Panopticum

Publicat în Dilema Veche nr. 1009 din 10 august – 16 august 2023
image

 Paul Cernat, Bacovia și Noul Regim al literaturii, Eikon, 2022.

Foarte bine conturează titlul celei de-a doua cărți din cronica de azi calitățile celei dintîi: fiindcă Paul Cernat deschide simultan toate perspectivele disponibile, atacînd cît se poate de mult din problematicile care se pot imagina în marginea operei (extensie, insist s-o spun, a vieții) lui Bacovia. Cei care vor căuta, eventual, un fir director al demonstrației, în virtutea căruia imaginea autorului Scînteilor galbene să se instaleze într-un așa domol sau într-un altminteri confortabil,vor primi, derutați poate, semnificativ mai mult. În definitiv, mare poet fiind, Bacovia nu se lasă îngustat într-o singură etichetă, oricît de sagace ar fi ea. E ceea ce, intuind, Paul Cernat aplică expert, pînă într-acolo încît studiul lui lasă, nu o dată, senzația de enciclopedie vivantă. 

Îi spun așa ca s-o deosebesc de întreprinderile impersonale și docile: fiindcă, dacă a parcurs hectare de bibliografie secundară, criticul nu li se subordonează, totuși. Folosește, din ele, strictul necesar, luînd totodată cuvenitele distanțe. Primele capitole sînt, din acest punct de vedere, lămuritoare, Cernat trecînd cu escale necesare prin „vechiul” și, mai apoi, „noul regim” ale comentariilor, de la N. Davidescu și E. Lovinescu la N. Manolescu, I.B. Lefter, și ajungînd pînă în buza prezentului, la un număr tematic al revistei Ateneu. Unuia, însă, îi reproșează că n-are dreptate să judece cutare vers („O pictură parfumată cu vibrări de violet”) pentru mimetism, de vreme ce artificiul scontat de Bacovia e transparent; altuia că, în mod cu totul neîntemeiat, transferă paradisurile artificiale baudelairene, „cu opiu și hașiș”, în recuzita unui poet pentru care, totuși, vinul a fost „drogul” de căpătîi. Și așa mai departe. Aș completa lista acestor amicale „amenzi” profesionale cu una. Căci, după știința mea, o formulă ca aceea, recentă, a lui Bogdan Crețu („cel mai metalist poet român”) admite, cu toată indiscutabila ei spontaneitate, precedențe nu mai puțin spectaculoase. Cu ani în urmă, într-o anchetă a Dilematecii, cineva s-a referit la Bacovia ca la un nemaipomenit textier pentru o trupă rock. Plecînd de-aici, mă întreb dacă nu cumva însăși asocierea aceasta nu dă seama cam mult de o anumită sensibilitate, deja fanată, a generației noastre și dacă ea spune cu-adevărat mare lucru adolescenților de azi. Nu știu.

În fine. Mărunțișuri. Că au și ele rolul lor și că adeseori tocmai jocul detaliilor duce la fertilitate analitică, Cernat o știe bine și o speculează remarcabil. Chiar și cînd nu se adîncește în demonstrație, el deschide drumuri nebătătorite și schițează machete originale. Ipoteza unui Bacovia profund marcat de Lenau, de exemplu, e un cîștig exegetic cert. Dedus, dincolo de probele stilistice, din certificatul de absolvire a liceului, care ne arată că viitorul poet era de 7 la Germană și abia de 6 la Română și Franceză. Notă mare, fără doar și poate, dacă ținem cont că n-a fost depășită decît la materiile cu prag de severitate elastic, ca Igiena, Desenul, Muzica și Gimnastica (p. 94). Altundeva, lansează ipoteza că „amorul întors” din „Plumb” e mai puțin un simbol și mai mult o transcriere după natură, altfel spus, după „amorașii” care, în chip statuar sau de basorelief, populează cimitirele (p. 117). Lectura altui poem arhicunoscut, „Decembre”, ca unul dramatizat, pe voci, cu iubita rostind replici inaudibile, e, iarăși, înlesnită de plasarea lui în dialog cu o bucată a lui Geo Bogza, „Teofil” (p. 133). Să mai spun ce capitol pasionant rezultă din acele „Afinități la distanță” pe care Paul Cernat le trasează cu autori, nu doar poeți, cu care, la o primă vedere, numele lui Bacovia n-ar părea să consune. Caragiale, de exemplu, de la secvențe ca aceea din „O cronică de Crăciun” („Ș-afară-i grozav... și plouă și ninge și pică și-ngheață... o zloată cumplită...”) sau din altele pînă la coincidența biografică aiuritoare: dacă datele vor fi fiind adevărate (oricum, documentate sînt), Caragiale și socrul poetului s-ar fi întîlnit, des și cu folos, la Mizil, chiar sub ochii celebrului primar Leonida Condeescu. 

Față de aceste decopertări, cele care-l pun în rezonanță cu Arghezi, cu Blecher (proza celor doi fiind pusă față în față), cu așa-numita generație a războiului ș.a. pot părea mai puțin spectaculoase. În realitate, sînt, și acestea, cît se poate de cărnoase. Interesantă e și observația, nemaifăcută, deși atît de la îndemînă, că „sineala”, „aurul” și „sîngele” din havuzul bacovian restituie exact tricolorul (sau, oricum, aș tempera eu, culorile fundamentale). Despre bolile, mari și mici, ale omului și-ale poetului, iarăși sînt lucruri de citit, ca și despre ceea ce se cheamă mad poetry, în relație cu periodicele (1914, 1929, 1930) sale internări în perioadele de nevroză; unele, din rușini biologice, altele, din tracasări sociale. N-aș paria totuși, cum face Paul Cernat, că insistența unor comentatori politicește pudici asupra alienării lui Bacovia e menită să-i camufleze (și să-i justifice minimalizator) pornirile socialiste. N-aș paria, zic, pe acest argument colateral, dîndu-i în schimb dreptate exegetului atunci cînd, nuanțat, informat și dialectic, trasează profilul credibil al unui Bacovia „de stînga”. Sînt multe paginile și, în consecință, multe probele care descriu acest sentiment proletar. Nu le rezum și nici nu le „antologhez” aici. Mi-e de-ajuns să spun că ele sînt greu de întors și, oricum, că au prea mică legătură cu ceea ce va fi, la finele vieții poetului, suita de misreadings realist-socialiste și că datează, în clar, încă din anii ’30. 

De-aici, nu numai o necesară, astăzi, revalorificare a unei direcții îngropate pe tăcute din poezia noastră interbelică, dar și, prin derivare, alte și alte constatări de luat în seamă. De exemplu, că Bacovia inserează în poezia lui nu tropisme sentimentale depresive, ci mostre de realitate vulnerantă și uneori chiar secvențe de limbaj reçu, e un detaliu pe care, culmea, optzeciștii nu s-au învrednicit să-l observe și, prin urmare, nu l-au discutat prin apropriere: și Crăciun, și Iova, și alții trec pe lîngă livrescul, autoreferențialitatea și realismul autorului lui Cu voi... Cel care își justifica totuși poemele cam în felul în care peste mulți, foarte mulți ani, avea s-o mai îndrăznească Romulus Bucur, în Opus Caementicium: „Versul acela [«Mulțimea anonimă se va avea în vedere»] a fost scris în una din zilele cînd căutam și nu puteam obține o slujbă. Era prin 1916. Mi se scria pe petiții: «se va avea în vedere» și rămîneam cu atît. Cît despre versul «Tot, ce-mi trebuie să am, pot să cer» din aceeași poezie, asta însemna că puteam să cer, dar nu mi se da, sau, mai bine zis, la Sfîntul așteaptă”. 

Cu imediate delicii se citesc, spre capătul studiului, două capitole: „Un artist al punctuației” și „Epuizări și eșecuri”. Primul studiază statistic rolul virgulelor (adeseori plasate parcă la plesneală, cum se poate vedea și în exemplul de mai sus) și mai ales al punctelor de suspensie, în recursul la care poetul nostru deține un record greu de egalat în înstrăinarea limbajului poeziei de codurile epocii, de obicei calofile sau simplu grațioase sau, oricum, reglementate. Cel de-al doilea e o colecție de inabilități amețitoare, literare, ortografice, semantice... De toate, pentru toți. Însă Bacovia supra grammaticos, căci ce avem de fapt aici, conchide Cernat, e un „stil al stîngăciei”. Memorabilă formulă, într-o carte, Bacovia și Noul Regim al literaturii, de neocolit și, risc s-o spun de vreme ce o cred, foarte greu de surclasat. 

image

 Ion Caraion, Panopticum (poeme), ediție anastatică, Editura Muzeul Literaturii Române, 2023.

Un Panopticum, spuneam, dar explicit, publica și, în urmă cu opt decenii, Ion Caraion (întîmplător sau nu, exeget la rîndul lui al lui Bacovia, și anume dintre cei mai buni). Foarte tînăr pe-atunci, de abia douăzeci de ani, încă departe de groaznicele delațiuni la care se va preta peste ani, el se lovește, totuși, editorial, de un prim obstacol de ordin politic: acela al cenzurii antonesciene. E motivul pentru care, în loc să se cheme Circ domestic, cartea avea să poarte titlul știut, să rețină în sumar abia o treime din poemele depuse în manuscris la Editura Prometeu și, în fine, să aibă parte nu de o minimală expunere, ci de o cît se poate de cazonă confiscare de tiraj. 

Întregul dosar al încurcăturilor acestora (plus cîteva utile reflecții privitoare la data apariției, căci ipoteza lui 1943 e concurată de altele cîteva, ulterioare) e foarte prob reconstituit de Alexandru Dumitriu în cuvîntul-înainte al ediției anastatice nu demult apărute la Muzeul Literaturii Române. Cu-atît mai prețioasă, aceasta, cu cît, în princeps, se pare, volumul e de negăsit în vreuna din marile biblioteci publice bucureștene. Ce nu realizasem pînă acum, la relectură, e cît de aproape e în fond Caraion de Leonid Dimov în pofta de a versifica, de-a ivi rima rară („spart” / „Descartes”) și de-a defibrila energic ritmurile. Îi separă numai trei ani, îi apropie dereglarea suprarealistă a simțurilor și gîndul neabătut al morții, exhortat de unul, resorbit de celălalt: 

„Copacii pe trotuare mergeau de-o săptămînă / (mucegăise cerul la geamul 20) / da, ploile pe streșini absurde-au fost și reci / afișele din palmă... Cu muribunzi de mînă / am auzit cum pleacă tramvaiele-n sincopă. / („Purtai atuncea febră și mîini de antilopă)”. 

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Cenaclul de Luni. Viața și opera, Pandora M., 2021.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

la filmare  foto   Shutterstock jpg
Filme blestemate? Actori împușcați la filmări sau accidente ciudate în fața camerei
Hollywood știe cum să ne mențină în fața ecranelor, producțiile video realizate de americani fiind adorate de public. Însă ce se întâmplă când întâmplările din culise sunt la fel de înfricoșătoare ca cele din scenariu?
colet
Încă doi retaileri lansează reduceri mari: de la Black Friday la Zen Friday. Cum se pregătesc livratorii
Campania de reduceri de Black Friday din acest an se anunță a fi de o amploare nemaiîntâlnită în ultimii ani, retailerii anunțând promoții de până la 80% în timp ce livratorii fac eforturi susținute pentru a onora comenzile.
Sistem antiracheta iranian / FOTO:X
Iranul a dezvoltat sistemul de rachete de apărare antiaeriană Zoubin, similar cu Iron Dome al Israelului
Iranul a desfășurat recent „Zoubin”, un nou sistem de apărare antirachetă , care încoporează una dintre cele mai avansate tehnologii de apărare antiaeriană dezvoltate la nivel național.
oana zavoranu colaj instagram jpg
Cum arată casa de lux pe care Oana Zăvoranu a pierdut-o: „Se aud voci! Este bântuită. În dormitor s-a spânzurat cineva cu cravata"
Recent, Oana Zăvoranu a devenit din nou un subiect intens discutat, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis că locuința de lux de pe strada Andrei Mureșanu, în care a locuit după divorțul de Pepe, nu îi mai aparține. Querida este obligată să se mute în cel mai scurt timp posibil. Dar cum
georgia alegeri/ FOTO:X
Renumărarea voturilor, în zadar. Partidul Visul Georgian a ieșit din nou câștigător
Partidul Visul Georgian a ieșit din nou victorios după renumărarea voturilor, anunță joi Comisia Electorală Centrală.
Parodontoza, de la inflamația gingiilor la alzheimer  Ghidul specialistului pentru sănătatea orală mp4 thumbnail png
Parodontita. Ghidul specialistului pentru sănătatea orală oferit de Dr. Mariana Cărămidă, Medic primar Parodontologie
Studiul Colegiului Medicilor Stomatologi din România arată că parodontita afectează 38% dintre adulţi. La Adevărul Live, Dr. Mariana Cărămidă, Medic primar Parodontologie oferă un ghid esențial de sănătate orală.
udare muscate jpg
Benjamin Netanyahu FOTO EPA-EFE
Netanyahu se gândește să amâne nunta fiului său de teama atacurilor cu drone
Premierul israelian Benjamin Netanyau se gândeşte să amâne nunta fiului său cel mic, Avner, care ar urma să se căsătorească pe 26 noiembrie de teama atacurilor cu drone din partea inamicilor Israelului. Bibi este îngrijorat, la fel şi soţia lui, Sara.
euro dolar png
Harris sau Trump? Care dintre cei doi poate stagna inflația și dobânzile. Cel mai negru scenariu
Data alegerilor prezidențiale din SUA se apropie rapid, fiind extrem de dificil de prezis care dintre cei doi candidați va câștiga. Analiștii economici spun că valoarea dolarului va fi clar influențată de rezultatele alegerilor.