Arles, fotografie de grup

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Arles, fotografie de grup jpeg

● Din 1970, cînd a fost creat de Michel Tournier, Lucien Clergue şi Jean-Maurice Rouquette, festivalul de la Arles (Les Rencontres Photographiques d’Arles) atrage anual în vechiul castru roman cam tot ce e mai bun şi mai relevant din arta fotografică. Timp de o lună şi jumătate, micul oraş devine un muzeu imens. Se expune peste tot: în săli moderne, consacrate, în arena antică, pe străduţe, în biserici şi vechi mînăstiri, în cafenele şi în depozite industriale. E imposibil să ţi faci un parcurs care să le cuprindă pe toate, la fel cum nu e cu putinţă să ocoleşti această expoziţie cît un oraş.

Selecţionerul şi directorul Întîlnirilor, Sam Stourdzé, propune „o privire asupra lumii, cu bune şi cu rele“. Spre deosebire de alte ediţii, tema din acest an e mai cuprinzătoare, oferă, deci, un vast spaţiu de manevră în alegerea expoziţiilor. Asta nu înseamnă şi o lipsă de perspectivă. Fără să caute exoticul, Stourdzé s-a concentrat asupra unor spaţii culturale mai puţin explorate fotografic. A invitat, deci, artişti din Iran, din Columbia, din China, şi s-a concentrat asupra unor fotoreporteri activişti sociali sau de mediu din Europa ori SUA.

● Însă chiar festivalul de la Arles – elitist, selectiv, centrat pe subiecte, nu pe artişti – pare contaminat de un anume vedetism. Una dintre vedetele care debutează în fotografie la această ediţie este Audrey Tautou. Actriţa propune o expoziţie consistentă la Abbaye de Montmajour: peste 300 de clişee cu jurnalişti care au intervievat o de-a lungul carierei, cu fotografi, cu oameni de cinema, plus numeroase autoportrete. Titlul acestei serii la care lucrează de peste zece ani este „Superficial“. E un fel de mise en abîme: actriţa se pune în scenă, se joacă cu propriul statut de vedetă – şi nu e nimic superficial în asta, ne asigură criticii de artă care au văzut expoziţia. Cealaltă vedetă a ediţiei din acest an a Întîlnirilor de la Arles e Annie Leibovitz. Fotografă a scenei hollywoodiene, ea prezintă o expoziţie somptuoasă de portrete de artişti. Printre altele, chipuri din anii nebuni cu sex, drugs & rock ’n’ roll, dar şi ultimul portret al lui John Lennon. Artistă-cult în America, Leibovitz a venit la propriul vernisaj incognito, intrînd în sala de expoziţie pe o uşă lăturalnică, îmbrăcată modest. E, şi ăsta, tot un fel de a (te) pune în scenă sau, mă rog, în poză.

● Guvernul lui Édouard Philippe are ambiţii mari; o regîndire a finanţelor publice poate pune în pericol pacea socială. Cheltuielile publice trebuie reduse – însă alocaţiile Ministerului Culturii nu vor avea de suferit. Dintr-un buget de 7,5 miliarde de euro, noua ministră a Culturii, Françoise Nyssen, va trebui să găsească soluţii pentru a economisi 50 de milioane. Suma poate părea enormă dacă e s-o raportăm la posibilităţile bugetului pentru cultură de la noi, dar, raportat la potenţa franceză, e un angajament fezabil. Acesta e contextul în care Xavier Bertrand, preşedintele regiunii Hauts-de-France, a anunţat crearea la Arles a unui Institut al Fotografiei. Proiectul unei asemenea instituţii, care să fie creată după modelul şi în spiritul altor asemenea Centre Naţionale (al Cărţii, al Cinematografiei, al Dansului etc.), e vechi. Iar iniţiativa ar fi trebuit să aparţină Ministerului Culturii. Dar „vremea marilor proiecte a trecut“, după cum a recunoscut şi Nyssen. Ministerul nu va crea, ci doar va susţine o iniţiativă regională. Pînă una-alta, bugetul pentru cultură al regiunii va creşte de la 70 la 110 milioane de euro în următorii cinci ani. Iar noului Institut al Fotografiei îi vor fi alocate, anual, între trei şi şase milioane de euro din momentul în care îşi va începe activitatea. Pentru oraş şi pentru regiune, Festivalul şi Institutul sînt văzute nu ca nişte cheltuieli, ci ca o investiţie: turismul cultural reprezintă o sursă constantă de venit, iar festivalul pune în mişcare industriile creative din regiune. Cifrele de vizitare vorbesc de la sine: la ediţia de anul trecut au fost 104.000 de vizitatori, dintre care 70% sînt fideli ai Întîlnirilor de la Arles.

● Festivalul de Fotografie de la Arles este deschis pînă pe 24 septembrie.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Fabrica din România care anunță concedieri masive. Câți angajați vor rămâne fără locuri de muncă
Concedieri masive pentru peste 140 de angajați ai unei firme de cablaje din Târgu Jiu. Anunțul a fost făcut miercurim de directorul AJOFM Gorj.
image png
Băutura de care a devenit dependentă Catinca Roman. Nu poate renunța la ea
Catinca Roman, una dintre cele mai titrate vedete românești, mărturisește fără nicio reținere că este dependentă de o băutură extrem de comună în rândul oamenilor din întreaga lume. Nu se poate dezice de ea și alege să o consume zilnic.
cimitir, foto shutterstock jpg
Suma colosală strânsă de un român care a jefuit mai multe cimitire din Germania. Câți bani a făcut într-o singură noapte
Un român a uimit autoritățile din Germania cu un jaf de proporții. Bărbatul în vârstă de 36 de ani este suspectat că ar fi furat decorațiuni funerare în valoare de aproximativ 600.000 de euro din mai multe cimitire.
jador jpeg
Manelistul Jador a ieşit pozitiv la drugtest, după ce a fost oprit în trafic de polițiști: „Mi-am permis-o!”
Manelistul Jador a fost oprit de poliţişti pe o stradă din Capitală miercuri, 14 mai 2025, pentru un control de rutină. El a iesit pozitiv la drugtest pentru opiacee.
BeFunky collage (25) jpg
Imagini crunte cu atacul brutal al rapperului P. Diddy asupra fostei iubite: „Mă lovea în cap și mă călca”. Era obligată să participe la orgii sexuale
Atacul violent al rapperului Sean „Diddy” Combs asupra fostei sale iubite, Cassie, în timpul unui conflict izbucnit în 2016 într-un hotel din Los Angeles, a fost făcut public.
Calin georgescu bla tealitatea captura png
Călin Georgescu își asumă rolul de mentor pentru George Simion: Îl voi ghida să fie mai bine. Care este „misiunea” sa
Fostul candidat la prezidențiale Călin Georgescu, despre care liderul AUR spune că este susținătorul său la scrutinul din 18 mai, a declarat în emisiunea „Marius Tucă Show” , că nu a crezut ca va fi lăsat să candideze, „dar era misiunea mea să deconspir un sistem".
image png
Povestea bărbatului care a transformat un avion privat din secolul trecut într-un Airbnb. A costat peste 90.000 de euro. FOTO
Proprietarul unui avion privat din anii '70 a avut o idee care s-a dovedit a fi ingenioasă, dar și bănoasă. Iată cum a transformat vechea aeronavă într-un Airbnb în Țara Galilor. Cum arată creația, dar și câțo bani a investit, aflați din continuarea acestui articol.
Carmen Barcan, foto Facebook, Shutterstock jpg
Desertul care te ajută să scazi în greutate. Nutriționista vedetelor, Carmen Barcan, spune cum să slăbești fără sacrificii
Dacă încerci să scapi de kilogramele în plus, nu este nevoie să renunți complet la dulciuri! Carmen Barcan, cunoscută drept „nutriționista vedetelor”, a dezvăluit recent în cadrul emisiunii „Vorbește Lumea” de pe PRO TV care este desertul permis în dieta pentru pierderea în greutate.
Salariu - calcule - facturi - bani - facturi FOTO Shutterstock
Profitul pe trei luni făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii s-a „evaporat” din cauza instabilității politice
Profitul făcut de Pilonul 2 și 3 de pensii în primele trei luni ale anului curent s-a „evaporat”, anunță fondatorul unei platforme pentru pensii private, din cauza instabilității politice create de victoria lui George Simion în primul tur al alegerilor prezidențiale.