Puterea ca viciu

Publicat în Dilema Veche nr. 559 din 30 octombrie - 5 noiembrie 2014
Puterea ca viciu jpeg

● Lecţia de Eugene Ionescu, regia Mihai Măniuţiu; Marat/Sade de Peter Weiss, regia Charles Muller. Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu 

Teatrul Naţional „Radu Stanca“ Sibiu a prezentat tradiţionala sa microstagiune de la început de octombrie cu cinci spectacole, patru premiere şi Oidip într-o distribuţie nouă (Mariana Mihu o înlocuieşte pe Ofelia Popii). Dintre premiere, cele trei pe care le-am văzut se configurează în jurul aceleiaşi teme, puterea ca viciu. În Lecţia de Eugen Ionescu, regizorul Mihai Măniuţiu a construit o parabolă a dictaturii comuniste, în care înregistrează rinocerizarea treptată a societăţii prin uniformizare, supunere şi anihilarea identităţii. Rama spectacolului este o societate asiatică, structurată pe relaţii interumane protocolare care surprind (dez)echilibrul între tiran şi victimă. Măniuţiu vizează ţara-lagăr Coreea de Nord, în care depersonalizarea umană este politică de stat. Profesorul şi Eleva acţionează într-un demers de dezintegrare repetitivă. Fiecare Elevă îşi pierde individualitatea, rămînînd o formă fără fond, iar acţiunile Profesorului urmează, de fiecare dată, traseul demenţei, al pierderii raţiunii puterii. Cei doi termeni ai acestei ecuaţii funcţionează conform unui raţionament strict. Totalitarismul apare ca o matematică greşită. Dezvoltarea violentă a relaţiei Profesor – Elevă ia forma torturii (scena cuţitelor aruncate la ţintă, mănuşile şi camera de tortură etc.), delimitarea între protocolar, erotic şi agresiv este confuză. Constantin Chiriac este un Profesor fără conştiinţa vinovăţiei, are o voioşie dementă, dar nu exaltată. Eleva are o siguranţă de sine care se conturează printr-o precisă expresie corporală. Florentina Ţilea evoluează ca o Lolită vidată de personalitate, pînă cînd devine o păpuşă Kokeshi. De altfel, corul fostelor Eleve este format din „păpuşi“ asiatice închise în cutii de sticlă (sicrie verticale), cu un machiaj încărcat, pe cît de strident, pe atît de uniform, care sugerează o zombificare a societăţii (personajele se aseamănă cu cele din opera chinezească). Excelent intervin în acest cor compozitorul Şerban Ursachi, care prelucrează muzică asiatică, interpretată live de actriţele sibiene şi coregrafa Andreea Gavriliu, care reorganizează în permanenţă spaţiul prin manipularea robotică a gheişelor-zombie. O apariţie puternică este Mariana Mihu în rolul Menajerei, personaj duplicitar, ca o matroană de bordel chinezesc, care dezvoltă o relaţie ambivalentă cu Profesorul (dominat – dominant) în interiorul aceluiaşi ceremonial strict.

Scrisă în 1950, imediat după cel de-al Doilea Război Mondial – Eugen Ionescu a fost marcat de perioada legionară pe care a trăit-o la Bucureşti – şi în plină ofensivă a dictaturii roşii, Lecţia este o piesă alarmistă, neliniştitor de actuală în contextul izbucnirii astăzi a unor pusee autoritariste, nu numai în politica orientală, ci şi în cea europeană. Faţa Bătrînului Continent pare a se încrunta din nou şi piesa lui Ionescu avertizează asupra manipulării şi a seducţiei răului. Imaginea finală, cu chipul Profesorului dizolvat peste portretele figurilor proeminente ale terorii comuniste – Lenin, Stalin, Mao Zedong, Kim Ir Sen – descrie un coşmar universal: în fiecare om zace un dictator adormit. Nu treziţi monstrul!

Despre putere şi revoluţie este şi piesa Marat/Sade de Peter Weiss, regizată de Charles Muller, directorul Teatrului Municipal Esch-sur-Alzette din Luxemburg. Performarea eşecului revoluţiei într-un azil de nebuni îi prilejuieşte lui Muller o construcţie polifonică în care argumentele în favoarea unei teorii sau a alteia – libertatea personală (Sade) vs libertatea societăţii (Marat) – se derulează atît în planul general al spectacolului, cît şi în cel al piesei din piesă. Înfruntarea dintre Sade, autor, regizor, propovăduitor al libertăţii interioare, indiferent de realitatea exterioară şi rezident al ospiciului Charenton şi Marat, care visează o societate utopică, umanistă, se susţine nu numai printr-o dezbatere teoretică – motiv pentru care Sade (Marius Turdeanu), dar şi Marat (Adrian Matioc), în oarecare măsură, sînt mai mult idei decît caractere –, ci şi prin ilustrarea concretă a dictaturii. Azilul de nebuni, în care se joacă piesa, arată ca un loc de detenţie, un spaţiu al recluziunii forţate sub supravegherea agresivă a directorului Coulmier (Dan Glasu) şi a asistentelor-gardian care patrulează şi îi calmează pe bolnavii violenţi cu duşuri reci. Spectacolul lui Muller demonstrează eşecul ambelor utopii, nici libertatea interioară, nici cea a societăţii nu funcţionează, iar spectrul totalitarismului este foarte aproape. Forţa spectacolului stă în personajele secundare şi în cele de grup, colorate şi vii, uneori create cu maximă economie de mijloace. Duperret (Ciprian Scurtea) este permanent excitat, lucru care transgresează ambele sale ipostaze, de bolnav – actor şi de personaj al acestuia. Cătălin Pătru îi dă nebunului său, pe lîngă mustaţa hitleristă, şi o interjecţie („aha“) cu care marchează pe un singur ton, dar cu sensuri variate, momente din ambele „realităţi“, spectacolul în sine şi piesa din piesă. Cristina Ragos poartă schizofrenic o păpuşă-bebeluş ca pe un accesoriu. Diana Fufezan (Charlotte de Corday) este cataleptică, are momente de blocaj şi trebuie resuscitată ca o marionetă. Regizorul combină, aşa cum cere textul, elemente de comedia dell’ arte cu muzică şi teatrul cruzimii. Brechtianismul în joc se evidenţiază doar la disocierea celor două identităţi ale personajelor, bolnavi în azil şi personaje în piesa lui Sade, o suprapunere identitară inteligent construită, astfel încît într-un singur actor să se simtă două personaje. Erotismul ia forme viscerale precum în scena ghilotinei în care Duperret-actorul încearcă să o violeze pe condamnata-personaj. Excelentă este muzica lui Vasili Şirli care coagulează diferitele energii ale spectacolului, uneori risipite din cauza multiplelor paliere de joc. Decorul masiv (scenografie Dragoş Buhagiar) este o cameră de baie ca un lagăr, în care cada lui Marat pare un acvariu-sicriu.

Nu la fel de puternic este spectacolul lui Gavriil Pinte, Amadeus de Peter Shaffer (Secţia Germană), text care tratează tot un raport de putere. Expansivul Mozart (Wolfgang Kandler) este mai potolit aici, în timp ce Salieri (Daniel Plier) are potenţial pentru a deveni un intrigant malefic. Spectacolul derulează coerent povestea ipoteticului conflict dintre cei doi compozitori, dar este previzibil şi oarecum artificial (senzaţie accentuată de corul de Pulcinella).

Acesta a fost doar începutul stagiunii sibiene. Ca de obicei, Teatrul Naţional „Radu Stanca“ este în fierbere. Are în pregătire proiecte care implică două nume majore ale scenei eruopene – Radu Afrim şi Armin Petras. 

Oana Stoica este critic de teatru. 

Foto: S. Marcovici, D. Dumitru

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Incident neobișnuit cu artistul Al Bano într-un avion: „Zbor de 60 de ani și nu mi s-a întâmplat niciodată"
Legenda muzicii italiene a avut parte de un incident neobișnuit într-un avion care l-a dus la Zagreb. Artistul susține că i s-a refuzat accesul la toaletă, deși este operat de prostată și avea nevoie să meargă la baie.
image
Biden s-a prăbușit pe scenă după ceremonia la care participa | VIDEO
Șeful statului s-a împiedicat și a căzut în genunchi după ce a terminat de oferit diplomele. Mebri ai forțelor aeriene americane l-au ajutat să se ridice.
image
Superstiții de Rusalii: ce e interzis să faci cu desăvârșire. Cum sunt pedepsiți cei care nesocotesc marea sărbătoare
În acest an, Rusaliile sunt celebrate pe 4 iunie și pe 5 iunie. Este ultima sărbătoare oficială a sezonului pascal ortodox și este prăznuită în fiecare an duminica, fix la 50 de zile după Paște. Rusaliile celebrează coborârea Sfântului Duh asupra ucenicilor lui Iisus din Nazaret.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.