Pe cînd un actor mare într-un rol mare?

Publicat în Dilema Veche nr. 387 din 14 - 20 iulie 2011
Mai mult decît samba, carnaval şi fotbal  jpeg

- Festivalul de la Avignon 2011 -

Îmbătrîneşte urît cel mai inovator festival de teatru din Europa? Directorii festivalului, Hortense Archambault şi Vincent Baudriller, vor să păstreze o anumită unitate în selecţie şi să acopere, pe cît posibil, tendinţele majore ale creaţiei teatrale europene. Artiştii asociaţi (în fiecare an este invitat un alt artist care să dea o direcţie estetică) îşi pun amprenta asupra selecţiei promovînd propriile valori, gusturi, preferinţe artistice. Festivalul de la Avignon nu se vrea o vitrină a celor mai bune sau mai reprezentative creaţii, ci un spaţiu al inovaţiei. E o aspiraţie asumată chiar cu riscul de a „călca pe nervi“. Într-adevăr, mulţi spectatori şi, de la o vreme, tot mai mulţi critici de teatru cer cu insistenţă o abordare mai „umană“ – adică spectacole accesibile. S-a mers prea departe cu inovaţia, teatrul a ajuns, pentru unii, de neînţeles. E un mic-mare paradox aici: cu cît artiştii încearcă să fie mai inovativi, cu atît se depărtează de public. Culmea e că la spectacolele invitate în secţiunea „in“ sala (de fapt, curtea Palatului Papal) e mereu plină. Dacă spectacolele sînt într-adevăr insuportabile, atunci s-ar putea spune că e o mică-mare formă de masochism.

Anul acesta artistul-asociat e coregraful şi dansatorul Boris Charmatz. E un creator cu reputaţie foarte bună (printre altele, e directorul Centre Chorégraphique National de Rennes), laureat al mai multor premii. Însă numirea sa la conducerea artistică a actualei ediţii a festivalului nu a fost primită cu aplauze şi urale: ce-ar putea propune un coregraf în sensul unei selecţii mai „umane“? Ce-ar putea aduce Boris Charmatz după două-trei ediţii consecutive considerate mai degrabă indigeste? Deocamdată, aceste reticenţe par să se confirme. Cel puţin dacă e să ne luăm după reacţiile apărute în presa franceză. Ca dansator, Charmatz a invitat la Avignon o grămadă de spectacole de dans şi de mişcare. Artişti unul şi unul, performance-uri extraordinare, virtuozităţi corporale etc. Anul ăsta, la Avignon, „on y danse“ – precum în cîntecelul despre podul distrus care nu duce nicăieri. Charmatz crede (şi nu greşeşte!) că teatralitatea trebuie mereu redefinită. El e adeptul unei deschideri mult mai largi a cîmpului teatral – şi asta în ciuda tuturor reproşurilor. Nu, Festivalul nu e o „sectă care respinge marile texte“ clasice, cum a spus Fabrice Luchini. Tocmai cei care nu-i înţeleg decît pe Shakespeare, Molière, Goethe, Cehov, respingînd creaţia contemporană, sînt sectanţi – le-ar răspunde Charmatz.
 
Discuţia e de fapt veche – la fel de veche ca şi festivalul. Acum aproape 65 de ani, fondatorul Jean Vilar a vrut să creeze un spaţiu al inovaţiei teatrale, o scenă care să fie diferită de, ba chiar în opoziţie cu „prăfuitele teatre de stat pariziene“ din acea vreme. Însă, din cîte se pare, clivajele de acum nu mai sînt de actualitate, iar gîlceava dintre „vechi“ şi „moderni“ are acum alte mize, alte direcţii: în 1947 era într-adevăr nevoie de o gîndire inovatoare pentru a propune publicului teme relevante şi prospeţime estetică: un Théâtre National Populaire vs „prăfuitele teatre de stat pariziene“. Astăzi, încrîncenarea creatoare încurajată de Festivalul de la Avignon pare să fi exclus plăcerea de a merge la teatru. Chiar şi acest risc e asumat: „nu ne situăm în zona divertismentului pur“, spun directorii. Bun. Dar nici anti-divertisment să nu fie – reproşează criticii. Pe cînd un Richard al II-lea cinstit? (anul trecut, la spectacolul după Richard al II-lea regizat de Jean-Baptiste Sastre, cu Denis Podalydès, mulţi spectatori au plecat, furioşi). Pe cînd un Molière montat de Comedia Franceză? Pe cînd un actor mare într-un rol mare? Nu prea curînd – spun cei doi directori ai festivalului, al căror mandat expiră în 2013: „Selecţia răspunde unor nevoi pe care le-am identificat în mediul artistic şi se bazează pe istoricul acestui festival“. Aici intervine un nou (aparent) paradox: secţiunea „in“ e conservatoare – în sensul că se păstrează imperativul creativităţii chiar cu riscul impopularităţii, în timp ce secţiunea „off“, a independenţilor (sînt peste o mie de spectacole programate) e „grand public“ – artiştii sînt mult mai dispuşi să facă cu ochiul, să fie pe placul spectatorilor... De 65 de ani, Festivalul de la Avignon e un loc în care teatrul se reinventează în permanenţă, care trece dincolo de graniţe: de graniţele teatrului vorbit, de graniţele canoanelor, uneori chiar şi de graniţele bunului-gust. Cîteodată iese, alteori nu. Cîteodată oamenii pleacă fericiţi de la spectacol. Alteori ies înfuriaţi, scîrbiţi, ultragiaţi, frustraţi... E prea mult? E prea puţin? 

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

image jpeg
3 modalitati prin care poti ameliora durerile articulare jpg
4 modalități prin care poți ameliora durerile articulare
Durerile articulare pot provoca disconfort și neplăceri și se pot resimți în diferite zone ale corpului.
Capture PNG
Un cablu submarin de date între Finlanda și Germania a fost deteriorat. Cauza este necunoscută
Un cablu submarin de comunicații din Marea Baltică, între Finlanda și Germania, nu mai funcționează, iar în acest moment cauza este investigată, au declarat luni autoritățile finlandeze.
image png
Aproximativ 100.000 de soldați nord coreeani ar fi dislocați în Ucraina. Cât de eficienți sunt oamenii lui Kim Jong-Un
Lipsa lor de experiență pe câmpul de luptă a fost prezentată ca un motiv cheie pentru care ar putea fi alocate doar unor roluri necombatante.
branza branzeturi istock jpg
O brânză din Portugalia a fost desemnată cea mai bună din lume. Experții au ales din peste 4.700 de produse
Anul acesta, Portugalia a câștigat premiul I la World Cheese Awards. Au participat 47 de țări, fiind expuse 4.786 de tipuri de brânzeturi, în orașul Viseu din Portugalia. Juriul de 240 de experți au ales cele mai bune brânzeturi din întreaga lume, Regatul Unit exclus din competiție.
banner anca turcasiu png
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi: „E ceva magic! Sunt binecuvântată”
Anca Țurcașiu, fericire supremă în viața sa! Artista și-a impresionat fanii până la lacrimi
fabrica de pulberi jpeg
Protest la Fabrica de Pulberi din Făgăraș. Angajații se plâng de fondul insuficient pentru plata salariilor
Sindicaliștii de la Fabrica de Pulberi din Făgăraș au anunțat că vor protesta patru zile în Capitală, în perioada 25-29 noiembrie, din cauza „ignoranţa clasei politice şi managementul defectuos”, scrie Agerpres.
nadal platformax jpg
Nadal este sincer: „Nu mai pot fi competitiv”. Ultima promisiune a carierei
Jucătorul spaniol de tenis a vorbit astăzi la o conferință de presă, înaintea ultimelor sale zile ca profesionist.
dana rogoz jpg