Întîmplări din Casa FILIT

Publicat în Dilema Veche nr. 507 din 31 octombrie - 6 noiembrie 2013
Diplomaţia pentru toţi jpeg

– Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere –

● Oraşul Iaşi vrea să devină Capitală Culturală Europeană în 2021. Faptul că este deja un mare oraş cultural al României e deja ştiut. Nu e vorba doar de îndelunga tradiţie literară, ci şi de iniţiative mai noi. Editura Polirom, una dintre cele mai mari din România şi poate singura care a promovat constant, coerent şi susţinut literatura română contemporană, îşi are sediul central la Iaşi. Aici trăiesc şi scriu trei autori foarte buni (Dan Lungu, Lucian Dan Teodorovici şi Florin Lăzărescu); Andrei Şerban a produs pe scena teatrului din Iaşi unul dintre cele mai frumoase spectacole ale stagiunii trecute. În fine – Iaşiul e un oraş cu o efervescenţă culturală cu totul specială. Dar una e să le ai pe toate acestea şi alta e să aspiri la statutul de Capitală Culturală Europeană. Competiţia e mare. Contraofertele sînt şi ele numeroase. Dacă autorităţile s-au gîndit să creeze un profil cultural brodînd programe pornind de la Festivalul de Literatură şi Traducere de la Iaşi, atunci ar avea şanse să convingă. Totul e să existe şi o ediţie a doua, a treia, a patra etc.

● François Weyergans este unul dintre cei mai reputaţi autori francezi. Distins cu numeroase premii literare, o figură foarte prezentă în mass-media, e văzut ca un fel de patriarh al literaturii franceze. Pe deasupra, mai e şi „nemuritor“, căci e membru al Academiei. La FILIT a avut o agendă încărcată, fiind prezent aproape zilnic la tot soiul evenimente: a fost invitat să susţină un discurs în deschiderea festivalului, s-a întîlnit cu elevii de liceu, cu studenţii, a avut o lectură publică, a vorbit despre proiectul Institutului Francez de a iniţia un „Goncourt roumain“. Cu toate astea – şi în ciuda vîrstei înaintate – a fost unul dintre cei mai energici invitaţi ai festivalului. L-am văzut plimbîndu-se de unul singur pe străzile Iaşiului, fotografiind clădiri; l-am întîlnit în tot felul de restaurante străduindu-se să comande de fiecare dată altceva şi încercînd, la fiecare masă, alt soi de vin; l-am auzit vorbind cu scriitorii români despre literatură şi despre statutul scriitorilor din România; în fine, am avut o discuţie foarte interesantă despre „noul val“ al cinematografiei româneşti. A aflat, astfel, că a văzut o droaie de filme şi că e în stare chiar să facă o istorie critică a filmului, de la Balanţa la Aurora. E prea mult gri, prea multă mizerie pe ecrane? O fi, zice el, dar nu într-atît încît să deranjeze. Totuşi, filmele din „nouvelle vague“ erau parcă mai luminoase, îşi aminteşte. Dar la acelea parcă nu s-ar mai uita...

● Scena principală a festivalului a fost într-un cort imens, instalat în centrul oraşului, chiar în faţa palatului. Casa FILIT. Aglomeraţie, forfotă, agitaţie la aproape orice oră. Te uiţi în jur şi te lecuieşti imediat de prejudecata că tinerii nu (mai) sînt interesaţi de lectură: aproape toţi ţin cîte o carte în mînă, fiecare aşteaptă să-şi vadă pe scenă scriitorul preferat. În a cincea seară a festivalului, după ultimul eveniment, la petrecerea de rămas bun plutea în aer o tristeţe incredibilă: ce-o să fie a doua zi, de dimineaţă, după ce se va fi demontat cortul? Muncitorii începuseră să strîngă echipamentele de scenă, iar în faţa cortului, unii invitaţi îşi tîrau deja valizele spre autocare. În timp ce dansam, universul se dezintegra în jurul nostru.

● Ulrich Schreiber conduce unul dintre cele mai mari festivaluri literare din Europa. La Literaturfestival Berlin vin anual sute de scriitori invitaţi – festivalul durează două săptămîni şi se desfăşoară în zeci de locuri din oraş: teatre, cafenele, pieţe publice etc. Schreiber a fost invitat la Iaşi ca manager cultural. „Am crezut că organizatorii acestei prime ediţii a festivalului m-au invitat în speranţa că poate o să le dau o mînă de ajutor, că poate o să-i învăţ una-alta din experienţa mea destul de îndelungată de la Berlin. Cînd colo, constat că eu însumi aş putea să învăţ de la ei tot felul de lucruri“, a spus Ulrich Schreiber. Cel mai mult l-a mirat faptul că festivalul de la Iaşi e sprijinit, încă de la prima ediţie, de o armată de voluntari.

● Apropo de voluntari: echipa e, într-adevăr, fantastică. Mi-au spus-o aproape toţi scriitorii invitaţi: devenea aproape stînjenitor să fii tot timpul dublat de cîte un tînăr entuziast, vorbitor de limbi străine, care, pe deasupra, citise şi cîteva dintre cărţile autorilor pe care-i însoţea prin oraş. Dacă nu eşti obişnuit cu ele, profesionalismul şi amabilitatea pot să devină stînjenitoare.  

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

1 ciorba de perisoare jpg jpeg
Câte linguri de orez se pune la un kilograme de carne, atunci când faci ciorbă de perișoare.
Ciorba de perișoare este unul dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească, apreciat atât pentru gustul său savuros, cât și pentru modul simplu de preparare
horia brenciu jpeg
Horia Brenciu, dezvăluiri neștiute din viața amoroasă. Motivul pentru care artistul nu a uitat numele fostelor sale iubite: „Fiecare a însemnat ceva”
Ajuns la vârsta de 52 de ani, Horia Brenciu este un familist convins, dar asta nu înseamnă că nu a avut și el momente în care i-au plăcut escapadele. Artistul a avut câteva iubite în tinerețe pe care nici acum nu le-a uitat și încă le știe numele.
shutterstock 2021893346 jpg
Zodia ta este printre cele norocoase pe 22 ianuarie 2025? Impactul conjuncției Soare-Pluton asupra zilei
Care sunt cele 5 zodii care vor avea un horoscop extraordinar pe 22 ianuarie 2025. Află cum te influențează Soarele în conjuncție cu Pluton și ce surprize plăcute îți rezervă ziua.
otelea jpg
A murit cel mai titrat handbalist al României. Cornel Oțelea a câștigat trei titluri mondiale
CSA Steaua a anunțat trecerea în neființă a lui Cornel Oțelea.
Novak Djokovici Facebook jpg
Novak Djokovici, acuzat că s-a prefăcut accidentat, ca să-l scoată din ritm pe Carlos Alcaraz
Calificarea sârbului Novak Djokovici, 37 de ani, 7 ATP, în semifinalele de la Australian Open a iscat polemică.
Percheziții în comuna Augustin jpg
Doi angajați ai unei primării din Brașov, reținuți pentru că au plătit ilegal ajutoare sociale în schimbul voturilor
Doi funcționari publici din cadrul Primăriei comunei Augustin, din județul Brașov, au fost reţinuți în dosarul privind acordarea ilegală a ajutoarelor sociale în schimbul voturilor.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Adio 19°C în casă. Descoperă temperatura ideală pentru a îmbina confortul cu economiile în locuință
În fiecare iarnă, confortul termic și economiile energetice devin subiecte de discuție. Mulți dintre noi ne întrebăm ce temperatură ar trebui să setăm la termostat pentru a ne simți confortabili în casele noastre, fără a afecta prea mult factura de energie.
image png
Ce se va întâmpla cu singura biserică cu două altare din România. Decizia vine la mai bine de un deceniu
Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, situată în comuna Corbi, județul Argeș, se pregătește să strălucească din nou, datorită unui proiect de reabilitare finanțat prin fonduri nerambursabile.
elena carstea jpeg
Ce afacere a pus pe picioare Elena Cârstea, în America, în urma nereușitei din domeniul imobiliar: „Prețurile variază între 2000 și 3000 de dolari”
Elena Cârstea, una dintre cele mai îndrăgite voci ale anilor ’80 în România, a reușit să își transforme pasiunea într-o afacere de succes în Statele Unite.