Arles, fotografie de grup

Publicat în Dilema Veche nr. 699 din 13-19 iulie 2017
Arles, fotografie de grup jpeg

● Din 1970, cînd a fost creat de Michel Tournier, Lucien Clergue şi Jean-Maurice Rouquette, festivalul de la Arles (Les Rencontres Photographiques d’Arles) atrage anual în vechiul castru roman cam tot ce e mai bun şi mai relevant din arta fotografică. Timp de o lună şi jumătate, micul oraş devine un muzeu imens. Se expune peste tot: în săli moderne, consacrate, în arena antică, pe străduţe, în biserici şi vechi mînăstiri, în cafenele şi în depozite industriale. E imposibil să ţi faci un parcurs care să le cuprindă pe toate, la fel cum nu e cu putinţă să ocoleşti această expoziţie cît un oraş.

Selecţionerul şi directorul Întîlnirilor, Sam Stourdzé, propune „o privire asupra lumii, cu bune şi cu rele“. Spre deosebire de alte ediţii, tema din acest an e mai cuprinzătoare, oferă, deci, un vast spaţiu de manevră în alegerea expoziţiilor. Asta nu înseamnă şi o lipsă de perspectivă. Fără să caute exoticul, Stourdzé s-a concentrat asupra unor spaţii culturale mai puţin explorate fotografic. A invitat, deci, artişti din Iran, din Columbia, din China, şi s-a concentrat asupra unor fotoreporteri activişti sociali sau de mediu din Europa ori SUA.

● Însă chiar festivalul de la Arles – elitist, selectiv, centrat pe subiecte, nu pe artişti – pare contaminat de un anume vedetism. Una dintre vedetele care debutează în fotografie la această ediţie este Audrey Tautou. Actriţa propune o expoziţie consistentă la Abbaye de Montmajour: peste 300 de clişee cu jurnalişti care au intervievat o de-a lungul carierei, cu fotografi, cu oameni de cinema, plus numeroase autoportrete. Titlul acestei serii la care lucrează de peste zece ani este „Superficial“. E un fel de mise en abîme: actriţa se pune în scenă, se joacă cu propriul statut de vedetă – şi nu e nimic superficial în asta, ne asigură criticii de artă care au văzut expoziţia. Cealaltă vedetă a ediţiei din acest an a Întîlnirilor de la Arles e Annie Leibovitz. Fotografă a scenei hollywoodiene, ea prezintă o expoziţie somptuoasă de portrete de artişti. Printre altele, chipuri din anii nebuni cu sex, drugs & rock ’n’ roll, dar şi ultimul portret al lui John Lennon. Artistă-cult în America, Leibovitz a venit la propriul vernisaj incognito, intrînd în sala de expoziţie pe o uşă lăturalnică, îmbrăcată modest. E, şi ăsta, tot un fel de a (te) pune în scenă sau, mă rog, în poză.

● Guvernul lui Édouard Philippe are ambiţii mari; o regîndire a finanţelor publice poate pune în pericol pacea socială. Cheltuielile publice trebuie reduse – însă alocaţiile Ministerului Culturii nu vor avea de suferit. Dintr-un buget de 7,5 miliarde de euro, noua ministră a Culturii, Françoise Nyssen, va trebui să găsească soluţii pentru a economisi 50 de milioane. Suma poate părea enormă dacă e s-o raportăm la posibilităţile bugetului pentru cultură de la noi, dar, raportat la potenţa franceză, e un angajament fezabil. Acesta e contextul în care Xavier Bertrand, preşedintele regiunii Hauts-de-France, a anunţat crearea la Arles a unui Institut al Fotografiei. Proiectul unei asemenea instituţii, care să fie creată după modelul şi în spiritul altor asemenea Centre Naţionale (al Cărţii, al Cinematografiei, al Dansului etc.), e vechi. Iar iniţiativa ar fi trebuit să aparţină Ministerului Culturii. Dar „vremea marilor proiecte a trecut“, după cum a recunoscut şi Nyssen. Ministerul nu va crea, ci doar va susţine o iniţiativă regională. Pînă una-alta, bugetul pentru cultură al regiunii va creşte de la 70 la 110 milioane de euro în următorii cinci ani. Iar noului Institut al Fotografiei îi vor fi alocate, anual, între trei şi şase milioane de euro din momentul în care îşi va începe activitatea. Pentru oraş şi pentru regiune, Festivalul şi Institutul sînt văzute nu ca nişte cheltuieli, ci ca o investiţie: turismul cultural reprezintă o sursă constantă de venit, iar festivalul pune în mişcare industriile creative din regiune. Cifrele de vizitare vorbesc de la sine: la ediţia de anul trecut au fost 104.000 de vizitatori, dintre care 70% sînt fideli ai Întîlnirilor de la Arles.

● Festivalul de Fotografie de la Arles este deschis pînă pe 24 septembrie.

Afis 9 febr 2023 Sala Radio jpg
TROMPETISTUL DE TALIE INTERNAȚIONALĂ ALEX SIPIAGIN VA CÎNTA CU BIG BAND-UL RADIO ROMÂNIA!
Pentru acest concert de jazz contemporan, Big Band-ul Radio îi are ca invitați și pe pianistul și aranjorul MISHA TSIGANOV, contrabasistul MAKAR NOVIKOV și pe bateristul SASHA MACHIN.
Publishing & TPS1 jpg
1 milion de lei pentru traducerea cărților românești în străinătate
Sesiunea 2023 a programelor Translation and Publication Support (TPS) și PUBLISHING ROMANIA, la start
982 16 sus coperta jpg
O bere cu Dave Grohl
Pe mulți dintre noi izolarea din timpul pandemiei ne-a făcut să ne aplecăm spre tot soiul de hobby-uri mai mult sau mai puțin bizare (și de multe ori nu neapărat utile).
p 17 jpg
Teatru de război
Narvik e despre acest cuplu – ea, „soție și mamă”; el, soldat chiar pe frontul din fața casei – care trebuie să le facă față nemților, „separat, dar împreună”.
982 17 coperta1 jpg
Familia Wakeman
Nu doar Steven Wilson a avut un an intens, ci și celălalt Wilson esențial al prog-rock-ului britanic, Damian Wilson.
George Banu jpg
George Banu – un portret pur subiectiv
Biţă folosea des expresia entre‐deux, inclusiv în Povestirile lui Horatio, una dintre ultimele lui cărți.
landscape 1 febr jpg
UN TRIO DE COMPOZITORI, UN TRIO DE MUZICIENI și UN FLAUT DE AUR
Primul concert al lunii februarie (miercuri, 1 februarie 2023) la Sala Radio propune publicului un trio de mari compozitori – MOZART, BACH și MENDELSSOHN – alături de un trio de apreciați muzicieni români.
p 8 2 foto C  Hord jpg
George Banu
De aceea, textele lui George Banu nu doar informează, ci formează. Cititorul îi va rămîne mereu dator, iar Dilema veche îi va rămîne mereu recunoscătoare.
981 16 coperta1 jpg
Retrospectiva anului poetic 2022
În concluzie, aș adăuga că e îmbucurătoare această diversitate de tonuri și de voci din poezia românească de azi.
p 17 2 jpg
Lup singuratic
The Card Counter, cel mai recent film al lui Paul Schrader, demonstrează cît de ușor am ajuns să folosim termenul de „bressonian” pentru a descrie în viteză orice film care promite interpretări minimaliste și o anume reticență pentru spectacol.
981 17 Breazu jpeg
No fun
Aici e Iggy dorindu-și și nereușind să-l imite pe un alt Iggy, cel dintr-o altă eră.
981 21 Iamandi jpg
Revoluția română, între previzibil și spontan
Pe această pantă a căzut comunismul, și cu toate că pare a se sfîrși brusc în 1989, parcurgerea ei a durat aproximativ douăzeci de ani.
MRM 7ian12feb vertical jpg
„Moștenitorii României muzicale”: Violin in love cu Valentin Șerban și Daria Tudor
Pentru îndrăgostiții de muzică, un recital-eveniment la Sala Radio susținut de violonistul Valentin Șerban, cîștigătorul Concursului Enescu – ediția 2020/2021, și pianista Daria Tudor: „Violin in love”.
AFIS 27 ian 2023 Sala Radio jpg
Soprana Valentina Naforniță - invitată specială la Sala Radio
Soprana VALENTINA NAFORNIȚĂ, aplaudată pe scena marilor teatre lirice ale lumii – de la Staatsoper (Viena), Opéra national de Paris, Opéra de Lausanne, Théatre des Champs-Elysées (Paris) sau Teatro alla Scala (Milano) - este invitată specială pe scena Sălii Radio.
George Banu jpeg
George Banu (1943 – 2023)
Pentru mai mult de un deceniu, George Banu a fost unul dintre cei mai valoroși colaboratori permanenți ai revistei noastre.
lanscape Sala Radio Tetrismatic png
Muzica creată ca niște piese de tetris: „TETRISMATIC”, un concert ca o aventură sonoră și vizuală
Joi, 26 ianuarie 2023, de la 19:00, Sala Radio va fi scena evenimentului „TETRISMATIC - Enjoying the Game of an Unexpected Journey”, în care saxofonistul CĂTĂLIN MILEA și invitații săi vor susține o „călătorie muzicală ca un joc”
Idei pentru weekendul prelungit  Sursa imagine Opera Comica pentru Copii jpeg
Reprezentații suplimentare programate pentru musicalul ,,Sunetul Muzicii”
La cererea publicului, pe 21 și 22 ianuarie 2023 au fost programate două reprezentații suplimentare ale musicalului „Sunetul Muzicii”, în regia lui Răzvan Mazilu.
p  16 Benjamin Labatut WC jpg
Spre abis
Pe scurt, Labatut ne oferă o ficționalizare a formulării Principiului Incertitudinii și a Interpretării Copenhaga.
980 17 DN83 foto Denisa Neatu jpg
Două povești (nu doar) de dragoste
Ceea ce funcționează aici însă este dinamica coregrafică și ideea individului ca rezultantă a mediului și a istoriei.
Joaquín Sorolla, Odalisca, ulei pe pânză, 1884 (afis) jpg
Art Safari va fi deschis tot anul: 3 ediții în 2023 - Primul sezon începe în 10 februarie și aduce mult-așteptata expoziție retrospectivă a unui mare modernist român – Ion Thedorescu-Sion, Impresionism spaniol, Prix Marcel Duchamp și Young Blood-ul d
Primul sezon celebrează 140 de ani de la nașterea lui Ion Theodorescu-Sion (1882-1939), maeștrii picturii spaniole, de la Academism la Impresionism, printre care celebrul „Maestru al luminii” - Joaquin Sorolla.
p 15, Munch, Tipatul jpg
Coșmar, Țipăt și Mozart
Füssli nu pictează o scenă erotică, ci o experiență mnemonică sau onirică. Fără cenzură, dăruire completă. Aceasta-i sursa coșmarului.
979 COPERTA 16 sus BAS png
Modificare și aliniere
Romanul este atît un traseu spre adevăr, cît și o continuă negare a acestuia.
979 COPERTA 16 jos Marius jpg
Obsesie, pasiune, durere
Sacrificiul şi durerea, dragostea şi moartea sînt, astfel, modelele simbolice pe care ţesătura scrisului Zeruyei Shalev le întinde peste această poveste despre iluzie, împlinire şi eliberare.
p 17 jpg
Două debuturi importante disponibile online
Două dintre cele mai importante filme lansate în 2022, EO și Crimes of the Future, aparțin unor octogenari. Lucru care m-a inspirat să profit de un foarte util program curatoriat de platforma MUBI.

Adevarul.ro

image
Ninsorile cuprind aproape toată România: masa de aer polar vine cu temperaturi de coșmar. Unde viscolește puternic
Ninsorile cuprind majoritatea zonelor, sâmbătă, iar în vest şi în sud se vor semnala ploi și lapoviţă. Pe crestele Carpaţilor este în continuare viscol, dar vântul se intensifică şi în jumătatea vestică a ţării.
image
Culmea absurdului. Șofer amendat pentru că a respectat legea. Poliția, învinsă cu propriile imagini
Un șofer din Timiș, amendat pentru că nu a respectat semnificaţia indicatorului ,,Oprire” la trecerea de nivel cu calea ferată, a obținut anularea sancțiunii în instanță demonstrând că a respectat legea „la virgulă”.
image
Medic ATI, despre „tradiția” șpăgilor din spitale: „O preocupare otrăvită, o idolatrie de Ev Mediu”
Cazul medicului oncolog din Suceava, care a fost prins în flagrant când lua mită de la pacienții bolnavi de cancer, este criticat de un medic. Doctorița Ecaterina Petrescu Botoncea este de părere că această practică ar trebui interzisă.

HIstoria.ro

image
Moartea căpitanului Valter Mărăcineanu, un erou al Războiului de Independență
Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” deține în patrimoniul său o fotografie inedită a eroului român Valter Mărăcineanu.
image
Armata lui Vlad Ţepeș: Arme și echipamente
Cu toată lipsa de piese originale din epocă, putem reface echipamentul și armamentul trupelor lui Vlad Ţepeș, bazându-ne pe puținele piese existente, pe sursele pictate și scrise și pe comparații cu zonele din jur.
image
Sfârșitul Bătăliei de la Stalingrad: Capitularea mareșalului Paulus
În timpul nopții de 30 spre 31 ianuarie 1943, Brigada 38 Motorizată, având atașate companiile de geniu, a încercuit zona din jurul Pieței Eroilor Căzuți și magazinul Univermag, întrerupând legăturile telefonice dintre comandamentul mareșalului Friedrich Paulus și unitățile subordonate.