Contemporanul nostru

Publicat în Dilema Veche nr. 839 din 19 - 25 martie 2020
Radu Solcan și „intelectualii noștri” jpeg

● Mihail Radu Solcan, Vremuri noi, vremuri vechi. Jurnal. 2007-2013, selecție, introducere și note de Mircea Flonta și Constantin Vică, Editura ART, 2019.

Între multele cărți semnificative apărute anul trecut, una singură, jurnalul lui Mihail Radu Solcan, merită notată ca revelație. Termenul e judicios ales. Am, cred, după cincisprezece ani de cronică, destulă experiență cît să nu mă arunc prematur și, prin urmare, să nu drămuiesc, atunci cînd recurg la ele, vorbele mari. Într-o cultură în care un textier de muzică ușoară a putut fi comparat cu Hölderlin, iar un eseist, sclipitor, e-adevărat, a fost lansat drept un Kierkegaard valah, o anume prudență a formulării entuziasmului e obligatorie.

Și totuși, de la programul existențial pînă la întorsăturile de frază, acest Vremuri noi, vremuri vechi își justifică, fără emfază, statutul. Să le luăm pe rînd: exceptîndu-i pe apropiații stricți, Mihail Radu Solcan a fost, pînă în ultima clipă, un cvasinecunoscut. Cultural, în orice caz. Cursurile pe care le ținea la Facultatea de Filozofie nu puteau livra, îmi închipui, decît o fantă minusculă în raport cu impresionantul atelier al preocupărilor sale deliberat private. Care se întindeau de la, evident, reflecțiile speculative în marginea profesiei la informatică, la studiul limbilor străine (atunci cînd nu se străduiește să deprindă greaca veche după manuale latinești, Solcan se răsfață cu chineza), la istorie literară sau paleografie și, cît să pună capac, la bricolaj și amenajări interioare. Nimic flaubertian (à la Bouvard et Pécuchet) în toată dispersia de interese și curiozități. Și, totodată, nimic elegiac în această lipsă de notorietate. Solcan și-a asumat-o, teoretizînd-o chiar: voia să fie un gînditor low profile. Expunerea publică, servilă în fond, față de un set de așteptări, i-ar fi limitat, spune el, libertatea. Există ipoteze scandaloase și foarte fertile de laborator pe care, împărtășindu-le, riști să le corupi sau să le surdinezi ipocrit, de teama impopularității lor.

Un exemplu elocvent și totuși light: sociologic vorbind, felul cum s-a edificat, după 1830, burghezia autohtonă a ținut de o etică a etalării luxului. Toaletele scumpe intrau, la Șosea, într-o acerbă concurență, din care „adversarul“ trebuia să iasă numaidecît zdrobit. Nu-i o noutate, memorialistica de epocă nu ratează să descrie nici opulența, nici cruzimea acestor ceremonialuri. Pe un asemenea fond, constată Solcan, momentul 1948 a lovit cum nu se poate mai adînc. Fosta sociabilitate salonardă s-a văzut retrogradată la talcioc, unde doamnele de altădată se întîlneau, acum, să își vîndă pe mai nimic vechile podoabe. Pe acești oameni, comunismul i-a ruinat moral, exploatîndu-le o vulnerabilitate morală. Pe Noica, în schimb, inaderent la astfel de frivolități, sărăcia nu l-a umilit.

Rostite în for, astfel de considerații (de care jurnalul e plin) pot isca reacții umorale. Solcan e o minte incomodă, cu tot ce presupune asta, dar nu un erou. Așa încît preferă să le ferească de audiență, păstrîndu-și dreptul de a-și mobila după plac intimitatea. Cu ce anume? În primul rînd cu cărți, de care se îndrăgostește, singur o spune, în felul în care alții se îndrăgostesc de femei. Își deversează salariul în volume rare pe care le vînează vertiginos prin anticariatele bucureștene. Între 2008 și 2013 (nici măcar un verdict medical crunt nu-i domolește pasiunea) adună volume dintre cele mai inaccesibile și, pentru eficientiști, dintre cele mai inutile: un dicționar român-japonez de la 1940 aureolat spectaculos (vasul care transporta un întreg tiraj s-a scufundat); Regulamentul Organic (ediția 1847); un tom al lui Sami scris în turca otomană; un Satyricon de la 1743 și altele asemenea. Se revoltă cînd nu găsește, în Imposibila întoarcere, o sintagmă pe care Manolescu i-o atribuie lui Preda. Visează, în paralel, să scrie, odată ieșit la pensie, o carte despre latina medievală din Transilvania. Și astfel, căptușit interior, găsește și resurse pentru momente de umor pince sans rire, declarîndu-se fascinat de erudiția lui Claude Karnoouh, pe care-l ascultă într-un rînd conferențiind în marginea modernismului.

Ca să fiu sincer pînă la capăt, nu mi‑a căzut bine paraponul lui Solcan față de critica literară; ce-are totuși a face?! Omul a citit cît zece și s-a bucurat cît o sută. A iubit, fără-ndoială, literatura. Și, risc să spun, a compus, în acest jurnal, unul dintre cele mai atașant-românești personaje din proza de idei a ultimelor (cel puțin) trei decenii.

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Elementar, dragul meu Rache. Detalii mateine sub lupă, Editura Humanitas, 2017.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Banner Delia vs Mugur Mihăescu
Cât costă să petreci Revelionul 2025, în localul actorului Mugur Mihăescu, din Centrul Vechi: „Primul venit, primul servit!” Îi face concurență serioasă Deliei
Cât costă să petreci Revelionul 2025 în localurile vedetelor Mugur Mihăescu, Delia și Mihaela Cernea, de la Class? Unde e mai ieftin?
image png
Desertul delicios pe care regina Elisabeta îl consuma, an de an, la masa de Crăciun. Se prepară rapid și este cu adevărat răsfăț pentru papilele gustative
Perioada sărbătorilor de Crăciun este un prilej pentru oamenii din întreaga lume de a pune pe masă preparate tradiționale locului din care provin. Dacă la români produsele din carne de porc primează, iar la desert sunt nelipsiți cozonaci, în casele britanicilor tronează o budincă ce se poate prepara
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Doi mari poeți români au iubit și s-au căsătorit cu aceeași femeie! Ce „blestem” le-a adus ambilor bărbați triunghiul amoros
La începutul secolului XX, lumea literară românească urmărea cu stupoare evoluția unui triunghi amoros care avea să marcheze tragic destinele a trei figuri remarcabile.
incendiu colegiu Suceava, captura video
Incendiu la Colegiul Național „Petru Rareș” din Suceava, de la o ţigară aruncată neglijent
Momente de panică marţi seară la un colegiu din Suceava, unde pompierii s-au luptat zeci de minute să stingă flăcările care au ajuns rapid până la etajul întâi al clădirii. Incediul a izbucnit la scurt timp după terminarea cursurilor.
Banner Loredana Groza
Maia Sandu Mark Rutte FOTO Presedinte md jpg
Maia Sandu și Mark Rutte, prima întrevedere. Oficialul NATO laudă reziliența Chișinăului ,,în fața ingerințelor rusești”
Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles, unde a fost într-o vizită oficială. Cei doi au discutat despre securitatea regională, amenințările hibride, inclusiv interferența în alegeri și corupția electorală din Republica Moldova.
Spaghete picante  Sursa foto shutterstock 2133441185 jpg
Reţetă de post. Spaghete picante
Serile în care nu ai prea mult la dispoziţie pentru gătit sunt perfecte pentru a savura paste. În cele ce urmează, găseşti o reţetă de spaghete picante numai bună pentru zilele în care ţii post!
zodii norocoase webp
Cele două zodii care vor trăi un miracol înainte de Ajunul Crăciunului. La ele, Moșul vine mai devreme cu fericire și dorințe împlinite
Moș Crăciun vine cu daruri neașteptate pentru doi nativi ai horoscopului european. Pentru ei, sărbătorile din această iarnă vor fi, cu adevărat, unele magice. A sosit momentul pentru schimbări radicale și evenimente fericite neașteptate. Cu ce noutăți vin astrele?
coalitie PSD PNL USR UDMR si minoritati 5, foto Guvern jpg
Schița noului Guvern. Numărul miniștrilor și al secretarilor de stat ar urma să fie redus - SURSE
Noul Guvern ar urma să aibă maximum 16 ministere, potrivit unor surse politice. Aceleași surse susțin, de asemenea, că numărul secretarilor de stat va fi mult mai redus.