Jefuirea corpului

Publicat în Dilema Veche nr. 697 din 29 iunie – 5 iulie 2017
Jefuirea corpului jpeg

 Ta-Nehisi Coates, Între lume şi mine, traducere de Elena Marcu şi Adi Păun, Black Button Books, 2017. 

Săptămîna trecută, revista Forbes România publica, sub semnătura lui Petre Barbu, un material despre cifrele de afaceri şi profiturile financiare ale editurilor româneşti pe anul trecut, oferind un top cu date impresionante: Grupul Editorial Litera (peste 11 milioane de euro cifră de afaceri), Grupul Editorial ART (8,5 milioane), Polirom (5,1 milioane), Humanitas (4,3 milioane) ş.a.m.d. Cele 60 de edituri româneşti au avut afaceri totale de 62,7 milioane de euro, în creştere cu 73% faţă de 2015. Creşterile afacerilor sînt spectaculoase, mai ales în condiţiile în care trăim într-o ţară fără librării, cu un sistem educaţional care produce analfabeţi funcţionali pe bandă rulantă şi cu un Minister fantomă al Culturii, cu zero politici dedicate cărţii şi cititului: Litera a făcut un salt de aproape 20%, ART de 69,5%, Humanitas de 30%, Curtea Veche – 55,2% ş.a.m.d. Numărul total de angajaţi ai editurilor a ajuns la 1241, în creştere cu 82%. (Găsiţi toate cifrele aici: forbes.ro/bilanturi-afacerile-editurilor-din-romania-2016-86122.)

Ei bine, cu toate acestea – şi poate că afirmaţia mea vi se va părea exagerată –, nici una dintre aceste mari şi foarte mari edituri cu profituri impresionante nu are un program editorial mai îndrăzneţ şi mai progresist decît Black Button Books, probabil cea mai mică editură de pe piaţă, cu cei doi (poate chiar trei) angajaţi ai ei. Selectînd cărţi de non-ficţiune americană, scrise de autori complet necunoscuţi la noi şi cu subiecte precum feminismul (Chimamanda Ngozi Adichie, Feminist(ă), feminişti), genul (Maggie Nelson, Argonauţii) sau rasismul (Ta-Nehisi Coates, Între lume şi mine), adică subiecte care în România au un public extrem de select, sau cărţi de proză scurtă americană (Junot Díaz, Uite-aşa o pierzi, Aleksandar Hemon, Iubire şi obstacole, revista Freeman’s), adică un gen literar pe care marile edituri, cu excepţii notabile, nici nu-l iau în calcul – publicînd, aşadar, cărţi speciale, ultra-nişate, care nu vor aduce niciodată alt profit decît deschiderea minţii cititorilor, Black Button Books (blackbutton.ro) este, de departe, cea mai curajoasă şi mai demnă de admiraţie editură de la noi. E suficient să arunci o privire pe copertele ultra-minimaliste, alb-negru, fără nici o imagine: conţinutul este singurul argument al valorii cărţii.

O altă carte de care mă minunez că a apărut în limba română este acest eseu-confesiune Între lume şi mine / Be-tween the World and Me de Ta-Nehisi Coates, carte care a primit anul trecut National Book Award pentru non-ficţiune, fiind şi finalistă pentru premiile Pulitzer şi National Book Critics Circle. Ta-Nehisi Coates (n. 1975) este un jurnalist afro-american care a lucrat şi a scris pentru The Atlantic, The Village Voice, Time, The New York Times Magazine sau The Washington Post, autor al cîtorva volume de eseuri, precum şi al unei benzi desenate dedicate grupării Black Panther şi publicate de Marvel Comics. Ateu şi feminist declarat, subiectele abordate de Ta-Ne-hisi Coates sînt legate de problemele culturale şi socio-politice ale afro-americanilor, iar momentan lucrează la un proiect de televiziune pentru HBO despre Martin Luther King şi Mişcarea pentru Drepturile Civile.

Dacă în The Beautiful Struggle, cartea sa de memorii din 2008, vorbeşte despre influenţa tatălui său (veteran al războiului din Vietnam, fost activist în gruparea Black Panther, editor şi bibliotecar) şi despre cum e să creşti şi să urmezi şcoala, ca adolescent de culoare, într-un Balti-more marcat de infracţionalitatea stradală a anilor ’80, Între lume şi mine este o lungă scrisoare adresată fiului de cincisprezece ani în care tatăl încearcă să-i explice cum rasa şi rasismul au modelat istoria americană (vezi şi fragmentul de mai jos) şi cum a fi afro-american înseamnă să ţi asumi condiţia de a avea un trup vulnerabil, predispus tranzacţionării şi violentării. Îndurerat de uciderea lui Prince Jones de către un poliţist („nu fusese ucis de un singur agent, ci de propria ţară“), tatăl îi vorbeşte fiului, cu poezia disperării, despre „rasismul ca experienţă viscerală“, despre ideologiile care lovesc violent trupul („ne-au transformat trupurile în zahăr, tutun, bumbac şi aur“, „trupurile noastre au refinanţat Visul de a fi alb“, „jaful trupului“ / „stealing the body“), totul în numele unei conştiinţe superioare asupra istoriei şi identităţii afro-americane.

„Vreau să fii un cetăţean conştient de această lume îngrozitoare şi minunată, vreau să lupţi pentru înţelepciune“, spune tatăl fiului în această carte deopotrivă personală şi politică, deopotrivă discurs/manifest public pentru o „filozofie a deztrupării“ şi scrisoare de dragoste filială – în acelaşi timp crudă şi tandră, lirică şi violentă, elegiacă şi revoltată, privind cu furie, frică şi amărăciune şi în trecut, şi în prezent. „Aminteşte-ţi de romii pe care i-ai văzut cerşind alături de copiii lor şi de veninul cu care li s-a vorbit“, îi spune, la un moment dat, tatăl fiului şi mă gîndesc că poate cineva ar trebui să scrie şi la noi o astfel de carte despre cum, parafrazîndu-l pe Coates, povestea României pledează împotriva adevărului despre cine sînt cu adevărat romii. Pentru că, în fond, ţiganii au fost şi sînt negrii noştri.

****

Ta-Nehisi COATES
Între lume şi mine (fragment)

Problema Americii nu este trădarea noțiunii de „guvernare a poporului de către popor“, ci felul în care cei care fac parte din popor și-au dobîndit acest drept… Americanii cred în „rasă“ ca o trăsătură definită și indubitabilă a lumii naturale. Rasismul – ca nevoie de a prescrie trăsături inerente oamenilor și apoi de a-i umili, diminua și distruge – este o consecință a acestei condiții inalterabile…

Dar rasa este copilul, nu tatăl rasismului. Și procesul prin care definim „poporul“ nu a fost niciodată o problemă de genealogie sau fizionomie în aceeași măsură în care a fost una legată de ierarhie. Diferența dintre nuanța pielii și textura părului este străveche. Dar credința în superioritatea unei nuanțe a pielii sau a unei texturi a părului, noțiunea că acești factori pot organiza corect o societate și că sînt semne ale unor atribute mai profunde și care sînt de neșters – aceasta este ideea nouă din inima acestor noi oameni care au fost crescuți fără speranță, tragic și mincinos să creadă că sînt albi. Acești noi oameni sînt, ca și noi, o invenție modernă. Dar, spre deosebire de noi, noul lor nume nu are o însemnătate reală în afara mașinăriei puterii criminale. Oamenii noi au fost altceva înainte de a fi albi: catolici, corsicani, galezi, menoniți, evrei – și, dacă toate speranțele noastre naționale se vor concretiza în vreun fel, vor trebui să redevină altceva. Deocamdată, trebuie însă spus că procesul de albire a triburilor disparate, de înnobilare a credinței în a fi alb nu s-a petrecut la degustări de vin și petreceri cu înghețată, ci prin jefuirea vieții, libertății, muncii și a pămîntului, prin biciuirea spinărilor, înlănțuirea membrelor, strangularea disidenților, distrugerea familiilor, violarea mamelor, vînzarea copiilor și diverse alte acte menite, înainte de orice, să ne refuze dreptul de a ne securiza și guverna singuri propriile trupuri.

Oamenii noi nu sînt originali în privința asta. Poate a existat la un moment dat în istorie vreo mare putere a cărei măreție excludea exploatarea violentă a altor trupuri umane. Dacă a existat, eu încă nu am descoperit-o. Dar această banalitate generalizată a violenței nu poate scuza niciodată America. Pentru că America nu-și recunoaște banalitatea. America se consideră excepțională, cea mai însemnată și mai nobilă națiune din cîte au existat, un campion solitar care stă între orașul alb al democrației și teroriști, despoți, barbari și alți dușmani ai civilizației. Nimeni nu poate să se proclame suprauman și, în același timp, să invoce drept scuză eroarea mortală.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Misterioasa moarte de la Sanremo. Iubitul cântăreței Dalida, găsit împușcat în cap, în camera de hotel VIDEO
Cazul a șocat Italia în anii ʼ60, dar a fost clasat ca sinucidere. Peste 40 de ani, poliția a reluat investigația, dar misterul încă persistă.
image
Fumatul interzis minorilor în spații publice. Proiectul, adoptat de Senat
Inițiativa legislativă a fost adoptată tacit de Senat, luni, iar aceasta prevede că minorii nu mai pot fuma în parcuri, pe drumurile publice sau alte zone publice, fiind pasibili de amenzi până la 500 de lei.
image
Primul moment al cutremurului din Turcia, surprins de camera unei mașini VIDEO
Primul moment al celui de-al doilea seism din Turcia a fost întregistrat de camera de bord a unei mașini. Imaginile sunt de-a dreptul cutremurătoare. Șoferul a văzut cum, în jurul său, oamenii aleargă disperați în stradă, iar clădirile încep să se prăbușească.

HIstoria.ro

image
Aventurile Reginei Maria, o traumă pentru tânărul prinț Carol
Nașterea lui Carol, primul copil al cuplului princiar Ferdinand-Maria, pe 15 octombrie 1893, a fost un prilej de mare bucurie pentru țară, familia regală și Regele Carol I, dar mai puțin pentru tânăra mamă.
image
Consecințele bătăliei de la Stalingrad
După capitularea Corpului XI Armată, timp de câteva zile, avioane de recunoaștere germane au continuat să efectueze zboruri deasupra Stalingradului pentru a descoperi eventualele grupuri de militari germani care încercau să scape și de a le parașuta provizii.
image
Joseph Pulitzer, jurnalistul născut pe malul Mureşului, care a făcut istorie în Statele Unite
Premiile Pulitzer, cele mai prestigioase distincții ale jurnalismului american, au fost acordate pentru prima dată în 1917, la inițiativa jurnalistului de origine maghiară Joseph Pulitzer.