De la speranţă la deziluzie

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
De la speranţă la deziluzie jpeg

● Nicolae Carandino, Nopți albe și zile negre, editura Fundația Academia Civică, 2017. 

Pînă de curînd, crezusem că, la capitolul detașare, Florin Pavlovici face o figură aparte în rîndul autorilor de literatură carcerală. Dar acum, că volumul Nopți albe și zile negre a reapărut într-o ediție în sfîrșit conformă, Pavlovici are un coleg: Nicolae Carandino. Amîndoi au perspectiva a ceea ce li se întîmplă. Nu e vorba că s-ar ridica din lagăr undeva în slăvi să vadă comunismul la scară mai mică, cum e el cantonat între sfîrșitul celui de-al Doilea Război Mondial și tranziția noastră. E doar un soi de detașare a inteligenței, o artă a atenuării loviturilor, a percepției lor în 3D. Altfel, și în celula lor strîmtă de doar două persoane, sînt nuanțe. Pavlovici e mai narativ și cu un simț al umorului mai accentuat. Carandino e mai jurnalist – deh, meseria! – și mai predispus să ofere context. Dar de la amîndoi rămîi cu substanță, nu cu epitet; înțelegi, nu te radicalizezi.

La Nopți albe și zile negre e însă ceva de adăugat. Cartea nu e exclusiv literatură carcerală. La acest capitol nu stăm rău deloc. Nu cred că exagerez dacă spun că sînt sute de volume tipărite despre experiențele personale în temnițele comuniste. Sînt însă mult mai puține scrieri – și nu doar memorialistice, ci de orice gen – care să acopere, să zic așa, perioada pre-carcerală, anii 1944-1947, în care s-a trecut de la extaz la agonie, de la speranță la deziluzie. Pal, doar anii ’90-’92 ne dau o idee despre cum a fost atunci, despre ce amestec dens, exploziv și unic de comuniști, hitleriști, monarhiști, fugari, idealişti, arivişti şi oportunişti era societatea românească. Or, cartea lui Carandino tocmai asta acoperă; mai mult de o treime din ea se petrece pînă la Carcera generică ce a fost România de la 1948 pînă în 1964.

O astfel de structură bipartită am mai întîlnit la cartea Adrianei Georgescu, La început a fost sfîrşitul. Iar din memorialistica anilor ’44-’47 aş mai menţiona Jurnalul Generalului Constantin Sănătescu, Timpul ce ni s-a dat. Memorii, 1944-1947 de Annie Bentoiu, jurnalele lui Ion Hudiţă, un set consistent de mărturii de la participanţii (ţărănişti şi liberali îndeosebi) la campania electorală din 1946 din volumul, apărut tot la editura Fundaţiei Academia Civică, Anul 1946. Scrisori şi alte texte, însemnările reprezentantului SUA în Comisia Aliată de Control pentru România, Cortland Van Rensselaer Schuyler, și cele ale americanului de la Christian Science Monitor, Reuben H. Markham, apărute în volumul România sub jugul sovietic, tot la Academia Civică.

Pe scurt, Carandino povestește în această treime de nopți albe și zile negre toată echilibristica pe care a făcut-o aflîndu-se la conducerea cotidienelor Dreptatea și Ardealul. O echilibristică trebuia făcută față de guvern, care pîndea orice pas greșit. De exemplu, cînd a fost dat în judecată de Gheorghe Gheorghiu-Dej, despre care Dreptatea publicase un articol neglijent. Sau cînd a apărut o caricatură la adresa diviziei „Tudor Vladimirescu“. Carandino spune că a scăpat atunci pe spinarea lui Eugen Ionescu, care a publicat o critică dură la adresa comunizării armatei; articolul dramaturgului – trimis de la Paris – a apărut însă într-o publicație controlată de comuniști, așa că aceștia au fost nevoiți să dea înapoi. De altă echilibristică era nevoie la partid. Nicolae Carandino se zugrăvește ca pe o speranță a politicii țărăniste, fapt ce nu i-a atras deloc simpatii interne. Și povestește cum a ajuns de pe locul patru pe locul 31 pe listele PNȚ de București. Episodul întemeierii redacției Dreptății, în ianuarie 1946, este suprarealist, cu un oarecare Boroianu, întîlnit întîmplător pe stradă, care scoate pe loc banii necesari apariției principalului ziar al opoziției din România acelor ani. Cîteva portrete sînt consistente – cum ar fi cel al lui Iuliu Maniu, cu privirea lui de raze Roentgen asupra politicii interne și internaționale. Alte personaje sînt pitorești. Descrierea lui Romulus Zăroni, ministru al Agriculturii, „acolit al lui Petru Groza“, despre care presa „făcea mereu caricaturi și glume“, aduce cu cea a actualului ministru al agriculturii Petre Daea.

Istoriile din Nopți albe și zile negre au un epilog neașteptat care merită la rîndu i povestit. Scriam la început de ediția „în sfîrșit conformă“ a cărții. Pentru mai multă siguranță, Carandino nu doar că și-a scris memoriile, ci le-a și înregistrat. Înregistrarea a ajuns afară înainte de 1989. Cineva le-a transcris cum s-a priceput, dar cartea care a ieșit a fost plină de greșeli, printre care cele de nume fiind dintre cele mai deranjante. După ’90, se pregătea o nouă ediție, de data aceasta după manuscris. Au venit însă minerii și au devastat sediul PNȚ, iar manuscrisul a fost distrus. În acest blocaj deznădăjduit a intervenit Paul Lăzărescu, redactor la Dreptatea în timpul campaniei electorale din 1946. El a retranscris înregistrările și le-a redat forma corectă, dar mie mi se pare că şi notele de subsol, mici biografii ale personajelor din carte, au contribuit la perfecționarea ediției. Ca epilog la epilog e o discuţie recentă cu Paul Lăzărescu. L-am întrebat cînd și-a pierdut speranța. În timpul campaniei? Nu. După ce s-au anunțat rezultatul alegerilor? Nu. După ce a fost alungat regele? Nu. După ce a revenit din închisori și nu își găsea de lucru? Nu. Atunci cînd? După Revoluție, mi-a zis. Cînd tot noi eram trădătorii și vinovații. Și mi-a venit atunci în minte imaginea manuscrisului distrus al lui Nicolae Carandino.

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Biki captură foto  CTP Iași jpeg
Biki, cățelul călător din Iași care adoră să se plimbe cu autobuzul. Aventura patrupedului
Aventura lui Biki, cățelul călător din Iași, a început la 24 de kilometri de Iași. Animalul a urcat într-un autobuz, a mers cu el, a coborât și a urcat în altul, care l-a adus până în centrul Iașului.
Captură de ecran din 2022 09 19 la 14 12 43 png
Amendament controversat la legile justiției: Procurorul general ar putea fi judecător
Ibram Iusein, deputat din partea minorităților naționale, a depus un nou amendament controversat la legile justiției, prin care un judecător ar putea fi procuror general. Amendamentul a fost adoptat în comisie cu 13 voturi „pentru, șase voturi „împotrivă” și trei abțineri.
Soldati ucraineni Ucraina FOTO Ministerul ucrainean al Apărării Twitter jpg
LIVE TEXT | Război în Ucraina. Ucrainenii continuă să recupereze teritorii, iar Rusia trimite forțe la granița regiunii Harkov
Surse ruse raportează că focul de artilerie ucrainean interzice cu succes ultima rută logistică a forțelor ruse către Lyman, care trece prin Svatove-Makiivka-Terny, la nord de așezare.

HIstoria.ro

image
Care este importanța strategică a Insulei Șerpilor?
De mici dimensiuni, având doar 17 hectare, Insula Șerpilor are cu toate acestea o importanță geostrategică semnificativă. Controlul insulei și al apelor înconjurătoare afectează toate rutele de navigație care leagă Ucraina de restul lumii.
image
Cum era la ora de istorie ținută de I.L. Caragiale?
Ca mulţi alţi literaţi, Ion Luca Caragiale a avut o pasiune pentru istorie, inclusiv pentru cea naţională. Blamat de unii încă din timpul vieţii pentru că, în scrierile sale, s-ar fi relevat drept anti-român, el a avut, uneori, o viziune romantică (dacă nu chiar idilică) asupra trecutului neaoș.
image
Aristide Blank, finanțistul camarilei lui Carol al II-lea
Aristide Blank (1883-1961) a fost o personalitate complexă, care după ce a studiat dreptul și filosofia, s-a implicat în lumea financiară națională și internațională, reușind astfel să influențeze major viața politică românească dintre cele două războaie mondiale.