Amintiri fără ideologie

Publicat în Dilema Veche nr. 816 din 10-16 octombrie 2019
Amintiri fără ideologie jpeg

● Diana Bădica, Părinți, Editura Polirom, 2019. 

Cînd, pe la jumătatea anilor 2000, au început să apară amintiri polemice despre comunismul „roz“ (de pildă Cartea roz a comunismului, coordonator Gabriel H. Decuble, Iași, 2003), faptul a putut să le pară unor critici mai în vîrstă indiciul unei generații lipsite de responsabilitatea memoriei, adică de obligația morală a unei atitudini anticomuniste. Lucrurile nu erau așa grave, generația 2000 de prozatori nu a schimbat în mod radical macazul politic al literaturii române, în general conservatoare, precum se știe. Amintirile polemice ale scriitorilor douămiiști militau doar pentru o memorie mai cuprinzătoare, care să depășească blocajele create de dirijismul ideologic într-adevăr excesiv al anilor ’90. Dar scriitorii douămiiști nu au scăpat nici ei de o capcană. Străduindu-se să arate cît de mult se înșelaseră intelectualii nouăzeciști în instrumentalizarea politică a anticomunismului, au făcut uneori un scop în sine din această demonstrație de libertate. Și a rezultat acea literatură pe care o numim „postcomunistă“ deoarece pare că singura ei ambiție este să evoce comunismul cu inteligență și ironie și să-l tot explice, decomplexat, la nesfîrșit. Or, cum bine spunea Marx (mi se pare drăguț să-l citez aici!), problema nu e să înțelegem lumea, ci să o schimbăm. Adică problema comunismului s-ar putea să nu fie că nu e evocat destul de critic și ironic, ci că nu e depășit, descris în termeni lipsiți de ideologie, care să ne ajute să ieșim cu bine din el.

Cine știe, poate că asta se întîmplă deja cu ajutorul unor autori apăruți printre douămiiști, dar cu aspect mai stingher, pentru că nu participă la bătăliile estetice care ne încălzeau pe toți acum aproape douăzeci de ani. Mă refer la prozatori ai traumei personale precum Florin Irimia (cu prozele din Misterul mașinuțelor chinezești) și Diana Bădica, prozatoarea despre care scriu aici. Romanul Dianei Bădica apărut anul acesta se numește Părinți și vorbește despre copilăria și adolescența unei fete în anii ’80 și ’90, dar mai ales despre fragila alcătuire a unei familii care se destramă în urma unei nenorociri pe care nu poate să o depășească. În urma morții fiului cel mic, Florinel, născut cu grave probleme de sănătate și îngrijit cu multe sacrificii în cei doar trei ani de viață, mama și tatăl fiicei rămase singure, Ioana, nu reușesc să mai fie o familie adevărată. Povestea e spusă de către Ioana, iar amestecul de naivitate a copilului de atunci cu răceala ironică a naratoarei mature face mare parte din reușita cărții, umorul detașat cu care poate să povestească cele mai crude întîmplări, întotdeauna convingător. Fiind actori într-o tragedie veritabilă, părinții nu mai observă drama prin care o fac să treacă pe fiica lor, tratînd-o cu o indiferență jignitoare, modelîndu-i o personalitate interiorizată și duplicitară, puternic reprimată, încă din primii ani. Ea va fi o elevă foarte bună și un copil ascultător, dar și o făptură bănuitoare, ascunsă, care inspectează cu răceală tot ceea ce i se oferă atenției și nu realizează legături afective cu ușurință. De aceea, stîngăciile, inadecvările, greșelile părinților ei apar mereu comice, deși ele produc urme severe. Din același motiv, suferința fetiței va fi cu atît mai profundă cu cît ea nu se poate exprima decît indirect, după mecanismul cunoscut al traumei. Moartea și înmormîntarea fratelui ei sînt „înțelese“ de către Ioana abia atunci cînd descoperă, într-o gheretă de lîngă tomberoanele cartierului ei, cadavre de pisici ucise de tovarășii ei de joacă, un fel de cimitir al inocenței: „De ce tăcusem? Prietenii mei de ce tăcuseră? Cu toții aveau să ajungă părinți într-o zi“.

Cartea conține un tablou convingător al epocii istorice pe care o panoramează și care obsedează mare parte din literatura noastră de azi. Dar mi se pare că ritualurile vieții cotidiene dinainte de 1989 (defilarea de 1 Mai, spectacolele lui Păunescu, Daciile cu numere pare/impare circulînd în week-end-uri alternante etc.), ca și emblemele hazlii ale anilor ’90 (American Cola, comerțul mărunt de parter de bloc, cadourile electorale de la PDSR ținute în casă la mare cinste etc.), fără a-și pierde pitorescul, nu ocupă locul central în roman și nu epuizează semnificația acestei rememorări optzecist-nouăzeciste, deoarece mai important e procesul de creștere și maturizare al unei fetițe. Trauma personajului este mai profundă decît faptul că a fost contemporană cu o revoluție; de altfel, în mod semnificativ, căderea lui Ceaușescu e aproape trecută cu vederea, în timp ce moartea lui Florinel în iulie 1990 ritmează clar narațiunea. Pentru că, s-ar zice, viața nu este despre ce mărci de haine cumperi, ba poate nici chiar despre ce partid votezi, ci despre ceva mai dureros, care nu poate fi înfruntat direct. E o lecție aici. 

Doris Mironescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Viaţa lui M. Blecher. Împotriva biografiei, Editura Humanitas, 2018.

comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.
p 17 jpg
Impresii hibernale
Astea fiind spuse, Prin ierburi uscate nu e deloc lipsit de har – ba chiar, dat fiind efortul de a-l dibui chiar în miezul trivialității, filmul e o reușită atemporală, care s-ar putea să îmbătrînească frumos.

Adevarul.ro

image
Răzvan Lucescu, „îngropat“ în bani: suma primită de la magnatul grec, patron la PAOK Salonic
La 55 de ani, fiul legendarului „Il Luce“ și-a câștigat reputația de tehnician de elită prin rezultate impresionante. Titlul pe care l-a cucerit cu PAOK, pentru a doua oară, confirmă această realitate.
image
Experiența copleșitoare a doi români printre tătarii din Rusia. „România? Fantastică țară!” VIDEO
Cristi și Ralu, doi cunoscuți vloggeri români, au ales să meargă în Rusia, dar nu oriunde. Cei doi au ajuns la Kazan, capitala Tatarstanului, iar experiența lor a fost una copleșitoare
image
Vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani. Cum pot ieși femeile mai devreme la pensie
Un articol din noua lege a pensiilor, care intră în vigoare de la 1 septembrie 2024, prevede că vârsta de pensionare se va modifica la fiecare 3 ani.

HIstoria.ro

image
Unde e corectitudinea presei românești din anii celui de-al Doilea Război Mondial?!
Februarie 1941. România generalului Antonescu aparține Axei. Germania, noul nostru partener strategic, e în război cu Anglia. Presa vremii respective urmărește îndeaproape mersul Războiului.
image
Când a devenit Sicilia romano-catolică?
Mai mult de 13 civilizații și-au pus amprenta asupra Siciliei din momentul apariției primilor locuitori pe insulă, acum mai bine de 10.000 de ani, dar normanzii și-au tăiat partea leului.
image
Amânarea unui sfârșit inevitabil
„Născut prin violenţă, fascismul italian era destinat să piară prin violenţă, luându-și căpetenia cu sine“, spune istoricul Maurizio Serra, autorul volumului Misterul Mussolini: omul, provocările, eşecul, o biografie a dictatorului italian salutată de critici și intrată în topul celor mai bune cărţi