Lupul dadaist

Publicat în Dilema Veche nr. 782 din 14-20 februarie 2019
Lupul dadaist jpeg

● Tristan Tzara, Corespondenţă de familie, ediţie, traducere şi prefaţă de Mădălina Lascu, Editura Tracus Arte, 2018. 

Corespondenţa de familie a celui care avea să arunce în aer literatura în vara lui 1916, odată cu Manifestul DADA, este una dintre cele mai banale şi mai calde corespondenţe din istoria literaturii.

Tristan Tzara, copilul teribil al avangardei, face figura epistolară a unuia dintre cei mai cuminţi şi mai la locul lui bărbaţi ai Europei de la jumătatea secolului trecut: se căsătoreşte (fără să le spună părinţilor, e-adevărat), face un copil, munceşte pentru a construi şi amenaja o casă, îşi publică opera, cumpără un automobil, trimite părinţilor fotografii cu soţia şi cu copilul şi pachete cu medicamente surorii sale. Samică (cum e alintat de părinţi înainte să-şi schimbe oficial numele) sau Lupul (cum e alintat de soţie) nu pare deloc autorul Omului aproximativ ce revoluţiona literatura epocii, trăind apoi clandestin în timpul războiului. În asta constă marea revelaţie a acestui volum de corespondenţă: umanitatea umilă a unui vizionar scriitor de origine evreiască din Moineşti, stabilit la Paris.

Acoperind o perioadă de 35 de ani (1924-1959), cele 55 de scrisori adunate în volum pot fi împărţite în două categorii: cele primite de acasă, de la familia rămasă la Bucureşti, şi cele primite de la soţie, plecată cu copilul în diverse staţiuni balneare. Scrisorile scrise de Tzara aproape că pot fi numărate pe degetele ambelor mîini. Părinţilor le scrie pe cît de afectuos (vezi şi scrisoarea de mai jos), pe atît de rar (tatăl îşi pierde orice speranţă: „Nu-mi mai repet rugămintea banală de a ne scrie des, căci văd că nu foloseşte“), în contrast cu dorinţa părinţilor de a afla cît mai multe lucruri despre viaţa fiului lor chiar de la el, nu de la cunoscuţi („ne-a dat informaţiuni foarte bune despre tine, că eşti un om serios şi foarte iubit de toţi“). De altfel, aşa cum subliniază şi Mădălina Lascu (a cărei substanţială prefaţă aproape că epuizează observaţiile pe care cineva le-ar mai putea face pe marginea corespondenţei), familia nu era la curent cu activitatea culturală a fiului lor la Paris. După moartea tatălui, cînd e deja divorţat, Tzara îşi face multe griji pentru sănătatea mamei şi a surorii (căsătorită şi beneficiara dreptului său la moştenire, la care Tzara renunţase generos), se dă peste cap să le trimită bani şi să le facă rost de tot felul de medicamente.

Nici în corespondenţa cu soţia sa, Greta Knutson, pictoriță suedeză provenită dintr-o familie înstărită şi pe care o cunoscuse în 1924, cînd i se juca cu succes piesa Mouchoir de nuages, Tzara nu este mai prezent. Plecată din Paris împreună cu copilul lor fie în timpul construcţiei casei, fie în perioadele în care se trata în diverse staţiuni, Greta îi scrie soţului ei, uneori zilnic, scrisori minunate (traduse foarte bine din franceză de îngrijitoarea ediţiei, ar fi meritat reproduse în carte, nu ca note de final), confesive şi sentimentale, pline de detalii de viaţă domestică, cu mult umor şi cu nenumărate desene. De altfel, prin scrisorile ei, semnate Mourmi(gnon), Croc sau Querochüe, în care foloseşte idiomuri diferite (idiş, catalană, suedeză ş.a.), jocuri de cuvinte, diminutive şi apelative zoomorfe (soţului îi spune Lup, Urs, Vidră, dar şi Poupi, Poupir, Poupen şi uneori îi scrie la persoana a treia ca şi cum ar fi nu destinatarul, ci personajul scrisorii), folosind o sintaxă sucită, punctuaţie pe dos şi grafică, Greta este cel mai artistic şi mai complex personaj al acestei corespondenţe.

Casa însăşi este un „personaj“: imobilul construit în Montmartre, după proiectul arhitectului austriac Adolf Loos, i-a dat mari bătăi de cap lui Tzara, care n a reuşit, de fapt, să-l finalizeze niciodată. „Reşedinţa onirică“ a cuplului, vreme de un deceniu a fost şi „hub“-ul cultural al suprarealismului parizian, găzduind cenacluri, serate dansante, spectacole de teatru, dar Tzara a fost nevoit să-l închirieze, apoi să-l abandoneze, pentru ca în cele din urmă să-l recupereze, în 1975 fiind declarat monument istoric.

În deceniul cît a durat mariajul (cei doi s-au separat în 1937), lui Tzara i-au apărut cele mai importante cărţi, printre care şi L’homme aproximatif, toate dedicate soţiei, care, la rîndul ei, îşi vernisa prima expoziţie personală în Cartierul Latin. Dar în ciuda efuziunilor sentimental-tandru-ludice ale Gretei („Lupul meu păsărar teripil şi totuşi fermecător“), sobrul Tzara se arată mai apropiat de copil, a cărui naştere prilejuieşte cea mai lungă, mai confesivă şi mai dramatică scrisoare a sa. Are mare dreptate Mădălina Lascu să afirme că revelaţia acestei corespondenţe de familie este latura paternă a personalităţii lui Tzara: foarte ataşat de băiat în copilăria şi adolescenţa lui, mîndru de el la maturitate. Avea şi de ce. Căsătorit pînă în 1967 cu fiica lui Natalie Sarraute, cu care a avut doi copii (dintre care unul adoptat), Christophe Tzara a ajuns fizician la Comisariatul de Energie Atomică şi profesor universitar. Din păcate, a murit anul trecut, la vîrsta de 91 de ani, înainte să apuce să vadă tipărit acest volum de corespondenţă al familiei sale, îngrijit admirabil de Mădălina Lascu.

Miercuri, 20 februarie, de la ora 19, în spaţiul Qreator (Bd. Aviatorilor 8 A) va avea loc a treia ediţie a „Seratei cu scrisori“, moderată de Genevieve Fieraru şi Marius Chivu, unde coregraful Răzvan Mazilu, scriitorii Nora Iuga şi Marin Mălaicu-Hondrari, regizoarea de film Adina Pintilie şi muzicianul Oigăn (Kumm & Moon Museum) vor oferi o lectură de scrisori de dragoste din literatura română şi universală.

***

Tristan TZARA

Scumpii mei părinţi,

Lucica îmi scrie că n-aţi primit de mult ştiri de la mine – eu însă aşteptam o scrisoare de la Dv. Căci vara asta v-am scris din provincie o scrisoare la care n-am primit răspuns. Îmi închipui deci că s-a perdut – fie în absenţa Dv, fie că am trimis-o dintr-un colţ uitat al Franţei. În această scrisoare îl întrebam pe papa să precizeze de ce crede că aşi avea dificultăţi venind în ţară. Vă mai făceam o comunicare care pentru mine are o foarte mare importanţă, anume că Greta aşteaptă (în 4-5 luni) cu ajutorul lui Dzeu, un moştenitor şi vă scriam că după acest eveniment important, aş dori mult, foarte mult, să vă văd, dacă nu în ţară, cel puţin la Viena. De acea reproşurile ce Lucica mi le-a făcut mi-au făcut multă durere, căci nu trece o zi fără să mă gîndesc la Dvoastră (papa să nu se supere) dar mai principal la maman şi la Lucica.

Dragă maman, sînt sigur că mata ai simţit asta şi că eşti sigură de dragostea ce ţi-o port. Îmi este foarte dor de mata, şi aş vrea să te văd. Cum îţi merge acum cu sănătatea, te rog să-mi scrii amănunţit. Eu sînt foarte bine, cum vedeţi sîntem încă la ţară, la mare, unde vremea e încă frumoasă, soare, cînd la Paris plouă şi e frig. Am închiriat aici o vilă şi mai rămînem pînă la începutul lui decembrie. Greta de asemenea e foarte bine, şi dacă starea ei continuă ca pînă acum, pot fi mulţumit. Noi ne înţelegem foarte bine, şi pot spune că sînt fericit de cînd m-am însurat. Casa încă nu e gata. Entreprenorul a fost failit, şi am trebuit luna trecută să plec la Paris, unde am aranjat afacerile, aşa că sper că în curînd va fi gata.

Mi-am cumpărat un mic auto (Citroën 18HP) și pînă acum merge bine. Fac multe excursiuni și mă voi întoarce la Paris cu dînsa… Aici viaţa începe să devie cam grea: francul se urcă şi preţurile de asemenea, într-o lună şi jumătate viaţa a devenit cam cu 60% mai scumpă – totuşi n-am de ce mă plînge. Casa (cînd va fi gata) va fi foarte frumoasă şi confortabilă. N-am fi putut închiria aşa ceva la Paris. Vă trimit cîteva fotografii. Mare plăcere aşi avea să primesc şi de la Dv. fotografii. Vă rog să-mi scriţi aici pînă la sfîrşitul lui noiembrie, amănunţit şi vă sărut dulce al Dv. T.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.