Noaptea alegerilor

Elizabeth AYRE
Publicat în Dilema Veche nr. 949 din 16 – 22 iunie 2022
image

În drum spre Tenzin, m-am oprit pe marginea străzii și i-am trimis un SMS unui prieten în glumă: „Crezi că ar trebui să mă combin cu colegul de cameră, masterand la jurnalism, al prietenei mele doar ca să… fac față situației?”. Am trecut pe lîngă un bărbat care stătea pe bordură, uitîndu-se la harta colorată în albastru și roșu și fumînd o țigară. Cu toții ne tot uităm la această mică imagine a țării, cu statele conturate, cu cele indecise hașurate.

Un coleg de curs îmi scrie: „Futu-i. Am o presimțire rea”. Îi răspund peste o jumătate de oră: „Clar, e o energie dementă în seara asta”. La miezul nopții, îmi scrie: „Da, foarte. Am recurs la droguri. Îmi pierd mințile. Raportez mai încolo”.

O văd pe Tenzin în fața restaurantului de fondue de ciocolată, aflat vizavi de apartamentul ei de pe strada MacDougal, unde ne lasă să stăm pe terasa lor, cu mese și scaune de tablă, și să fumăm iarbă și țigări și nu ne zic niciodată să plecăm. E cu colegul ei de apartament, studentul la jurnalism, și cu iubitul ei, Yifei. Studentul la jurnalism poartă o mască de-aia cu supapă de plastic, despre care am citit că n-are efect. Cînd îl întreb ce face, îmi spune că tocmai a fost în centru, pe lîngă Trump Tower, să fotografieze protestatarii și să încerce să-i intervieveze. Spune că toate clădirile aveau placaje la uși și la ferestre.

– Arăta ciudat, nu? zic, întrebîndu-mă cum e să treci pe lîngă toate vitrinele acoperite cu placaje și mă gîndesc că probabil orașul pare un fel de oraș-fantomă bogat.

– Nu chiar, erau doar vreo 12 de oameni. Trei suporteri Trump din Long Island. O femeie în tutu care dansa pentru Biden. Am făcut multe poze.

Îmi spune că și-a dezactivat recunoaștere prin amprentă de pe telefon pentru ca polițiștii să nu-l poată folosi pentru a-i afla identitatea.

Afară e frig. Tremur prea mult, probabil pentru că sînt deja praf. Toată lumea bea vin din căni albe pe care și le-au adus de-acasă. Au sticla desfăcută sub masă.

– Sînt super mulți suporteri Trump în Long Island. Cînd am fost la mama, am văzut o grămadă de SUV-uri cu Blue Lives Matter inscripționat pe lunetă și pancarte cu Trump pe peluze.

Tenzin găsește un articol despre centrele de detenție pentru imigranți. Ni-l arată pe telefonul care rămîne luminînd pe masa de tablă.

– E îngrozitor. Ați văzut asta? E ceva criminal. Țara asta urăște imigranții.

Tipul cu un cap de extraterestru pe șapcă, care ia trenul în fiecare zi din Bed-Stuy ca să stea lipit de un stîlp lîngă apartamentul lui Tenzin și să vîndă iarbă, vine să vorbească cu noi. Are pupilele dilatate și nu poartă nici mască, nici geacă.

Tenzin îi știe pe toți dealer-ii de pe stradă și fumează cu ei cînd nu e Yifei în preajmă. N-o salută niciodată cînd e și el, dar, de fiecare dată cînd o văd și sîntem doar noi două, se oferă să fumeze cu noi și ne spun că au pastile și tot felul de bunătățuri și diverse soiuri de marijuana.

– Vreți s-auziți o veste bună? I-auzi aici: Siri, cine cîștigă alegerile în SUA? întreabă tipul cu extraterestru pe șapcă. „Joe Biden”, răspunde telefonul.

Nu vreau să-i explic cum funcționează colegiile electorale și că votul popular nu înseamnă nimic și că, chiar dacă cîștigă Biden, n-o să conteze prea tare din cauza Senatului. Nici eu nu înțeleg prea bine și mi se pare că unul dintre elevii mei de clasa a VI-a probabil are o înțelegere mai bună despre cum funcționează democrația în State.

Mai devreme, i-am cerut o țigară unui tip de pe stradă pe care îl văd mereu fumînd la colț lîngă apartamentul meu. Mi-a dat o țigară franțuzească, nu-mi amintesc marca. Era mult mai bună decît o țigară americană. Am vorbit despre alegeri și, la un moment dat, după ce i-am spus că l-am votat pe Biden, mi-a zis: „Frate, mi-aș fi dorit să fie Bloomberg”, și am fost atît de șocată că nici n-am putut să-i răspund.

Îmi vibrează telefonul. Prietenul meu Dave îmi scrie: „Ține-o tot așa și într-o zi o să fi ca Ruth Bader Ginsburg, o să fim toți ca Ruth Bader Ginsburg, morți și îngropați”. Zîmbesc și-i răspund: „LOL”. Deschid Twitter-ul și citesc că cineva tocmai a postat: „Republicanii sînt gen: stai calmă și du sarcina aia la termen, tîrfa dracu’”.

– Cum se numește strada aia din Bushwick? Am stat chiar acolo, să-mi bag pula. Știi ce zic… Cum se numește? Strada principală.

Se uită în telefon și dă zoom pe o hartă care nu se încarcă.

– Am atîta treabă mîine, spune Tenzin.

Organizează o expoziție în Brooklyn. Opera ei: fotografii cu ziduri din satul ei din Nepal, imprimate pe pînză, peste care a aplicat dungi de vopsea albă. Mi-a explicat odată, a zis că vopseaua albă face referire la liminal.

– Nu-mi vine să cred că Melinda și Chris s-au retras, spune ea. Mereu mi-am dorit să le expun lucrările și acum nu vin că cică Melinda e bolnavă. Dar puteau măcar să trimită lucrările sau să mă anunțe din timp. Sper că nu e din cauză că m-am futut cu Chris.

Nu l-am mai văzut pe Chris din facultate. Ieșea cu o prietenă a mea. Erau amîndoi la Antropologie. Chris călătorise în Peru și citea în cărți de joc ca-n tarot, în piața orașului, ca să cunoască oameni. Își făcuse lucrarea de licență despre un fel de răscoală la care participase, dar nu-mi amintesc acum. Îmi amintesc picturile lui, gravuri cu fețe, alcătuite din multe linii concentrice, ca inelele dintr-un trunchi de copac.

Tenzin îmi arată pe telefon flyer-ul și începe să ruleze un cui în poală. Dau zoom pe statement-ul artistic al lui Chris: „Christopher face artă pentru a vindeca fantasmele traumatizate ale isteriei și pentru a alerta oamenii în legătură cu moartea naturii dinăuntru și din afară… Imaginația nu se distinge radical de realitate, în schimb este fundamentală pentru cogniție. Asta duce la o revigorare a simțurilor prin eliberarea fantasmelor erotice din temnița cavernoasă de pe fundul oceanului (Inconștientul)... Printre teme se numără: o pădure deasă noaptea, proliferările spiritelor, ochi pineali, măști, fetișuri, animale, Mame Pămînt”.

– Mi s-a publicat primul articol la internship, spune Justin. E despre lucruri pe care le poți face după ce votezi. Am scris o listă cu zece lucruri pe care le poți face după ce mergi la urne. E un bar în Long Island care îți dă un shot de vodcă infuzată cu rozmarin, lămîie și măceșe.

Un bărbat fără adăpost caută prin gunoi, deschide caserole, uitîndu-se după resturi. Se oprește și îmi cere o țigară. Îi dau.

– Strada Halsey, strada Halsey! spune tipul cu șapcă.

Se întoarce către Justin, îi arată și zîmbește, atît de ușurat că și-a amintit, dar nici unuia dintre noi nu-i pasă.

Cineva scrie pe grupul AA din care fac parte alături de cîteva femei mai în vîrstă din California: „Îmi cer scuze că am lipsit în seara asta. Am ajuns acasă și am deschis televizorul. M-a acaparat cu totul. Fie ca cel mai bun să cîștige! X”.

Fostul meu sponsor îi răspunde: „Cel mai bun e DUMNEZEU! E IUBIREA! E ADEVĂRUL! E BUNĂTATEA! Te iubim Laura ♥”.

Iarba lui Tenzin e prea tare. Îmi place să fumez, dar corpul meu e ca un animal plăpînd pe care l-am neglijat. Yifei și Justin se uită în gol pe stradă. Ascult elicopterele care survolează parcul, monitorizînd protestele. Cînd mă ridic, abia mai pot să mă țin pe picioare. Traversăm strada spre apartamentul lui Tenzin și Yifei, iar ea mă îmbrățișează de rămas-bun. Mă gîndesc că n-ar trebui să ne îmbrățișăm, dar mi se pare drăguț că ne îmbrățișăm oricum. În drum spre casă, mă opresc la una dintre băncile de piatră din parc. Pe bancă e o hîrtie albă pe care cineva a scris: „De ce-ai votat?” și a lăsat un creion alături. Dedesubt oamenii au scris:

Pentru că vreau să mă sinucid [altcineva a adăugat: pentru libertate :)]

Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți. Să-l fut pe Trump.

Oameni au murit pentru SUA, Avem dreptul

Pentru că e datoria mea

Mă fut în ea de democrație

Pentru că așa e corect

Bună întrebare!

Votez pentru Isus Hristos (37:1-13)

Mă fut în Antifa, Trăiască Satana

Un desen cu secera și ciocanul

Să mă asigur că se ia atitudine împotriva distrugerii MEDIULUI

Să pun capăt violenței armate

Măcar atît să fac

Nu pot pentru că sînt copil

Pentru că ÎL IUBESC PE TRUMP

Creștinii pentru Trump! Latinos pentru Trump!

Pentru a aprinde ultima scînteie

Io nici n-am votat, prea mulți labagii, dar nici nu contează. NU LE PASĂ CE AVEȚI VOI DE SPUS

IUBIRE pentru comunitatea LGBTQ

Pro-viață #salvaținecopiii

Pentru elevii mei de clasa a VI-a, pentru un președinte care ne va uni, nu ne va dezbina

Drepturile omului

Ca să primesc sex

Pentru că-mi pasă

Pentru că n-am avut încotro

Pentru drepturile femeilor și drepturile trans

Am votat pentru Isus Hristos (Timotei 2:3-5) (Petru 3:8, 9) [altcineva a scris: –> DE ACORD]

SĂ-L FUT PE DONALD TRUMP

Lumea e în flăcări. Trăim în iad. Sau în purgatoriu? În fiecare zi mă întreb dacă chiar sîntem vii.

Elizabeth Ayre este o scriitoare americană din New York. A debutat cu acest text în antologia Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre schimbare, aflat în curs de apariție la Editura Black Button Books, traducere de Elena Marcu și Anca Dumitrescu.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

zile libere de paste jpg
Câte zile libere au românii în 2025. Cum arată calendarul pentru minivacanțe de la anul
Anul 2025 aduce vești bune pentru angajații din România, oferind un total de 17 zile libere legale, dintre care 13 vor fi în timpul săptămânii, iar restul de 4 în weekend.
sumudica platformax jpg
Șumudică își retrogradează o fostă echipă. UEFA i-a dat dreptate românului
Marius Șumudică (53 de ani), antrenorul echipei Rapid, a primit o veste bună de la Comisia de Disciplină a UEFA.
castig loto pitesti jpg
Un noroc fatal. A murit la stomatolog după ce a câștigat 32 de milioane de euro la loto
Un bărbat de 73 de ani din Brazilia, care a câștigat marele premiu la loto în luna noiembrie, a murit subit la stomatolog. A fost prima lui decizie de milionar în euro,
furnici jpg
Cum scapi de furnici cu soluţii netoxice
În afară de gândacii de bucătărie, furnicile sunt musafirii nepoftiţi din locuinţe, de care vrem să scăpăm cât mai repede. Pentru acest lucru, poţi apela la câteva ingrediente pe care deja le ai în bucătărie.
Calin Georgescu Foto AP jpg
Ce români ar fi rămas fără locuri de muncă în cazul în care Călin Georgescu ar fi ieșit președinte
Călin Georgescu, fost candidat la funcția de președinte al României, a susținut public în repetate rânduri idei de izolare economică și politică a țării, propunând o ruptură de Uniunea Europeană și NATO.
Mbappe (EPA) jpg
Real Madrid a tremurat pentru victorie cu Atalanta
Real Madrid, Bayern Munchen, Paris Saint-Germain, Aston Villa şi Liverpool au obţinut victorii în deplasare, marţi, în etapa a şasea a Ligii Campionilor la fotbal.
Înălţimile Golan FOTO Shutterstock AFP
Care este rolul Înălțimilor Golan și cât de important este acest teritoriu pentru Israel și Siria
Israelul a intrat în zona tampon de pe Înălțimile Golan la câteva ore după ce regimul sirian al lui Bashar al-Assad s-a prăbușit. Premierul Benjamin Netanyahu a declarat că această zonă aparține țării sale pentru totdeauna.
sforait jpg
Planta medicinală care te scapă de sforăit și vindecă rapid tusea
În sezonul rece, problemele respiratorii devin o provocare comună pentru mulți dintre noi. De la tusea persistentă la sforăitul care afectează calitatea somnului, căutarea unui remediu natural și eficient este mereu pe lista priorităților.
zodii meteoriti png
Cele două zodii care vor avea de trecut un mare obstacol în Ajunul Crăciunului. Ce trebuie să facă ca să depășească acest moment cu bine
Ajunul Crăciunului este, de obicei, un moment de liniște, introspecție și bucurie alături de cei dragi. Totuși, anul acesta, astrele arată că două zodii vor întâmpina un obstacol semnificativ chiar în această perioadă.