Bacovia – contemporaneitatea continuă

David TOPALĂ
Publicat în Dilema Veche nr. 1011 din 24 august – 30 august 2023
image

Paul Cernat, Bacovia și Noul Regim al literaturii (Eikon, 2022).

„Nebuloasa din Bacău” surprinde nu doar prin specificul poeziei, ci mai ales prin mania (încă) neîntreruptă a receptării. Despre Bacovia se scrie de mai bine de o sută de ani, iar aria interpretărilor este în continuă, ba chiar accelerată expansiune, ca un (micro)cosmos cultural. Cum poate opera unui scriitor inițial minor și care a publicat atît de sporadic și parcimonios să reprezinte nu doar o sursă inepuizabilă de interpretare, dar, în cele din urmă, și o enigmă nerezolvabilă? De-a lungul anilor, Bacovia a „fost”, pe rînd, simbolist, decadent, nihilist, anarhist, (anti)comunist, proto-dadaist și post-dadaist, premodernist, modernist și postmodernist, post-romantic și retro-romantic, anti-simbolist și post-simbolist, realist și anti-realist, existențialist, anti-teoretician – totuși atrăgînd după sine o legiune de teoreticieni. 

În tot acest haos hermeneutic, cartea lui Paul Cernat, Bacovia și Noul Regim al literaturii (Eikon, 2022), reușește performanța de a umple un gol în studiile bacoviene. Cum așa? Nefiind „doar altă cărămidă din zidul interpretării” lui Bacovia, ci „scanînd” zidul însuși. Înainte de a spune ceva despre Bacovia, Cernat îi contorizează receptarea critică într-o manieră fără precedent, fiind poate prima tentativă de a-i sistematiza aproape exhaustiv istoria receptării – de la presa literară contemporană și posterioară autorului la studiile literare, monografice și nu numai, pînă la interviuri recente cu scriitori tineri, nici o piatră nu e lăsată neîntoarsă –, inclusiv descendențele culturale bacoviene, de la epigoni, urmași și imitatori la artiști rock, metal ori (t)rap care s-au folosit de Bacovia în piesele lor.

Nu doar o scanare a landscape-ului hermeneutic realizează cartea lui Cernat, ci și o reglare a constantelor critice. De exemplu, critică bagatelizarea socialismului bacovian de către interpreții ultimelor trei decenii, demonstrînd din nou stîngismul nu doar politic, dar mai ales literar și estetic al poetului. În plus, cartea propune o serie de dihotomii relevante pentru analiza lui Bacovia (dincolo de abrazivul tînărul vs. bătrînul Bacovia), care ar trebui utilizate de acum în studiile din domeniu. Iată cîteva: Bacovia „mutantul” (în sensul colocvial al termenului) vs. Bacovia „mutantul genetic literar” (în sensul primar, biologic al cuvîntului); minimalismul bacovian decadent vs. minimalismul bacovian contingent; Bacovia persoana vs. Bacovia persona; poezia elementară vs. poezia elementelor; regimul vechi al literaturii vs. regimul nou. Avem, totuși, și o sumedenie de originalități hermeneutice, de chei interpretative care nu au mai fost identificate ori menționate pînă acum: succesiunea de replici din Dialog/Dialog de iarnă ca imitație a actului sexual, oftatul final fiind un (post)orgasm; prezența celor patru elemente presocratice în poemul În margini; ipostaza de Joker a lui B. ș.a. Bacovia e foarte citabil. Majoritatea cărților scrise despre el îi citează abundent, dacă nu chiar exhaustiv, opera. Același lucru se întîmplă și aici. Avem, totuși, o sistematizare eficientă a corpusului de texte, care nu doar răsfiră opera lui Bacovia în mini-eseuri lăbărțate semantic, nici nu o folosește în sens strict „juridic”, doar pentru a demonstra o poziție, ci o ordonează pragmatic în funcție de tip(ar)ul de bacovianism pe care îl explorează. 

Stilistic, cartea e un hibrid foarte potent din punct de vedere discursiv, combinînd cu succes discursul de tip academic cu cel jurnalistic, eseistic sau chiar „de tip online”.

Există un detaliu pe care Paul Cernat l-a omis, în legătură cu volumul de debut al lui Bacovia, Plumb (1916), dar care se pliază perfect pe structura și argumentația cărții. Ipoteza sa fundamentală este tranziția antitetică între receptarea veche și cea nouă a lui Bacovia. Dacă inițial Plumb era considerat apoteoza operei, restul fiind o involuție ce a culminat cu Stanțe burgheze, ulterior critica s-a îndreptat treptat către o poziție diametral opusă, identificînd în opera lui Bacovia o evoluție în calitate și originalitate ce a culminat cu „autenticul” Bacovia, cel din Stanțe burgheze. Or, printr-o optică panoramică, se poate constata că Plumb (1916) reprezintă miniatura întregii cariere literare bacoviene. În volumul de debut (care, apropo, însuma texte scrise și editate pe parcursul a cel puțin două decenii), nu îl avem doar pe „primul Bacovia”, ci pe „întregul Bacovia”, cel care a evoluat editorial pe parcursul următoarelor decenii; deși inițial în Plumb poetul e livresc, „contemporan contemporanilor săi”, simbolist, decadent, pe parcursul volumului va evolua treptat într-un Bacovia (în)frînt, dezaxat, care-și pierde coerența tematică și stilistică, căruia i se diminuează încet-încet virtuozitatea prozodică pînă la anihilare. E un contrast izbitor între primul poem din Plumb și ultimul; contrast miniatural, reprezentativ și profetic pentru întreaga carieră ulterioară a scriitorului. Nu doar „profețiile politice” i s-au împlinit, ci și cele literare.

David Topală este doctorand la Facultatea de  Litere, Universitatea din București.

image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg
image png
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii
Nu aștepta prea mult de la sfîrșitul lumii este un road-movie în care Angela (Ilinca Manolache) traversează un București aglomerat și ostil.
1019 16 coperta muscatura de mar jpg
p 17 2 jpg
Spiritism viral
Talk to Me e un horror concis și combativ, care lucrează cu filonul cel mai fertil al genului: o exorcizare a demonilor și spaimelor din mentalul colectiv al actualității.

Adevarul.ro

image
Dezvăluiri. Liderul Hamas i-a vizitat pe ostatici într-un tunel din Gaza
Liderul mișcării islamiste palestiniene Hamas, Yahya Sinwar, i-a vizitat pe israelienii răpiți și duși într-un tunel din Gaza, dezvăluie un ostatic eliberat în weekendul trecut.
image
Doi români care au comis o crimă în Franța au fost arestați 20 de ani mai târziu. Cum au reușit să se ascundă două decenii
Polițiștii din Barcelona, Spania, au arestat doi români după 20 de ani de căutări. Aceștia au ucis un tânăr în 2003, în Franța și de atunci se ascundeau în Catalonia.
image
Fenomen bizar și rar pe litoralul românesc: Marea Neagră s-a retras zeci de metri spre larg
După ultima furtună de cod roșu, de la sfârșitul săptămânii trecute, cu valuri de 10 metri, linia apei s-a retras, în unele zone, dincolo de digul de protecție al plajei din stațiunea Mamaia.

HIstoria.ro

image
Unirea Bucovinei „în vechile ei hotare” cu România
Dezmembrarea Austro-Ungariei a permis și românilor din Bucovina să dispună așa cum doresc de propria soartă.
image
Vizita lui Cuza la Istanbul, după Unirea din 24 ianuarie 1859: Turcii resping, jigniți, bacșișul!
După Unirea din 24 ianuarie 1859, un eveniment major pentru Domnia lui Cuza l-a constituit vizita domnitorului la Constantinopol.
image
Japonia oferă „despăgubire de consolare” femeilor folosite ca sclave sexuale în al Doilea Război Mondial
Un tribunal sud-coreean a ordonat Japoniei să despăgubească un grup de femei care au fost forțate să lucreze în bordelurile militare în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, relatează BBC.