Teatru de văzut acasă

Publicat în Dilema Veche nr. 841 din 2 - 8 aprilie 2020
Teatru de văzut acasă jpeg

De aproape o lună, lumea noastră s-a schimbat complet. Nimic din ceea ce trăiam, lucram, speram nu mai este cum a fost. Nu doar că pericolul a devenit preocuparea comună și majoră a tuturor, obligîndu-ne să ne reconfigurăm viețile, dar realitatea este fluidă și impredictibilă chiar și pe perioade scurte de timp, astfel încît nu există nici un orizont de așteptare a normalizării existenței. Sîntem captivi în nesiguranță. Mai toate certitudinile ne‑au fost pulverizate. Domeniul cultural s-a prăbușit, mai puțin rețelele de televiziune prin Internet (precum Netflix). Cum viața s-a mutat online, și cultura a trecut pe Internet. Muzeele, editurile, bibliotecile oferă acces gratuit la anumite produse. Se pun la dispoziție tururi virtuale, cărți electronice, cursuri universitare și spectacole.

Transferarea online a activității culturale implică probleme tehnice (lipsa tehnologiei de calitate în cazul artelor nedigitalizate), etice (acordul și plata drepturilor de autor pentru prezentarea operelor pe Internet) și estetice (spectacolele sînt create pentru reprezentare live, nu pentru înregistrare sau transmisie online, de aici calitatea slabă a filmărilor și inadecvarea conținutului la forma de expresie). Teatrele de stat dau acces gratuit la spectacole, recente sau din arhivă, pe o durată limitată de timp. Unii artiști independenți oferă reprezentații online cu plată, încercînd să atenueze impactul dezastruos al crizei sanitare. Căci lucrătorii independenți din cultură („lucrător“ desemnează atît artistul, indiferent de domeniu, cît și orice altă persoană care desfășoară activități culturale) nu beneficiază de protecție socială, iar în lipsa activității, rămîn fără nici un venit. Îngrijorarea artiștilor vizează însă nu doar partea materială, ci și existența efectivă a artelor spectacolului. Nu se știe cît timp vom fi blocați în case, iar teatrul și dansul vor trebui să existe exclusiv digital. Paradigma în care funcționează spectacolul – care presupune contact direct între artist și public, adică un schimb perceptibil de emoție și energie – a fost răsturnată. Cum se poate face teatru online de calitate? Cum se poate transforma o artă a socializării (teatrul) într-una a distanței mediate de tehnologie? Este viabilă transferarea dintr-un mediu de expresie în altul? Discuția este amplă și trebuie purtată, iar consecințele practice – de la o legislație care să reglementeze munca independenților din cultură pînă la regîndirea conținutului performativ pentru media digitale – ar trebui să se materializeze după finalizarea crizei sanitare (mai devreme nu cred că este posibil).

Am ales cîteva recomandări din puzderia de show-uri care abundă acum pe Internet, în special spectacole ingenioase în demontarea mecanismului scenic și cu oarecare conexiune (involuntară) cu actualitatea acestor zile.

841 19 rosencrantz photo stefan brion jpg jpeg

Compania belgiană Peeping Tom, una dintre cele mai inovatoare la nivelul discursului corporal, cu un limbaj coregrafico-teatral suprarealist și scenografii hiperrealiste, cu dansatori care fac performanță fizică, oferă publicului prima sa trilogie (acces gratuit de pe site-ul companiei). Bazată pe plăcerea voyeurismului, trilogia – un film, Le Jardin, și două spectacole, Le Salon și Le Sous Sol – prezintă universul intim al unei familii, coregrafiind prin corpuri, unele anormative (Rika Essers are 86 de centimetri, iar Maria Otal avea 80 de ani în momentul premierei Le Soul Sol), hățișul ascuns de dorințe și frici ale ființei umane.

Legendarul teatru berlinez Schaubühne am Lehniner Platz are un program valabil pînă pe 17 aprilie (acces gratuit de pe site-ul teatrului), în special cu spectacole create de Thomas Ostermeier (Hamlet, Un dușman al poporului, Richard al III-lea, Căsătoria Mariei Braun, Hedda Gabler, Woyzeck) și Peter Stein (Peer Gynt, Prințul Friedrich von Homburg, Trei surori). Ca recomandare specială, pe 13 aprilie va fi difuzat spectacolul lui Simon Mc Burney, văzut în FNT 2018, Beware of Pity (dramatizare după Impatience of the Heart de Stefan Zweig), cu subtitrare în limba engleză. Este aici o formidabilă construcție narativă în care este pulverizată cronologia, se jonglează cu discursul direct și cu povestirea, este multiplicat naratorul unic prin prezentarea lui la diferite vîrste, totul cu o virtuozitate remarcabilă.

Opera Comică din Paris prezintă spectacolul L’Inondation (acces gratuit de pe site-ul instituției și cel al canalului TV Arte), o creație muzicală a lui Franceso Filidei, cu libret și în regia lui Joël Pommerat, inspirat de nuvela omonimă a lui Evgheni Zamiatin. Ceatorii au ambiția de a regîndi forme de expresie pentru opera contemporană (nu mă lansez în aprecieri privind reușita acestei intenții, nefiind specialistă în operă). Subiectul este generos: un cuplu fără copii adoptă o adolescentă rămasă orfană, dar relațiile între noii părinți, vecinii lor și copilă au complicate trasee psihologice, unele ducînd spre Lolita lui Nabokov. Scenografia este o secțiune de imobil locativ, cu bucăți de apartamente, ceea ce permite (din nou) voyeurismul, pătrunderea în universul intim al personajelor. Un alt spectacol legendar al lui Pommerat, Cendrillon – o variantă contemporană de Cenușăreasa, care analizează traumele copilului la pierderea unui părinte –, poate fi vizionat online pe Vimeo, însă cu plată. 

Rimini Protokoll, colectivul german care a revoluționat teatrul documentar și a invizibilizat granița dintre realitate și reprezentare, oferă gratuit mai multe spectacole pe site-ul propriu. Printre acestea, Uncanny Valley, un one man documentary show, cu precizarea că „man“ este un robot umanoid și „show“ este o (pseudo)conferință care abordează inclusiv crearea respectivei mașinării. Spectacolul mi-a amintit de recentul volum al lui Ian McEwan, Mașinării ca mine, în care morala umană se dovedește imposibil de reprodus de un robot (cartea arată deopotrivă limitele umanului și ale roboticului).

Dead Centre din Dublin, o companie care fluidizează cu nonșalanță convențiile teatrale, oferă vizionare gratuită pentru Lippy (informații pe pagina ei de Facebook), un spectacol care încearcă să imagineze povestea (aproape) imposibil de reconstituit într-un caz real de sinucidere în grup, pentru care nu există nici o explicație. De fapt, se investighează conceptul de „context“ în realitate și în reprezentare, într-un format performativ care subminează mecanismul clasic de spectacol. Asupra lui Lippy voi reveni săptămîna viitoare.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Maarten Vanden Abeele (sus), Ștefan Brion (jos)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Romulus Ilie detinut invatamant dual foto Penitenciarul Mioveni jpg
Cine e primul deținut din România care urmează cursurile învățământului dual. Ce avantaje are
De luni 11 noiembrie, un deținut de la Penitenciarul Mioveni este primul din România care urmează cursurile învățământului dual, deschizând astfel drumul către un nou capitol în ceea ce privește procesul de reintegrare socială.
George Simion jpg
Seful comisiei de control al SRI: „Sunt dovezi că George Simion s-a întalnit cu ofițeri GRU”. Liderul AUR: „M-am întalnit cu mulți la Cernăuți și Chișinău, dar toți erau români”
George Simion a respins acuzațiile legate de Rusia, pe care le-a calificat drept atacuri politice. Reacția vine după ce șeful comisiei SRI, Ioan Chirteș, și europarlamentarul Cristian Terheș au invocat dovezi despre legături cu GRU și întâlniri suspecte în Ucraina.
Conferință de presă susținută de ministrul educației Ligia Deca, la sediul Ministerului Educației, în Bucuresti. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum îi motivăm pe elevi să facă sport! Ce soluții are ministrul Educației: „Avem nevoie de educație fizică, pentru o viață sănătoasă...”
Într-un interviu, în EXCLUSIVITATE, pentru Click! și adevărul.ro, ministrul Educației Ligia Deca a vorbit despre schimbările din școli cu privire la orele de educație fizică.
Banner Carmen Harra Prigoana
Numerologul Carmen Harra dă verdictul. Silviu Prigoană a murit cu zile? „Se afla în anul morții. Avea în codul lui banii, cei patru copii și această cumpănă”
Numerologul Carmen Harra, despre decesul lui Silviu Prigoană: „Avea în codul lui banii, copiii și această cumpănă”
zodiac chinezesc jpeg
Horoscop miercuri, 13 noiembrie. O zodie trebuie să profite de momentele de inspiraţie, iar un nativ face proiecte legate de casă
Lorina, astrologul Click!, ştie ce le-au pregătit astrele celor 12 zodii miercuri, 13 noiembrie. Aflaţi care zodie trebuie să-şi pună ordine în priorităţi pentru a face faţă presiunii şi cine trebuie să profite de momentele de inspiraţie.
index webp
Cât costă colierul cu perlă purtat de Kate Middleton. Suma e accesibilă pentru toată lumea
În ultima vreme, colierele cu perle au devenit la modă, însă Kate Middleton a fost pasionată de asemenea accesorii dintoteauna. Recent, Prințesa de Wales a avut o apariție spectaculoasă în cadrul unui eveniment.
WhatsApp Image 2024 11 12 at 20 59 31 (1) jpeg
Dan Negru, anunț neașteptat. Cum putea să dea lovitura în afaceri: „Cumpăram acum Pro TV, Kanal D și Antena, dacă aveam atunci curaj”
Dan Negru, anunț neașteptat. „Regele Revelioanelor” a transmis că Parlamentul a adoptat un proiecte de lege care îi scutește pe anumiți români de impozit până în vara anului 2025.
Michael Hubner si Nelson Vails 1, foto Facebook Nelson Vails jpg
Michael Hubner, multiplul campion mondial la ciclism a murit, la 65 de ani
Michael Hubner, sextuplul campion mondial de ciclism pe pistă, unul dintre cei mai buni sprinteri de pistă din anii '90, a murit la vârsta de 65 de ani, a anunţat, marţi, Federaţia germană de ciclism.
Silviu Prigoană vrea tot ce e mai bun pentru copiii lui jpeg
Ce s-a întâmplat în restaurantul în care a murit Silviu Prigoană. Momentul în care i s-a făcut rău
Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit subit marți, 12 noiembrie, într-un restaurant din Bran, după ce i s-a făcut rău la masă. Administratorul localului a sunat imediat la 112, iar echipajele de salvare l-au resuscitat timp de aproape o oră, dar fără succes.