„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere atît din perspectiva proprie, cît și prin ochii celorlalți. Instalația mai poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, pînă în 22 mai.
Am vorbit cu membrii echipei H3 – Andrei Mitișor, Răzvan Pascu, Florin Niculae, Marius Dumitrașcu; colaboratori: Akos Zemba, video și Mihai Vasiu, sunet – despre Explorers of the Multiverse și felul în care poate fi surprins omul contemporan.
Care este conceptul de la care a pornit Explorers of the Multiverse și în ce fel își dorește să aibă un impact asupra publicului?
Infinitul este un concept abstract și greu de ilustrat. Instalația Explorers of the Multiverse face parte dintr-o serie care încearcă să pipăie infinitul, să facă tangibilă posibilitatea existenței multiversului, a universurilor paralele.
Avem în ajutor mulți ani de cercetare științifică, apoi anii de science fiction și mai recent anii de cultură mainstream în care multiversul a devenit deja o memă. E mai ușor să faci apel la multivers acum că am văzut toți Rick and Morty, Interstellar sau Inception (sau am citit, de fapt, Ubik al lui Philip K. Dick). Cu alte cuvinte, am realizat un dispozitiv care te transportă undeva între universurile paralele.
Găsim tot mai mult în ultimul timp, în proiecte culturale și lucrări de artă, descrieri cum sînt „interactiv” și „multisenzorial”. În Explorers of the Multiverse avem oglinzi, reflexii, perspective. Credeți că publicul are nevoie de ceva nou, de un alt gen de implicare în artă? Cum v-ați propus să îl atrageți?
E greu să surprinzi omul contemporan. E foarte greu să îi mai vorbești, mai ales să îl uimești, a văzut și știe tot. Nu e cazul la Romanian Design Week, unde vin oameni deschiși și curioși. Dar este firesc să fie greu. Tehnologia permite lucruri considerate imposibile pînă de curînd. Peste acest prag psihic ne propunem să trecem și să îi surprindem. Să le dăm de gîndit. Cum adică Multivers? Se ridică instalația la nivelul promisiunii numelui? Trebuie chiar să o depășească într-o lume a efectelor speciale și a expunerii continue la conținut.
Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie, tocmai pentru a crea un cadru de uimire și de reflecție.
Cu ce provocări v-ați confruntat în realizarea acestui proiect? Care este povestea punerii ideii lui în practică?
Explorers of the Multiverse este o instalație pentru care am așteptat momentul și partenerul potrivit, cum este IQOS, alături de care am dezvoltat acest proiect, pentru că această instalație are o serie de necesități tehnice speciale. Sînt foarte mulți metri pătrați de sticlă, de oglindă, de ecran. Este ceva ce noi nu am văzut nicăieri altundeva în cercetările noastre. Această cameră de sticlă este dificil de realizat și la fel de dificil de folosit ca pînză de lucru. Pare însă că ne-a ieșit.
Progresul tehnologiei poate fi util în artă? Ar trebui ele îmbinate?
Tehnologie sînt, deopotrivă, șevaletul sau dalta. Sîntem o specie a uneltelor. Cel mai probabil vom deveni uneltele noastre, adică roboți. Nu neapărat roboți ca Data sau Kraftwerk, ci conștiințe în corpuri indestructibile. Robo Sapiens sau Homo Deus.
Pentru viitorul acesta încercăm noi, ca artiști, să pregătim terenul. E suflet în aparat, cum ar zice Șuie Paparude, ține de noi să fie suflet și umanitate în aparat atunci cînd inteligența artificială ne va depăși capacitățile și va prelua flacăra umanității de la noi.
Cu ce sentiment ați dori să rămînă cei care participă la această experiență?
Am vrea să rămînă cu ideea că, de fapt, există universuri paralele. Nu cele din astronomie, ci mai degrabă cele despre care vorbea Kierkegaard. Infinitele universuri potențiale care se deschid în fiecare clipă. Înainte unei decizii, potențialul este maxim. Aici vrem să te suspendăm, înainte de decizie, să îți dai acel timp, acele 5 minute să decizi bine. Pentru că atunci cînd ai decis, ai ales doar unul din multele universuri paralele.
În plus, mai e un strat al instalației înainte de plecare, un metavers în care schimbi perspectiva și ai timp să așezi informația pe care ai primit-o brusc.
Considerați că pandemia a stimulat creativitatea artiștilor, dorința de conectare?
Orice schimbare este o oportunitate, iar creativii se adaptează primii. E suficient să spunem că pandemia a fost o oportunitate? Nu prea. Însă, în general, evenimentele globale cu impact major dau naștere unor lucrări de artă minunate.
Cît de importante sînt evenimentele culturale cum este RDW pentru artiști? Ce aveți în plan în continuare?
RDW este deja o instituție în sine și să expui sau să fii parte cît de mică din eveniment este o onoare care îți oferă încrederea că ești pe calea cea bună ca designer sau creativ de orice fel.
Avem nevoie de tradiție și în arta contemporană, de critică, de feedback, e timpul să instituționalizăm niște mecanisme și să începem să avem nu doar emoții, ci și opinii. Aici sîntem ca societate, ne pregătim să trecem de la creație răzleață, random, post-tranziție, la lucruri mai fundamentate, mai solide. Cel puțin așa e în arta new media unde noi ne desfășurăm.
Pentru noi urmează sezonul festivalurilor, va fi un an al oglinzilor, al chiaroscuro, un an de maturizare artistică. Pe care sperăm să îl esențializăm la toamnă în spectacolul Apparatus.
Accesul la instalația Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu vîrsta peste 18 ani și se face în baza unui bilet de acces la Romanian Design Week.
IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.
Material susținut de IQOS.