Optzecismul, în direct

Publicat în Dilema Veche nr. 847 din 2 - 8 iulie 2020
Optzecismul, în direct jpeg

● Aurel Dumitrașcu, Carnete maro (I-II), Editura Cartea Românească, 2019.

O carte tristă, plină însă nu de umor (cum zice formula clasică), ci de amănunte, este acest jurnal al lui Aurel Dumitrașcu. Autorul e unul dintre cei mai nenorocoși poeți ai generației sale. Înzestrat din cale-afară, prețuit deopotrivă la București, la Iași și la Cluj, el și-a trăit cea mai mare parte a vieții într-o geografie îndeobște cunoscută din Baltagul lui Sadoveanu: Sabasa, Borca, locuri uitate de lume în care, tînăr, Dumitrașcu a ținut, ca suplinitor, ore de limba română și de sport, încercînd din răsputeri să nu se plafoneze. Anul 1990, care părea eliberator, i-a fost, în cele din urmă, fatal. Avea să moară de leucemie înainte de a împlini treizeci și cinci de ani. Nici soarta cărților sale n-a fost mai fericită: cele două volume pe care a apucat să le publice i-au fost ciopîrțite de cenzură. Postum, prietenii i-au adunat manuscrisele cu devotament, dar amatoristic. E, din păcate, și cazul acestor Carnete maro, ajunse la a doua ediție tot cu impardonabile greșeli de tipar și tot otova, fără măcar un indice de nume care să limpezească hățișul celor mai bine de o mie de pagini.

Altminteri, luate în sine, notațiile oferă, cum spuneam, unul dintre cele mai pasionante și mai credibile documente ale fenomenului optzecist. De la sute de kilometri distanță, Dumitrașcu trăia spiritual printre prieteni și magiștri pe care-i întîlnea sporadic și de a căror prezență se bucura de fiecare dată. Bun portretist, le consemna acribios gesturile, cînd admirativ, cînd înțepător. E drept că unele dintre insinuările de aici aduc a colportaj. Dar cînd, vreodată, au fost scriitorii altceva decît niște ființe copilăroase, infinit vulnerabile, gata să-și apere pînă în pînzele albe micile lor vanități? Să-i concedem, deci, și lui Aurel Dumitrașcu dreptul de a nu fi un sfînt al lumii literare și să-i luăm însemnările drept ceea ce sînt: niște foi de temperatură ale unui climat literar viciat. Că Mircea Cărtărescu uită, într-un rînd, de o întîlnire programată telefonic nu-i chiar un capăt de țară. Că Mariana Marin i se pare, altă dată, neatentă cu cei la care ținea, pînă atunci, suveran – iarăși nu-i neapărat o culpă. Pe Florin Iaru îl știm: dezinvolt fără fisură. Dumitrașcu găsește faconda asta iritantă și se bucură cînd autorul Cîntecelor de trecut strada e pus la punct în timpul unei chermeze. Lui Radu Călin Cristea nu-i iartă o cronică rea, dedesubtul căreia (cum se-ntîmplă) Dumitrașcu caută urmele unei rivalități sentimentale. Sensibilități și sensibilități... Pentru Marta Petreu, în schimb, face o pasiune submisivă: se simte strivit de inteligența ei de „farmaceut”. Se simte jenat că lui Ion Stratan nu-i poate reține chipul: e mereu la un pas să-l confunde cu Ștefan Mitroi. Cu o generație mai încolo, se entuziasmează de foarte talentatul Constantin Acosmei, la vremea aceea abia un adolescent.   

Moartea lui Nichita Stănescu îl dă pur și simplu peste cap. Ca și, un an mai tîrziu, aceea a lui Virgil Mazilescu. Ciudate opțiuni, s-ar zice, de vreme ce adversitatea mocnită dintre cei doi a intrat în legendă. În realitate, nu e nimic de neînțeles: Dumitrașcu face frecvent figură de ciclotimic. Cu unul dintre cei mai dragi prieteni ai săi se ceartă, epistolar, încontinuu. Tot epistolar, îl mitraliază pe Mircea Sântimbreanu, directorul Editurii Albatros, acuzîndu-l că îi tergiversează publicarea unui volum. Pentru ca, nu peste mult, să regrete, la fel de sincer, destituirea acestuia din funcție. Cum vina părea să-i aparțină lui Eugen Barbu, Dumitrașcu îi va livra și acestuia o scrisoare-pamflet de toată frumusețea. Nu singura: va mai urma una, în decembrie ’86. „Ultima dumneavoastră intervenție se dovedește stupidă și cinică”, îi scrie el lui Barbu, parcă în numele unei întregi generații, răzbunînd, în cîteva fraze, toate umilințele pe care aceasta le-a suportat din partea Săptămînii.

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Noua ediție a revistei „Click! Pentru femei‟ conține o mulțime de soluții practice, povești inspiraționale, rețete savuroase și... magie
Revista „Click! pentru femei‟ a revenit cu o ediție captivantă – ghidul tău de lifestyle de încredere pentru această iarnă!
adriana bahmuteanu copii 3 jpg
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, pentru prima dată după moartea lui Silviu Prigoană. Cum au acceptat să o întâlnească
Vedeta TV a reușit să își vadă copiii pentru prima dată după moartea lui Silviu Prigoană.
cod galben de inundatii in mehedinti FOTO Corina Macavei
Hidrologii au emis Cod galben de inundații. Ce zone vor fi afectate până sâmbătă
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a anunțat, vineri, 22 noiembrie Cod galben de inundaţii, pe râuri din județele Hunedoara, Arad, Timiș și Caraș-Severin, până sâmbătă dimineața.
Warren Buffett FOTO Profimedia jpg
Cum să construiești avere pornind de la nimic. Reguli esențiale de la Warren Buffett
Construirea unei bogății durabile nu este despre scheme rapide de îmbogățire, ci despre principii sănătoase și decizii financiare bine gândite.
Dan Bittman Captură Youtube jpg
Cum arată vila și apartamentul de lux pe care le deține Dan Bittman. Artistul a investit sume colosale în locuințele sale
Dan Bittman (62 de ani) este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România. De-a lungul timpului, cântărețul a avut un succes colosal în carieră și nu mai e un secret faptul că statutul său financiar îi permite să aibă orice își dorește. Cât a investit în vila și apartamentul de lux din Capitală
turcia jpg
Țara aflată la o oră și jumătate de România, în care tot mai multe persoane aleg să-și facă Revelionul: „Is the new cool”. Hoteluri în peșteri pe un tărâm de basm
Dacă încă nu ai planificat vacanța de Revelion și ești în căutarea unui loc cu adevărat special pentru a întâmpina Noul An, Turcia este destinația perfectă.
Masina politie autospeciala Politia Romana FOTO Shutterstock
Cum au rămas fără mii de euro două femei care au cunoscut un bărbat pe Facebook
Un bărbat din Arad a înșelat două femei pe care le-a cunoscut pe Facebook, obținând mii de euro. Le contacta pentru a le convinge că vrea o relație serioasă și le cerea bani pentru diverse probleme. Pe una dintre ele a șantajat-o cu fotografii intime.
crima brasov jpg
Un tânăr de 19 ani aproape și-a omorât în bătaie gazda
Viața unui bâtrân în vâstă de 72 ani, din municipiul Slatina, este în mare pericol după o bătaie cruntă primită de la un tânăr de 19 ani pe care îl acceptase în gazdă. Bătrânul împărțea locuința cu doi tineri, pentru a-și suplimenta, astfel, venitul din pensia mică pe care o încasează lunar.
fc botosani   fcsb facebook jpg