Apari╚Ťii

Publicat în Dilema Veche nr. 854 din 20 - 26 august 2020
Apari╚Ťii jpeg

ÔŚĆ Mike McCormack, Oase solare, traducere din limba englez─â ╚Öi note de Veronica D. Niculescu Editura Polirom, 2020.

 ÔÇ×clopotul / clopotul c├«nd / ascult├«nd clopotul c├«nd / ascult├«nd clopotul c├«nd stau aici / ascult├«ndu-l cum r─âsun─â ├«n lumina cenu╚Öie a acestei / dimine╚Ťi, amiezi sau seri.ÔÇť S├«ntem pe data de 2 noiembrie 2008, Ziua Mor╚Ťilor, ├«n ora╚Öul Louisburgh din Comitatul Mayo, ├«n plin─â Irland─â rural─â. Clopotul care anun╚Ť─â via╚Ťa sau arta este clopotul de Angelus, iar cel ce-l aude e Marcus Conway, so╚Ť, tat─â ╚Öi inginer de construc╚Ťii civile responsabil cu autorizarea ╚Öi calmarea unei frenezii a construc╚Ťiilor ce a cuprins peisajul rural irlandez ├«n perioada respectiv─â.

Romanul, care ar putea p─ârea dificil unui cititor de proz─â conven╚Ťional─â, este un imn de aproape 300 de pagini structurat poematic ╚Öi altern├«nd pure simul─âri ale percep╚Ťiei umane cu g├«nduri elaborate, izbucniri emo╚Ťionale cu mult mai controlate incursiuni ├«n jungla memoriei. E, ├«n acela╚Öi timp, un imn ├«nchinat Irlandei rurale ce pare a p─âstra ritmurile ╚Öi riturile ├«n ciuda unei evidente uniformiz─âri ╚Öi globaliz─âri. Dac─â v─â spun c─â romanul acesta prezint─â fluxul con╚Ötiin╚Ťei unui b─ârbat de v├«rst─â mijlocie, care petrece c├«teva ore la masa lui din buc─ât─ârie, ve╚Ťi b─ânui c─â avem de-a face cu un copiator marca Joyce, numai c─â presupunerea ar fi total gre╚Öit─â. McCormack ├«i aduce, bine├«n╚Ťeles, un omagiu ├«nainta╚Öului ├«ntru modernism, ├«ns─â asem─ânarea se opre╚Öte la tehnic─â. Oase solare e un roman mult mai pu╚Ťin ambi╚Ťios dec├«t Ulise, ╚Öi tocmai de aici i se trage ╚Öi o anume plus-umanitate pe care greu o g─âse╚Öti la Joyce (vezi celebrul eseu al lui Jung despre Ulise): inginerul Marcus Conway se g─âse╚Öte la masa lui din buc─ât─ârie, dintr-odat─â inexplicabil de distras, de rupt de lume. De fapt, e mort, f─âr─â s-o ╚Ötie, e o fantom─â ce-╚Öi reviziteaz─â casa. Aude Angelus-ul de la amiaz─â, ├«╚Öi aminte╚Öte c─â cei doi copii ai lui au crescut ╚Öi s-au mutat de acolo, apoi se ├«ntreab─â cum ╚Öi-ar putea petrece cele patru ore r─âmase p├«n─â c├«nd so╚Ťia lui, Mairead, se ├«ntoarce de la lucru. G─âsind pe mas─â ziarele, se scufund─â ├«ntr-o reverie pe marginea evenimentelor curente care, la r├«ndul lor, prin asocieri verbale ╚Öi tematice, atrag amintiri din propria via╚Ť─â: cele peste 200 de pagini care urmeaz─â leag─â laolalt─â amintirea luptelor din trecut, fie din familie, fie de la locul de munc─â, crize medicale, c─âl─âtorii, pe scurt, via╚Ť─â, transpus─â ├«ntr-o proz─â poetic─â, ├«ns─â sincer─â, natural─â, vorbit─â.

Imaginea tat─âlui, mort la cap─âtul unei depresii amestecate cu demen╚Ť─â, care desface motorul unui tractor, se dovede╚Öte a fi crucial─â. Lucrurile par a func╚Ťiona doar ├«n prezen╚Ťa maturit─â╚Ťii ╚Öi a for╚Ťei ÔÇô a unui inginer a c─ârui existen╚Ť─â pare s─â ╚Ťin─â acum doar de regatul trecutului. Lumea nu d─â semne c─â ar mai fi condus─â de un asemenea inginer. Imaginea tractorului dezmembrat produce o ├«nfiorare meditativ─â copilului ÔÇô un moment epifanic ce nu trimite doar la Joyce, ci ╚Öi la mult mai recentul Sebald.

├Äntr-o lume care pare s─â stea a se desface din toate ╚Öuruburile, unde nici religia, nici moralitatea public─â, nici politica nu s├«nt f─âga╚Öe spirituale, r─âspunsul lui McCormack pare a fi familia: rela╚Ťia lui Marcus cu inteligenta lui so╚Ťie Mairead (pe care a ├«n╚Öelat-o o dat─â, ├«nainte de na╚Öterea copiilor, ├«ntr-un Muzeu al Torturii din Praga ÔÇô alt am─ânunt sebaldian), cu fiica Agnes, artist─â ce face la ├«nceputul romanului trecerea de la pictura ├«n ulei la cea realizat─â cu propriul s├«nge, cu revoltatul s─âu fiu, backpacker prin Australia (cu care vorbe╚Öte prin Skype despre King Crimson, Battlestar Galactica ╚Öi Kid A, revolu╚Ťionarul album Radiohead), este una care nu poate fi rezumat─â dec├«t folosind cuv├«ntul ÔÇ×normal─âÔÇŁ. Totu╚Öi, un virus declan╚Öat de neglijen╚Ťa oficialit─â╚Ťilor aproape o omoar─â pe Mairead, vederea s├«ngelui fiicei lui pe simeze ├«i provoac─â un atac de panic─â lui Marcus, iar fiul s─âu izbucne╚Öte ├«ntr-un acces necontrolabil de furie c├«nd aude de boala mamei. S├«nt fragilit─â╚Ťi care se adun─â ca uleiul ars ├«n acel motor emblematic sau ca ni╚Öte cheaguri de s├«nge  care vor duce la moartea din scena final─â.

Chiar dac─â, a╚Öa cum spuneam, Oase solare e un roman mai pu╚Ťin ambi╚Ťios tehnic dec├«t Ulise, ├«╚Öi afirm─â orgoliul ├«n completitudine ÔÇô de la sendvi╚Öuri la mi╚Öcarea astrelor, de la b─âtaia clopotului din deschidere la semnalul ╚Ötirilor de la ora 13 din final, avem de-a face cu un prozopoem perfect, un imn adus vie╚Ťii ╚Öi marilor ei ingineri. Traducerea Veronic─âi D. Niculescu e excelent─â.

Bogdan-Alexandru St─ânescu este scriitor ┼či critic literar. Cea mai recent─â carte publicat─â: Caragiale. Scrisoarea pierdut─â, Polirom, 2019.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertiz─âri de canicul─â ┼či vijelii pentru toat─â ┼úara. Unde se vor ├«nregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertiz─âri de Cod Portocaliu ┼či Cod Galben de ploi toren┼úiale, vijelii ┼či grindin─â au fost emise mar┼úi, 5 iulie, pentru mai multe jude┼úe din ┼úar─â.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei rom├ónce ucise ├«n Marea Ro┼čie a Egiptului
Periodic, rechinii atac─â turi┼čtii ├«n Marea Ro┼čie. Ultima victim─â este o rom├ónc─â de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio ┼čans─â ├«n fa┼úa Marelui Alb care la doar 600 de metri distan┼ú─â mai ucisese o turist─â din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele ┼či care este baza de calcul pentru contribu┼úiile la pensii ┼či s─ân─âtate
Modific─ârile Codului Fiscal prev─âd, printre altele, ┼či modific─âri ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar ┼či a bazei de calcul pentru contribu┼úiile la s─ân─âtate ┼či pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.