Scheletele din dulap

Publicat în Dilema Veche nr. 773 din 13-19 decembrie 2018
Scheletele din dulap jpeg

● Ilegitim, adaptare scenică de Adrian Sitaru după un text colectiv creat de Adrian Sitaru și Alina Grigore, traducerea în limba maghiară: Andor Horváth, dramaturgia: Csep Zoltán, regia: Adrian Sitaru, scenografia: Carmencita Brojboiu, director de imagine: Adrian Silișteanu, VFX: Digital Apes, VR suport: Oroblade, 3D model: Horia Spirescu. Cu: Bács Miklós, Sinkó Ferenc, Pethö Anikó, Buzási András, Imre Eva, Tordai Tekla, Györgyjakab Enikö, Marosán Csaba. Teatrul Maghiar de Stat Cluj. 

Există un interes din partea regizorilor de teatru de a adapta pentru scenă scenarii de film. La Sibiu, Radu-Alexandru Nica a regizat Am angajat un ucigaş profesionist (Aki Kaurismaki) şi Breaking the waves (Lars von Trier), la Nottara, Vlad Massaci a montat Aniversarea lui Thomas Vinterberg. Aniversarea şi Breaking the Waves au fost montate şi la Teatrul Maghiar din Cluj de Robert Woodruff, respectiv Tom Dugdale. Radu Jude a regizat trei spectacole de teatru, toate cu scenarii de film: la Teatrul Naţional din Timişoara, Scene dintr-o căsnicie (Ingmar Bergman) şi Controversa de la Valladolid (Jean-Daniel Verhaeghe pe un scenariu de Jean-Claude Carrière – aici textul primează, nu adaptarea scenică) şi la Teatrul Apollo 111, ALI: Frica mănîncă sufletul (Rainer Werner Fassbinder). Dar pentru prima dată, un regizor de film, Adrian Sitaru, face un spectacol de teatru din scenariul propriului său film: Ilegitim, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj.

Scenariul preia una dintre temele filmului, cea a colaborării cu Securitatea, lăsînd în umbră latura spectaculoasă, a incestului, care a amplificat controversele asupra peliculei. Problema gestionării trecutului, a reverberaţiilor pe care acesta le are în prezent la nivelul societăţii, dar şi la cel personal, acaparează întreaga naraţiune în spectacol. Insuficient dezbătută şi asumată public, relaţia individuală cu fosta poliţie politică din perioada comunistă bîntuie încă în România şi izbucneşte purulent în momente de criză. În lipsa lustraţiei, cu acces liber (dar birocratic) la dosarele întocmite de Securitate, dosare incomplete, parţial distruse sau „pierdute“, folosite, de multe ori, pentru şantajul politic, însănătoşirea societăţii este departe de a se produce. Colaborarea cu fosta Securitate are multiple nuanţe şi de multe ori sînt greu de apreciat vinovăţiile. În Ilegitim, un medic ginecolog denunţă o femeie pentru un avort în timpul odiosului decret nr. 777/1966. Motivul doctorului, livrat celorlalţi ca fiind legat de conştiinţă şi dreptul la viaţă, se reduce, de fapt, la un interes material. Povestea izbucneşte ani mai tîrziu, în plină libertate, cînd medicul este confruntat cu faptele sale trecute de faţă cu cei patru copii, la un prînz duminical (ca în multe drame de familie, situaţia explodează la masă). Sitaru ridică problema consecinţelor faptelor în timp şi a modului în care se schimbă percepţia asupra lor, atunci cînd este implicată o persoană apropiată. Se diminuează gravitatea lor dacă sînt comise de un om pe care îl iubim?

rosencrantz2 foto istvan biro 1 jpg jpeg

Excelenţii actori maghiari de la Cluj au şi aici, ca de fiecare dată, evoluţii de mare fineţe. În rolul tatălui, Miklós Bács domină masa, cu o autoritate necontestată direct. I se ghiceşte potenţialul agresiv şi, pînă spre final, nu e prea clar dacă e vorba doar de un potenţial sau omul poate fi realmente violent. Afirmă principii morale pe care le încalcă fără probleme, dublul standard nu îl deranjează, ba chiar se autovalidează drept intransigent în moralitatea sa. Căci personajul şi-a construit o biografie diferită de realitate şi crede în ea, acordîndu-şi singur justificări, circumstanţe atenuante şi iertare. Oponentul său principal este unul dintre copii, interpretat de Ferenc Sinkó, care împrumută de la tatăl său forţa argumentaţiei, poate şi agresivitatea, nu însă şi latura sinistră a orbirii.

Adrian Sitaru realizează în acest spectacol o expresie hibridă între teatru și film, adică un format scenic cu două canale. Spectacolul de teatru se derulează pe scenă. Spectatorii primesc ochelari VR (Virtual Reality) prin care pot privi spectacolul ca pe un film, peste decorurile de un verde prăzuliu de pe scenă proiectîndu-se diverse imagini. Unele scene se reiau, cu mici amendamente sau identic, ca nişte duble de film. Problema este că tehnologia nu e prea comodă pentru spectator, ochelarii sînt grei, alunecă, imaginea mai scapă din focus şi telefonul anexat ochelarilor trebuie resetat etc. Asta face ca, de la un moment dat încolo, aproape toţi spectatorii să renunţe la ochelari. Nu cred că se pierde ceva esenţial din asta, mai ales că pînă atunci am înţeles cu toţii care era miza tehnologiei, iar greul vine tot de pe scenă, de la text şi actorie. Aici se ridică problema integrării tehnologiei în teatru, unde ­curgerea nu poate fi întreruptă, iar filtrele materiale de percepţie nu trebuie să stînjenească (decît dacă asta reprezintă o miză) spectatorul. Readuc în discuţie o producţie prezentată în FNT 2018, Miss Julie de Kate Mitchell, în care spectacolul este filmat pe scenă, montat şi proiectat în timp real, produsele artistice rezultate reprezentînd perspectiva obiectivă (spectacol) şi subiectivă (film) în acelaşi timp. Doar că asta se făcea fără ca spectatorul să resimtă vreun disconfort – altul decît acela că atenţia îi era intens solicitată de faptul că vedea concomitent două produse artistice în loc de unul singur. La Ilegitim, componenta VR relativizează perspectivele, dar o face atît de incomod încît tehnologia devine scop în sine în loc să se integreze şi să se susţină în produsul artistic.

Văzut la FEST(in) pe Bulevard 2018 (festival organizat de Teatrul Nottara în luna octombrie), unde a obţinut premiul pentru Cel mai bun spectacol şi pe cel pentru Cel mai bun actor în rol principal (Miklós Bács), Ilegitim a precedat producţiile străine din FNT 2018, toate bazate pe includerea tehnologiei în spectacol. Deşi mai are mult de experimentat, teatrul din România pare să se deschidă în această direcţie. Cît despre traumele vechiului regim şi urmările sale în prezent, vindecarea noastră, ca naţie, pare să se tot îndepărteze. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: István Biró

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Chihlimbar, foto shutterstock jpg
O femeie din Buzău a folosit zeci de ani o piatră de 1 milion de euro ca opritor de ușă. Cazul din țara noastră amintește de descoperirea unui bărbat din SUA
O femeie din județul Buzău a folosit zeci de ani o piatră prețioasă ca opritor de ușă. S-a constatat că aceasta este cea mai mare bucată de chihlimbar din lume și valorează 1 milion de euro. Descoperirea amintește de cazul unui bărbat din SUA, care nu avea habar că își ține ușa în loc cu un meteorit
6 act 5 vreme rea jpeg
Alertă de vreme rece în România. Câț va ține și care sunt județele vizate de Cod galben
ANM avertizează schimbări drastice de vreme în România. Se pare că până joi vor apărea condiții de brumă și îngheț, precipitații mixte și vânt intensificat. Dumincă, țara noastră se află sub Cod galben de viscol și zăpadă.
Somn de amiază  Sursa Freepik com jpg
Puiul de somn de după-amiază: beneficii și riscuri explicate de experți. Cum ajută și când devine o problemă
Un pui de somn la momentul potrivit poate revigora mintea și corpul, arată cercetătorii. Însă dacă este prea lung sau prea târziu, efectele pot fi contrare, în special pentru cei care suferă de tulburări de somn.
salvamont ucraineni jpg
Ucrainean în pericol de moarte în Munții Maramureșului. Este în hipotermie și fără baterie la telefon
Un bărbat ucrainean în vârstă de 44 de ani este căutat de salvamontiști în Munții Maramureșului, într-o cursă contra cronometru pentru salvarea vieții sale.
image png
O româncă a primit cel mai rapid Golden Buzz din istoria Britain’s Got Talent
Maya Giotea, elevă la Liceul „David Voniga” din Giroc, Timiș, a avut un moment de excepție pe scena emisiunii Britain’s Got Talent, unde a lăsat juriul și publicul fără cuvinte cu o interpretare emoționantă a piesei „Listen” a lui Beyoncé.
ambulanta smurd
O ambulanţă care transporta o pacientă, implicată într-un accident în Cluj. O fetiţă şi un bărbat au avut nevoie de îngrijiri
O ambulanţă SMURD care transporta o pacientă de 80 de ani a fost implicată, duminică, într-un accident rutier în judeţul Cluj. Personalul autospecialei şi pasagera nu au suferit leziuni.
Universul infinit cu stele și galaxii în spațiul cosmic FOTO Shutterstock / NASA
Teorie demnă de filmele Matrix. De ce unii fizicieni cred că Universul nostru ar putea fi o hologramă
Unii oameni de știință susțin acum că omenirea, Pământul și orice altceva din univers sunt de fapt parte a unei proiecții holografice uriașe.
transfagarasan foto Jolana Sedlackova jpg
România, comparată cu Elveția în National Geographic: Lăsați Alpii elvețieni! Mergeți pe Alpii transilvăneni
Celebra revistă americană national Geographic recomandă cu căldură drumețiile în România, comparând Alpii Elvețieni cu munții noștri: „Alpii Transilvaniei oferă vizitatorilor faună sălbatică abundentă, situri incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO și sate pitorești, fără aglomerație”.
   Carmen Brumă a făcut sărbătorile acasă
Alimentul care îți oferă cea mai mare senzație de sațietate. Carmen Brumă îl recomandă tuturor: „Am testat pe mine”
Carmen Brumă (47 de ani) este apreciată la scară largă în România, datorită sfaturilor pe care le oferă în privința alimentației și a stilului de viață. Vedeta reușește să se mențină într-o formă demnă de invidiat și are mereu grijă la ceea ce mănâncă.