„Grecia călătorește, călătorește mereu”

Raluca HATMANU
Publicat în Dilema Veche nr. 1021 din 2 noiembrie – 8 noiembrie 2023
image

 Roderick BeatonGrecii. O istorie globală, traducere de Livia Szasz, Editura Trei, 2023.

Monumentala lucrare își propune și reușește admirabil – deși proiectul de a analiza parcursul istoric al grecilor și al limbii elene în ultimele aproape patru milenii este unul extrem de ambițios – să răspundă la cîteva întrebări fundamentale: Cine sînt grecii? Care este moștenirea lor? Ce (mai) au în comun grecii din Antichitate cu cei din epoca modernă? Cum pot fi definiți ca popor în condițiile în care Grecia sau Elada, în forma statală pe care o cunoaștem astăzi, nici măcar nu a existat pînă la 1913? 

Cartea este rezultatul unui proces riguros de cercetare academică întreprins de unul dintre cei mai mari experți în istoria acestui popor: Roderick Beaton, profesor emerit la King’s College din Londra, unde deține catedra Koraes de istorie, limba și literatura greacă modernă și bizantină. Pentru Beaton, „grecii din titlu și din paginile care urmează trebuie să fie înțeleși ca vorbitori de limba greacă”, pentru că limba, preluată de toate popoarele cu care elenii au intrat în contact de-a lungul veacurilor, este, în esență, firul epic ce leagă capitolele acestei cărți. 

Călătoria pe care ne-o propune eruditul profesor începe în Epoca Bronzului, în anul 1500 î.Hr., relevant prin prisma a două evenimente majore. Primul: erupția vulcanică ce a acoperit satul Akrotiri, aflat în apropierea insulei Santorini, descoperit abia în anii ’60 ai secolului trecut. Frescele perfect conservate relevă multe detalii despre stilul de viață al locuitorilor și nivelul ridicat de cunoștințe pe care îl aveau. Al doilea eveniment important: ciocnirea dintre cultura minoică și cea continentală, ceea ce a dus la răspîndirea aceluiași sistem de scriere, în limba greacă, folosit la începuturi pentru a ține registre contabile. 

În capitolul „Trei secole de experimente”, autorul se concentrează asupra modului în care au luat naștere orașele-stat elene, precum și formele de guvernare. Democrația, chiar cu limitele sale specifice acelor timpuri, a fost rezultatul spiritului liber al grecilor, cărora, cu excepția zeilor din Olimp, nu le spunea nimeni cum să se autoguverneze. Cu alte cuvinte, temele ce țineau de sfera publică, de binele polis-ului și al cetățenilor, erau supuse dezbaterii în agora, la care putea participa oricine (a se înțelege oricine avea statutul de cetățean).

Roderick Beaton ne transformă în martori ai confruntărilor militare care au trasat granițe, au dus la crearea sau dizolvarea unor alianțe, dar și ai unor momente relevante, cum este apariția Jocurilor Olimpice în anul 776 î.Hr., pe parcursul cărora înceta orice formă de ostilitate astfel încît spectatorii să poată călători fără teamă către Olympia, unde erau găzduite competițiile (ca fapt divers, stadionul din Olympia putea găzdui 40.000 spectatori, dar, evident, la o populație mult mai mică). Jocurile Olimpice le-au arătat participanților care veneau de pe insule și din regiuni diferite cît de multe aveau în comun, în special limba vorbită, contribuind la nașterea unui sentiment și la dezvoltarea unor legături ce vor duce ulterior la apariția unei conștiințe politice. Astfel, Elada, care în Iliada lui Homer se referea la o regiune din regatul condus de eroul Ahile, își lărgește sensul, ajungînd să desemneze orice spațiu locuit de eleni, adică de vorbitorii de limbă greacă. Însă „acest tip de conștiință comună era încă în fașă în anul 500 î.Hr. și departe de a se pune problema unei cooperări politice, cu atît mai puțin de a vorbi despre unitate”.

Cartea nu are doar meritul de a urmări evoluția cronologică a faptelor istorice, ci și pe cel de a aduce în atenție informații inedite care fac deliciul oricărui cititor mai mult sau mai puțin pasionat de istorie. Iată doar cîteva exemple: cuvîntul „lyric” face trimitere la liră, instrumentul care acompania recitarea unor versuri; în poezia erotică scrisă de Sappho apare pentru prima dată cuvîntul lesbiană; grecii îi disprețuiau pe macedoneni și pentru că aveau „obiceiul barbar de a bea vinul fără apă”. 

Lucrarea este și o poveste a invențiilor și a descoperirilor – a alfabetului, a filosofiei și a științelor. De pildă, istoria, ca domeniu de studiu, a fost inventată de greci. La fel și matematica (în secolul V î.Hr. apare școala de matematică a lui Pitagora), anatomia, medicina, literatura și genurile literare, astronomia. Fizica modernă (cuvîntul elen „physis” înseamnă studiul naturii) începe cu Heraclit din Efes (Anatolia), care ne oferă și prima definiție a cosmosului, care „nu fusese făurit nici de vreunul dintre zei, nici de vreunul dintre oameni, ci a fost dintotdeauna, este și are să fie: ca un foc veșnic viu, care după măsură se aprinde și după măsură se stinge”. 

Tot grecii sînt cei care au inventat teatrul, comediile lui Aristofan, la fel ca și tragediile lui Sofocle și Euripide reprezintă o moștenire importantă a culturii elene, dar atenienii nu se limitau la acestea: „printre extravagantele ciudățenii aduse pe scena ateniană, una ne însoțește și astăzi, și anume Nephelokokkygia – piesă care încă invocă, la fel cum făcea și atunci, o țară fantastică a promisiunilor politicienilor”. Spectacolele erau jucate în fața a pînă la 20.000 de spectatori în timpul principalului festival de teatru din Atena găzduit de sanctuarul lui Dionysos.

Arta vorbitului în public, retorica, a înflorit mai mult ca niciodată în secolul IV î.Hr. la Atena, dintr-o necesitate. În condițiile în care în sistemul juridic al vremii nu existau avocați care să pledeze pentru ei, cetățenii își susțineau singuri cauza, iar un discurs argumentat putea face diferența între viață și moarte. În acest context, se dezvoltă o piață a discursurilor deja scrise, iar cine își permitea apela la adevărați profesioniști care scriau texte bune și convingătoare.

În ceea ce privește filosofia (de la cuvîntul „philosophoi” – iubitori de înțelepciune), în secolul V î.Hr., considerat secolul de aur al Atenei, a trăit și unul dintre cei mai mari filosofi ai omenirii – Socrate, ale cărui idei au supraviețuit datorită dialogurilor redate de doi dintre discipolii săi: Platon și Xenofon. „Care e scopul nostru?”, se întreba Socrate, răspunsul constînd într-un singur cuvînt: „arete”, termen tradus de obicei prin „bunătate” sau „virtute”, dar care are și sensul de „excelență”. Practic, spunea Socrate, cel mai mare bine pentru omenire este „să se implice în dialoguri despre arete. Alternativa – o viață necercetată nu merită trăită de o ființă umană”. Ideile ce ne-au parvenit din epoca respectivă ne arată că lumea greacă antică era concentrată pe om, atît pe corpul uman, cît și pe mintea lui, o abordare umanistă ce va fi reaprinsă în Europa peste aproape două milenii, în timpul Renașterii. Legăturile tot mai strînse între vorbitorii de limbă greacă îl determină pe Isocrate, considerat cel mai mare orator al Antichității, să redefinească ce înseamnă să fii grec. Pentru acesta, nu mai e o chestiune de rudenie sau de moștenire genetică, pentru că identitatea trebuie înțeleasă ca un set de valori la care poate aspira oricine dacă are suficientă bunăvoință și depune efortul de a atinge calitatea de a fi grec. 

Imperii

Toate aceste idei se nășteau pe fundalul unor confruntări militare: Atena vs. Sparta, Atena vs. Persia, grecii vs.Macedonia. De altfel, o parte însemnată din lucrarea de față îi este dedicată Macedoniei, care începe să se afirme ca o forță militară în regiune. După primele incursiuni și cuceriri trecute în contul regelui Filip al II-lea, cel care introdusese limba și alfabetul grec în documentele oficiale ale Macedoniei, vine rîndul fiului său, Alexandru, să preia frîiele regatului. Tot ca fapt divers, se bănuiește că Alexandru cel Mare a orchestrat asasinarea tatălui său chiar în ziua în care acesta se căsătorea cu cea de-a șaptea soție, sub privirile a mii de participanți. 

În schimb, toți istoricii care au studiat viața și faptele lui Alexandru Macedon sînt de acord că acesta era nesăbuit de curajos, foarte bun strateg militar, înzestrat cu inteligență și forță, calități care l-au transformat în conducătorul celui mai mare imperiu care a existat vreodată, ce acoperea o suprafață uriașă din Europa de astăzi, Africa, Asia pînă în Pakistan și extremitatea nord-vestică a Indiei. Limba, cultura și tradițiile elene, pe care Alexandru le adoptase, au fost astfel răspîndite în fiecare dintre teritoriile adăugate vastului său imperiu și au dus la crearea unei culturi „elenistice”. Practic, greaca era limba oficială a imperiului, fiind vorbită din Marsilia de astăzi pînă în Egipt. E de ajuns să luăm în considerare Septuaginta, traducerea greacă a Vechiului Testament din secolele III și II î.Hr. pentru evreii care locuiau în Alexandria.

Greaca nu și-a pierdut din importanță nici mai tîrziu, sub Imperiul Roman, cu toate că latina îi luase locul ca limbă oficială. Relevant în acest sens este faptul că împăratul filosof Marcus Aurelius și-a scris jurnalul, ce avea să devină cunoscut sub titlul Meditații, în limba greacă, nu în latină. 

Perioada care a rămas în istorie cu denumirea Pax Romana, ce acoperă aproximativ 200 de ani, este una în care grecii, deși aflați sub guvernare romană, cunosc o dezvoltare fără precedent. Trăind într-o relativă pace, grecii fac ceea ce știu ei cel mai bine: dezbat, scriu, creează și, mai ales, influențează arta, literele, arhitectura, filosofia Romei. Titlul dat de autor acestui capitol, „Imperiul grec al Romei”, este mai mult decît grăitor. 

În alt capăt al imperiului, mai precis în provincia romană Iudeea, apare unul dintre cele mai influente personaje ale istoriei, dacă nu chiar cel mai influent: Iisus din Nazareth, ale cărui principii, răspîndite de discipolii săi (tot în limba greacă), vor fi îmbrățișate de adepți din toate colțurile lumii. Idei precum viața de apoi, iubirea de semeni, egalitatea tuturor în fața lui Dumnezeu sînt semințe ce vor găsi teren prielnic în Grecia, unde oamenii deja își puneau întrebări legate de sensul lor pe pămînt și își redefineau poziția în raport cu zeii. 

Începuturile creștinismului, urmat de povestea imperiului de o mie de ani al bizantinilor, continuînd cu epoca renascentistă, ajungînd pînă în epoca modernă și la locul pe care îl ocupă Grecia astăzi în Uniunea Europeană sînt tot atîtea teme analizate cu minuțiozitate de profesorul Roderick Beaton, fiecare subliniind modul în care grecii au reușit să schimbe și să modeleze lumea, dar și să se reinventeze și să se adapteze noilor contexte politice, sociale, religioase, economice. Poetul grec George Seferis spunea: „Grecia călătorește, călătorește mereu”, iar lucrarea de față surprinde bine acest dinamism al unui popor neobosit în căutarea și urmărirea propriului destin. 

Raluca Hatmanu este jurnalistă.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Novak Djokovici Facebook jpg
Novak Djokovici, acuzat că s-a prefăcut accidentat, ca să-l scoată din ritm pe Carlos Alcaraz
Calificarea sârbului Novak Djokovici, 37 de ani, 7 ATP, în semifinalele de la Australian Open a iscat polemică.
Percheziții în comuna Augustin jpg
Doi angajați ai unei primării din Brașov, reținuți pentru că au plătit ilegal ajutoare sociale în schimbul voturilor
Doi funcționari publici din cadrul Primăriei comunei Augustin, din județul Brașov, au fost reţinuți în dosarul privind acordarea ilegală a ajutoarelor sociale în schimbul voturilor.
Living  Foto Lemon Interior Design jpg
Adio 19°C în casă. Descoperă temperatura ideală pentru a îmbina confortul cu economiile în locuință
În fiecare iarnă, confortul termic și economiile energetice devin subiecte de discuție. Mulți dintre noi ne întrebăm ce temperatură ar trebui să setăm la termostat pentru a ne simți confortabili în casele noastre, fără a afecta prea mult factura de energie.
image png
Ce se va întâmpla cu singura biserică cu două altare din România. Decizia vine la mai bine de un deceniu
Mănăstirea Corbii de Piatră, cea mai veche mănăstire rupestră din sudul României, situată în comuna Corbi, județul Argeș, se pregătește să strălucească din nou, datorită unui proiect de reabilitare finanțat prin fonduri nerambursabile.
elena carstea jpeg
Ce afacere a pus pe picioare Elena Cârstea, în America, în urma nereușitei din domeniul imobiliar: „Prețurile variază între 2000 și 3000 de dolari”
Elena Cârstea, una dintre cele mai îndrăgite voci ale anilor ’80 în România, a reușit să își transforme pasiunea într-o afacere de succes în Statele Unite.
Madison Keys jpeg
Se cunosc semifinalistele în proba feminină de la Australian Open. Profeția Gabrielei Ruse n-a atins-o pe Madison Keys
Iga Swiatek și Madison Keys au pătruns azi noapte în careul de ași de la Melbourne.
netflix pixabay jpg
Netflix mărește prețul abonamentelor după ce a înregistrat cea mai mare creștere a numărului de abonați
Netflix a anunțat marți, 21 ianuarie, că va crește prețurile la majoritatea abonamentelor sale. Gigantul de streaming a raportat 19 milioane de noi abonați în ultimul trimestru din 2024.
politia nu treceti 0 jpeg
O femeie a fost găsită moartă în Craiova, în spatele blocului unde locuia. Urme de sânge au fost descoperite în bucătărie şi balcon
Poliţiştii din Dolj au deschis o anchetă după ce o femeie în vârstă de 66 de ani, din Craiova, a fost găsită moartă în spatele blocului, în dreptul balconului locuinţei acesteia.
banner pepe png
Marile iubiri din viața lui Pepe. Artistul a avut o viață amoroasă extrem de tumultoasă
Pepe este unul dintre cei mai îndrăgiți artiști din România, dar și un bărbat râvnit de femei. De-a lungul timpului, cântărețul a reușit să cucerească inimile mai multor doamne și domnișoare, însă a preferat doar relațiile serioase.