Oameni cari au fost

Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
Oameni cari au fost jpeg

● Viorel Marineasa, Lecturi parțiale. Librăria de nișă, Editura Universității de Vest, 2019.

Mai nimic de adăugat la profilul trasat de Adriana Babeți în prefață: Lecturi parțiale pune în valoare un întreg set de calități ale autorului, care izbutește să fie, deodată, și istoric, și jurnalist, și prozator, și memorialist. Poate doar, ca rezultantă a acestor vectori, un accent în plus asupra fibrei de cronicar literar  autentic. Căci, la urma urmelor, ce altceva e cartea de față decît o colecție de recenzii? Sub deghizamentul lejerității și fără să țină cont de eventuale modéle (Regman, Simion, Manolescu, Raicu și alții) sau de posibili competitori (Dan C. Mihăilescu e primul nume care-mi vine în minte), Viorel Marineasa rodează o formulă cu totul personală. Mai puțin preocupată de estetic, dar, paradoxal, mai pură: programatic, el nu vînează aparițiile marilor edituri și nici nu urmărește numele de imediată rezonanță. Jumătate dintre titlurile comentate aici îmi erau, de altfel, necunoscute. De unde, cred, și curiozitatea: ce spectacol, să mă întîlnesc cu o actualitate într-atît de diferită de aceea din mintea mea și mai ales din rubricile mele!      

Firește că, timișorean fiind, Marineasa e în primul rînd preocupat de teme bănățene (incluzînd și Revoluția, căreia îi consacră un veritabil serial) pe care le cîntărește cu o balanță etică reglată fin. Scrie, de exemplu, despre Antoniu Sequens, un dirijor ceh care, vreme de patru decenii, a pregătit muzical preoți și învățători din Caransebeș. Rezumatul e acut și montajul detaliilor biografice îl transformă într-un personaj aproape borgesian. Dedicat meseriei, Sequens e, totuși, un străin, așa încît nu scapă de ironiile comunității. E poreclit cînd „Ventuză”, cînd „Păduche”, cu o superioritate neaoșă pe care omul n-ar fi meritat-o. Va muri însingurat și onest, în 1938, chinuit ani întregi de o boală care nu iartă. De ținut minte e și portretul lui Pamfil Șeicaru, surprins într-o ipostază care domesticește legenda marelui șantajist: ctitor al unei mănăstiri din zona Orșovei. Foarte prețios mi se pare episodul intitulat Caragiale la Prigor, reconstituind savuros un șir de reclamații de la 1879 din care numai Costăchel Gudurău pare a mai lipsi. Alegerea notarului se face cu scandal (ațîțat de pomeni electorale, desigur) și sfîrșește cu o împăcare generală, în urma căreia inculpatul și petiționarul își împart fratern funcțiile rîvnite.

Recunosc că, dintre multele amănunte documentare pe care Viorel Marineasa le decantează în aceste Lecturi parțiale, acelea legate de generația ’80 ocupă, în ierarhia mea, o poziție privilegiată. Sînt, printre ele, scene de epocă neconsemnate de altcineva, care explică și ponderează întîmplări îndeobște clasate. Din acest unghi, contribuția lui Marineasa nu e numai intens evocatoare, ci și, adeseori, decisivă. Știm că, în toamna lui 1983, Cenaclul de Luni a fost desființat printr-o hotărîre venită „de sus”. Dar numai de aici putem citi cum au recepționat, la cald, membrii grupării vestea: ca o amputare a unor destine aflate, atunci, in statu nascendi. „Mulți colegi ai mei nu au nici un volum măcar. Ei vor fi zdrobiți, vor fi niște victime”, îi scrie, de exemplu, Mircea Cărtărescu, la nici o lună de la sosirea deciziei. Știm, iarăși, că unul dintre cei mai puternici poeți ai promoției sale, Ion Monoran, a fost exmatriculat din liceu pentru vina de a fi încercat să fugă din țară. Marineasa cercetează împrejurările la CNSAS și constată că totul fusese o cacealma a Securității și că foarte tînărul Monoran fusese turnat chiar de cel care organizase promisa evadare. Iubitorii operei lui Ion Stratan au proaspete, sînt convins, poemele din ciclul Alexandru Mușina. La mănăstirea Royaumont, ele însele niște transcrieri lirice destul de exacte. Adevăratul reportaj, însă, al sejurului francez din 1994, aici e de găsit: în aceste Lecturi parțiale și nedrept de puțin cunoscute.   

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cum vă ajută mersul pe jos de trei ori pe săptămână. Specialiștii spun că reduce la jumătate riscul de reapariţie a durerilor lombare
Mersul pe jos de trei ori pe săptămână pentru a atenua durerile de spate reduce aproape la jumătate riscul de reapariție a acestora, potrivit primului studiu de acest gen, publicat de The Guardian.
image
România – Ucraina, ce nu ni s-a spus: decizia luată și ținută secret după meciul istoric de la Munchen
Partida de luni va avea efecte pe termen scurt și lung. În primul rând, ne putem gândi, în mod realist, la calificarea în optimi. La fel de important însă e un alt subiect care, deocamdată, n-a „transpirat“ în mass-media.
image
Curiozități despre solstițiul de vară din 2024. Locul din România unde se descifrau tainele cerului VIDEO
Cel mai timpuriu solstițiu de vară din ultimele două secole va avea loc joi, 20 iunie. În România, ora 23:50 marchează momentul solstițiului și începutul verii astronomice.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.