Literatura vinovăției

Ruxandra BURCESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 1013 din 7 – 13 septembrie 2023
image

Într-un articol recent din Libertatea, activistul rom Valeriu Nicolae face o critică la adresa componentei rasiste a romanului Copilăria lui Kaspar Hauser (Editura Polirom, 2017) de Bogdan-Alexandru Stănescu.

Ca să nu las loc de interpretări, încep prin a spune că actorii acestei polemici sînt oameni pe care îi apreciez și îi respect, pe unul ca autor, traducător și editor coordonator al Colecției „Anansi”, pe celălalt pentru acțiunile sale civice și politice, dar și pentru umorul de care dă dovadă în postările din social media și în povestirile pe care obișnuia să le publice pe blog-ul său.

Articolul propune o interpretare a cărții într-o cheie a rasismului, pornind de la pasajele în care personaje de etnie romă sînt caracterizate negativ, prin optica personajului narator. Sigur că această cheie de interpretare a dus la reacții extreme în social media – pe de o parte, cei care, fără să fi citit cartea, vorbesc despre interzicerea ei și se întrec în a denunța nocivitatea unui autor despre a cărui literatură mulți dintre ei nu au nici cea mai vagă idee, iar pe de altă parte, cei care îl înfierează pe Valeriu Nicolae și îi pun în cîrcă intenții malefice și inaptitudinea literară.

Există rasism în România și, din păcate, el e încă destul de pronunțat. Există misoginism și există homofobie, la fel cum există cetățeni ai acestei țări care sînt priviți ca fiind mai puțin egali. Însă aici nu vorbim despre un proiect de lege sau despre o situație concretă, ci despre beletristică.

Pe tot parcursul articolului, Valeriu Nicolae pendulează permanent între două atitudini – „Arta e liberă, nu trebuie aprobată” sau „Autorul poate să scrie ce dorește” și „Cum de a fost premiată o astfel de carte?”. E, din start, o poziție ambiguă, care seamănă mai mult cu o concesie făcută publicului. Autorul e liber, arta e liberă, dar nu o premiați. Sau, mai bine zis, premiile nu ar trebui să țină cont exclusiv de criterii estetice, cu toate că libertatea artei se bazează exclusiv pe criterii estetice. Aveți libertatea de exprimare, dar nu aveți libertatea de a fi confirmați prin premii sau nominalizări. Așadar, arta e liberă doar cît timp nu primește validare pentru valoarea artistică. Sigur, valoarea artistică nu ține de criterii morale, dar confirmarea ei trebuie refuzată în virtutea moralei.

Înțeleg de ce Valeriu Nicolae se joacă cu acest balans – încearcă, în avans, să taie aripile acelora care vor ajunge la concluzia că proza lui Bogdan-Alexandru Stănescu ar trebui interzisă. Însă problema e că atunci cînd sofismul (chiar dacă neconștientizat) se insinuează în argumentație, publicul îl va respinge instinctiv, iar apelul la echilibru va eșua.

În definitiv, de ce scriem? Scriem pentru noi, scriem pentru că avem ceva de spus, scriem dintr-o durere interioară, scriem din „preaplin de imaginație” sau, din contra, din lipsa ei, pentru că nu ne putem imagina făcînd altceva. Dar scriem și pentru că vrem să ajungem la cineva, scriem și pentru că ne dorim validarea, nu ca o cunună de lauri, ci ca un ingredient uneori esențial care ne face să continuăm – chiar și atunci cînd trebuie să înghesuim scrisul între ședințe, e-mail-uri urgente, pisici, cîini, copii, grătare în familie și cele două săptămîni de vacanță anuale. Or validarea, pentru un scriitor, vine din reacțiile publicului și din nominalizări și premii. Iar aceste premii și nominalizări sînt ceea ce Valeriu Nicolae refuză unui scriitor – n-are decît să scrie ce vrea, dar să nu i se recunoască valoarea. Ceea ce nu e corect, chiar aș plusa: e la aproape la fel de rău cu „să-i interzicem cărțile”.

Guilt Lit

Discuția mi-a adus aminte de un articol intitulat „Guilt Lit”, din LA Review of Books, semnat de Sumana Roy, o scriitoare de origine indiană, autoare a romanului Missing (2019), a culegerii de poeme Out of Syllabus (2019), a operei de non-ficțiune How I became a tree (2017) și a culegerii de proză scurtă My Mother’s Love and Other Stories (2019).

În acest articol, Sumana Roy identifică și vorbește despre un nou trend în literatură, ceea ce numeşte „guilt lit” (literatura vinovăției). Articolul începe cu un citat din Toni Morrison pe care îl redau aproximativ aici: „Felul cum ar trebui sa fie [lumea] îl las sociologilor”.

Sumana Roy remarcă faptul că, în ultimii ani, s-a dezvoltat un nou mod de a percepe literatura, ca pe o formă de autocritică. Cititorul (desigur, fără a generaliza, vorbim despre un trend) are așteptarea de a se simți vinovat, pretinde unei cărți de beletristică să îi reamintească de privilegiul de care se bucură și să îi apese butoanele vinovăției. Întrucît am devenit mai conștienți de privilegiul pe care îl avem față de aceia care se confruntă cu rasismul, misoginismul, homofobia sau sărăcia extremă, avem așteptarea ca literatura pe care o citim să reflecte aceste teme și nu doar să le reflecte – să le încadreze în chenare fosforescente astfel încît, la finalul lecturii, să putem afirma: mi s-au deschis ochii, sînt mai bun.

De altfel, principalul reproș pe care îl aduce Valeriu Nicolae cărții lui Bogdan-Alexandru Stănescu poate fi rezumat în această frază: „Nu am găsit nimic care să anunțe că rasismul este conștientizat”. Era OK să existe un personaj rasist, cît timp autorul avea grijă ca cititorul să tragă concluzia că el, autorul, condamnă rasismul.

Sumana Roy merge mai departe și susține că, într-o lume a conștientizării privilegiului și a puterii cuvîntului scris generate de social media, cititorii sînt condiționați să ceară justiție socială în literatură. A citi literatură care, indirect, îți exploatează vinovăția de privilegiat se substituie activismului și devine modul prin care cititorul simte că a contribuit la cauza socială – sînt mai conștient de greutățile prin care trece o persoană de altă etnie, deci, automat, contribui la dizolvarea inechității sociale. Practic, beletristica devine un medicament al și împotriva vinovăției, iar atunci cînd ea nu își asumă acest rol, atunci cînd personajele sînt rasiste fără o morală, fără ca autorul să își asume o poziție politică și să arate că a conștientizat și a condamnat rasismul, înseamnă că a eșuat. Înseamnă că nu ar trebui premiat.

Referitor la premii, Sumana Roy remarcă și faptul că, cel puțin în lumea anglofilă, premiile literare importante au avut în vedere exclusiv această beletristică a vinovăției în ultimii ani.

Înțeleg de ce, în acest context global, Valeriu Nicolae își pune întrebarea cum de a fost premiată cartea lui Bogdan-Alexandru Stănescu (Premiul pentru proză „Nepotu` lui Thoreau”, Premiul pentru proză al revistei Ateneu, Premiul Radio România Cultural, Premiul Festivalului Primul Roman de la Chambéry, Franța, toate în 2017). Însă înțelegerea lui „de ce” nu aduce cu sine și validarea lui „de ce”.

Pericolul pe care îl identifică Roy în articolul său este acela al unei „literaturi a vinovăției” produse de „marginalizați” pentru consumul „privilegiaților”, iar premiile care decurg de aici exclusiv în virtutea unei morale a justiției sociale devin asemănătoare unei redistribuiri a averii. Mai mult, așa cum spune autoarea, citirea unei cărți al cărei scop este acela de a te face să te simți vinovat pentru privilegiul tău devine echivalentul unei ședințe nu la sala de sport, ci de etică politică. Practic, rolul literaturii în acest context devine acela de a face vina solubilă, de a dizolva vina cititorului legată de privilegiul său prin cumpărarea și consumarea beletristicii de gen. De aici survine o înțelegere puritană a literaturii, încadrarea operelor beletristice într-un pat al lui Procust al cărui scop nu este de a mutila, ci de a premia în funcție de capacitatea acestora de a se plia pe anumite valori.

Literatura: religie, manifest, eseu?

Mai multe problemele decurg de aici. Una dintre ele e identificată chiar de Bogdan-Alexandru Stănescu în replica lui: „Trebuie să recunosc că, spre deosebire de 2016, cînd scriam la Kaspar și mi-era evident că pentru a descrie un mediu trebuie să folosești limbajul mediului și felul în care limbajul naște violența și intră în sufletul unui copil, acum mi-a tremurat mîna”. Atunci cînd autorul începe să se teamă de modul cum va fi el asimilat ca om de către public și că va leza sensibilitățile de justiție socială ale acestui public, literatura pierde. Pierde onestitate, pierde autenticitate, se pierde pe sine.

O a doua problemă ține de un calcul cinic pe care autorul și-l poate face – vreau premii și nominalizări, atunci am listuța de probleme sociale pe care trebuie să le bifez și, mai ales, trebuie să am în vedere singurul mod social acceptat de a le rezolva. Din nou, literatura pierde. Aceeași onestitate și aceeași autenticitate.

O a treia problemă care decurge de aici ține de statutul autorului „marginalizat”. Sumana Roy vorbește și despre dezamăgirea autorului în fața unei receptări care se bazează exclusiv pe originile sale: „Oare cînd îmi vor recunoaște literatura pentru ceea ce este ea și nu pentru că a fost scrisă de un scriitor dalit?” [populație considerată impură în India și supusă discriminării și violenței]. Altfel spus, în încercarea de a dizolva vinovăția privilegiului prin literatură, autorul cade victimă a stereotipiilor de gen și rasă, nefiind valoros în primul rînd pentru ceea ce scrie, ci pentru ceea ce este.

Și, în final, o ultimă problemă, poate cea mai acută, este sublimarea plăcerii sau a bucuriei în literatură. Citim nu pentru că ne face plăcere, citim nu pentru bucuria actului în sine, ci cu un scop – acela de a ne valida o morală și de a simți că am luat parte la dizolvarea inechității sociale.

Sigur că literatura, de cele mai multe ori, are și o componentă politică – sîntem ființe politice, iar autorii sînt și ei tot ființe. Dar nu componenta politică sau morală e aceea care motivează scrierea și nu ea trebuie să fie în prim-plan. Pentru că dacă e, atunci e religie, manifest, eseu – e orice, mai puțin literatură. Iar plăcerea cititului e substituită de plăcerea superiorității morale autoproclamate.

Și poate că aici e cheia înțelegerii acestei polemici. De o parte a baricadei îi avem pe aceia care cred că „guilt lit is the new it”, aceia pentru care literatura are, în primul rînd, un rol moralizator în societate. De cealaltă parte, îi avem pe aceia care valorizează literatura în primul rînd prin bucuria cititului generată de estetica ei, iar estetica nu trebuie să se conformeze criteriilor morale ale epocii pentru a fi considerată valoroasă. Personal, cred într-o literatură onestă mai presus de toate, indiferent că onestitatea ei poate fi țepoasă. Mai ales dacă e țepoasă.

Ruxandra Burcescu este scriitoare. A publicat romanul Instabil, Editura Humanitas, 2022.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

comisia europeana
Bugetul UE: Cine plătește și cine câștigă cel mai mult. Cum stă România
În bugetul UE, națiunile mai bogate din vestul și nordul Europei servesc în principal drept contributori neți, în timp ce membrii Europei Centrale și de Est sunt principalii beneficiari.
Biserica Sf  Nicolae din Demre Antalya Turcia și sarcofagul Sfântului Nicolae Colaj Anadolu Getty Images
Mormântul Sfântului Nicolae, care a inspirat povestea „Moș Crăciun”, descoperit sub o biserică din Turcia
În 2022, arheologii au început săpăturile sub o biserică din sudul Turciei, bănuind că acolo ar putea fi mormântul Sfântului Nicolae. Recent, eforturile lor au scos la lumină un sarcofag de calcar, despre care se crede că a adăpostit rămășițele episcopului ce a inspirat legenda lui Moș Crăciun.
image png
„Am aflat că soția mea a avut cândva o relație cu bărbatul care este acum iubitul mamei ei” - reacția bărbatului când l-a întâlnit pe fostul iubit al soției sale
Faptul că soția sa s-a iubit în trecut cu un bărbat care în prezent este iubitul mamei ei a creat o mare frustrare pentru un bărbat în vârstă de 35 de ani. Cum a reacționat când a aflat și de ce anume se teme?
dacii jpg
Originea dacilor este diferită de ceea ce învățăm la școală. O serie de ipoteze arată că erau mai degrabă celto-daci decât geto-daci
Originea etnică a dacilor rămâne și astăzi un mister. Tot mai mulți specialiști spun că geții și dacii erau, de fapt, popoare diferite, cel mult cu un fond comun. Dacii sunt atestați mult mai târziu decât geții și, în plus, ar fi rezultatul unui conglomerat tribal și etnic .
Priveliștile spectaculoase de pe pârtiile Transalpina Voineasa Foto Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa
Cel mai spectaculos domeniu schiabil din țară: pârtii deschise zilnic, înainte de Poiana Brașov. Surpriza sezonului
Domeniul Schiabil Transalpina-Voineasa, din județul Vâlcea, și-a deschis oficial porțile pentru un nou sezon, atrăgând pasionații de aventură pe zăpadă din toate colțurile țării. Cu pârtii deschise încă din 30 noiembrie 2024, acest paradis al sporturilor de iarnă promite experiențe de neuitat.
shutterstock 2367557395 jpg
De ce fierbe luna lui Jupiter. Noi observații ale NASA deslușește un mister vechi de 45 de ani
Nava spațială Juno a NASA a făcut noi descoperiri despre luna de foc a planeti Jupiter, Io, cel mai activ vulcanic corp din sistemul nostru solar, rezolvând o problemă ce intrigă de multă vreme oamenii de știință, relatează CNN.
Pacienţi Covid în Spitalul Găeşti. FOTO
România, cel mai bolnav pacient al Europei. De ce am ajuns în această situație - Concluzia raportului „Health at a Glance”
În comparație cu media Uniunii Europene, în România mor de trei ori mai mulți pacienți din cauza unor boli tratabile, iar speranța de viață sănătoasă este printre cele mai reduse. Cu o medie de 57,8 ani sănătoși, ne plasăm pe locul 22 din 27 de țări UE.
70d089e60bbdf4d2c00cdc56f8dfd5c1 jpg
Luptătorii uiguri din Siria amenință China: „Suntem mujahedinii din Turkistanul de Est”
Un grup militant uigur care a participat la răsturnarea dictatorului Bashar-al Assad a promis că va duce mai departe lupta în țara lor de origine, China.
Palma de Mallorca Spania Sursă foto Dertour
Zboruri directe din Sibiu către destinații populare precum Palma de Mallorca, din 2025
Din vara anului 2025, Aeroportul Internațional Sibiu își va extinde opțiunile de zbor către o nouă destinație îndrăgită de români: Palma de Mallorca, una dintre cele mai apreciate locații de vacanță din Spania.