ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week

20 mai 2022
image

Instala╚Ťia interactiv─â Explorers of the Multiverse este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere at├«t din perspectiva proprie, c├«t ╚Öi prin ochii celorlal╚Ťi. Instala╚Ťia mai poate fi vizitat─â ├«n cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din Bucure╚Öti, strada B─âicule╚Öti nr. 29, p├«n─â ├«n 22 mai.

Am vorbit cu membrii echipei H3 ÔÇô Andrei Miti╚Öor, R─âzvan Pascu, Florin Niculae, Marius Dumitra╚Öcu; colaboratori: Akos Zemba, video ╚Öi Mihai Vasiu, sunet ÔÇô  despre Explorers of the Multiverse ╚Öi felul ├«n care poate fi surprins omul contemporan.

Care este conceptul de la care a pornit Explorers of the Multiverse și în ce fel își dorește să aibă un impact asupra publicului?

Infinitul este un concept abstract ╚Öi greu de ilustrat. Instala╚Ťia Explorers of the Multiverse face parte dintr-o serie care ├«ncearc─â s─â pip─âie infinitul, s─â fac─â tangibil─â posibilitatea existen╚Ťei multiversului, a universurilor paralele.

Avem ├«n ajutor mul╚Ťi ani de cercetare ╚Ötiin╚Ťific─â, apoi anii de science fiction ╚Öi mai recent anii de cultur─â mainstream ├«n care multiversul a devenit deja o mem─â. E mai u╚Öor s─â faci apel la multivers acum c─â am v─âzut to╚Ťi Rick and Morty, Interstellar sau Inception (sau am citit, de fapt, Ubik al lui Philip K. Dick). Cu alte cuvinte, am realizat un dispozitiv care te transport─â undeva ├«ntre universurile paralele.

image

G─âsim tot mai mult ├«n ultimul timp, ├«n proiecte culturale ╚Öi lucr─âri de art─â, descrieri cum s├«nt ÔÇ×interactivÔÇŁ ╚Öi ÔÇ×multisenzorialÔÇŁ. ├Än Explorers of the Multiverse avem oglinzi, reflexii, perspective. Crede╚Ťi c─â publicul are nevoie de ceva nou, de un alt gen de implicare ├«n art─â? Cum v-a╚Ťi propus s─â ├«l atrage╚Ťi?

E greu s─â surprinzi omul contemporan. E foarte greu s─â ├«i mai vorbe╚Öti, mai ales s─â ├«l uime╚Öti, a v─âzut ╚Öi ╚Ötie tot. Nu e cazul la Romanian Design Week, unde vin oameni deschi╚Öi ╚Öi curio╚Öi. Dar este firesc s─â fie greu. Tehnologia permite lucruri considerate imposibile p├«n─â de cur├«nd. Peste acest prag psihic ne propunem s─â trecem ╚Öi s─â ├«i surprindem. S─â le d─âm de g├«ndit. Cum adic─â Multivers? Se ridic─â instala╚Ťia la nivelul promisiunii numelui? Trebuie chiar s─â o dep─â╚Öeasc─â ├«ntr-o lume a efectelor speciale ╚Öi a expunerii continue la con╚Ťinut.

Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexie, tocmai pentru a crea un cadru de uimire ╚Öi de reflec╚Ťie.

Cu ce provoc─âri v-a╚Ťi confruntat ├«n realizarea acestui proiect? Care este povestea punerii ideii lui ├«n practic─â?

Explorers of the Multiverse este o instala╚Ťie pentru care am a╚Öteptat momentul ╚Öi partenerul potrivit, cum este IQOS, al─âturi de care am dezvoltat acest proiect, pentru c─â aceast─â instala╚Ťie are o serie de necesit─â╚Ťi tehnice speciale. S├«nt foarte mul╚Ťi metri p─âtra╚Ťi de sticl─â, de oglind─â, de ecran. Este ceva ce noi nu am v─âzut nic─âieri altundeva ├«n cercet─ârile noastre. Aceast─â camer─â de sticl─â este dificil de realizat ╚Öi la fel de dificil de folosit ca p├«nz─â de lucru. Pare ├«ns─â c─â ne-a ie╚Öit.

image

Progresul tehnologiei poate fi util în artă? Ar trebui ele îmbinate?

Tehnologie s├«nt, deopotriv─â, ╚Öevaletul sau dalta. S├«ntem o specie a uneltelor. Cel mai probabil vom deveni uneltele noastre, adic─â robo╚Ťi. Nu neap─ârat robo╚Ťi ca Data sau Kraftwerk, ci con╚Ötiin╚Ťe ├«n corpuri indestructibile. Robo Sapiens sau Homo Deus.

Pentru viitorul acesta ├«ncerc─âm noi, ca arti╚Öti, s─â preg─âtim terenul. E suflet ├«n aparat, cum ar zice ╚śuie Paparude, ╚Ťine de noi s─â fie suflet ╚Öi umanitate ├«n aparat atunci c├«nd inteligen╚Ťa artificial─â ne va dep─â╚Öi capacit─â╚Ťile ╚Öi va prelua flac─âra umanit─â╚Ťii de la noi.

image

Cu ce sentiment a╚Ťi dori s─â r─âm├«n─â cei care particip─â la aceast─â experien╚Ť─â?

Am vrea s─â r─âm├«n─â cu ideea c─â, de fapt, exist─â universuri paralele. Nu cele din astronomie, ci mai degrab─â cele despre care vorbea Kierkegaard. Infinitele universuri poten╚Ťiale care se deschid ├«n fiecare clip─â. ├Änainte unei decizii, poten╚Ťialul este maxim. Aici vrem s─â te suspend─âm, ├«nainte de decizie, s─â ├«╚Ťi dai acel timp, acele 5 minute s─â decizi bine. Pentru c─â atunci c├«nd ai decis, ai ales doar unul din multele universuri paralele.

├Än plus, mai e un strat al instala╚Ťiei ├«nainte de plecare, un metavers ├«n care schimbi perspectiva ╚Öi ai timp s─â a╚Öezi informa╚Ťia pe care ai primit-o brusc.

Considera╚Ťi c─â pandemia a stimulat creativitatea arti╚Ötilor, dorin╚Ťa de conectare?

Orice schimbare este o oportunitate, iar creativii se adaptează primii. E suficient să spunem că pandemia a fost o oportunitate? Nu prea. Însă, în general, evenimentele globale cu impact major dau naștere unor lucrări de artă minunate.

image

C├«t de importante s├«nt evenimentele culturale cum este RDW pentru arti╚Öti? Ce ave╚Ťi ├«n plan ├«n continuare?

RDW este deja o institu╚Ťie ├«n sine ╚Öi s─â expui sau s─â fii parte c├«t de mic─â din eveniment este o onoare care ├«╚Ťi ofer─â ├«ncrederea c─â e╚Öti pe calea cea bun─â ca designer sau creativ de orice fel.

Avem nevoie de tradi╚Ťie ╚Öi ├«n arta contemporan─â, de critic─â, de feedback, e timpul s─â institu╚Ťionaliz─âm ni╚Öte mecanisme ╚Öi s─â ├«ncepem s─â avem nu doar emo╚Ťii, ci ╚Öi opinii. Aici s├«ntem ca societate, ne preg─âtim s─â trecem de la crea╚Ťie r─âzlea╚Ť─â, random, post-tranzi╚Ťie, la lucruri mai fundamentate, mai solide. Cel pu╚Ťin a╚Öa e ├«n arta new media unde noi ne desf─â╚Öur─âm.

Pentru noi urmeaz─â sezonul festivalurilor, va fi un an al oglinzilor, al chiaroscuro, un an de maturizare artistic─â. Pe care sper─âm s─â ├«l esen╚Ťializ─âm la toamn─â ├«n spectacolul Apparatus.

Accesul la instala╚Ťia Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu v├«rsta peste 18 ani ╚Öi se face ├«n baza unui bilet de acces la Romanian Design Week.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Elibereaz─â nicotin─â, care provoac─â dependen╚Ť─â. IQOS este destinat adul╚Ťilor care altfel ar continua s─â fumeze sau s─â foloseasc─â produse cu nicotin─â.

Material sus╚Ťinut de IQOS.

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Concluziile surprinz─âtoare ale unui rom├ón care a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali fa┼ú─â de Cluj sau Bucure┼čti. ÔÇ×M─â cost─â 10 euro pe noapteÔÇŁ
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social, dup─â cum spune chiar el. Patrik a vrut s─â afle c├ót cost─â via┼úa ├«n paradisul din Bali comparativ cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile au fost surprinz─âtoare
image
Reac┼úia nea┼čteptat─â a doi ┼čoferi ucraineni ├«n fa┼úa unui rom├ón. ÔÇ×Mi s-a f─âcut pielea de g─âin─â, n-am ┼čtiut ce s─â r─âspundÔÇť
Un ┼čofer rom├ón a povestit cum a decurs ├«nt├ólnirea nea┼čteptat─â cu doi ucraineni la Berlin, ├«ntr-o parcare. Cei doi au avut o reac┼úie emo┼úionant─â atunci c├ónd au aflat c─â au ├«n fa┼ú─â un rom├ón.
image
EXCLUSIV Millie Bobby Brown, actri┼úa din ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť: ÔÇ×M-am ├«ndr─âgostit de Unsprezece ┼či am sim┼úit c─â vreau s─â fiu ca eaÔÇť
Actri┼úa Millie Bobby Brown spune c─â o catalogare a serialului drept doar un thriller SF ar fi superficial─â, c─âci ÔÇ×Stranger ThingsÔÇť trateaz─â probleme reale ÔÇô spre exemplu, personajul pe care ├«l interpreteaz─â, Unsprezece, se confrunt─â cu ÔÇ×stresul posttraumatic ┼či traumele din copil─ârieÔÇť.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.