Victor Brauner – „Număr” sau „Domnul 45”

Publicat în Dilema Veche nr. 956 din 4 – 10 august 2022
image

Începînd cu anul 1940, explorarea diferitelor forme de manifestare ale tradițiilor culturilor primitive asociate interesului pentru mituri, legende și doctrinele secrete ale tradiției ermetice contribuie la îmbogățirea conținutului operelor plastice și literare suprarealiste. În aprilie 1942, pe coperta revistei View, primul organ de presă suprarealist la New York, este reprodusă o curioasă figură leonină, pentru a reprezenta steaua cu cinci brațe, alegorie a microcosmosului în scrierile lui Paracelsus. Figura leului cu cinci picioare pe care Kurt Seligmann o introduce în The Mirror of magic, volum publicat în 1948, cea a lui Asmodeu, cunoscut din mitologia sumeriană ca patron al geometriei, aritmeticii și astronomiei, se regăsește asociată cu un întreg cortegiu de ființe pendulînd între „bine“ și „rău“, de la imaginea unui zeu babilonian sau de la reprezentările antice ale zeului Apollo pînă la misterioasa Alegorie a Prudenței pictată de Tizian.

Lucrările realizate de Victor Brauner în timpul petrecut în exilul la Celliers-de-Rousset (1942-1945) trimit adeseori la arhetipuri și simboluri existente în alchimie și cabală, în vechi culte și ritualuri magice și în diverse forme de manifestare ancestrale care formează inepuizabilul „tezaur colectiv“ în sensul dat de C.G. Jung. Brauner realizează opere al căror conținut trimite la ipoteza existenței unor puteri divine (arborele sefirotic) sau a unor configurații planetare care ar putea influența evenimentele pămîntești. În Dublă vivificare (1943), corpul omulețului modelat în lut este împărțit prin culorile roșu (foc) și albastru (apă), și „dublat“ prin 14 orificii care simbolizează de două ori „șapte deschideri ale fluidelor vivificatoare“ sau „porțile“ prin care omul-microcosmos comunică cu universul. Numărul 7 corespunde „planetei negre“, Saturn, ultima și cea mai îndepărtată de Pămînt. Sexul dublu apare ca simbol al întăririi forțelor fizice și psihice, făcînd din micul „idol“ o figură cu care artistul se identifică, pentru a invoca propriile forțe creatoare.

„Dublă vivificare”, 1943
„Dublă vivificare”, 1943

„Magia“ căutată de suprarealiști în manifestările culturilor „vechi“ sau în cele „primitive“ îmbină imaginea și litera sau cuvîntul, numărul și sunetul (sau sunetele muzicale), care sînt puse în legătură cu evenimente cosmice sau constelații planetare. În utilizarea magico-muzicală a literelor alfabetului, fiecărei planete îi corespunde o vocală, în timp ce, în muzică, heptacordul este alcătuit din șapte sunete. Tot ceea ce este viu în univers e impregnat de „puterea astrelor“, de forța vitală a universului, participînd la viața comună a întregului dominat de guvernatorii planetari în număr de șapte.

În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor. Realizată între anii 1942 și 1945, sculptura în ghips Număr sau Domnul 45 este descrisă astfel de artist: „E un personaj straniu, în întregime construit din ghips, al cărui cap fără păr, cu ochi enormi, este așezat deasupra unui trunchi care se termină curbîndu-se, dînd în bună măsură la iveală partea pîntecului, printr-o coadă de pește. Pe spate, la nivelul omoplaților, putem vedea coarne foarte mici, cele din mijloc mai mari (mai importante). Pe partea din față a acestui corp se văd doi sîni; în pîntec, o mare deschizătură în care se află un alt personaj, care intră exact în această deschizătură și care este din plumb. Micul personaj din pîntec, care întinde mîinile înainte ca și cum ar ține cîteva obiecte imaginare, are aceeași deschizătură pătrată în pîntec și în această deschizătură se vede un al treilea personaj, și mai mic, în picioare, care este din porțelan. În partea de jos a pîntecului primului personaj se vede un sex de bărbat în erecție și care, fiind foarte ascuțit, ar putea fi cel al unui animal. Brațele și picioarele sînt unite independent și nu ating corpul în felul obișnuit (Arhiva Bibliotecii Kandinsky, Centrul Pompidou, Paris).

Lucrarea este menționată pentru prima oară într-o scrisoare din decembrie 1943 adresată lui André Gomès: „o sculptură de mari dimensiuni sau un obiect din ghips care va fi destul de senzațional“. „Acest obiect este de o precizie matematică“, îi scrie Brauner lui André Breton într-o scrisoare din 2 februarie 1944. „Negație a oricăror legi anatomice“, Număr sau Domnul 45 este transpunerea în tridimensional a unui „semn magic“ amintind de reprezentarea hermafroditului primordial, prefigurare a transmutațiilor alchimice și metaforă a pietrei filozofale din tratatul lui Michael Maier, Atalanta fugiens, reprodusă în anul 1942 în catalogul expoziției suprarealiste de la New York, First Papers of Surrealism. Sculptura este interpretarea „semnului“ care reprezintă, în tratatul despre magie al lui Agrippa din Nettesheim, „inteligența lui Saturn“, astrul melancoliei și protectorul oamenilor de geniu. O scrisoare adresată prietenilor Henriette și Andre Gomès anunță proiectul realizării obiectelor din anul 1943: „Sînt pe cale să realizez o serie de obiecte pe care ar fi greu să le descriu, dar care sînt cumva în afara a «ceea ce se cunoaște» în acest domeniu și au un caracter foarte aprofundat, hermetic și magic, apropiat de al tuturor tradițiilor pantaculare, firește cu mijloacele noastre moderne“.

„Număr”, 1945
„Număr”, 1945

Lucrările realizate de Victor Brauner în anul 1943 asociază numerelor formule magice și înscrisuri în literele alfabetelor ebraic și adamic. În Obiect de contra-vrajă (Objet de contre-envoûtement, 1943), alăturat „careului magic“ al lui Saturn, semnul „inteligenței lui Saturn“ este interpretat ca o hieroglifă magică, prin care artistul invocă spiritul contemplativ sau melancolia inspirată. Amintind gravura lui Dürer Melancolia I, invocarea „puterilor“ atribuite planetei este înţeleasă ca o conjurare poetică a forţelor creatoare. Criptată în semnele unui „cod magic“, semnătura artistului este inscripţionată în literele alfabetului adamic. Recursul la „magie“ e un mod poetic de a percepe lumea, iar creația este înțeleasă ca un proces al cunoașterii de sine.

Avînd inițial funcția de a păstra memoria, „careurile magice“ apar ca un joc în care numerele și literele alfabetului reprezintă un „tot“, oglindă a evenimentelor planetare. Fiecărei planete îi corespunde un „careu magic“, care simbolizează „forța“ sau „inteligența“ unui zeu planetar, al cărui nume este „transcris“ în combinația numerică din careu. „Careul magic“ din Obiect de contra-vrajă (1943) este format din nouă pătrate, cîte trei pe fiecare latură, iar literele care înlocuiesc cifrele corespund valorilor numerice atribuite „geniului planetar Saturn“. Suma cifrelor adiționate (vertical, orizontal sau diagonal) este 15, prin a cărei multiplicare (de trei ori cîte trei „pătrate“) se obține numărul 45 sau „numărul secret“ atribuit zeului planetar, număr inclus în titlul dat de artist sculpturii sale, Domnul 45.

Lucrările cu caracter magic din 1943 și sculptura amintesc de practica fabricării talismanelor din folclorul românesc. „Piatra înțelepților“, cunoscută sub numele de „Cartea lui Solomon“, nu este nici un volum, nici un text, ci mai degrabă o piatră-talisman conținînd un pătrat magic în care sînt înscrise nouă litere, spune Andrei Oișteanu în Ordine și Haos, lucrare care tratează despre mit și magie în cultura tradițională românească. Autorul explică diferitele înțelesuri pe care le are cuvîntul carte în limbaj popular. Prin carte poate fi numit orice obiect care cuprinde un text sau chiar o înșiruire de litere, o amuletă cu înscrisuri, o carte de ghicit sau o carte de joc. În înțeles popular arhaic, a citi înseamnă a descifra lucrurile ascunse în suflet sau în secretele Naturii, în timp ce a scrie poate fi o referire la o imagine desenată, zugrăvită, brodată ș.a.m.d. (Andrei Oișteanu, Ordine și Haos. Mit și magie în cultura tradițională românească, Editura Polirom, 2004).

Mihaela Petrov este istoric de artă. A încheiat studiile doctorale cu teza „Victor Brauner, cuvîntul scris și opera plastică, 1934‑1965. Caiete și carnete, Donația Jacqueline Victor Brauner, Centrul Georges Pompidou, Paris“, UNArte, 2011. Cărți publicate: Victor Brauner, cuvîntul scris și opera plastică, 1934-1965 (2012); Victor Brauner, pictopoet. Desene și acuarele (2013); Victor Brauner, vizionar al timpurilor moderne (2014); Victor Brauner, 1903-1966 (2016).

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.