Teatrul curge prin urechi

Publicat în Dilema Veche nr. 857 din 10 - 16 septembrie 2020
Teatrul curge prin urechi jpeg

Accesul la producțiile performative din întreaga lume în perioada carantinei globale a produs o serie de revelații legate de inovarea limbajului artistic, de construcțiile dramatice și de raportul neașteptat dintre diferitele elemente de arhitectură spectaculară. De exemplu, folosirea sunetului ca mijloc principal de construcție performativă a generat rezultate spectaculoase. Odată cu utilizarea sistemului binaural (înregistrare audio cu două microfoane astfel încît dă senzația de sunet circular – 3D stereo sound –, creîndu-i ascultătorului impresia că este în aceeași încăpere cu vorbitorii), sunetul a devenit materia primă în spectacole pentru unii artiști. Irlandezii de la Dead Centre (Bush Moukarzel și Ben Kidd) sînt fascinați de asta și au creat mai multe producții spectaculoase prin exploatarea sunetului. În Chekhov's First Play (2015), vocea regizorului Bush Moukarzel se auzea în căștile spectatorilor, deconstruind textul lui Cehov (și spectacolul propriu), pentru a-i regăsi substanța într-o formulă contemporană. Sistemul binaural îi permitea să stratifice receptarea spectacolului căci spectatorul auzea atît spectacolul, cît și vocea regizorului, după care sunetul se schimba, plasînd publicul în spectacol (desigur, e doar o impresie, dar una veridică). De la acea voce în capul spectatorului se producea o revoluție în spectacol, căci Mourkazel demola, practic, prejudecăți și manierisme în facerea teatrului și dinamita clișeele canonice de interpretare a lui Cehov. În Beckettʼs Room (2019), tot Mourkazel și Kidd au creat un spectacol fără performeri. Reconstrucția apartamentului din Paris al lui Samuel Beckett din timpul celui de-al Doilea Război Mondial nu este însă o producție nonverbală, căci vocile lui Beckett și ale soției sale Suzanne Déchevaux-Dumesnil, ba chiar și ale personajelor din teatrul său populează spațiul, în absența corpurilor.

În The Encounter, se folosește în alt mod sistemul binaural. Produs de compania britanică Complicité, fabulosul spectacol al lui Simon McBurney, regizor și unic performer, pornește de la cartea lui Petru Popescu, Amazon Beaming (tradusă în română Revelație pe Amazon, Editura Adevărul, 2011), care descrie experiențele trăite de exploratorul și fotograful Loren McIntyre de la National Geographic într-o expediție în jungla amazoniană, unde se întîlnește cu un trib considerat dispărut, indienii Mayoruna (Oamenii Pisică). McIntyre experimentează nu doar un mod aparte de comunicare, care să ocolească bariera lingvistică dintre el și indigeni, adică o comunicare telepatică, ci testează și limitele conștienței. Simon McBurney face întreg spectacolul singur, doar din voci, unde „singur” înseamnă că are în spate o echipă de tehnicieni, doi dintre ei „jucînd” și personaje, iar faptul că principalul canal narativ este sunetul nu înseamnă că show-ul nu există vizual, deși, în mod concret, pe scenă sînt doar niște microfoane, o masă, un scaun și cîteva obiecte de recuzită. Dar spectacolul se produce în capul spectatorului căci sistemul binaural – sunete diferite în fiecare ureche, în spate sau lateral – facilitează senzația de absorbție în multiplele planuri cu care jonglează McBurney (Londra, junglă, mai mulți timpi în trecut, prezent narativ, prezent convențional, personaje, realitate documentată, ficțiune etc.). Este o formă complexă de narativitate performativă care asigură nu doar povestirea, ci și „experimentarea” de către spectator a experienței descrise (se exersează ascultatul, nu doar auzitul).

857 rosencrantz foto petre fall jpg jpeg

● Insomnia. Scenariu, documentare, regie: Robert Bălan, muzica: Miron Ghiu, pj. lo & the accidentals, Lala Mișosniki, Suburbia 11, Petre Fall, visuals: Liliana Basarab. Voci: Virgil Aioanei, Robert Bălan, Simona Cuciurianu, Mădălina Duțescu, Petre Fall, Alex Fifea, Carmen Florescu, Valentina Iordache, Carmen Lopăzan, Alice Monica Marinescu, Margit Olteanu. Înregistrări și montaj: Robert Bălan și Petre Fall. Pentru acest podcast s-au folosit texte din volumul Like me (40 de statusuri depresive) de Robert Bălan, Editura FrACTalia, 2020. Un proiect al Asociației Art No More, co-finanțat de AFCN.

Componenta audio în spectacolele locale este secundară, chiar dacă sunetului nu i se alocă doar un rol ilustrativ, el nu este explorat, deocamdată, ca resursă principală. Încep însă să se dezvolte producția și interesul pentru podcast-uri, iar de aici pînă la a le da o formă de performativitate a fost doar un pas. Pas pe care Robert Bălan l-a făcut cu Insomnia, un serial audio în 12 episoade care explorează universul depresiei și al anxietății (cele două nu se confundă – clarificarea apare în serial –, dar au prostul obicei să apară simultan). Podcast-urile se plasează și în zona documentarului, prin interviuri și informații, și în cea a ficțiunii, prin teatralizarea unor cazuri sau a panoramei din jurul depresiei (de exemplu, stigmatizarea sau exploatarea comercială a fenomenului medical prin oferta de medicamente, tehnici de relaxare, aplicații pentru device-uri etc.) și prin ficțiuni care „reproduc” modul în care gîndește și simte un depresiv. Sonoritățile, inclusiv muzicale, au aici rol major, păstrînd tonul nu atît grav, cît neliniștitor. Sistemul binaural este folosit uneori, de exemplu, pentru a reda simultan două mărturii despre depresie, care se conjugă într-un model de evoluție clinică, sau pentru a da senzația că ascultătorul este cel care gîndește ce se aude. Mizele serialului vizează informarea, răsturnarea clișeelor de gîndire și asigurarea că boala nu este o experiență unică (deși este individuală). Depresia, a doua cauză de dizabilitate din lume în 2020, conform OMS, și anxietatea sînt răspîndite și în România, dar societatea e refractară la a vorbi deschis despre tulburările psihice și dezechilibrele emoționale, astfel că ascunderea simptomelor este frecventă, devenind un obstacol în gestionarea bolii. Din acest punct de vedere, Insomnia poate avea un rol terapeutic. Informațiile, mărturiile diverse despre declanșarea, evoluția și tratarea depresiei, reproducerea teatrală a expresiilor psihice și afective ale unui depresiv se configurează în jurul ideii că nimeni nu e singur în suferința lui. Tonurile episoadelor variază, majoritatea fiind colocviale, chiar cu tente comice.

Serialul a fost difuzat din 26 august, cîte un episod pe zi, și poate fi ascultat oricînd. Se recomandă folosirea căștilor.

Insomnia poate fi ascultat pe majoritatea platformelor de podcasting: Acast, Apple Podcasts, Google Podcasts, Castbox, Breaker, TuneIn, Stitcher, Iheartradio, Deezer, Soundcloud, Spotify etc.

Oana Stoica este critic de teatru.

Credit foto: Jenny Anderson (sus), Petre Fall (jos)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Wim Hof  Sursa pagina personală de Facebook jpg
De ce nu ar trebui să ne temem de răcirea vremii. Wim Hof: „Temperaturile scăzute cresc fericirea și reduc oboseala”
Temperaturile tot mai reci resimțite odată cu apropierea iernii nu ar trebui să îi sperie pe oameni, potrivit unor terapeuți, ci dimpotrivă. Unele cercetări, prezentate de celebrul Wim Hof, arată că expunerea la frig aduce o stare de bine organismului.
popauti
Misterioasa ”capitală” a doamnelor Moldovei. Secretele uneia dintre cele mai luxoase curți domnești din istoria Evului Mediu românesc
Doamnele Moldovei au avut propria lor ”capitală”, un târg-reședință în care se retrăgeau atunci când tumultul capitalei domnești devenea greu de suportat. La Botoșani, încă de acum cinci secole, a existat o curte domnească de lux dedicată soțiilor de voievod.
robbie willams victoria swarovski gettyimages jpg
Robbie Williams, ce o să zică soția ta? Artistul s-a pozat cu o bombă sexy
Celebrul cântăreț britanic Robbie Williams (50 de ani) a luat parte la premiile BAMBI din Germania. Pe covorul roșu, s-a fotografiat alături de o blondă sexy.
trump putin  jpg
Planul Trump de înghețare a războiului în Ucraina pentru 20 de ani. „E plauzibil, dar e o soluție temporară. Nu va convinge Rusia să facă pace”
Pacea promisă de Trump în 24 de ore de la victorie nu s-a realizat, însă a apărut ultima variantă a planului de pace. Iulia Joja, expert în securitate de la Washington, susține că scenariul este plauzibil, dar nu va aduce pacea, ci o încetare temporară a războiului.
Trump s-a întors în locul tentativei de asasinat cu Elon Musk FOTO @aldrin12354 / X
Kamala Harris l-a învins pe Trump la capitolul „miliardari”. De ce vrea republicanul să transforme SUA în „capitala cripto a planetei”
Trump cucerește audiența spunându-i ceea ce vrea să audă. Strategia i-a adus sprijinul a 52 de miliardari, sponsori tradiționali ai republicanilor, dar și a unor noi susținători precum Elon Musk și a unor investitori în criptomonede, cărora le-au promis că va face din SUA „capitala cripto a lumii”.
hotel cocos filipine guinness world records jpg
Poftiți în „hotelul-cocoș”! Clădirea a intrat în Cartea Recordurilor
În orașul liniștit Campuestohan, situat în Negros Occidental, Filipine, se află o clădire spectaculoasă. Este vorba de un hotel în formă de cocoș, care face parte din Campuestohan Highland Resort.
1 anemie jpg jpeg
10 semne alarmante ale deficitului de fier: de la senzația constantă de frig la oboseală, palpitații și limbă inflamată
Întrucât cazurile de deficit de fier sunt tot mai frecvente, mai ales în lunile reci, este important să nu pui anumite simptome comune doar pe seama iernii. Iată câteva semne care ar putea indica o lipsă de fier în organism.
dementa shutterstock 2319917153 jpg
Semnul demenței care se observă atunci când urci scările. Ce spun specialiștii
Deși majoritatea oamenilor asociază demența și boala Alzheimer cu problemele de memorie și cu alte tulburări cognitive, există și manifestări fizice subtile care pot apărea mult înainte ca simptomele mentale să fie evidente.
Comuna Bătrâna din Hunedoara  Foto Daniel Guță  ADEVĂRUL (169) JPG
Secretele celor mai mici zece comune din România. Cât de atractive sunt „satele de buzunar”, locuite de câteva familii
Zona de vest a României este plină de comune cu câteva zeci de familii și sate pe cale de dispariție, însă și în alte regiuni comunitățile suferă de pe urma depopulării. Cel puțin 20 de comune au mai puțin de 500 de locuitori, iar în unele localități oamenii pot fi numărați pe degete.