Oameni și poze

Publicat în Dilema Veche nr. 957 din 11 – 17 august 2022
image

Anca Vieru, Fără poză de profil, Editura Polirom, 2022.

De la Felii de lămîie (2015), am mai citit proză de Anca Vieru doar întîmplător, prin reviste. Volumul pomenit avea puține texte nereușite, majoritatea rezistau, am și scris de bine pe undeva despre el, era absolut notabil pentru un debut. Noua ei carte de ficțiune adună unsprezece bucăți, inedite, în cea mai mare parte. Fără poză de profil are și o temă centrală, un fel de fir roșu care încearcă să structureze imaginar povestirile (zic „imaginar” și la propriu, și la figurat). E vorba de fotografie, de poze, de albume foto, de imagini și filmulețe postate prin social media, printre care se mișcă personaje diverse, țesînd tot felul de întîmplări, unele banale, altele tușante, unele „încheiate” clasic la final, altele „deschise”, suspendate special, lăsînd cititorul „să se gîndească, să-și închipuie, singur” (o spune chiar unul dintre personaje, la un moment dat).

Autoarea abordează voci narative surprinzătoare, de la intelectuali și corporatiști la gospodine cu blog de gătit, de la soții ratate bovaric la scriitori călătorind bezmetici pe șosele între lansări de carte. Poze gata scoase „pe hîrtie”, rămase în cutiuțele de film sau în biții și pixelii digitali, clipuri de pe YouTube, Facebook sau de pe Instagram, toate aceste surogate de comunicare și de memorie organizează convingător materialul prozastic și animă o lume în care ne putem recunoaște ușor. Trăim azi, pînă la urmă, două vieți, una reală, contondentă, imprevizibilă, cu visuri, relații, obsesii, bucurii și deziluzii (regăsite din plin în textele Ancăi Vieru), și una aparent stabilă, ordonată, stocată în poze al căror format surprinde ambiguu de fiecare dată doar o clipă din întregul palpitant al unei povești personale. O tînără descoperă într-un pachet lăsat de fostul iubit pe birou la firmă o altă variantă a unei fotografii mai vechi, în încercarea de a-i sugera ceva „despre realitate și toate nuanțele ei”. Un scriitor compune o ficțiune despre o imagine de natură postată de o fată pe Instagram, după care poliția încearcă să elucideze circumstanțele unei eventuale crime. O soție își suspectează soțul de infidelitate și îl urmărește prin cîteva instantanee de pe Google Maps. Un soț are o stranie fobie față de fotografii și-i interzice soției să facă, să dețină vreuna sau să-și achiziționeze un smartphone.

O fată emigrează în Canada și ia o poză cu străbunicul ei lîngă un cal, mărturie a unei impresionante povești despre război, foamete, comunism și atașamentul țăranilor față de propriile animale. Creatoarea unui blog culinar dă o lungă declarație la poliție, suspectă că ar fi ucis pe cineva cu rețetele ei. Un grup de prieteni caută disperați identitatea unei fete care apare într-o postare cu mîinile bandajate. O tînără a ajuns psiholog printr-o nefericită întîmplare din copilărie și, cu ajutorul rețelelor sociale, contactează o fostă colegă pentru a lămuri (și a vindeca) o traumă. Cîteva trăsături de pensulă pe spătarele unor scaune vintage dau seama de o istorie marqueziană despre iubire, naștere și moarte. Supoziția tuturor ficțiunilor din volum e aceea că depindem mai mult ca oricînd de acest halou de imagini provocate de camerele de înregistrare ale aparatelor, un halou care ne însoțește riscînd adesea să deturneze sensuri, tipologii și destine. Laitmotivul circulă în varii morfologii narative și e „pus în abis” ici-colo, în unele dintre bucăți, în cazul în care n-am subînțeles că o fotografie, ca și o povestire, nu-i altceva decît gestul riscant de a sancționa artistic orice încercare de a fixa un profil clar al realității, al evenimentelor, al oamenilor. Redau mai jos cîteva dintre aceste puseuri metanarative, culese în trecere:

„Fotografiile pot să aducă din memorie un moment. Poate mai multe. Dar noi putem să păstrăm vii aceste momente și asta e cu totul altceva... Ce poate să-ți spună o poză, în comparație cu amintirile a ceea ce am făcut și am simțit acolo? Pozele sînt doar surogate de trăiri cu care ne amăgim singuri.”

„Fotografiile sînt imagini care rămîn. Noi ne schimbăm, dar ele rămîn. Ia gîndește-te cum o să vrea copiii voștri să vadă poze de la nuntă sau din luna de miere sau cine-știe-de-unde. O să vrea să vă cunoască și altfel, nu doar pe post de părinți, să vă simtă mai aproape.”

„Și m-am gîndit cît de înșelătoare poate fi o poză. Cît de înșelător este să te uiți la o poză și să o îmbraci în ceea ce știi, chiar dacă nu se vede. Să-i adaugi momentele de dinainte și de după. Și, de fapt, dacă rămîi fără poză, să nu mai poți să ți-o amintești, fiindcă poza e un moment din atîtea altele, iar tu nu știi toată povestea.”

Scrise cu mînă sigură, cu simțul acut al dialogului, al sentimentului și al întîmplării semnificative, cele unsprezece povestiri ale Ancăi Vieru sînt o reușită. A autoarei și a prozei scurte de la noi, deopotrivă.

Adrian G. Romila este scriitor și critic literar. Cea mai recentă carte: Efectul întîrziat al pasiunilor de tinerețe, Editura Junimea, 2020.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

lansare platforma reintregirii nationale FOTO Valentin Dolganiuc / Facebook
O nouă platformă unionistă peste Prut. „Republica Moldova nu are un temei naţional"
La Chişinău a fost lansată Platforma Reîntregirii Naţionale, care îşi propune să conjuge eforturile intelectualilor din Republica Moldova pentru valorificarea românismului în Basarabia.
Thailanda foto pexels jpg
Paradisul bogaţilor! Tot mai mulți români își cumpără case la prețuri mici în acest loc „secret”: „Dobânda la bancă e 0,92%”
Imobilele devin tot mai costisitoare în România, dar asta nu îi împiedică pe bogați să-și ridice proprietăți pe care și miliardarii sau familiile nobiliare din Vestul Europei le-ar invidia. În ultima perioadă. tot mai mulți români se îndreaptă spre alte destinații, descoperind recent locuri paradisi
70a2562c e072 4145 a62e 88ec2b50a76f 780x389 jpg
O mină în ruină din România va fi repornită cu 200 de milioane euro. Din interior se extrage un mineral rar și extrem de valoros
Mina de la Baia de Fier, din județul Gorj, unde se află cel mai mare zăcământ de grafit din Europa, va fi redeschisă cu fonduri europene. Mina se află în ruină și fost închisă pentru că nu era profitabilă.
Vlad Filat FOTO Facebook com jpeg
Afacerile unui fost premier basarabean, executate în România. Ce „lovituri” a dat la noi în țară și cum a reușit să-și păstreze bunurile
Tribunalul Iași a admis o cerere a Ministerului de Justiție din Republica Moldova și a confiscat părțile sociale ale unei firme deținută în Iași de fostul premier basarabean Vlad Filat. Acestea au trecut în proprietatea statului moldovean.
crima politie poliyoe 78747900 jpeg
Cine este afaceristul găsit mort în parcarea unui supermarket din nordul Capitală. Fusese dat dispărut cu o zi în urmă
Bărbatul găsit mort într-o mașină parcată într-un supermarket din Voluntari era un afacerist din Bacău în vârstă de 42 de ani, au transmis surse apropiate anchetei.
Banner Dan Negru
Secretul pe care Dan Negru l-a ținut ascuns timp de 30 de ani. Ce a făcut în anii ’90
Dan Negru, unul dintre cei mai cunoscuți prezentatori de televiziune din România, a vorbit, recent, despre un secret pe care l-a ținut ascuns timp de 30 de ani. După ce, în ultima perioadă, în spațiul public s-a vorbit tot mai mult despre interzicerea unor rețele de socializare, Dan Negru a deschis
1743143143365 Foto  jpeg
Breaking Bad, în mansarda unui student pasionat de chimie: a creat un laborator clandestin pentru producerea de metamfetamină și droguri sintetice
Un student din Italia, pasionat de chimie și fan al serialul TV Breaking Bad, a fost arestat. Poliţiştii au decoperit acasă la el un laborator complet funcțional în care producea metamfetamină și droguri sintetice.
Donald Trump FOTO GettyImages
Trump, de neclintit în decizia privind creșterea taxelor auto. „Nu-mi pasă deloc dacă cresc prețurile”
Președintele american Donald Trump a declara sâmbătă, într-un interviu pentru NBC News, că „nu-i pasă deloc” dacă producătorii auto cresc prețurile din cauza noilor tarife impuse pe importurile de mașini fabricate în străinătate.
gara burdujeni din suceava jpg
Gara spectaculoasă din România construită în 1892 pe un teren mlăștinos cu izvoare subterane. A fost proiectată după modelul celei din Fribourg
Este o clădire de o frumusețe rară, care are în spate o istorie impresionantă. Turiștii care ajung în nordul țării cu siguranță au avut deja oportunitatea de a admira acest loc, însă el ar trebui vizitat de fiecare dintre noi.