„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week

20 mai 2022
image

Instalația interactivă Explorers of the Multiverse este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere atît din perspectiva proprie, cît și prin ochii celorlalți. Instalația mai poate fi vizitată în cadrul Romanian Design Week, la Combinatul Fondului Plastic din București, strada Băiculești nr. 29, pînă în 22 mai.

Am vorbit cu membrii echipei H3 – Andrei Mitișor, Răzvan Pascu, Florin Niculae, Marius Dumitrașcu; colaboratori: Akos Zemba, video și Mihai Vasiu, sunet –  despre Explorers of the Multiverse și felul în care poate fi surprins omul contemporan.

Care este conceptul de la care a pornit Explorers of the Multiverse și în ce fel își dorește să aibă un impact asupra publicului?

Infinitul este un concept abstract și greu de ilustrat. Instalația Explorers of the Multiverse face parte dintr-o serie care încearcă să pipăie infinitul, să facă tangibilă posibilitatea existenței multiversului, a universurilor paralele.

Avem în ajutor mulți ani de cercetare științifică, apoi anii de science fiction și mai recent anii de cultură mainstream în care multiversul a devenit deja o memă. E mai ușor să faci apel la multivers acum că am văzut toți Rick and Morty, Interstellar sau Inception (sau am citit, de fapt, Ubik al lui Philip K. Dick). Cu alte cuvinte, am realizat un dispozitiv care te transportă undeva între universurile paralele.

image

Găsim tot mai mult în ultimul timp, în proiecte culturale și lucrări de artă, descrieri cum sînt „interactiv” și „multisenzorial”. În Explorers of the Multiverse avem oglinzi, reflexii, perspective. Credeți că publicul are nevoie de ceva nou, de un alt gen de implicare în artă? Cum v-ați propus să îl atrageți?

E greu să surprinzi omul contemporan. E foarte greu să îi mai vorbești, mai ales să îl uimești, a văzut și știe tot. Nu e cazul la Romanian Design Week, unde vin oameni deschiși și curioși. Dar este firesc să fie greu. Tehnologia permite lucruri considerate imposibile pînă de curînd. Peste acest prag psihic ne propunem să trecem și să îi surprindem. Să le dăm de gîndit. Cum adică Multivers? Se ridică instalația la nivelul promisiunii numelui? Trebuie chiar să o depășească într-o lume a efectelor speciale și a expunerii continue la conținut.

Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie, tocmai pentru a crea un cadru de uimire și de reflecție.

Cu ce provocări v-ați confruntat în realizarea acestui proiect? Care este povestea punerii ideii lui în practică?

Explorers of the Multiverse este o instalație pentru care am așteptat momentul și partenerul potrivit, cum este IQOS, alături de care am dezvoltat acest proiect, pentru că această instalație are o serie de necesități tehnice speciale. Sînt foarte mulți metri pătrați de sticlă, de oglindă, de ecran. Este ceva ce noi nu am văzut nicăieri altundeva în cercetările noastre. Această cameră de sticlă este dificil de realizat și la fel de dificil de folosit ca pînză de lucru. Pare însă că ne-a ieșit.

image

Progresul tehnologiei poate fi util în artă? Ar trebui ele îmbinate?

Tehnologie sînt, deopotrivă, șevaletul sau dalta. Sîntem o specie a uneltelor. Cel mai probabil vom deveni uneltele noastre, adică roboți. Nu neapărat roboți ca Data sau Kraftwerk, ci conștiințe în corpuri indestructibile. Robo Sapiens sau Homo Deus.

Pentru viitorul acesta încercăm noi, ca artiști, să pregătim terenul. E suflet în aparat, cum ar zice Șuie Paparude, ține de noi să fie suflet și umanitate în aparat atunci cînd inteligența artificială ne va depăși capacitățile și va prelua flacăra umanității de la noi.

image

Cu ce sentiment ați dori să rămînă cei care participă la această experiență?

Am vrea să rămînă cu ideea că, de fapt, există universuri paralele. Nu cele din astronomie, ci mai degrabă cele despre care vorbea Kierkegaard. Infinitele universuri potențiale care se deschid în fiecare clipă. Înainte unei decizii, potențialul este maxim. Aici vrem să te suspendăm, înainte de decizie, să îți dai acel timp, acele 5 minute să decizi bine. Pentru că atunci cînd ai decis, ai ales doar unul din multele universuri paralele.

În plus, mai e un strat al instalației înainte de plecare, un metavers în care schimbi perspectiva și ai timp să așezi informația pe care ai primit-o brusc.

Considerați că pandemia a stimulat creativitatea artiștilor, dorința de conectare?

Orice schimbare este o oportunitate, iar creativii se adaptează primii. E suficient să spunem că pandemia a fost o oportunitate? Nu prea. Însă, în general, evenimentele globale cu impact major dau naștere unor lucrări de artă minunate.

image

Cît de importante sînt evenimentele culturale cum este RDW pentru artiști? Ce aveți în plan în continuare?

RDW este deja o instituție în sine și să expui sau să fii parte cît de mică din eveniment este o onoare care îți oferă încrederea că ești pe calea cea bună ca designer sau creativ de orice fel.

Avem nevoie de tradiție și în arta contemporană, de critică, de feedback, e timpul să instituționalizăm niște mecanisme și să începem să avem nu doar emoții, ci și opinii. Aici sîntem ca societate, ne pregătim să trecem de la creație răzleață, random, post-tranziție, la lucruri mai fundamentate, mai solide. Cel puțin așa e în arta new media unde noi ne desfășurăm.

Pentru noi urmează sezonul festivalurilor, va fi un an al oglinzilor, al chiaroscuro, un an de maturizare artistică. Pe care sperăm să îl esențializăm la toamnă în spectacolul Apparatus.

Accesul la instalația Explorers of the Multiverse este permis exclusiv persoanelor cu vîrsta peste 18 ani și se face în baza unui bilet de acces la Romanian Design Week.

IQOS nu este lipsit de riscuri. Eliberează nicotină, care provoacă dependență. IQOS este destinat adulților care altfel ar continua să fumeze sau să folosească produse cu nicotină.

Material susținut de IQOS.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

deepseek whale logo 1200x673 png
Lansarea noului model de AI al chinezilor de la DeepSeek a produs ecou în piața de capital. De ce au fost „șocate” bursele de varianta R1
Lansarea noului model de AI de DeepSeek, o companie din China, a produs ecou în piața de capital, evenimentul fiind comparat cu momentul Sputnik de către Marc Andreessen, faimosul investitor de tip venture capital.
daryl tan cuburi rubik apa guinness world records jpg
El rezolvă cuburi Rubik sub apă! A ajuns în Cartea Recordurilor
Daryl Tan (23 de ani), din Singapore, poate rezolva rapid cuburi Rubik, dar nu oricum, ci în circumstanțe dificile. De exemplu, în timp ce aleargă, face jonglerii, stă cu capul în jos și chiar atunci când își ține respirația sub apă.
paduchi
Cum îi scăpăm pe copii de păduchi. Tratamente naturiste care chiar funcționează
Păduchii sunt paraziți care infestează, cu precadere copiii, mai ales dacă acești frecventează colectivitatea. Iată câteva soluții ca să-i scapi pe cei mici din această situație neplăcută. Spunem neplăcută pentru că aceste mici insecte provoacă iritații ale scalpului, roșeață dar mai ales mâncărimi
politia politist trafic jpg
Ce se va întâmpla după sentința instanței cu privire la șoferii drogați sau băuți. Decizia judecătorilor, explicată de experți| ANALIZǍ
Este nevoie de expertize pentru a se stabili dacă substanțele psihoactive găsite în organismul unui șofer îi afectează acestuia capacitatea de a șofa, a anunțat luni Înalta Curte de Casație și Justiție.
violente congo, captura video jpg
MAE: Atenţionare de călătorie în Congo, din cauza protestelor violente. 288 de agenți de securitate români sunt încă blocaţi într-o bază ONU
Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenţionare de călătorie în Republica Democratică Congo, în condiţiile în care în capitala Kinshasa violenţele au escaladat, protestatarii atacând şi incendiind ambasadele mai multor state.
stewardesa istock jpg
Cât câştigă o stewardesă care lucrează la Wizz Air, Ryanair, Tarom sau Emirates în 2025
Meseria de stewardesa este râvnită de foarte multe românce, chiar dacă jobul este solicitant și cere multă răbdare cu pasagerii, ca orice loc de muncă în care interacționezi cu publicul.
Oana Pellea FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
29 ianuarie: Ziua în care s-a născut Oana Pellea, fiica legendarului Amza Pellea VIDEO
La 29 ianuarie 1916 Germania a efectuat primul bombardament aerian cu aparate „Zeppelin" asupra Parisului. În 1974 a murit omul politic Eudoxiu Hurmuzaki, om politic, istoric și membru al Societății Academice Române. La aceeași dată, în 1926, s-a născut Tudor Vornicu, iar în 1962 Oana Pellea.
sarpe instalatie profimedia jpg
Cum sărbătoresc chinezii Anul Șarpelui de Lemn! Imagini inedite
Anul Nou Chinezesc începe pe 29 ianuarie, marcând o sărbătoare de 15 zile plină de tradiții, cum ar fi cinele în familie, paradele și decorațiunile roșii.
Sediul UE
Alegerile anulate din România, un semnal de alarmă pentru UE şi un motiv în plus pentru crearea unui „scut al democraţiei”
Alegerile prezidenţiale anulate din România reprezintă unul dintre aspectele luate în considerare la întocmirea raportului din 2025 al CE privind statul de drept, care motivează crearea unui „scut al democrației” european pentru contracararea manipulării externe a proceselor electorale.