Oameni cari au fost

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Oameni cari au fost jpeg

ÔŚĆ Viorel Marineasa, Lecturi par╚Ťiale. Libr─âria de ni╚Ö─â, Editura Universit─â╚Ťii de Vest, 2019.

Mai nimic de ad─âugat la profilul trasat de Adriana Babe╚Ťi ├«n prefa╚Ť─â: Lecturi par╚Ťiale pune ├«n valoare un ├«ntreg set de calit─â╚Ťi ale autorului, care izbute╚Öte s─â fie, deodat─â, ╚Öi istoric, ╚Öi jurnalist, ╚Öi prozator, ╚Öi memorialist. Poate doar, ca rezultant─â a acestor vectori, un accent ├«n plus asupra fibrei de cronicar literar  autentic. C─âci, la urma urmelor, ce altceva e cartea de fa╚Ť─â dec├«t o colec╚Ťie de recenzii? Sub deghizamentul lejerit─â╚Ťii ╚Öi f─âr─â s─â ╚Ťin─â cont de eventuale mod├ęle (Regman, Simion, Manolescu, Raicu ╚Öi al╚Ťii) sau de posibili competitori (Dan C. Mih─âilescu e primul nume care-mi vine ├«n minte), Viorel Marineasa rodeaz─â o formul─â cu totul personal─â. Mai pu╚Ťin preocupat─â de estetic, dar, paradoxal, mai pur─â: programatic, el nu v├«neaz─â apari╚Ťiile marilor edituri ╚Öi nici nu urm─âre╚Öte numele de imediat─â rezonan╚Ť─â. Jum─âtate dintre titlurile comentate aici ├«mi erau, de altfel, necunoscute. De unde, cred, ╚Öi curiozitatea: ce spectacol, s─â m─â ├«nt├«lnesc cu o actualitate ├«ntr-at├«t de diferit─â de aceea din mintea mea ╚Öi mai ales din rubricile mele!      

Fire╚Öte c─â, timi╚Öorean fiind, Marineasa e ├«n primul r├«nd preocupat de teme b─ân─â╚Ťene (incluz├«nd ╚Öi Revolu╚Ťia, c─âreia ├«i consacr─â un veritabil serial) pe care le c├«nt─âre╚Öte cu o balan╚Ť─â etic─â reglat─â fin. Scrie, de exemplu, despre Antoniu Sequens, un dirijor ceh care, vreme de patru decenii, a preg─âtit muzical preo╚Ťi ╚Öi ├«nv─â╚Ť─âtori din Caransebe╚Ö. Rezumatul e acut ╚Öi montajul detaliilor biografice ├«l transform─â ├«ntr-un personaj aproape borgesian. Dedicat meseriei, Sequens e, totu╚Öi, un str─âin, a╚Öa ├«nc├«t nu scap─â de ironiile comunit─â╚Ťii. E poreclit c├«nd ÔÇ×Ventuz─âÔÇŁ, c├«nd ÔÇ×P─âducheÔÇŁ, cu o superioritate neao╚Ö─â pe care omul n-ar fi meritat-o. Va muri ├«nsingurat ╚Öi onest, ├«n 1938, chinuit ani ├«ntregi de o boal─â care nu iart─â. De ╚Ťinut minte e ╚Öi portretul lui Pamfil ╚śeicaru, surprins ├«ntr-o ipostaz─â care domestice╚Öte legenda marelui ╚Öantajist: ctitor al unei m─ân─âstiri din zona Or╚Öovei. Foarte pre╚Ťios mi se pare episodul intitulat Caragiale la Prigor, reconstituind savuros un ╚Öir de reclama╚Ťii de la 1879 din care numai Cost─âchel Gudur─âu pare a mai lipsi. Alegerea notarului se face cu scandal (a╚Ť├«╚Ťat de pomeni electorale, desigur) ╚Öi sf├«r╚Öe╚Öte cu o ├«mp─âcare general─â, ├«n urma c─âreia inculpatul ╚Öi peti╚Ťionarul ├«╚Öi ├«mpart fratern func╚Ťiile r├«vnite.

Recunosc c─â, dintre multele am─ânunte documentare pe care Viorel Marineasa le decanteaz─â ├«n aceste Lecturi par╚Ťiale, acelea legate de genera╚Ťia ÔÇÖ80 ocup─â, ├«n ierarhia mea, o pozi╚Ťie privilegiat─â. S├«nt, printre ele, scene de epoc─â neconsemnate de altcineva, care explic─â ╚Öi pondereaz─â ├«nt├«mpl─âri ├«ndeob╚Öte clasate. Din acest unghi, contribu╚Ťia lui Marineasa nu e numai intens evocatoare, ci ╚Öi, adeseori, decisiv─â. ╚śtim c─â, ├«n toamna lui 1983, Cenaclul de Luni a fost desfiin╚Ťat printr-o hot─âr├«re venit─â ÔÇ×de susÔÇŁ. Dar numai de aici putem citi cum au recep╚Ťionat, la cald, membrii grup─ârii vestea: ca o amputare a unor destine aflate, atunci, in statu nascendi. ÔÇ×Mul╚Ťi colegi ai mei nu au nici un volum m─âcar. Ei vor fi zdrobi╚Ťi, vor fi ni╚Öte victimeÔÇŁ, ├«i scrie, de exemplu, Mircea C─ârt─ârescu, la nici o lun─â de la sosirea deciziei. ╚śtim, iar─â╚Öi, c─â unul dintre cei mai puternici poe╚Ťi ai promo╚Ťiei sale, Ion Monoran, a fost exmatriculat din liceu pentru vina de a fi ├«ncercat s─â fug─â din ╚Ťar─â. Marineasa cerceteaz─â ├«mprejur─ârile la CNSAS ╚Öi constat─â c─â totul fusese o cacealma a Securit─â╚Ťii ╚Öi c─â foarte t├«n─ârul Monoran fusese turnat chiar de cel care organizase promisa evadare. Iubitorii operei lui Ion Stratan au proaspete, s├«nt convins, poemele din ciclul Alexandru Mu╚Öina. La m─ân─âstirea Royaumont, ele ├«nsele ni╚Öte transcrieri lirice destul de exacte. Adev─âratul reportaj, ├«ns─â, al sejurului francez din 1994, aici e de g─âsit: ├«n aceste Lecturi par╚Ťiale ╚Öi nedrept de pu╚Ťin cunoscute.   

Cosmin Ciotlo┼č este critic literar ╚Öi lector la Facultatea de Litere din Bucure╚Öti. Cea mai recent─â carte publicat─â: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lup─â, Editura Humanitas, 2017.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
Vacan┼úe de co┼čmar pentru zeci de mii de turi┼čti bloca┼úi ├«ntr-o sta┼úiune. O familie sus┼úine c─â trebuie s─â dea 26.000 de dolari pentru o s─âpt─âm├ón─â de cazare
Vacan┼úele ├«n ora┼čul turistic Sanya de pe insula tropical─â Hainan┬ádin China au devenit un co┼čmar ├«n acest weekend pentru zeci de mii de turi┼čti care au r─âmas bloca┼úi acolo brusc, dup─â ce autorit─â┼úile chineze au impus lockdown din cauza a peste 1.200 de cazuri de Covid-19.
image
EXCLUSIV B─ârbatul cu probleme psihice care ┼či-a m─âcel─ârit familia, ├«n Arge┼č, nu mai fusese evaluat de o comisie din 2004
B─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care a masacrat cinci membri ai familiei ┼či avea probleme psihice nu a mai fost evaluat de c─âtre o comisie de specialitate de acum 18 ani, legisla┼úia fiind una extrem de permisiv─â.
image
EXCLUSIV Autorul masacrului din Arge┼č sufer─â de schizofrenie. Psihiatrul s─âu: ÔÇ×Avea rela┼úii strict cu familiaÔÇť
Viorel L., b─ârbatul de 53 de ani din comuna arge┼čean─â Bascov care ┼či-a masacrat familia, suferea de mai mult timp de schizofrenie ┼či urma un tratament medical. B─ârbatul nu avea un loc de munc─â ┼či st─âtea ├«n majoritatea timpului ├«n curtea casei, fiind o persoan─â izolat─â.

HIstoria.ro

image
Pacea de la Bucure╚Öti (10 august 1913): ÔÇ×Ne-am jucat de-a Congresul de la VienaÔÇŁ
O surs─â interesant─â despre evenimentele anilor 1912-1913 o reprezint─â ├«nsemn─ârile celor dou─â personalit─â╚Ťi ale Partidului Conservator ÔÇô Titu Maiorescu ╚Öi Alexandru Marghiloman. Jurnalele celor doi sunt caracterizate de un veritabil sincron.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.