Bucurii dinspre arhitectură

Publicat în Dilema Veche nr. 424 din 29 martie - 4 aprilie 2012
Bucurii dinspre arhitectură jpeg

După cîteva zile, am închis ochii şi am început să mă întreb: oare atît de copleşitoare vor fi ajuns răul şi urîciunile ce ne înconjoară încît cea mai infimă rază de frumuseţe să-ţi declanşeze o adevărată jubilaţie senzorială? Sau înnebunesc eu, încet dar sigur, reacţionînd total disproporţionat la vederea unor împliniri cît se poate de fireşti, a unor restabiliri de armonii de-o simplitate absolută şi care, totuşi, mă răvăşesc pînă aproape de delir? Cîteva biete adieri de primăvară, ciripitul mierloilor dimineaţa, trei zile în care, haihuind pe dealuri, nu m-am uitat la ştirile TV, zvonul privind reconstruirea unor bisericuţe de lemn din nordul Olteniei, sau vestea că România este anul acesta „ţară invitată“, adică personaj principal, la tîrgurile de carte de la Praga şi Torino, iar în 2013 la Göteborg şi (poate) Paris, aproape că mă fac să ţopăi mental! Orice fărîmă de bine, oricît de neînsemnată ar fi, se megaloscopează frenetic, în perfectă antinomie cu hiperexcitaţia caragialiană din Grand Hôtel „Victoria Română“. Te surprinzi (cu spaimă) că simţi normal tocmai fiindcă vezi lucruri cuminţi şi frumoase. Subliniez: ceea ce mai mult te sperie, decît să te aline!

Dar să vin la cestiune. În numai zece zile mi-au aterizat pe masă mai multe albume din zona patrimoniului arhitectural naţional, impresionante nu doar estetic – prin „veşmintele“ somptuoase, frumuseţea fotografiilor şi calitatea reproducerilor –, dar mai ales omeneşte (şi româneşte): prin cantitatea de speranţă cu care te încarcă. Poate că, totuşi, nu „vom fi murit demult“, după convingerea tremurată a poetului. Poate că încă mai e posibil de salvat ceva din măcelărirea Bucureştilor, din ruinele castelelor, ale conacelor şi caselor boiereşti de pe tot cuprinsul ţării, restaurînd forme istorice şi adevăruri originare, reinstaurînd bogăţia simplităţii armonioase. Poate că – văzînd atîtea recuperări, refaceri şi reîncoronări în universul arhitectural – îmbogăţiţii tranziţiei româneşti vor „sesiza trendul“ şi i se vor livra cu efervescentă voinţă mimetică. Poate vor accepta să construiască recuperînd brâncovenismul şi nobila svelteţe a stilului neoromânesc. Să-şi ridice locuinţe de vară în genul culelor olteneşti ori al caselor gorjene. Să prefere lemnul, stuful, şiţa şi piatra de rîu, în locul cimentului, fierului şi aluminiului. Şi să investească în refacerea bisericuţelor seculare mult mai mult decît în huidumele de beton cu acoperiş de tablă numite totuşi biserici, cu toate că nu prea au de-a face cu duhul şi smerenia, ci mai degrabă cu nişte săli de aşteptare, buncăre sau popote de garnizoană.

15re se intitulează, uşor misterios, însumarea sutelor de fotografii, care de care mai magnetizante, prin care Ordinul Arhitecţilor Români prezintă 15 cazuri de „reabilitare, recuperare, restaurare, reconversii, renovări, revitalizări“: conacul Apafi din Mălâncrav, casa Max din Sibiu, bastionul Theresia din Timişoara şi cel al Postăvarilor din Braşov, conacul Bellu din Urlaţi (care mi-a umplut o noapte de vise feerice; arhitecţi Daniel şi Călin Hoinărescu, inginer structurist Sandor Zoltan, istorici Irina şi Eugen Paveleţ, artişti restauratori Graţiela şi Nicolae Stoian, arh. Matei Stoian), case tradiţionale sau de vacanţă din Zăbala, Micloşoara şi Copşa Mare, Turnul Croitorilor din Cluj, o reşedinţă regală din Valea Zălanului (sublim îndatorată Prinţului Charles al Marii Britanii, ca şi, desigur, arh. Silvia Demeter-Lowe), vila Dobruşa din Drăgăşani, castelul Haller din Ogra ş.a. Arhitecturi văzute prin intermediul revistei Igloo, texte de Reka Ţugui şi Viorica Buică (versiunea engleză de Smaranda Nicolau), fotografii de Şerban Bonciocat şi Cosmin Dragomir. E ceva aproape de leşin, vă rog să mă credeţi. Un album care, fie şi la simpla răsfoire, te umple alternativ de durere şi plăcere, de furie şi admiraţie, urlete de neputinţă şi oftat extatic. Apropo de Igloo, le-aş recomanda comanditarilor, dezvoltatorilor imobiliari şi arhitecţilor noştri să ia aminte în regim de urgenţă din nr. 123, martie 2012, al acestei impunătoare reviste, la „Dosarul“ realizat de Viorica Buică. Trei exemple de restaurare şi reconversie. Două din Italia (fortăreaţa Franzensfeste, cea mai mare fortificaţie din regiunea Alpilor, şi hotelul „difuz“ Sextantio, arhitecturat în grotele Materei, regiunea Basilicata) şi unul din Ljubljana (trei corpuri de clădire în stil baroc, delimitînd o frumoasă curte interioară, transformate, din birouri, în locuinţe).

Tot Ordinul Arhitecţilor, împreună cu Uniunea Arhitecţilor din România şi AFCN (plus firma Lafarge), finanţează o impresionantă monografie a castelului Peleş ca „expresie a fenomenului istorist de influenţă germană“. Autor: Ruxandra Beldiman, la Editura Simetria. Lucrare solidă de doctorat, aptă să satisfacă şi spiritul geometric şi pe cel de fineţe. Sînt prezentaţi arhitecţii (Wilhelm von Doderer, Johannes Schultz von Strassnitzky, Lecomte du Noüi, Carel Liman), se face istoricul exegezei subiectului (Jakov von Falke, Paul Lindenberg, Léo Bachelin, Al. Tzigara-Samurcaş, Grigore Ionescu ş.a.), ni se descrie constelaţia comparatistă (castelele Stolzenfels, Babelsberg, Neuchwenstein, plus alte reşedinţe în stil istorist: Castelul Osborne din Insula Wight, Palácio da Pena din Portugalia, Castelo di Miramare (Trieste) şi Euxinograd-ul lui Ferdinand al Bulgariei). De bună seamă că figura centrală este regele Carol I, prezent aici inclusiv în calitate de connaisseur şi colecţionar de artă.

Întîmplarea fericită face ca studiul Ruxandrei Beldiman să iasă pe piaţă concomitent cu noua ispravă a lui Sorin Cristea, cercetătorul care ne-a înzestrat în 2005 cu Corespondenţa privată a Regelui Carol I şi în 2007 cu (teza de doctorat) Carol I şi politica României (1878-1912). De această dată, tot la Editura Paideia, Sorin Cristescu publică Scrisorile Regelui Carol I din arhiva de la Sigmaringen. 1878-1905. Este vorba de 297 de scrisori inedite, majoritatea către Leopold von Hohenzollern (1835-1905), fratele mai mare al regelui, general în armata germană şi vrednic achizitor de opere de artă pentru fratele respectuos de la Peleş. Texte interesînd deopotrivă istoria, politica parlamentară şi de partid, ca şi diplomaţia românească, dar şi întîmplări, şi observaţii picante pentru istoria mică şi evoluţia mentalităţilor valahe. „Afacerea amoroasă“ dintre Elencuţa Văcărescu şi prinţul Ferdinand, infidelităţile reginei Maria (aici numai Boris Vladimirovici şi Zizi Cantacuzino), dar şi micuţa revanşă a lui Nando cu soţia colonelului Prezan. Supărătoarea (pentru rege) dependenţă a reginei Elisabeta de şedinţele de spiritism şi influenţa doamnelor de onoare. Febleţea lui Carol pentru Mitiţă Sturdza şi Brătieni (foarte mefient faţă de Take Ionescu), obsesia „mizerabilelor intrigi ruseşti“ şi a „nihilismului ruso-bulgar“ bolşevizant, cu sau fără filiera ruso-franceză (Blaramberg – Vernescu & Co). Învolburările celebrului punct 7 al Congresului de la Berlin cu naturalizarea evreilor şi amendarea sistematică a politicii maghiare „pe cont propriu“, adică neobedientă de Viena, în privinţa relaţiilor cu România. O Românie văzută de Carol I ca fiind „cel mai mare obstacol în calea realizării planurilor ruseşti în Peninsula Balcanică“. În ce-i priveşte pe români, ei sînt catalogaţi drept „un popor cu sîngele fierbinte, a cărui nerăbdare nu este uşor de strunit“.

Iar m-am luat cu vorba de mi s-a dus spaţiul. Urmează pledoaria asociaţiei Pro Patrimoniu intitulată Cui i-e frică de cartierul Matache?.

Dan C. Mihăilescu este critic literar. Cea mai recentă carte publicată: Oare chiar ne-am întors de la Athos?, Humanitas, 2011. 

Coperta Muzeul jpg
Carte nouă la Charmides: „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea
Vă prezentăm un fragment din „Muzeul convorbirilor întrerupte” de Anda Docea, volum de versuri publicat de curînd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singurătate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e convingător pentru că, înainte de a ne ameți cu panseuri spirituale, se impune în calitatea sa de corp fără rușine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai tîrziu, devenind un fel de dioramă a felului în care a putut naviga o fabuloasă formație uitată a anilor ’80 prin soundscape-ul începutului deceniului următor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Veneția
Ediția din acest an nu e, din fericire, grandioasă și nici sentimentul de parc de distracție nu mai e la dispoziția ta, ca pînă acum.
TIFF anunță Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anunță prima ediție SUNSCREEN, un nou festival de film la Constanța
Între 8 și 11 septembrie, spectatorii din Constanța vor putea urmări pe marele ecran zeci de filme de succes și se vor bucura de întîlniri cu invitați speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombardării) Berlinului
În goana după supravieţuire nu mai e timp de reforme şi revoltă.
p 17 2 jpg
Pe holurile facultății
Dragoș Hanciu îl filmează aici pe Gheorghe Blondă (zis și „nea Jorj”), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului în pragul pensionării.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am lămurit încă dacă există un gen muzical LGBT, ori dacă ideea de gen mai are vreo noimă în general, însă sesizăm o propagare a sexualității alternative în zone muzicale conservator-tradiționaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu viața lipsită de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
Începînd cu anii 1939-1940, creația pictorului este influențată de literatura romantică și de ezoterism, îndreptîndu-se cu deosebire către scrierile lui Novalis în care artistul consideră a fi găsit ecoul propriei sensibilităţi.
Piața Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii sînt așteptați la un eveniment impresionant, care ia startul în Piața Unirii din Cluj-Napoca
Pînă pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din România va aduce în orașul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiecții.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dacă veniți la cea de-a 21-a ediție de TIFF exclusiv pentru filme, iată 21 de titluri care s-ar putea să vă placă.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru visători & imigranți.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu „radiografiază” decît prin ricoșeu fragmentele de real care s-au nimerit în cadru, fiindcă adevăratul lor subiect, universal și incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu cîntă „Anotimpurile” lui Vivaldi
„Anotimpurile” lui Vivaldi sînt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, în concertul ce închide stagiunea Orchestrei de Cameră Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate bucătării ale lumii și poveștile oamenilor care îndrăznesc să testeze limitele convenționalului se întorc în secțiunea Film Food la Festivalul Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicată cinefililor pasionați de experiențe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioară, scrinul femeilor
Femeile au constituit adevărate constelații de socialitate. Dacă nu dispuneau de puterea economică sau politică, ele și-au exercitat, în schimb, geniul animînd viața capitalei pe fond de „plăcere” a spiritului comun împărtășită.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre viața lui Nichita Stănescu a scris Bogdan Crețu, ci una despre un mare poet și moartea lui apropiată.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vieții, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imaginația din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o funcție integrativă a realității, tot așa cum visul (structura visului) potențează atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul minții și palatul de păpuși
Rosencrantz și Guilderstern sînt „jucați” de Hamlet care, în „nebunia” lui, inventează o scenetă.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, veți avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Cameră Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lansează opționalul de educație cinematografică pentru elevi
Programul EducaTIFF continuă să se dezvolte la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Avertizări de caniculă şi vijelii pentru toată ţara. Unde se vor înregistra fenomene extreme: harta regiunilor afectate
Avertizări de Cod Portocaliu şi Cod Galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină au fost emise marţi, 5 iulie, pentru mai multe judeţe din ţară.
image
Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului
Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.
image
Cum se vor impozita imobilele şi care este baza de calcul pentru contribuţiile la pensii şi sănătate
Modificările Codului Fiscal prevăd, printre altele, şi modificări ale modului de calcul pentru plata imobilelor, dar şi a bazei de calcul pentru contribuţiile la sănătate şi pensii.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru România, prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat după obținerea independenței a fost stabilirea graniței cu Bulgaria.
image
Controversele romanizării: Teritoriile care nu au fost romanizate, deși au aparținut Imperiului Roman
Oponenții romanizării aduc mereu în discuție, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au aparținut Imperiului Roman și care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie împărțite în două categorii: acelea unde romanizarea într-adevăr nu a pătruns și nu „a prins” și acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe rând.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, într-o vreme când majoritatea coloniilor spaniole din Americi își declaraseră independența sau erau pe cale s-o câștige, președintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poartă numele și care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA și a lumii.