Din Caesarea, cu dragoste

Publicat în Dilema Veche nr. 953 din 14 – 20 iulie 2022
image

● Robert Șerban, Dorin Tudoran, Numai copilăria e glorioasă, Editura Trei, 2022.

Scriam, în urmă cu cîteva luni, despre reeditarea (adăugită...) a volumului-dialog la care Robert Lazu l-a provocat pe Andrei Codrescu, Miracol și catastrofă, arătîndu-mă încîntat mai ales de ceea ce cartea nu era: o nouă, plictisitoare, retrogradă defilare de clișee pe care, altminteri, autohtonii congeneri ai poetului american cu origini sibiene le practică dezinvolt și lucrativ. N-aveam de unde ști, pe-atunci, că exact în același timp lua naștere, cu gesturi discrete, o altă ispravă similară, avînd în centru tot un poet român de peste Ocean: Dorin Tudoran. Schimbînd, desigur, tot ce-i de schimbat (biografiile însele obligă; și nu numai ele), acest Numai copilăria e glorioasă suscitat de Robert Șerban vine să tulbure, la rîndul lui, niște ape în mod artificial, ipocrit și (de ce n-aș spune-o?) interesat limpezi.

Nu știu, firește, dacă toate faptele relatate aici de Tudoran se vor fi petrecut întocmai întotdeauna. O anume precauție trebuie să însoțească orice plonjon memorialistic: probabil că nici măcar îngerii n-ar fi în stare să-și pună pe hîrtie, cu absolută fidelitate, propriul lor trecut. Dacă e să-i caut nod în papură autorului Pasajului de pietoni, aș aminti că anecdota pe care (la pp. 248-249) Dorin Tudoran i-a atribuie lui Grigore Hagiu, eu o știam plutind în jurul lui Fănuș Neagu: el ar fi fost, spune folclorul, cel care, trezindu-se în tren la Cernavodă după o îndelungată sesiune bahică, i-ar fi cerut să scoată masa „în grădină, mai la umbră”. E, pînă la urma urmelor, fatalitatea acestor mici povești, care ajung să circule independent de protagoniștii lor reali, oricare vor fi fost aceștia. Lucrul, spuneam, nici nu are mare importanță, căci nu de-aici provin cîștigurile cărții, două la număr. Cel dintîi ține de „harta” unei secvențe din istoria literaturii române, pe care poetul o redesenează pur și simplu, cu alte premise și cu alte concluzii decît au făcut-o exegeții de pînă acum sau memorialiștii de ocazie. Anii ’60-’70-’80 sînt repovestiți astfel încît basorelieful standard să își schimbe, dacă nu relieful, măcar „adîncimea”. Cunoscîndu-și contemporanii și urmărindu-i fără să simplifice, Dorin Tudoran ajunge să ierte cînd e de iertat și să înțeleagă cînd e de înțeles.

Aici intervine al doilea merit al dialogului: cel care afirmă, din perspectiva fostului prieten, că neputînd lua nimănui dreptul de a-l blama pe Adrian Păunescu pentru răul făcut, nu poate ignora totuși multul bine de care fostul său coleg de facultate s-a arătat adeseori capabil (am parafrazat o notă de la p. 235) nu e un nostalgic comunist și cu atît mai puțin un acomodant călduț. Disidența lui Dorin Tudoran a fost, la mijlocul deceniului al nouălea, autentică, radicală și tranșantă. Lama polemistului nu s-a tocit nici ea pînă azi (chiar și-aici o exersează expert pe cîteva figuri publice). Nu despre indulgență flască e vorba, așadar. Tudoran e credibil, iar mărturia lui merită, măcar, luată în serios. Ca o nouă „istorie secretă” a unui nou Procopius din Caesarea de care, am senzația, aveam nevoie acum mai mult ca oricînd. Politic, desigur, dar numai în măsura în care politicul pare să fi infestat necesarul simț al nuanței intelectuale. Și, mai grav, umane. Prea trăim, de treizeci de ani, într-un basm cu Feți-Frumoși și zmei, ca și cum nici unul dintre noi n-a învățat nimic din cunoscutul poem al lui Blaga despre o și mai cunoscută statuie din Cluj: omorîtorul de balauri are el însuși solzi pe piele...

Poet fiind, Dorin Tudoran cunoaște diferențele dintre echivocul pur și simplu (periculos, pentru că indecis și flotant) și acela care pune nuanțele la locul lor. Un caz școală pentru acest efect, în care buna proporție retorică vine în ajutorul adevărului, îl reprezintă paginile care orbitează în jurul lui Eugen Jebeleanu, veritabilă suită de compuneri și descompuneri, de retrageri în flanc și de asalt aerian. Pe rînd: întîi, autorul lui Hannibal apare ca efigie, în numele unui vers din Surîsul Hiroșimei; apoi, ca o siluetă discretă într-o repriză de pescuit pe malul Mării Negre, inabilă structural în a prelua complimentele; apoi, retractil și „din ce în ce mai taciturn”, odată cu momentul ostracizării lui Tudoran. „L-am înțeles, cum i-am înțeles și pe alții”, găsește totuși acesta puterea să adauge, înainte de a invoca un episod mai contondent, în care Ileana Mălăncioiu („care nu e [sau măcar pe atunci nu era] dusă la biserică”: subtil ricoșeu) i-a taxat compromisurile din primii ani de comunism. Dacă s-ar fi oprit la aceste secvențe, tot ar fi fost de-ajuns pentru un profil coerent. Dar Dorin Tudoran mai adaugă un accent, favorabil de astă dată, citînd un poem din Arma secretă (1980), destul de transparent și, așa zicînd, de curajos: „Pe vremea regelui David / veni la el un individ, / spunînd: – Ascultă, măi Davide, / de ce în țară nu-s stafide, / că ele mi se fac din struguri / și cînd le ciugulești, te bucuri. / David răspunse: – Ehehe! / Ce bune-ar fi, dar nu mai e. / – Ce nu mai e? Făcu săracul. / – În ce le pune: cozonacul”.  

Aceasta fiind, spuneam, regula, portretele care defilează prin carte baleiază de-o parte și de alta a firului roșu: Nichita Stănescu apare, desigur, în două ape, și ca poet neprețuit („opera lui nu poate fi negată fără ca oamenii care o fac să nu riște enorm”), și, din păcate, ca zelator al regimului, dispus să facă porcării după ureche. Nu lipsesc nici Leonid Dimov, nici Petre Stoica (ultimul, în cîteva scene boeme), nici Marin Preda, nici Emil Botta (a cărui delicatețe dedicatorie e impresionantă), nici Nicolae Manolescu (de care Dorin Tudoran s-a despărțit tocmai pentru a salva o prietenie veche), nici Eugen Barbu, nici Vladimir Tismăneanu („Ce ne facem acum, că l-au ucis pe Che?”), nici, de pildă, Mihai Ungheanu, parcurgînd, acesta, drumul invers și maculîndu-se inexplicabil după o altminteri foarte onorabilă intrare în scenă. Este că seamănă cu viața așa cum e ea, și nu așa cum o descriu lozincile acelora care, spre deosebire, totuși, de Dorin Tudoran, au cam tăcut înainte de ’89?

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Cenaclul de Luni. Viața și opera, Pandora M, 2021.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

donald trump / FOTO:X/@kylenabecker
Fondatorul unei reţele criminale sofisticate de pe internet, grațiat de Donald Trump
Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi că a acordat o graţiere lui Ross William Ulbricht, fondatorul reţelei dark web Silk Road, care, în 2013 la momentul închiderii, avea peste un milion de utilizatori înregistraţi.
profimedia 0955585340 jpg
Demonstrație de forță a grupării Hamas. Mesajul liderilor după ce luptători mascați și înarmați au ieșit din tuneluri pe străzile din Gaza
La intrarea în vigoare a armistițiului în Fâșia Gaza, mii de luptători ai Hamas au ieșit la iveală pentru a asigura schimbul de ostatici contra deținuților israelieni, într-o demonstrație de forță ce semnalează faptul că rămâne puterea dominantă în enclava palestiniană, relatează presa americană.
fructe pixabay jpg
Fructul pe care trebuie să-l consumi în fiecare dimineață. Te trezește mai bine decât cafeaua și vei avea energie pe întreg parcursul zilei
Majoritatea atunci când ne trezim bem, cu siguranță, cafeaua. Bineînțeles, nu vrem să-ți răpim plăcerea de a savura o cafea bună, însă vrem să știi că un anumit fruct îți stimulează corpul cu mai multă energie decât o cafea, ajutând în același timp la stabilizarea zahărului din sânge. Este vorba des
crin antonescu jpeg
Crin Antonescu: „Nu-s convins deloc că dacă Brătianu ar fi viu azi ne-ar rezolva problema actuală a României”
Crin Antonescu, candidatul coaliţiei de guvernare la alegerile prezidenţiale, a declarat, marţi seară, că, dacă Brătianu ar învia, nu ar putea rezolva problemele actuale ale României.
farmacie medicamente pastile shutterstock 717437125 jpg
Criză de medicamente în farmacii. „De ce nu se fac plăți? Ca să nu crească deficitul”
O serie de medicamente, unele dintre acestea pentru afecțiuni foarte grave, lipsesc din farmacii. Se întâmplă la fiecare început de an, iar pacienții au relativ puține opțiuni la dispoziție. Farmaciștii vorbesc și de situații aproape disperate.
Ianis Hagi facebook jpg
Ianis Hagi scoate bani din piatră seacă. Fotbalistul nu-și ține banii la ciorap
Ianis Hagi, 26 de ani, ridică un salariu anual de 1,2 milioane de euro la Glasgow Rangers.
image png
Spuneți adio firelor gri cu această vopsea de casă. Oferă o colorare perfectă încă de la prima utilizare
Dacă te-ai săturat de părul gri și vrei o soluție naturală, accesibilă și eficientă pentru a-l acoperi, există o vopsea de casă care promite să facă minuni. Acest remediu nu doar că oferă o acoperire completă a firelor de păr gri, dar folosește ingrediente naturale care sunt blânde cu scalpul și păr
angelina jolie vivienne knox profimedia jpg
Angelina Jolie își pune copiii să-i care cumpărăturile!
Angelina Jolie și gemenii ei, Vivienne și Knox Jolie-Pitt (16 ani), au oferit ajutor prietenilor apropiați în mijlocul incendiilor din Los Angeles. Familia a fost fotografiată făcând mai multe vizite la magazinul local din Los Feliz
porumb afectat de seceta jpg
Semnele bune de la începutul iernii se risipesc. Fermier: „În perioada asta erau ploi, nu puteai să intri, acum curge praful”
După precipitațiile abundente de la sfârșitul anului trecut, care le-au dat fermierilor din zona de sud a țării speranțe că vor avea cel puțin o cultură de toamnă bună, semnele bune se risipesc. În sudul țării apa din sol începe să fie oproblemă.