O expoziție fără precedent…

Sorin DUMITRESCU
Publicat în Dilema Veche nr. 851 din 30 iulie - 5 august 2020
O expoziție fără precedent… jpeg

Special am ales acest fals „titlu bidon“, desigur ca să atrag și să strîng cît mai mult reproș public din partea actualului cetățean turmentat al artelor vizuale, peste tot prezent în cultură, dar fără mască pe gură! Alt­fel spus, urăsc scandalagiul, dar fără să urăsc scandalul!

Carevasăzică, înainte de a se fi numit oarecum inspirat și pompos „Piatră și lumină“ – titlu comun atît șirului de 32 de desene care însoțește mersul agale și înaintarea prin cele patru încăperi ale Galeriei Romane, cît și celuilalt șir, șirului de „bolovani cu găurele“, 21 la număr, fiecare în felul său cu totul și cu totul misterios și nu doar la o primă vedere.

Dacă titlul general al desenelor este însuși Cuvîntul LOGOS, desenat niciodată la fel pe fiecare lucrare, nu același lucru se petrece cu numirile „bolovanilor“ pomeniți care nu fac decît să pună la grea încercare și chiar să încurce pînă și experiența garantată și public validată a oricărui văzător de artă priceput: titluri la prima impresie scrîntite sau, poate, cine știe, prea mo­derniste, din care cităm doar cîteva, și la întîmplare: „Conversînd cu o oaie“, „Om sprijinit de un urs“, „Conversînd cu iarba“, „În fuga calului“, „Himeră culcată“, „Conver­sînd cu un copil“ ș.a.m.d.

Totuși, teribila discrepanță care a­menință și „bolovanii“ din piatră, și „logosurile“ pictate din desene nu e de lungă durată, ține doar o vreme, iar aceasta, din fericire, scurtă. Degeaba! Nedumerirea aproape supărată a intelectului vizitatorului actual e mare și pare să nu aibă leac. Oare ce are de spus noianul de sumbre acuarele pietiste, își zic în sine unii, sau inadmisibila și aiurita societate a „bolovanilor cu găurele“? Nu cumva e prea mare și prea obraznic intervalul cultural dintre acuarela întunecată și dumnezeiasca lumină care a produs urgenta convertire a lui Pavel, ca și insulta pe care o aduce sfințeniei pătimitoare a lui Petru shocking-ul titlurilor aplicate fiecărui „bolovan cu găurele“?

Unora le e teamă să-și dea arama pe față și, mișcîndu-se nepriceput prin cele patru săli, fac tot efortul posibil de a le părăsi civilizat și aparent iluminați, cum s-ar cuveni, de altfel, atunci cînd, vrei, nu vrei, dai nas în nas cu intelectul smintit al culturii spirituale. Pe de o parte, astea toate, și încă multe altele. Pe de alta, reversul medaliei: de fapt, și în mod clar, oare nu cumva avem de a face mai degrabă cu o expoziție de excepție în sine, de la un capăt la altul în sine fulminant misterioasă, peste tot fără egal în sine și de la sine minunată, pe care în sine o propune publicului cel care a gîndit-o și a formulat-o îndrăzneț, însuși autorul, directorul și administratorul programului Galeriei Romane, binecunoscutul domn Emil Ene, pentru prieteni EE? Chiar dacă expunerea întîmpină prăznuirea Sfinților Apostoli Petru și Pavel, în acest caz se cuvine să o întîmpine tot în sine, și anume prin tainica comuniune și mirabila conivență vizuală dintre două moduri total opozite de a face artă.

Poate tocmai misterul acestui „a tunat și i-a adunat“ reprezintă trăsătura care, dincolo de estetic sau de iconic, unește Logosurile pictate și semnate de Paul Gherasim cu imaginea „bolovanilor“ lui Vasile Gorduz.

Ei bine, nici unul dintre ei n-a gîndit, și cu atît mai puțin n-a îndrăznit să gîndească, și cu atît mai mult să pună la cale vreo trimitere ascunsă și dorită la dumnezeiescul destin comun al celor doi stîlpi ai creștinismului universal. Și atunci, performanța uimitoare și fără ­egal nu aparține în sine atît artei vizuale expuse, ci administrării valorilor acesteia, în așa fel încît să scoată la iveală tangențe uimitoare și nebănuite între cei doi ­mari artiști dispăruți, tangențe care nu i-au trecut prin cap nici unuia dintre criticii acreditați sau tributari principalelor va­lori acreditate. Prin urmare, taina acestei expuneri fără precedent șade cu toată greutatea pe diferența capitală și de neînvins dintre cei doi artiști, amîndoi la fel de mari și la fel de unici. Dar, mai uluitor: oare în ce fel pot sta laolaltă două moduri atît de diferite de a face artă? Poate la fel cum au stat, cum stau laolaltă și-acum, și cum vor sta veșnic laolaltă toți cei ai lui Petru și Pavel.

Fiindcă față de oricare sărbătorire, prăznuirii i se actualizează, precis și de fiecare dată alt­fel, uni­citatea și irepetabilul. Or, potrivit titlului „Piatră și lumină“, actuala expoziție mai mult îi sărbătorește decît îi prăznuiește. Fiindcă, repet, orice prăznuire, ca să fie primită pe bune, se cuvine ca de fie­care dată să prăznuiască într‑alt mod irepetabilul. Curatorul acestei expoziții fără precedent a simțit unic și genial evenimentul juxtapunerii acestor două modalități de exprimare vizuală total opozite. Atenție la cuvinte! Nu total distincte, nu total diferite, nu total contradictorii, ci opozite. Or, mînuța Domnului se vede și poate fi recunoscută tocmai în modul în care, la momentul cuvenit, i‑a săltat pe amîndoi din lume, și nu oriunde, ci lîngă El.

Oare puterea lor provine din faptul că amîndoi iubeau pe față Biserica? Vino și vezi!

Pe ce se bizuie misterul și unitatea acestei imposibile alăturări? Vino și vezi!

Încît eu, Sorin Dumitrescu, încă o dată te chem și îți zic: Vino și vezi!

24.07.2020

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

bancomat jpeg
O bancă mare dispare din România. Ce se întâmplă cu clienții actuali ai unității bancare
O nouă schimbare în peisajul bancar românesc aduce în prim-plan o fuziune de proporții. OTP Leasing, parte a grupului OTP Bank România, a fost recent achiziționată de Banca Transilvania (BT), cea mai mare bancă din țară.
wizz air avion jpg
Wizz Air lansează două noi curse din România și anunță frecvențe crescute în 2025
Wizz Air, compania maghiară low-cost, continuă să investească în dezvoltarea bazei sale operaționale din Craiova, odată cu alocarea unei a doua aeronave Airbus A320neo în vara anului 2025,
shutterstock 2373185457 jpg
Elita Rusiei trage un semnal de alarmă în privința economiei. Industria de apărare, amenințată
Strămtorate de sancțiunile occidentale și de ratele dobânzilor extrem de mari, întreprinderile din Rusia se tem de faliment, în timp ce Vladimir Putin își continuă războiul în Ucraina, relatează Washington Post
diagnosticat cu Alzheimer Foto   Shutterstock png
Studiu: Legătura dintre mușchi și demență
Un studiu recent sugerează că o schimbare subtilă într-un mușchi din zona capului ar putea fi un semn timpuriu al riscului de Alzheimer.
Kari Lake FOTO EPA EFE jpg
Donald Trump face încă o nominalizare controversată. Cine este Kari Lake, cea care va conduce postul de radio Vocea Americii
Președintele Donald Trump a numit-o pe Kari Lake în funcția de director al Voice of America, instalând o loialistă convinsă și o adeptă a liniei dure în materie de imigrație la conducerea postului de radio finanțat de Congres.
marelbo png
Cum a apărut cea mai mare fabrică de încălțăminte din România? „Viața printre străini este foarte amară”
Astăzi, este cea mai cunoscută fabrică de încălțăminte din țara noastră, dar puțini români știu povestea fascinantă din spatele ei. Aurel Bobu a petrecut trei ani dincolo de hotare, iar după ce s-a întors în țară, a pus pe picioare una dintre cele mai mari afaceri din România
Politie Marea Britanie FOTO EPA-EFE
Un bărbat s-a spânzurat după ce a fost acuzat de gesturi rasiste în timpul unui meci de fotbal
Un bărbat din Marea Britanie a fost găsit mort a doua zi după ce ar fi făcut gesturi rasiste către un jucător de culoare în timpul unui derby local.
loto jpeg
Pe ce sparge banii câștigătorul Loto 6/49. Cum a fost surprins românul care s-a îmbogățit peste noapte cu 9,5 milioane de euro
Un bărbat din Galați, care a câștigat marele premiu de 9,58 milioane de euro la Loto 6/49, a atras atenția nu doar prin norocul său incredibil, ci și prin felul în care își trăiește viața.
colesterol jpg
Cum să îți reduci colesterolul „rău” în mod natural
Ai grijă de sănătatea ta și află cum poți să îți ții colesterolul sub control