Kassel, Berlin, Hanovra

Publicat în Dilema Veche nr. 412 din 5-11 ianuarie 2011
Kassel, Berlin, Hanovra jpeg

- cum se vinde arta contemporană în Germania -

Hanovra vrea să concureze oraşele Berlin şi Kassel. Expoziţia de artă „Made in Germany Zwei“ de la Hanovra atacă frontal cele două evenimente majore dedicate artelor vizuale: „Berlin Biennale“ şi „Documenta 13“. „Vrem să arătăm lumii că mai există şi altceva“, a spus directorul Kunstverein Hannover, René Zechlin, în mesajul de lansare al expoziţiei. Ambiţiile sale sînt mari, dar şi potenţialul este imens. De ani buni Germania este, alături de Marea Britanie, una dintre principalele scene care promovează artele contemporane. „Documenta“, apoi „Berlin Biennale“ au reuşit să anticipeze cele mai interesante tendinţe din Germania şi din lume, concentrîndu-se pe ideile inovatoare, pe autorii emergenţi, pe curente de nişă, pe noile tehnologii. Aici, mai mult decît la orice altă bienală europeană, se „canonizează“ autorii. Clasic-contemporanul s-a distilat în laboratoarele de la Kassel şi de la Berlin. Mai este nevoie de (încă) un eveniment periodic major pentru artele vizuale? Nu şi da. 

Nu, pentru că, pînă una-alta, „Biennale“ şi mai ales „Documenta“ sînt deja evenimente consacrate, ambele cîştigîndu-şi prestigiul prin promovarea unor fenomene oarecum marginale, dar valoroase. La Berlin primează dimensiunea comercială, la Kassel se mizează pe experimental – şi ambele au devenit staţii obligatorii pentru artiştii care caută un upgrade de cotă. Geo-cultural, „Biennale“ şi „Documenta“ au o acoperire bună, antenele întinse de curatori ajung adesea în locuri în care nu te-ai aştepta să găseşti ceea ce preţuiesc galeriştii şi colecţionarii din Occident. Poate că tocmai aici e şi punctul fragil comun ambelor evenimente: această căutare a exoticului oferă o dimensiune spectaculoasă, dar perspectiva e uneori obturată; artele vizuale contemporane nu se rezumă la spectacol. În plus, doar foarte puţini artişti germani încap în selecţiile de la Kassel şi Berlin. Tentaţia mondialistă restrînge foarte mult dimensiunea naţională a evenimentelor. De aici şi nevoia unei noi expoziţii periodice, de mari dimensiuni: promovarea artiştilor contemporani germani în context internaţional. Berlin a devenit o metropolă culturală europeană, dar în Europa se vede prea puţin din creaţia artiştilor de aici, crede Zechlin. Exact asta îşi propune „Made in Germany Zwei“ de la Hanovra: să-i reunească pe artiştii germani tineri capabili să se integreze pe piaţa de arte din Europa. Deloc întîmplător, cei mai mulţi dintre cei patruzeci de artişti invitaţi la Hanovra lucrează în Germania. Cu toţii au deja o reputaţie internaţională – dar şi-au cîştigat-o în atelierele berlineze. Sînt „made in Germany“, dar vin cu un background străin şi cu idei „de import“. 

„Made in Germany Zwei“ se concentrează pe patru teme principale: naraţiunea şi nevoia de poveste; senzorialul şi suprasenzorialul; noile tendinţe şi ce datorează ele modernităţii şi artei din secolul XX; artele vizuale la graniţa dintre pictură şi fotografie. Pe lista scurtă a invitaţilor figurează şi numele Marietei Chirculescu, artistă de origine română care lucrează la Berlin. 

Cu toate că modelul curatorial nu e încă definit pînă în detalii, expoziţia în sine porneşte de la premise clare. Evenimentele mici sînt mai interesante, ne asigură René Zechlin. Mai mic ar fi o garanţie pentru mai bine. O fi – dar mai bine pentru artişti înseamnă mai degrabă tam-tam decît dichis. Iar tam-tamul e, din cît se pare, în altă parte. 

Ediţia-pilot a expoziţiei de la Hanovra a avut loc în 2007. Atunci au venit peste 60.000 de vizitatori. Organizatorii ediţiei de acum speră să atragă măcar acelaşi număr de spectatori. Puţin, dacă ar fi să comparăm cu recordurile mereu întrecute înregistrate la cele două expoziţii concurente. Dar destul de mult pentru un eveniment aflat la debut. Totul e să existe o continuare şi un rol clar şi diferit. Deocamdată, Hanovra trăieşte doar din spiritul concurenţial şi din declaraţii maliţios-ironice adresate celor doi mari adversari. 

1025 16 coperta corin braga jpg
Străinătăți, stranietăți și alte fantasme literare
Mi‑e greu să cred că proza lui Mircea Eliade ar putea fi înțeleasă pe deplin fără dialectica sacru‑profan.
p 17 2 jpg
Pînă la capătul drumului
Filmul vorbește despre condiția de a ajunge mereu prea tîrziu.
1025 17b cover1 jpg
Solo & solos
Curînd ne vor vizita artiști de la celălalt capăt al lumii, din Noua Zeelandă și Australia, care au acumulat cu sîrguință simpatie internațională și și-au făcut în cele din urmă curaj să ne caute și pe noi pe hartă.
image png
O călătorie narativă ajunsă la final: Asociația Heart a încheiat cu succes proiectul „Povești de familie”
Asociația Hearth are plăcerea de a anunța încheierea cu succes a proiectului cultural “Povești de familie” – o inițiativă recuperatoare și artistică
1024 16 cop1 png
Anxietatea lucrurilor definitive
Cele două cărți discutate în această pagină au în comun o anumită anxietate (aparentă sau nu) a definitivului.
1024 17 Am avut o livada foto Sabina Costinel jpg
Livezile noastre de vișini
Într-un fel sau altul, noile perspective asupra Livezii de vișini explorează răsturnarea vremurilor de care tot avem parte în ultimii ani.
Doru Covrig Doua maini,model cu roșu și negru, polimer, 17x25x18cm, 1995 jpg
Expoziție personală DORU COVRIG - sculptură mică și desene - la un an de la dispariția artistului
Doru Covrig este pentru arta contemporană un reper al sculpturii conceptuale
Poster orizontal 23 11 2023 Gianni Gagliardi Nomadic Nature jpg
„NOMADIC NATURE”: jazz cu saxofonistul spaniol GIANNI GAGLIARDI, la Sala Radio
A înregistrat peste 40 de albume, dintre care 5 ca solist, albume ce au primit aprecieri foarte bune din partea presei internaționale.
1023 16 antologia palatina cartea a v a produs galerie mare jpg
p 17 2 jpg
Bîrfoteca
Jeanne du Barry îneacă monarhia franceză în unsoarea tabloidelor.
1023 17 Kenny Garrett jpg
Jazz Syndicate Festival
Pentru un succes total însă, festivalul ar fi meritat o promovare mai extinsă.
1023 21 Iamandi coperta jpg
Adio, Europa de Est!
Aș adăuga: poate noua formă a folclorului est-european.
1022 16 donnatela jpg
Black Hole Sun
Cred că o iniţiativă a traducerii lui ar fi cu profit pentru literatura română contemporană.
p 17 2 jpg
Zeița
Și ne arată că această utopie e la îndemînă.
1022 17 The Beatles Now And Then jpg
Beatleși și Stoneși în 2023
The Rolling Stones este o formație în (plină) activitate, niciodată întreruptă, niciodată scurtcircuitată de ego-urile supraexpandate ale componenților.
1022 21 Florescu jpg
Brâncuși, Picasso: artiști, expoziții, efecte în paralelă
Dar acesta e un alt artist, un alt efect în paralel, un alt posibil subiect al unei alte expoziții „în paralelă” care va avea loc cîndva, în viitor.
Poster orizontal09 11 2023 Contemporan în România 2 jpg
„CONTEMPORAN ÎN ROMÂNIA” – seară de jazz și vernisajul expoziției „Centaur”, la Sala Radio
Prin Proiectul Cultural dorim să oferim o revelatoare experiență multimedia
1021 16 coperta jpg
„Grecia călătorește, călătorește mereu”
Grecia călătorește, călătorește mereu.
p 17 jpg
Detalii
Frumusețea filmului e inseparabilă de o stare de plutire a tuturor lucrurilor.
1021 17 cover1 jpg
Încredere
Lansările din acest an au arătat un grup în formă maximă.
1021 21 moscova inhata romania robert bishop e s crayfield editura corint istorie 01 jpg
Origini românești ale Războiului Rece
Ordinele noastre erau să ne ocupăm de naziști, dar am aflat curînd că urgia comunistă „este mai rea decît cea nazisă”, au mărturisit autorii.
1020 16 catre paradis jpg
Paradisul uitat
Negarea radicală a „binarității”
1020 17 Cea care priveste lumea foto Jonathan Michel jpg
Un festival nou în oraș
Minunați performerii cehi, care au făcut slalom prin muzica acelor ani, cu o reconfortantă autoironie, jonglînd cu imagini, costume, coregrafii și mai ales muzică.
BUN MRM 15 noiembrie landscape jpg

Adevarul.ro

image
Extrădarea lui Cherecheș. Precedentul Fiat creat de Germania într-un caz similar, finalizat tragic
Un fost polițist de frontieră, condamnat la închisoare cu executare pentru corupție și prins în Germania, la fel ca primarul din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, nu a fost niciodată extrădat. Polițistul în vârstă de 48 de ani a murit în Germania, în urma unui accident.
image
Bărbat găsit mort într-o scorbură, în Neamţ. Sfârșitul victimei este învăluit în mister
Decesul unui bărbat este învăluit în mister, cadavrul acestuia fiind descoperit în scorbura unui copac dintr-o pădure care străjuie, alături de culmile Cozla şi Pietrica, municipiul Piatra Neamţ.
image
Viața extravagantă a Regelui Charles: I se calcă șireturile de la pantofi, iar un angajat are obligația să îi pună pastă de dinți pe periuța regală
Este deja un fapt cunoscut că Regele Charles are unele idiosincrazii cel puțin interesante. Iar în noua sa carte "Endgame: Inside the Royal Family and the Monarchy’s Fight for Survival", autorul Omid Scobie dezvăluie și mai multe dintre cererile bizare ale lui Charles.

HIstoria.ro

image
Importanța stației NKVD de la Londra în timpul celui de-al Doilea Război Mondial
În 1941, stația NKVD de la Londra era cea mai productivă din lume, comunicând Moscovei 7.867 de documente diplomatice și politice, 715 documente pe probleme militare, 127 referitoare la aspecte economice și 51 legate de activități sau operațiuni ale serviciilor de informații.
image
Ce a însemnat România Mare
1 Decembrie 1918 a rămas în mentalul colectiv ca data la care idealul românilor a fost îndeplinit, în fața deschizându-se o nouă etapă, aceea a conștientizării și punerii în aplicare a consecințelor ce au urmat acestui act, crearea României Mari.
image
Trucul folosit Gheorghiu-Dej când a mers la Moscova pentru ca Stalin să tranșeze disputa cu Ana Pauker
Cînd merge la Moscova pentru ca Stalin să tranşeze în disputa cu Ana Pauker, Dej foloseşte, din instinct, un truc de invidiat.