventurile cvartetului de piloţi cehi, deveniţi faimoşi mai tîrziu în Bătălia pentru Britania: Josef Balejka, Vilém Kosar, Josef Frantisek şi Matej Pavlovic. 

● Karel Líman #arhitect, Maria Surducan, Jumătatea plină, 2014. 

După două romane grafice, unul politic, celălalt de război, cel de-al treilea titlu al seriei este foarte cultural, deşi nu lipsit de date politice. Maria Surducan imaginează un foarte ingenios şi amuzant scenariu, folosind tipul de comunicare al Facebook-ului, cu comment-uri şi like-uri, pentru a spune povestea arhitectului ceh Karel Líman (născut la Mlada Boleslav, în 1885, dar mort la Braşov, în 1929), invitat de Regele Carol I şi de Regina Maria să se ocupe de redecorarea Palatului Peleş, construirea Pelişorului şi reamenajarea interioarelor Castelului Bran. Amănuntele istorice ale acestei colaborări sînt date în finalul romanului de istoricul de artă Ruxandra Beldiman, însă povestea este spusă şi desenată foarte ingenios de Maria Surducan (despre ale cărei ilustraţii la basme româneşti am mai scris aici), al cărei personaj feminin Ioana vizitează, mai întîi, cele două palate, avînd o relaţie de interacţiune cu prietenii ei pe Facebook, din comentariile cărora reiese povestea arhitectului şi, bineînţeles, multă informaţie privind stilurile şi influenţele arhiecturale ale palatelor Peleş şi Pelişor; iar mai apoi face o vizită şi la Bran cu prietenul ei Cosmin, din ale căror discuţii se conturează şi povestea castelului.

Cum spuneam şi la început, fără să fiu un fan al romanelor grafice, mi-a plăcut foarte mult să parcurg cele trei cărţi editate atît de frumos de Jumătatea plină, cărţi deopotrivă amuzante şi educative, din care eu însumi am aflat multe lucruri noi, convingîndu-mă o dată în plus de caracterul dexter, creativ şi plurivalent al benzii desenate. Le recomand cu tot dragul.

983 16 coperta cioaba jpg
Anamneze și alte întîmplări de călătorie
„Dacă există un numitor comun al lucrurilor din această carte“, afirmă el, „ăsta e un fel de planare cu picioarele, după cum te duce vîntul“.
p 17 jpg
Răzbunarea e a mea
Cei care – sacrilegiu! – nu văzuserăm pînă acum Oldboy aveam senzația că, dacă închidem ochii, putem să îi dibuim, totuși, imaginile.
p 17 jos jpg
O stea pop nepoliticoasă și indocilă
O voce cam dezabuzată, un beat atît de plin de sine, o poveste cît un clișeu, dar narată cum trebuie.
983 21 coperta Iamandi jpeg
O recuperare miraculoasă
Este adevărat însă că, pe de altă parte, Krjijanovski nu s-a cenzurat în nici un fel, chiar dacă tema îl expunea interpretărilor cenzurii.
Afis 15 febr 2023 jpg
DIRIJORUL GERMAN RALF SOCHACZEWSKY: de la barocul francez la clasicismul austriac, concert la Sala Radio
RALF SOCHACZEWSKY a primit primele lecţii de dirijat în Berlin (oraşul său natal), la Universitatea de Muzică (UdK) și, ulterior, a devenit student la Universitatea de muzică Hanns Eisler, unde a frecventat cursul de dirijat-orchestră şi pe cel de dirijat-cor.
news Cimpeanu Cruciada împotriva lui Stefan cel Mare Cismigiu jpg
Dezbatere – Cruciadă împotriva lui Ștefan cel Mare: Codrii Cosminului 1497 de Liviu Cîmpeanu
Joi, 9 februarie, de la ora 19.00, Editura Humanitas vă invită la Librăria Humanitas de la Cișmigiu la o dezbatere cu istoricii Liviu Cîmpeanu
Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.

Adevarul.ro

image
14 ani fără uriașul Marian Cozma: Povestea crimei și ce s-a întâmplat cu ucigașii de etnie rromă
Un handbalist uriaș, la propriu și la figurat, s-a stins, la Veszprém (Ungaria) după un incident șocant.
image
Jurnalist Pro TV reținut pentru 24 de ore. Marius Buga este acuzat că a violat un minor dintr-un centru de plasament
Jurnalistul Marius Buga (42 de ani), corespondentul Pro TV în Dâmbovița și unul dintre cei mai vechi colaboratori ai televiziunii, a fost reținut de procurori într-un dosar ce vizează acte sexuale cu un minor.
image
La ce trebuie să fim atenți când cumpărăm o locuință ca să nu cadă la primul cutremur
Dr. Ing. Lucian Melinceanu, preşedintele Asociaţiei Inginerilor Constructori Proiectanţi de Structuri din România a explicat pentru „Adevărul” la ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm o locuință.

HIstoria.ro

image
Care este cea mai valoroasă pictură din România?
Muzeul Național Brukenthal prezintă, pe pagina de Facebook, cea mai importantă lucrare a colecției de pictură a instituției sibiene, achiziționată de baronul Samuel von Brukenthal, colecție care a stat la fondarea primului muzeu deschis publicului din România (1817).
image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.