Am crescut printre gangsteri și preoți

Martin SCORSESE
Publicat în Dilema Veche nr. 1018 din 12 octombrie – 18 octombrie 2023
1018 15 mary pat kelly   martin scorsese 1 (1) jpg

Cred că mare parte din motivația mea își are rădăcinile în furie, dar asta într-un mod constructiv. De cîteva ori însă, s-a întors împotriva mea, făcîndu-mă să înțeleg că poate fi și o emoție autodistructivă. Furia mea vine din faptul că am crescut pe stradă, dar că n-am putut să fiu ca toți ceilalți. Furia față de ceea ce am trăit cînd am mai crescut și furia față de lumea din jurul meu. Dar ea poate avea legătură și cu faptul că-ți pasă. Furia poate fi și o emoție constructivă. 

Am crescut pe Elizabeth Street, care se învecinează cu Bowery. Bowery, la vremea respectivă, era locul în care viețile oamenilor se sfîrșeau. Mureau în stradă, fix acolo. Am văzut cum își pierdeau orice urmă de umanitate și am văzut cum toți ceilalți îi tratau fără pic de umanitate. Și începi să simți și tu asta în adîncul tău. Totodată, exista acolo un azil catolic pentru săraci, iar părintele Principe și Dorothy Day veneau și ne vorbeau despre asta la Centrul pentru Tineret, de pe Mulberry Street. Ea chiar avea curaj să locuiască în Bowery, și nu doar să se îngrijească de săraci, ci să trăiască alături de ei. 

Astăzi știm cine a fost Dorothy Day, dar sînt multe alte nume de care n-am auzit. N-auzim de organizații caritabile catolice care au grijă de cei bolnavi, de cei cu adevărat bolnavi și lipsiți de orice speranță. De cei care beau constant, care se droghează constant, de toată suferința care izvorăște din asta. Și totuși, există oameni în stare să-i ajute, să-i accepte, iar oamenii ăștia sînt, într-un fel sau altul, niște sfinți. Unul dintre motivele pentru care am făcut Între viață șimoarte a fost dorința de a-i aduce în centrul atenției pe acești oameni, pe acești lucrători. Joe Connelly, cel care a scris cartea, s-a întors să lucreze cu cei de la SMU (Serviciile Medicale de Urgență) din cadrul spitalului din New York, aflat în apropiere. Acestea sînt poveștile pe care am vrut să le spun. Am încercat să fac filme „în stil hollywoodian“, dar s-au dovedit diferite de ceea ce voiau oamenii să vadă, presupun. Prin intermediul lor, încercam să-mi pun în valoare propriile experiențe de viață. 

De exemplu, scena de început din Irlandezul: Asasinul mafiei se desfășoară într-un azil de bătrîni. În ultimii zece-cincisprezece ani, am petrecut mult timp în astfel de locuri, vizitînd prieteni sau rude. E multă durere acolo. Stai și aștepți, și tot aștepți, iar timpul se dilată. Timpul capătă alt sens sau își pierde orice sens. Așa că pur și simplu renunți la tine și te concentrezi pe ce ai de făcut pentru ceilalți. E posibil ca la început să dai înapoi. E posibil să încerci să te împotrivești, dar în cele din urmă trebuie să cedezi în fața realității și să o accepți așa cum e. Și să încerci să ajuți cît de mult poți. Acceptare, ăsta e cuvîntul.

Chestiuni de afaceri

În Băieți buni, ideea era să experimentăm, să fragmentăm structura și să facem un film aproape în stilul unui documentar. Are aerul și libertatea unui documentar, în care se poate întîmpla orice, are multă narațiune și un narator. Pot să te duc cu trei ani înainte, apoi să te aduc înapoi. Filmul are o mulțime de personaje, iar intriga poate fi uneori foarte confuză. Dar asta nu contează. E vorba de explorarea unui stil de viață. E vorba despre ce înseamnă să trăiești o astfel de viață, clipă de clipă, zi după zi. 

Amuzant e că în copilărie ești învățat să dobîndești un soi de toleranță. Ți se spunea: „Ăsta e Don Cutare și trebuie să te porți frumos cu el. A avut grijă de unchiul meu cînd era... Știi, a luat familia noastră sub aripa lui“. Apoi mai e un alt tip, la o stradă distanță, care a luat o altă familie sub aripa lui. Și cînd apar probleme între cele două familii, ei le rezolvă. Iar în felul acesta oamenii nu sînt uciși. Și aici intervine dragostea, înțelegi? Dar, apoi, dacă e să-i privim dintr-un alt punct de vedere, așa cum spunea mereu tata, oamenii ăștia sînt de fapt ca niște lipitori. Un grup de indivizi, care nu fac altceva decît să încaseze bani. Cu alte cuvinte, protecție. 

Mulți oameni spun, într-adevăr, că sînt niște ticăloși. Plătești un fel taxă de protecție pentru a ține alte bande departe. E foarte complicat. E ca și cum ai plăti tribut ducelui care are grijă de sat. E vorba exclusiv de protecție. Însă acești oameni ucid alți oameni și, de obicei, crimele nu au la bază motive personale, sînt chestiuni de afaceri. Nu știu dacă pot să pun lucrurile astea cap la cap și să le înțeleg. 

Și mai e ceva, tipii ăștia nu fac bani chiar atît de ușor. Am încercat să subliniez în filmele mele că lucrează mai multe ore pe zi decît dacă ar avea un loc de muncă cu program de la nouă dimineața la cinci după-amiaza. Știi, Joe Bono, unul dintre actorii din Taurul furios, a venit la mine zilele trecute și am rîs de treaba asta – tipii ăștia se omoară muncind! Și, în anumite situații, mulți oameni care lucrează legal pot cîștiga mai mulți bani decît ei. Am vorbit despre un prieten al lui Joe Bono din cartierul său, unul care avea o mică cafenea. Tipul stătea acolo douăsprezece ore pe zi. Douăsprezece ore pe zi, făcînd curățenie pentru cîțiva dolari din cînd în cînd. N-a avut niciodată o viață personală și ajungea acasă noaptea tîrziu. Odată, Joe l-a întrebat: „De ce faci asta?“. Iar el i-a răspuns: „Joe, orice e mai bine decît să pleci cu prînzul la pachet. Pot să fiu propriul șef, înțelegi? Nu fac bani pentru altcineva“.

Înainte să încep, am luat parte la o conferință de presă și am vorbit despre Băieți buni. Am spus că, pentru mine, filmul era unul nostalgic – sfîrșitul anilor ’50 și începutul anilor ’60 cuprind perioada în care am crescut. Duceam dorul gangsterilor sau al speculanților italiano-americani de altădată, al vechii mafii, care azi nu mai există. Prăbușirea lui Joe Valachi a făcut ca totul să se ducă de rîpă, iar acum există droguri – nu mai există onoare între hoți, dacă asta a existat vreodată.

După conferința de presă, am luat cina cu niște prieteni. Vorbeam despre criminalitatea din New York, iar un prieten s-a aplecat spre mine și mi-a spus: „Ascultă, Marty, trebuie să-ți mărturisesc ceva. Ceea ce ai spus astăzi la conferința de presă despre gangsterul ăla italiano-american și despre nostalgie... Știi ceva? Mi se pare un lucru condamnabil!“. Mi-a vorbit despre faptul că părinții lui dețineau un magazin și că erau nevoiți să plătească taxă de protecție și alte lucruri de felul ăsta. M-am uitat la el și i-am spus: „Știi ceva, eu n-am cum să încetez să-mi iubesc unchiul. Pur și simplu nu pot să fac asta“. „E gangster?“ „Nu am zis asta. Doar că, pe măsură ce înaintez în vîrstă, aflu anumite lucruri despre oameni și despre cum s-au comportat în viață.“ Prietenul meu s-a uitat la mine și mi-a spus: „Am înțeles, e ceva ce vine din suflet“. „Da!“ Copiii lui Henry Hill îl priveau pe Jimmy Burke ca pe un unchi. Dacă știți povestea, Jimmy Burke (Jimmy Conway, în film) e nevoit să ucidă la final – ucide mai mulți oameni. Copiii însă și-l vor aminti mereu ca unchiul Jimmy. Iar asta e dihotomia care m-a interesat. 

Băieți buni e un rechizitoriu. Trebuia să îl fac în așa fel încît oamenii să se înfurie din cauza acestei situații, din cauza felului în care funcționează și a rațiunilor pentru care funcționează crima organizată. De ce funcționează? Ce anume din societatea noastră o face să meargă atît de bine și să opereze la o scară atît de mare? Marii gangsteri nu sînt de obicei condamnați. Habar n-am de ce. Cum spune și polițistul din film: „Totul se bazează pe lăcomie“. Gangsterii fac bani, iar alții fac la rîndul lor bani de pe urma lor. „Dă-mi partea mea și nu mai intra în belele.“ Asta e atitudinea care le permite să existe. Iar în punctul ăsta mă aflu eu acum. Încercînd să spun aceste povești. Privind înapoi la tot ceea ce m-a influențat.

Multe dintre aceste subiecte sînt discutate în carte. Și totul vine la momentul potrivit. Au fost filme ca Pe chei sau La Est de Eden. Am păstrat cîteva legături minunate cu locuri din copilăria mea. Am prezentat The Oratorio pe PBS, în St. Patrick’s Old Cathedral, biserica mea – locul în care opera italiană a fost adusă pentru prima oară la New York, în 1826, de Lorenzo Da Ponte, care era libretist al lui Mozart. E splendid să umplu acel loc sacru cu muzică și să mă gîndesc la părinții mei, la părintele Principe, la toți imigranții care au adus cultura vechii lumi în lumea nouă... 

Și să mă gîndesc la Charlie din Crimele din Mica Italie, care a stat la lumina lumînărilor în aceeași biserică, punînd întrebări cărora încă încerc să le găsesc răspunsul.

Fascinat de biserică

La vîrsta de șapte ani, eram fascinat de biserică. Trăiam printre preoți italieni și călugărițe irlandeze. Am mers la școala catolică, iar călugărițele ne-au învățat un lucru nemaipomenit: la ora 10,30, în fiecare dimineață, Dumnezeu se pogoară în altar; și asta era minunat. Mai trebuia să și supraviețuiesc, iar religia a devenit și un bun mijloc de supra­viețuire. Am încercat să înțeleg spusele preoților, să mă comport conform spuselor lor și, după o vreme, să fiu ca ei – să fiu ca un preot, mai ales ca unul dintre aceia tineri.

Dar am crescut înconjurat și de o grămadă de băieți duri. Au avut grijă de mine și, mai tîrziu, după moartea lor, am aflat că au fost niște monștri, niște paraziți sociali, ceva îngrozitor. Cu mine însă s-au purtat mereu foarte frumos. Da, așa am crescut, printre gangsteri și preoți. La început, îmi doream să devin preot. Bănuiesc că pasiunea pe care am avut-o pentru religie a ajuns să se amestece cu filmul, iar acum, ca artist, sînt într-un fel și gangster, și preot.

(fragmente din volumul Martin Scorsese. O călătorie de Mary Pat Kelly, cu o prefață de Leonardo DiCaprio, aflat în curs de apariție, în traducerea Anamariei Manolescu, în Colecția „Yorick” a Editurii Nemira)

Mary Pat Kelly (n. 1944) a urmat cursurile NYU Film School și a obținut un doctorat la CUNY Graduate Center. Este romancieră, autoarea mai multor cărți de nonficțiune, scenaristă și regizoare de filme artistice și documentare. A lucrat la emisiunile Good Morning, America!, a produs segmentul de scurtmetraje din cadrul emisiunii Saturday Night Liveși a scris scenarii pentru Columbia și Paramount Pictures.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

ovi 4 (80) jpg
Povestea vinului spumant care ajunge pe masa oaspeților Casei Regale a României. „În comunism, cea mai mare cantitate se ducea la ruși”| REPORTAJ
Cea mai veche fabrică de vin spumant din țară construită la suprafața pământului, care a funcționat neîntrerupt, se găsește la Azuga. Aici se pregătește vinul care ajunge și la Casa Regală a României.
horoscop saptamana 16 23 ianuarie jpg
Zodia care o să aibă parte de o surpriză imensă pe 1 aprilie. A visat toată viața la acest lucru
În fiecare an, ziua de 1 aprilie aduce cu sine surprize și momente amuzante, dar pentru o anumită zodie, acest început de lună va fi cu totul special.
Ronda aerial jpg
Trei destinații turistice de lux care nu-ți lasă gaură în buget. Sunt puțin cunoscute, oferă experiențe de neuitat și au costuri decente
Să-ți petreci concediul în destinații exotice, cu facilități de lux, pare mai degrabă un vis interzis pentru mulți români din cauza costurilor ridicate. Pasionații de călătorii au găsit însă imposibilul: peisaje spectaculoase şi condiții de lux la prețuri decente.
blocuri pixabay jpg
Schimbări majore pe piața imobiliară: apetitul speculanților scade; taxele ar putea crește după alegeri
Încă din primele luni ale acestui an s-au conturat la nivelul pieței rezidențiale o serie de tendințe care au potențialul de a marca evoluția sa în 2025. Semnale vin și din sectorul de creditare, în contextul în care mulți dintre români se bazează pe împrumuturi pentru a deveni proprietari.
coaja banana jpg
Este sănătos să mănânci prima mușcătură de banană? Ce spun nutrioționiștii
Bananele sunt fructe extrem de populare și apreciate pentru dulceața lor și beneficiile nutriționale. Însă, mulți dintre noi s-au întrebat dacă este sănătos să consumi prima mușcătură.
lingouri de aur Foto Magnor png
Prețul aurului nu îi sperie pe investitori. Se așteaptă noi recorduri în 2025
Piața aurului a înregistrat o tendință ascendentă în ultimii ani, depășind record după record și atingând noi maxime istorice. Și în România, prețul aurului a crescut cu aproximativ 50% în ultimele 12 luni, ajungând la 450 lei/gram.
somn (1) jpg
Cum să adormi rapid în 10, 60 sau 120 de secunde. Sfaturile specialiștilor pentru un somn mai rapid
Dacă adormi greu sau petreci mult timp încercând să adormi, nu ești singurul. Se estimează că aproximativ 1 din 3 persoane din Statele Unite suferă de privare de somn, iar problemele legate de somn pot avea efecte negative asupra sănătății fizice și mentale.
clasa pregatitoare 0 jpeg
Care e vârsta perfectă pentru înscrierea copilului la școală? Învățătoare: „Deprinderile de acasă contează, uneori, mai mult decât vârsta”
Luni a început înscrierea copiilor la clasa pregătitoare, iar la secretariatele unităților de învățământ s-a făcut coadă încă de dimineață.
image png
10 dintre cele mai frumoase înțelepciuni arabe care te vor inspira să trăiești o viață mai bună. Toată lumea te va respecta
Cultura arabă este o comoară de înțelepciune. Deși în multe cazuri aceasta poate părea o lume îndepărtată, proverbele și învățăturile ei sunt universale și ne pot transforma perspectivele asupra vieții.