„BD feminin la plural“
Cine e publicul Salonului de Bandă Desenată?
Copiii vin din curiozitate, singuri, cu clasa sau cu părinţii, tinerii şi adulţii bedefili vin să cumpere albume de benzi desenate, să stea de vorbă cu autorii preferaţi şi să primească autografe desenate de la ei. Cel mai vîrstnic bedefil – 75 de ani – a venit la Salonul de la Constanţa în 2008, ca să se întîlnească cu desenatorii revistei Vaillant/Pif Gadget prezenţi la acea ediţie. Era cititor al revistei, din anii ’50.
Ce se întîmplă la ediţia din acest an?
Se lansează cele mai noi publicaţii – albume şi reviste – (salonul fiind o adevărată vitrină a producţiei editoriale BD româneşti), se vizitează expoziţii personale sau tematice inedite, se proiectează filme în legătură cu banda desenată, se organizează ateliere de iniţiere în desen şi concursuri ad-hoc pentru copii. În sfîrşit, se decernează premiile anuale pentru cele mai bune albume şi cei mai talentaţi autori.
Ce e nou la această ediţie?
În afară de autorii care vin pentru prima oară la Salon, cum ar fi Raluca Dragomir, membră a Uniunii Artiştilor Plastici, trebuie menţionată tema inedită „BD feminin la plural“, despre prezenţa şi influenţa autoarelor de benzi desenate, comparativ, în peisajele editoriale din România şi Suedia. Tot pentru prima dată sînt invitate la Salon două autoare suedeze, care însă îşi păstrează caracterul predominant francofon, prin prezenţa unor autori şi expoziţii din Hexagon, dar chiar şi prin faptul că una dintre autoarele suedeze este publicată, în mod curent, în Franţa. O altă premieră este invitarea realizatorului TV Ion Lucian Ciucu, care va prezenta filmele documentare despre BD, realizate de el pentru Televiziunea Română. În sfîrşit, poate cea mai surprinzătoare noutate este expoziţia de planşe originale desenate de maestrul Puiu Manu după scenariul binecunoscutului scriitor şi publicist Adrian Cioroianu. Albumul lor, Căpitanul Ro, va apare în librării în primăvara lui 2015.
Salonul Internaţional de Bandă Desenată, ediţia a 24-a, va avea loc, între 17 – 19 octombrie, la Muzeul de Artă din Constanţa.
a consemnat Marius CHIVU