Patruzeci de ruble pe cap de parlamentar

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Patruzeci de ruble pe cap de parlamentar jpeg

● Henri Stahl, Cu Parlamentul în URSS, Editura Vremea, București, 2018, cu ilustrații și Cuvînt înainte de Irina Stahl.

Cînd mi-am propus să citesc cartea lui Henri Stahl Cu Parlamentul în URSS, eram interesat de imaginea Rusiei și a bolșevismului în ochii autorului. Mă așteptam ca, pe lîngă descrierile scenelor de înfruntare, militară sau politică, să fie inserate și astfel de impresii. Dar curînd mi-am dat seama, citind-o, că în această carte este vorba în primul rînd de ruși și bolșevici; și că volumul e martor, de fapt, al unuia dintre primele contacte ale românilor cu bolșevismul.

Cadrul istoric e clar: e vorba de anul 1918, cel mai negru probabil al istoriei recente a României, care în același timp, curios, e și cel mai plin de perspective pozitive. Rusia țaristă se prăbușise și, odată cu ea, și frontul estic. Spre sfîrșitul lui 1917, România încerca să capituleze fără să-și piardă dinastia și chiar toate teritoriile. Căzuseră Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, Dobrogea se desprindea și ea. Se făcuseră planuri ca, în cazul în care cade și Iașiul, Curtea Regală și Parlamentul să se mute în Basarabia și chiar în exil, la Odessa sau Kerson (Herson, în sudul Ucrainei, în grafia actuală). Deputații și senatorii României chiar au plecat la Odessa și Kerson, iar o parte din odiseea lor e povestită aici.

Trebuie spus că, de la început, rușii nu erau bine priviți nici ca parteneri de război din intervalul 1914-1916. Cînd încă mai luptau alături de români, ei se vedeau pe sine ca „protectori”, și nu ca „aliați”, remarcă undeva Henri Stahl. Cînd se refugia în Moldova, în 1917, autorul dădea mai mereu de ruși care ocupaseră „cele mai bune case” și făceau cele mai mari achiziții de hrană și resurse. „Înfometau țara”, scrie Stahl. Imaginea de război a Rusiei nu era deci roză încă de dinainte ca țara să facă virajul spre bolșevism. Și nici nu venea la români pe un teren prielnic; românii nu uitau că, de cel puțin o sută de ani încoace, de cîte ori rușii îi mai apărau de turci, mai pierdeau la ei cîte un teritoriu.

Pe acest fond, în plin război mondial, Rusia se umple de bolșevici. Cine erau ei? Pușcăriașii eliberați din ocnele țariste, spune Stahl. Ce voiau? Să facă „percheziții”, adică să fure bunuri și bani de la dușmanii burghezi numiți burjui, explică tot el. Două ipostaze. La un moment dat, în ianuarie 1918, ca represalii, spune Stahl, la operațiunile armatei române de curățare a Basarabiei de bolșevici, „maximaliștii” din Rusia – cum le mai spune el acestora – sechestrează Parlamentul României la Odessa. Urmează negocieri și Rumcerod-ul, executivul regional bolșevic, împreună cu guvernul României convin ca oficialii români să fie lăsați să plece, contra unei sume de patruzeci de ruble pe cap de parlamentar. În altă parte, Stahl povestește că, în calitatea lui oficială de funcționar al Parlamentului român, aflat în refugiu la Odessa, trebuia să aducă și să distribuie diurnele deputaților și senatorilor răspîndiți prin oraș, cu gazdă sau la hoteluri. Povestea pitorească a împărțirii banilor în Odessa „percheziționată” zilnic de bolșevici e spusă în amănunt și cu umor în această carte, care nu e una de schițe, cum s-ar putea crede. În cel mai bun caz – dar și aici cu rezerve –, cealaltă carte a lui Stahl despre experiența sa din Marele Război, Porumbacul, ar putea fi considerată una de povestiri; Cu Parlamentul în URSS este mai degrabă un jurnal.

Strict vorbind, la vremea periplului parlamentar din 1917-1918 din sudul Ucrainei, URSS încă nu exista. E aici o mică declarație ideologică subsidiară, care ne poate atenționa că autorul poate fi tributar unor clivaje de percepție ulterioare; prima ediție a cărții a apărut în 1941, cînd România și URSS deveneau inamice în noul război mondial și, oricum, Moscova iar ciupise din teritoriul României. Dar este destul de evident rolul cărții în propunerea și propagarea unei percepții negative – cel mai probabil îndreptățite – la adresa bolșevismului cu care România ajunge să se învecineze la est. Despre acea perioadă, a Războiului Civil din Rusia, sînt destul de puține contribuții românești. Îmi amintesc acum doar de Colindînd prin Rusia Sovietică a lui Constantin Constante și de Parlamentul în pribegie (1916-1918). Amintiri, note și impresii a lui Grigore Procopie, pomenită și în cartea de față. Ce are însă în plus volumul lui Stahl e nota de umor subtil și o oarecare degajare, care îi permite să acopere mai mult decît simpla menționare a unor evenimente, e drept, inedite. Închei în această notă cu o parafrazare din carte. Remarcînd puterea obișnuinței la oameni, adaptabilitatea lor, chiar și în fața unor condiții considerate îndeobște inacceptabile, Stahl conchide că, dacă am muri de două ori, pînă și cu moartea ne-am putea obișnui.

Ionuț Iamandi este jurnalist la Radio România Actualități.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
O pisică gestantă a venit singură la ușa spitalului. Medicii veterinari au ajutat-o să nască VIDEO
Spitalul veterinar Arcadia Vet din Iași a avut parte de un eveniment neașteptat marți, 9 aprilie 2024. O pisică a venit la ușa așezământului medical, iar urmarea a uimit pe toată lumea.
image
Cum ar putea riposta Iranul la atacul israelian asupra consulatului său de la Damasc. Scenarii și implicații
Publicația The Conversation l-a consultat pe expertul în materie de securitate și fost oficial american în domeniul contraterorismului Javed Ali pentru a schița potențiale scenarii și implicații pentru Orientul Mijlociu al unui eventual atac iranian de represalii pe teritoriu israelian.
image
O adolescentă s-a dus la Urgențe cerând să i se facă un avort. Reacția ei după refuz a lăsat-o pe doctoriță în lacrimi
O elevă de 17 ani s-a prezentat la Urgența Spitalului Județean Suceava și a cerut să i se facă un avort. Refuzul doctoriței a dus la deznodământ neașteptat.

HIstoria.ro

image
Bătălia codurilor: Cum a fost câștigat al Doilea Război Mondial
Pe 18 ianuarie a.c., Agenția britanică de informații GCHQ (Government Communications Headquarters) a sărbătorit 80 de ani de când Colossus, primul computer din lume, a fost întrebuințat la descifrarea codurilor germane în cel de Al Doilea Război Mondial.
image
Cum percepea aristocrația britanică societatea românească de la 1914?
Fondatori ai influentului Comitet Balcanic de la Londra, frații Noel și Charles Buxton călătoresc prin Balcani, în toamna anului 1914, într-o misiune diplomatică neoficială, menită să atragă țările neutre din regiune de partea Antantei.
image
Istoricul Maurizio Serra: „A înțelege modul de funcționare a dictaturii ne ajută să o evităm” / INTERVIU
Publicată în limba franceză în 2021, biografia lui Mussolini scrisă de istoricul Maurizio Serra, membru al Academiei Franceze, a fost considerată un eveniment literar şi istoric.