Un pescăruş Frilensăr. Legende contemporane

Publicat în Dilema Veche nr. 723 din 28 decembrie 2017 – 10 ianuarie 2018
Un pescăruş Frilensăr  Legende contemporane jpeg

● Înaintea erei noastre. Cu: Alina Mîndru, Maria Veronica Vârlan, Paul-Ovidiu Cosovanu, Tiberiu Enache, Tudor Morar, Dumitru Georgescu. Concept: Daniel Chirilă. Producţia: Frilensăr & Teatrul LUNI de la Green Hours. 

Vizibilă în ultimii ani, graţie asocierii cu Teatrul Luni de la Green Hours, trupa Frilensăr s-a impus prin cartografierea performativă a universului rural într-o formă intelectuală de teatru popular. Proiectul TRISTORY – trilogia emoțiilor tradițional neînchipuite (Mălăieş în călcăieş – povesti urbanî, #daughter sau Hadika Tsuki, Mioritza) are o scriitură sclipitoare, cu umor inteligent, concepte bine argumentate şi o recontextualizare viabilă a basmelor şi legendelor, coborîte din „înălţimea“ mitologiei în concreteţea prezentului astfel încît să genereze naraţiuni despre lumea contemporană. După acest proiect, Frilensăr a intrat într-o altă etapă, aceea a creării propriilor mitologii.

Înaintea erei noastre este o legendă urbană care se petrece la… sat. Spectacolul se poate asocia tematic cu filmele din seria lui Cristian Mungiu, Amintiri din Epoca de Aur sau cu volumul lui Cătălin Mihuleac, Zece povestiri multilateral dezvoltate, doar că, sub aspect temporal, nu este plasat exclusiv în comunism, precum acestea, ci în perioada de trecere dintr-un regim în altul. Show-ul este beckettian cu tuşe caragialeşti: într un sat din Moldova, profesorul, care este şi primar (Dumitru Georgescu, frisonant într-o variantă modernă de Marius Chicoş Rostogan), şi cei patru elevi ai săi (tipologii de copii de la ţară, în care se prefigurează deja destinele – excelenţi Tiberiu Enache, Paul-Ovidiu Cosovanu, Tudor Morar şi Maria Veronica Vârlan) trăiesc defazaţi în timp, căci în lipsa curentului electric (produs de un generator cu manivelă) şi, prin urmare, a accesului la informaţie, noutăţile, precum Revoluţia din ’89, nu ajung la ei. Astfel că prezentul acestor oameni, deconectaţi de la curent şi de la realitate, este deja istorie pentru ceilalţi.

Dacă timpul este continuu, spaţiul este la limita magicului: un sat izolat de la capătul lumii (adică din Moldova), în care educaţia nu foloseşte în viaţa reală, rolurile genurilor în comunitate şi familie sînt strict configurate şi marcate de un misoginism zdravăn (singura fată din clasă are ca sarcină permanentă să aranjeze covorul din sala de curs) şi de unde evadarea este improbabilă. Se conturează astfel o imagine a sărăciei profunde – expusă ludic printr-un comic absurd încîntător – pe care mulţi ar putea o crede ca fiind integral ficţiune, dacă nu au fost de curînd prin satele româneşti, unde viaţa este complet diferită faţă de cea prezentată în reclamele pentru turismul rural, alimentaţia bio şi pensiunile de trei margarete. Dar dincolo de aceste naraţiuni ale satului, ca lume uitată sau ignorată, spectacolul vorbeşte despre modul în care purtăm cu noi prejudecăţi, frustrări şi neputinţe, căpătate într-un context social şi care ni se strecoară în ADN, despre cum ideile, conceptele şi noţiunile se amestecă pînă acolo încît realitatea nu le mai diferenţiază, despre cum „trecutul glorios“ comunist şi „viitorul luminos“ democratic sînt la fel în lipsa resurselor şi a educaţiei. Televizorul – acest obiect „extraterestru“ dintr-o realitate ce pare fabuloasă, adus în dar de inspectoarea de la Capitală (Alina Mîndru construieşte cu mare fineţe un personaj comic) odată cu noutăţile – produce, în lipsa antenei, doar „paraziţi“. Iar personajele, ca şi o parte a României reale, rămîn, privind la el, în afara istoriei şi înăuntrul sărăciei. 

● Bătălii, regi şi elefanţi de Daniel Chirilă. Cu: Tiberiu Enache, Paul-Ovidiu Cosovanu. Regia: Daniel Chirilă. Muzica: Ovidiu Cosovanu. Video mapping: Tiberiu Enache. Producția: Teatrul LUNI de la Green Hours & Frilensăr.

Cel mai recent spectacol al Frilensărilor, cu premiera în timpul aniversării a 20 de ani de către Teatrul LUNI, are ca punct de plecare cartea lui Mathias Énard, Vorbeşte-le despre bătălii, regi şi elefanţi, care ficţionalizează în­tîlnirea lui Michelangelo cu Orientul (Imperiul Otoman), dar este totodată roman de dragoste şi meditaţie asupra artei. În spectacolul Frilensărilor, doar titlul trimite la carte, care este mai degrabă sursă de inspiraţie pentru autochestionare decît material pentru scenariu. Structurat în trei părţi cu doi actanţi, spectacolul începe cu un scheci absurd despre conştiinţă, dublu şi sine, continuă cu asumarea, de către personajele embrionare, a unor identităţi, cele reale, ale actorilor, şi se termină cu o meditaţie asupra evoluţiei limbajelor performative. Scenografia urmează acelaşi drum: straturi de materiale de exfoliază – sub exteriorul neutru, alcătuit complet din foi de plastic, se descoperă un interior domestic cu valenţe de decor de teatru – precum identităţile personajelor. Mai puţin reuşit ca formulă artistică decît precedentele creaţii ale grupului, spectacolul are importanţă dintr-o anumită perspectivă: se constituie într-o ars dramatica pentru Frilensăr, prin afirmarea directă a „formelor noi“ în teatru – trimiterile la Pescăruşul de A.P. Cehov şi la Hamlet de W. Shakespeare erau de aşteptat – pe care grupul le promovează în show-urile sale (redescoperirea teatrului popular, vitalizat prin perspective contemporane şi prin crearea noilor legende urbane). Aici însă poate exista şi o altă conotaţie (în stilul Frilensărilor, în care un simbol/personaj poate avea chei multiple de citire): vremea poveştilor explorate pînă acum, vechi sau noi, a trecut şi ar fi timpul ca trupa să iniţieze alte abordări, tematice şi estetice, în demersurile sale artistice. Ambele interpretări sînt posibile, ba chiar ele pot fi concomitent adevărate.

Frilensăr este una dintre cele mai plăcute descoperiri teatrale din ultimii ani, inteligenţa, verva şi umorul lor, abilitatea de a crea un stil fără să se manierizeze, logica discursului performativ şi, deloc de neglijat, pofta lor de joc sînt de-a dreptul reconfortante într-un peisaj teatral care se mulţumeşte, de cele mai multe ori, să se (auto)copieze la nesfîrşit. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Dragoş N. Savu

964 16 coperta jpg
Febra etică
Ca o concluzie, atît Mariana Marin, cît și Mariana Codruț practică o literatură în răspăr cu poetica dominantă a generației ’80, dar nu într-un mod manifest, ostentativ.
964 17 Va urma  Pe planeta Oglinda foto Marius Sumlea 1 jpg
La 146 km de război. Teatru la Piatra Neamț
Ce regăsesc la fiecare ediție a Festivalului de Teatru de la Piatra Neamț este un efort de adecvare la problematicile momentului, la crizele lumii și la ideile ce se dezbat, un efort care face festivalul viu, vibrant, departe de formatul obosit de „vitrină” teatrală.
964 23 png
Lucrările maeștrilor peisagiști britanici (și nu numai) la București
Pavilioanele Art Safari sînt deschise publicului pînă la 11 decembrie și, cu siguranță, promit o experiență vizuală memorabilă.
afis conferintele dilema iasi 6-8 octombrie 2022
Conferințele Dilema veche la Iași. Despre Război și pace 6-8 octombrie 2022, Sala Henri Coandă a Palatului Culturii
Între 6 și 8 octombrie, de joi pînă sîmbătă, Conferințele Dilema veche ajung pentru prima dată la Iași. E o ediție la care conferențiarii invitați vor aborda o temă foarte actuală: „Război și pace”.
963 16 Pdac Romila jpg
Hibridizări
Aplicate preponderent pe Craii de Curtea-Veche, „investigațiile” lui Ion Vianu sfîrșesc prin a da un portret de adîncime al lui Mateiu Caragiale.
p 17 2 jpg
Melancolie pariziană
Ambreiajul ficțiunilor lui Hers este doliul: moartea unui apropiat (în magnificul Ce sentiment de l’été și Amanda), ruptura amoroasă și adolescența (care tot un fel de doliu – al absenței grijilor – se cheamă că e) în Les Passagers de la nuit.
963 17 Breazu jpg
Vremea schimbării
Dezbrăcat de pompa, efervescența și galvanitatea primelor opere discografice ale The Mars Volta, noul album poate fi o ecuație cu prea multe necunoscute pentru vechii fani, dar are caracter și culoare.
Ultimul interviu jpg
Ultimul interviu (roman) - Eshkol Nevo
„Eshkol Nevo scrie cu talent, cu umor și cu inteligență… Prietenie, invidie, iubire, nefericire, puterea de a merge mai departe – nimic nu-i scapă.“
962 16 coperta BAS1 jpg
De la mistic la psihedelic
Viciu ascuns pastișează delicios genul noir, oferind un personaj central care rulează printre tripuri și realități halucinante, în încercarea de a dezlega enigma dispariției amantului căsătorit al unei foste iubite.
p 17 jpg
Frustrare
Om cîine arată din capul locului ca un film ajuns într-o gară din care trenul (succesului de public, al aprecierii critice, dar mai ales al originalității pur și simplu) a plecat de mult.
962 17 Biro cover01 jpg
Estetici synth
Am crescut cu minciuna persistentă că ultimele inovații muzicale s-ar fi realizat în anii ’70.
p 21 coperta jpg
O poveste din Nord, cu voluptate și multă tristețe...
Publicat în cursul acestei veri la Editura Polirom, ultimul roman tradus al lui Stefánsson este, cu siguranță, o piesă importantă în portofoliul colecției de literatură străină al Poliromului.
p 23 jpg
O arhitectură de excepție și o propunere: expoziția permanentă ”Brâncuși în lume”
Cu cîteva zile înainte de inaugurarea acestui Centru, programată pentru 15 septembrie 2022, am organizat o discuție care a pornit de la arhitectura edificiului și a ajuns, firesc cumva, la modul în care, pe de o parte, cultura română de azi îl metabolizează pe Brâncuși.
The John Madejski Garden at the V&A (c) Victoria and Albert Museum, London (1) jpg
Opere de artă rare din patrimoniul Marii Britanii vor fi expuse în această toamnă în București, la Art Safari
81 de opere extrem de valoroase semnate de John Constable (1776-1837), dar și de Rembrandt, Albrecht Dürer, Claude Lorrain și alte nume mari din colecția muzeului londonez sînt împrumutate către Art Safari
p 17 1 jpg jpg
Scandalizare
Ce s-ar fi schimbat în Balaur dacă relația fizică de intimitate ar fi avut loc nu între elev (Sergiu Smerea) și profesoara de religie, ci între elev și profesoara de limba engleză, de pildă? Nu prea multe.
961 17 Breazu jpg
Prezentul ca o buclă temporară într-un cîntec pop retro
Reset, albumul creat de Panda Bear și Sonic Boom, a fost lansat pe 12 august de casa de discuri britanică Domino.
copertă Pozitia a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine jpg
Cătălin Mihuleac - Poziția a unsprezecea și domnișoarele lui Fontaine
Care va să zică, pentru a pluti ca o lebădă în apele noilor timpuri, omul înțelept are nevoie de un patriotism bicefal, care să se adreseze atât României, cât și Uniunii Sovietice!
960 15 Banu jpg
Cu sau fără de cale
Colecționarul se încrede în ce e unitar, amatorul în ce e disparat. Primul în calea bine trasată, pe care celălalt o refuză, preferînd să avanseze imprevizibil. Două posturi contrarii.
960 17 afis jpg
Un spectacol ubicuu
Actorii sînt ghizi printre povești în care protagoniști sînt șapte adolescenți care participă virtual la spectacol.
p 21 Amintire de calatorie, 1957 jpg
Victor Brauner, Robert Rius și „arta universală“
Poetul Robert Rius, pe care Victor Brauner îl vizitează la Perpignan în anul 1940, este unul dintre cei pasionați de scrierile misticului catalan Ramon Llull, al cărui nume figurează în lista „străbunilor suprarealismului“ redactată de Breton odată cu publicarea primului manifest suprarealist
Cj fb post 2000x1500 info afis jpg
Conferințele Dilema veche la UBB. Despre Bogați și săraci 14-16 septembrie, Sala Jean Monet a Facultății de Studii Europene
O ediție specială a Conferințelor ”Dilema veche” în care am invitat cele mai competente voci din disciplinele care, în opinia noastră, sînt obligatoriu de convocat dacă vrem să înțelegem cu adevărat chestiunea complicată și nevindecabilă a rupturii dintre bogați și săraci.
959 16jos Iamandi jpeg
România și meritocrația
Cum s-a raportat spațiul românesc la toate aceste sinuozități? Normal, lui Wooldridge nu i-a trecut prin cap o asemenea întrebare, dar cred că un răspuns destul de potrivit ar fi „cu multă detașare”.
p 17 jpg
Canadian Beauty
Dintre subgenurile născute în epoca post-#metoo și influențate decisiv de aceasta, satira corozivă, cu trăsături îngroșate pînă la caricatură, are astăzi vînt din pupă.
959 17 Biro jpg
Reformări
Tears for Fears, celebri pentru răsunătorul succes „Shout” al epocii Thatcher, dar și pentru chica optzecistă pe care o promovau la vremea respectivă, ar părea că se relansează a doua oară după 18 ani de absență, însă reformarea propriu-zisă a avut loc cu ocazia albumului precedent, din 2004.

Adevarul.ro

Perez
Sergio Perez câștigă Marele Premiu din Singapore: Cursă nebună pe circuitul din Marina Bay
Weekend de vis pentru pilotul de la Red Bull. În schimb, Max Verstappen a dezamăgit.
Cel puțin 174 de persoane au fost ucise inclusiv polițiști pe stadionul Kanjuruhan din Malang Indonezia după o ciocnire între fanii a două echipe de fotbal indoneziene FOTO EPA EFE  (2) jpg
Peste 170 de morți după ciocniri cu poliția pe un stadion din Indonezia
Potrivit postului de radio Elshinta, printre victime se numără și doi polițiști.
Incendiu la aeroportul de langa Sevastopol in Crimeea FOTO Zerkalo Nedeli jpg
Incendiu pe principalul aeroport folosit de armata rusă în Crimeea VIDEO
Un incendiu a izbucnit sâmbătă pe aerodromul Belbek, lângă orașul Sevastopol, în Peninsula Crimeea, ocupată de Rusia din martie 2014.

HIstoria.ro

image
Bălcescu, iacobinul român despre care nimeni nu mai vorbește
Prima jumătate a veacului al XIX-lea a reprezentat pentru Ţările Române un timp al recuperării. Al recuperării parţiale – ideologice şi naţionale, cel puţin – a decalajului ce le despărţea de Occidentul european. Europa însăşi este într-o profundă efervescenţă după Revoluţia de la 1789, după epopeea napoleoniană, Restauraţie, revoluţiile din Grecia (1821), din Belgia şi Polonia anului 1830, mişcarea carbonarilor din Italia, toată acea fierbere socială şi naţională, rod al procesului de industria
image
„Historia Special”: 100 de ani de la încoronarea regilor României Mari
„Historia Special”: 100 de ani de la Încoronarea de la Alba Iulia
image
Victor Babeș, cel mai elegant savant român
Victor Babeș a fost savant, profesor universitar, unul dintre cei mai renumiți oameni de știință, cunoscut și recunoscut în toată lumea. Când apărea profesorul Babeș la catedră, sau cu alte ocazii, acesta era îmbrăcat impecabil, foarte elegant, având o ținută exemplară.