Aurea mediocritas, la Chi┼čin─âu

Publicat în Dilema Veche nr. 645 din 30 iunie - 6 iulie 2016
Aurea mediocritas, la Chi┼čin─âu jpeg

Cu c├«teva luni ├«nainte de vizita propriu-zis─â, st─âteam to╚Ťi trei la mine ├«n birou, uit├«ndu-ne absolut fascina╚Ťi cum Google Maps deschidea geografia fotografic─â a locului. Mai din┬ştr-un unghi, mai din street view, mai lu├«nd-o la pas digital, centrul Chi╚Öin─âului ni se deschidea ca o pr─âjituric─â cu r─âva╚Ö digital─â. Trebuia s─â localiz─âm hotelurile recomandate de c─âtre decanatul Facult─â╚Ťii de Litere de la Universitatea de Stat din Moldova, c─âci urma s─â mergem, ÔÇ×├«n delega╚ŤieÔÇť, s─â semn─âm un contract de colaborare interuniversitar─â ├«ntre Universitatea Hankuk, Departamentul de Studii Rom├óne╚Öti, ╚Öi Universitatea amintit─â.

Tot am├«nam s─â alegem unul. Coreenii, nem╚Ťi ├«n preg─âtirea vizitelor, calculau distan╚Ťa de mers de la hotelurile propuse ╚Öi facultate, ╚Öi toate ni se p─âreau u╚Öor ├«ndep─ârtate. Tot st─âteam apleca╚Ťi deasupra monitorului ╚Öi ne miram, sincer, de ce vedeam. Nu ╚Ötiu de ce ne miram cu a┬şt├«ta intensitate, chiar nu. Atunci, ├«n 2010, m─â g├«ndeam auzindu-l pe colegul coreean Kim cum se mira de fiecare str─âdu╚Ť─â, de fiecare pomi╚Öor care se colora odat─â cu claritatea h─âr╚Ťii, c─â o fac din polite╚Ťe sau, mai ales, din obi╚Önuin╚Ťa de a-╚Öi exersa entuziasmul, de a-╚Öi desc─âtu╚Öa instant kilogramele de stres doar la g├«ndul unei c─âl─âtorii.

├Än fine, am ales un hotel boutique aflat pe o str─âdu╚Ť─â perpendicular─â cu facultatea. Am ajuns acolo la sf├«r╚Öitul lui mai 2010. Hotelul era cochet, cu foarte pu╚Ťine camere. Cred c─â eram noi trei (profesorii Kim Jeong Hwan ╚Öi Oum Tae Hyung ╚Öi cu mine) ╚Öi doi foarte tineri mici afaceri╚Öti ucraineni cu care ne ├«nt├«lneam la cafea ╚Öi ╚Ťigara de diminea╚Ť─â ╚Öi mai schimbam c├«te o amabilitate sau vreun banc. Erau tare simpatici, nu aveau nici un reflex na╚Ťionalist, c─â-i mai ├«ntrebam cu schepsis. ├Ämi pl─âcea de ei, r─âspundeau absolut relaxa╚Ťi dintre aburii cafelei, nu le p─âsa de trecutul ro╚Öu, p─âreau a traversa spa╚Ťiul ex-sovietic f─âr─â nici o ├«nc─ârc─âtur─â nostalgic indus─â (erau, cum ziceam, oricum foarte tineri). BusinessÔÇÖnÔÇÖfun, ca orice t├«n─âr normal de v├«rsta lor din Cracovia, Marsilia sau Liverpool. M-am tot ├«ntrebat dac─â s-o fi ├«nt├«mplat ceva cu ei ├«n r─âzboiul recent, sper c─â nu.

La facultate ne-a ├«nt├«mpinat o doamn─â minunat─â, decana facult─â╚Ťii, profesoara de latin─â Claudia Cem├órtan. Nu ╚Ötiu cum s─â zic mai bine, nici m─âcar inevitabila compara╚Ťie cu etalonul elegan╚Ťei interbelice nu cred c─â i-ar surprinde just apari╚Ťia. Doamna profesoar─â avea ceva ├«n plus. Nu-mi d─âdeam seama din prima de unde-i vine (mi se p─ârea, u╚Öor n─ât├«ng, pentru c─â nu am cunoscut-o niciodat─â, c─â sem─âna cu Zoe Dumitrescu-Bu╚Öulenga, ├«ns─â f─âr─â glasul grav al acesteia), cu toat─â claritatea prezen╚Ťei sale, cu toat─â polite╚Ťea cald─â, neformalizat─â, dar totu╚Öi distant─â la limita firescului situa╚Ťiei, cu tot profesionalismul cu care ne vorbea despre situa╚Ťia, grea, a umanioarelor locale, a limbii rom├óne sub o presiune foarte insidioas─â, cu toat─â delicate╚Ťea cu care ne servea dintr-un minunat samovar rusesc un ceai cu arome impecabile.

La un moment dat s-a auzit o b─âtaie timid─â ├«n u╚Ö─â. Doamna Cem├órtan ne-a zis imperturbabil─â, cu aceea╚Öi voce suficient de joas─â ca s─â-╚Öi men╚Ťin─â elegan╚Ťa, c─â ÔÇ×au venit colegele meleÔÇť. Abia c├«nd u╚Öile duble, mari, ale cabinetului decanal s-au deschis, u╚Öi de cl─âdire de internat ursulin ÔÇô nu ╚Ötiu de ce, dar multe dintre facult─â╚Ťile filologice seam─ân─â sau s├«nt chiar foste m─ân─âstiri-╚Öcoli cu aer benedictin, fie c─â e vorba de Limbile Str─âine de la Universitatea din Bucure╚Öti, de Literele de la Cluj ori, mi se p─ârea atunci din nou, de cl─âdirea Literelor din Chi╚Öin─âu ÔÇô, ╚Öi au intrat cele trei sau patru profesoare, mi-am dat seama un pic mai mult ce o f─âcea at├«t de special─â pe profesoara de latin─â din Chi╚Öin─âu. S-au grupat imediat ├«n jurul ei, mult mai vorb─âre╚Ťe, mult mai tonice, entuziaste cu gra╚Ťie. Doamna Cerm├órtan era un mic st├«lp local. Se vedea transparent ├«n rela╚Ťia lor micul zid de protec╚Ťie, firewall-ul postsovietic pe care doamna ├«l ╚Ťinea cu gra╚Ťie ╚Öi patin─â ╚Öi sub care colegele se sim╚Ťeau bine. Vedeam neostentativul, siguran╚Ťa unor valori t─âcute ╚Öi sigure, exersate ca form─â de protec╚Ťie fireasc─â, vedeam for╚Ťa t─âcut─â a filologului calm, sigur de situa╚Ťia sa. ├Än cabinet se mai afla ╚Öi blajinul academician Anatol Ciobanu, profesorul doamnelor din jurul acelei mese, delicat ╚Öi firav, dar f─âr─â nimic paternalist sau autoritar-jucat. Alt─â for╚Ť─â t─âcut─â.

Am v─âzut asta to╚Ťi trei ╚Öi c├«nd doamna profesoar─â ne-a condus ├«n strad─â s─â c─âut─âm un taxi. Nu g─âseam sau, v─âz├«ndu-ne nelocali, nu voiau s─â ne ia f─âr─â o sum─â mare ├«n prealabil ferm achitat─â. Abia c├«nd doamna profesoar─â s-a aplecat peste portiera taximetristului ╚Öi i-a zis: ÔÇ×S├«nt Claudia Cem├órtan ╚Öi s├«nt profesoar─â aici, la Litere. Domnii profesori s├«nt cu mine, te rog s─â-i duci bineÔÇť, ne-a luat unul, zic├«nd: ÔÇ×S─ârut m├«na, am ├«n╚Ťeles, nici o problem─âÔÇť. Coreenii au fost foarte impresiona╚Ťi, eu de asemenea. Despre vizita aceea la Chi╚Öin─âu am de povestit mai multe, e un loc foarte, foarte interesant. Dar deocamdat─â vreau s─â-mi aduc aminte de acest moment, de aceast─â minunat─â doamn─â ╚Öi de lini╚Ötea dumneaei ╚Öi a colegelor dumneaei care poate muta, cred sincer, r├«uri prea repezi.

Foto: C. Cemartan

946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?