Măști și oglinzi

Publicat în Dilema Veche nr. 863 din 22 - 28 octombrie 2020
Măști și oglinzi jpeg

● Javier Cercas, Impostorul, traducere de Mariana Sipoș, Editura RAO, 2019.

Una dintre întrebările la care Javier Cercas încearcă de mult timp să răspundă este cea legată de veridicitatea reconstrucției istorice. Dacă în Soldații de la Salamina această reconstrucție avea în centrul ei un important militant falangist, ajuns apoi piesă de bază în guvernarea lui Franco, Cercas reia acum procesul sondării acestei memorii istorice sub pretextul „înțelegerii” unui personaj celebru, și anume Enric Marco, impostorul care a pretins timp de cîteva decenii că ar fi fost supraviețuitorul lagărelor de concentrare naziste de la Mauthausen și Flossenbürg, reprezentînd chiar la nivel înalt o asociație spaniolă a victimelor acestor lagăre. Demascat în 2005, Marco a recunoscut impostura, susținînd însă că minciunile lui au fost simple omisiuni și că întreaga sa viață a fost cea a unui luptător plin de eroism care s-a opus din răsputeri franchismului și nazismului.

Așa cum a procedat și în Soldații de la Salamina, Cercas își așază în centrul romanului dublul semificțional, pe scriitorul Javier Cercas, care devine obsedat de Enric Marco și decide să scrie o carte despre el în încercarea de a înțelege ce s-a întîmplat. Și astfel, ceea ce se anunța a fi un roman „istoric” devine un foarte incitant roman detectivistic al cărui criminal e mai interesant cu fiecare pagină citită. Dat fiind că, așa cum spune Cercas atunci cînd trece peste repulsia inițială față de obiectul investigației sale, minciuna cu adevărat reușită este cea care conține și anumite adevăruri, misiunea lui devine cu atît mai dificilă: întreaga biografie a aproape centenarului Marco este o continuă îmbinare a minciunii cu adevărul. În ajutorul impostorului vine și faptul că dintre toți posibilii martori foarte puțini au avut parte de darul longevității, iar cei care încă trăiesc nu se pot lăuda cu o memorie prea bună. Așa că investigația va lucra cu probabilități: probabil că Marco a luptat pentru republicani în timpul Războiului Civil, dar mai mult ca sigur nu a fost eroul care s-a pretins mai tîrziu. A susținut că a fost rănit, însă trupul lui nu prezintă nici o cicatrice. A pretins că a luptat împotriva regimului franchist, că a fost unul dintre acei deportados trimiși de Franco lui Hitler ca adeziune tacită, dar și pentru a scăpa de simpatizanții fostei Republici, dar de fapt el s-a oferit voluntar să muncească pentru cauza lui Hitler.

Dar adevăratul nucleu dur al acestui roman este confruntarea dintre Cercas și Marco: dacă unul dintre ei pare mereu a fi în cumpănă între „legitimarea” impostorului (atrăgîndu-l pe terenul ficțiunii pure, prin comparația constantă cu Don Quijote), celălalt se disculpă și se umanizează într-o încercare disperată de a-l face pe Cercas „să-l înțeleagă”. Ceea ce se înțelege, pînă la urmă, însă, este că, în măsură mai mică decît în cazul lui Marco, asemenea șlefuiri ale trecutului fac parte din biografia oricui. Da, Marco a mințit și a măsluit acte pentru cei cîțiva ani de celebritate, dar cei care l-au cunoscut în calitate de șef al asociației victimelor spun că a făcut numai lucruri bune... Dar nu cumva, prin hățișul minciunilor lui, Marco reușește să spună ceva esențial, adevărat, despre experiența nazismului? Dacă, dînd la o parte nevoie lui patologică de a fi admirat și de a deveni un „star rock al memoriei istorice”, descoperim că ceea ce spune el nu-și pierde deloc valabilitatea? Oare cît de mult diferă de el un scriitor? Toate astea sînt întrebări la care Cercas nu răspunde. Cartea lui e, în fond, una a întrebărilor.

Bogdan-Alexandru Stănescu este scriitor şi critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Caragiale. Scrisoarea pierdută, Polirom, 2019.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Alimente sățioase și care nu îți pun în primejdie silueta. Medic: „Fericiți și cu burta plină…chiar se poate!”
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dezvăluit duminică, 19 mai, într-o postare publicată pe Facebook, care sunt alimentele care te mențin sătul pentru mai mult timp și cu puține calorii.
image
Ce taxe turistice se percep în marile orașe din Europa. Atena bate recordurile
Un număr tot mai mare de orașe din Europa impun sau măresc costul taxelor turistice pentru vizitatori, la un nivel mai mare decât cele propuse în toamna anului trecut.
image
Cum a fost convinsă o tânără să renunțe la școală și la familie pentru a se prostitua. „Era o mașină de făcut bani”
O tânără din comuna Bâlteni, județul Gorj, a trăit un adevărat coșmar timp de doi ani de zile alături de un tânăr de care s-a îndrăgostit

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi