Povestiri de dietă

Publicat în Dilema Veche nr. 427 din 19 - 25 aprilie 2012
Povestiri de dietă jpeg

● Lavinia Branişte, Cinci minute pe zi, proză scurtă, Casa de pariuri literare, 2011. 

Abia cu Lavinia Branişte am realizat cît de puţine fete scriu la noi proză scurtă. Iar asta pentru că vocea pregnant feminină a naratoarei Lavinia Branişte este atît de specială, încît am receptat-o, ca cititor, nu atît cu surprindere, cît cu senzaţia satisfacerii unei nevoi de care eram prea puţin conştient. Au mai fost fete care au scris proză scurtă: Veronica A. Cara (plecată din literatură într-un mod regretabil, după două cărţi de nuvele foarte bune, Viaţa pe acoperiş şi Baba Lina, publicate la începutul anilor 2000), Ioana Baetica-Morpurgo (după povestirile din debutul cu Fişă de înregistrare a trecut la roman) sau Roxana Moroşanu (ale cărei texte răspîndite prin diverse antologii, mai ales cele din Cartea cu euri, o recomandă pentru o carte de autor) – pentru a le numi doar pe cele din generaţia tînără care mi-au atras atenţia în mod special. Dincolo de orice consideraţii privind relaţia dintre genuri (feminin vs proză scurtă), este o certitudine faptul că, alături de Oameni, volumul tot de proză scurtă al lui Mihai Mateiu, apărut tot la Casa de pariuri literare, Cinci minute pe zi este una dintre cele mai plăcute surprize în proză ale anului trecut.

Cele 26 de proze scurte şi foarte scurte ale Laviniei Branişte se pot încadra în ceea ce Radu Pavel Gheo definise în Numele mierlei (2008) ca fiind clipuri: nu povestiri în sine, ci secvenţe, momente, schiţe şi decupaje, unele chiar mici poeme în proză. Diferenţa notabilă o constituie faptul că, cu vreo două excepţii, toate au ca voce/personaj principal aceeaşi fată, pe nume Lavinia, brăileancă (are un frate, dar nu şi tată, iar mama e plecată în Spania) şi care, după terminarea facultăţii, încearcă să-şi facă o viaţă în Bucureşti, vizitîndu-şi uneori bunica sau vreo mătuşă. Din acest punct de vedere, prozele de faţă sînt, de fapt, bucăţelele disparate şi parţiale ale unui posibil roman despre intrarea în viaţă a unei tinere, după terminarea studiilor. Protagonista, nu întotdeauna numită, dar recognoscibilă, intră în tot felul de combinaţii, uneori e vorba de relaţii de scurtă durată şi de joburi temporare, alteori – doar de vizite şi excursii, altfel zis – tot felul de experienţe, scurte, mărunte şi, de cele mai multe ori, fără consecinţe vizibile. Ceea ce o face simpatică încă de la început este o anume ingenuitate, superficialitate chiar, dublată de o nesiguranţă cauzată de tot felul de timidităţi şi complexe: unele fizice (ţine diete, merge la sală, citeşte Cosmo), altele psihice (uşor ipohondră şi predispusă atacurilor de panică, sentimental romantică) sau de ordin social (relativ fără bani, mereu în căutarea unui job, face, în general, figura unei neadaptate obligate mereu să improvizeze, să se descurce). Aş putea spune chiar că Lavinia este o antieroină, dar într-o cheie comică, precum, aşa cum s-a zis deja, Bridget Jones sau Ally McBeal – situaţiile sînt ridicole, nu dramatice –, genul de personaj vulnerabil, dar isteţ şi perseverent cu care, mai ales dacă eşti fată, îmi imaginez că te poţi foarte uşor identifica şi cu care poţi empatiza pînă la capăt, cu atît mai mult cu cît situaţiile, comune şi comice, sînt inevitabile în traseul acestei generaţii. Căci da, trăind într-o societate competitivă şi uniformizantă, confruntată cu imaginarul glossy şi convenţiile office, avînd complexele, aşteptările şi proiecţiile comune vîrstei, Lavinia poate fi reprezentativă pentru o întreagă generaţie de fete.

Cum spuneam, fiecare proză decupează o întîmplare deloc spectaculoasă, dar cu potenţial de a crea tot felul de „situaţii“: un colocviu la Bran organizat de fanii serialului Lost, un workshop de fotografie în Deltă, o tabără de literatură la Săvîrşin, o conferinţă despre mediu, un examen la facultate, un interviu pentru un job, renovarea unui apartament, cîteva scene de cuplu (întîlniri, rutine, despărţiri), de la ţară, de la diverse joburi, din cabinete medicale sau de la sala de fitness, nişte vizite la mătuşi sau ieşiri din ţară pentru a-şi vedea mama etc., genul de (non)evenimente din noua şi banala realitate imediată. Diferenţa o face însă stilul Laviniei Branişte, o autoare foarte atentă la detalii, cu un stil lipsit de orice complex estetizant, curat şi alert, dexter şi fluent pînă la oralitate, dezvoltînd multe episoade secundare şi cu un bun simţ al autoironiei şi al ridicolului. Iată, spre exemplu, un fragment in extenso din povestirea „Eram acasă“, cît se poate de relevant pentru stilul ei alert şi maleabil: „Cu cîteva săptămîni în urmă mă enervasem foarte tare din cauza ei. Aveam în grădina din faţă cîteva tufe de căpşuni, vai de ele, dar era o bucurie să vezi florile alea cum se transformă în fructe şi apoi fructele cum se coc şi aşa mai departe. Vreo cîteva erau deja bune de mîncat, dar aşteptam să vină mătuşă-mea cu copiii să le culegem împreună, în fine, să fie aşa, o chestie de familie. Şi într-o zi numai văd cum această Frusinica, în faţa mea şi fără nici o jenă, în drum spre ieşire, căci fusese în vizită, se apleacă şi rupe fix căpşunile alea şi bunică-mea zîmbea amabilă lîngă ea. Îmi venea să alerg către ea şi s-o dobor la pămînt, dar norul ăla cu electricitate mă ţinea la distanţă, dă-le dracului, mă duc şi cumpăr un kil. Mă enerva şi bunică-mea cînd era aşa amabilă cu toţi milogii care veneau pe acolo, vaai, tanti, s-au copt cireşele sau uite, bre, ce lăcrămioare frumoase şi ieşeau cu ditamai buchetul de lăcrămioare, ne jumuleau lăcrămioarele şi noi rămîneam numai cu frunzele, adică eu nu rup lăcrămioare pentru mine să-mi pun eu în vază şi bunică-mea nu le putea spune la ăştia să nu rupă. Şi doar i-am zis să dea vina pe mine, se supără nepoata etc. Aşa, deci îmi zice bunică-mea că i-a spus Frusinica să mă roage, dacă se poate, să-i dau nişte poşete de la mine pentru nepoată-sa. Nu-mi venea să cred. Eu, poşete?“. Ca şi la Sorin Stoica sau la Călin Torsan, minimalismul autobiografic al Laviniei Branişte merge mînă în mînă cu umorul, cu pasiunea pentru detalii şi cu arta dialogului. Căci, oricît de superficial ar juca antieroina omonimă şi oricît de dezinhibat ar părea stilul autoarei, totul nu este decît o punere în scenă de un fin intelectualism.

Întîmplător, dar cît se poate de semnificativ, am citit integral Cinci minute pe zi, vreme de două-trei zile, în preumblările mele cu metroul. Asta spune totul despre cît de uşoară (la citit) şi cît de agreabilă este această literatură de dietă (de aici, cel mai probabil, şi titlul) a Laviniei Branişte, despre care, dacă nu m-aş teme că aş atrage cine ştie ce prejudecăţi asupra ei, aş putea spune chiar că scrie un fel de intello chick lit sau chick lit minimalist. Acum şi în literatura română. 

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Județ sub teroarea urșilor și a șerpilor. Localnicii dintr-un municipiu se tem de trei zile să iasă din case VIDEO
Urșii au dat iama în mai multe zone locuite din Vâlcea. În reședința de județ, într-un cartier al orașului, fiarele au ajuns să se plimbe pe străzi, iar o familie s-a trezit cu un șarpe în casă.
image
De ce a „înghețat” la nivel ridicat prețul legumelor românești. Explicațiile unui fenomen neobișnuit
Legumele românești se vând la fel de scump ca la începutul sezonului, iar obișnuita pantă descendentă nu se face simțită ca în alți ani. De peste două săptămâni, prețurile la tarabe au înghețat, la propriu
image
Teoriile conspiraționiste și reticența la vaccin anulează un secol de cercetare medicală. Ce boli grave revin în forță
Medicii trag un semnal de alarmă și dau de înțeles că din cauza reticenței la vaccinare riscăm să anulăm aproape un secol de cercetare medicală. Boli care erau ținute în frâu, unele aproape eradicate, se întorc amenințător, făcând victime, tocmai fiindcă găsesc teren propice.

HIstoria.ro

image
O tentativă de sinucidere în închisoarea Pitești: Povestea dramatică a lui Nicolae Eșianu
Nicolae Eșianu s-a născut la Cluj în 1923. Tatăl, director la Banca Ardeleană, iar mama, profesoară. Școala primară o face la Sibiu și apoi Liceul Militar la Târgu Mureș. În 1942 își dă bacalaureatul la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu.
image
Războiul aerian împotriva Germaniei
Pe la mijlocul anului 1943, soarta războiului s-a întors în favoarea Aliaților atât în Europa, cât și în Pacific. Informațiile ULTRA au jucat un rol extrem de important în războiul aerian deasupra Germaniei.