Nevrozele criminale ale p─ârin┼úilor no┼čtri

Publicat în Dilema Veche nr. 474 din 14-20 martie 2013
Nevrozele criminale ale p─ârin┼úilor no┼čtri jpeg

ÔŚĆ Copilul rece de Marius von Mayenburg, un spectacol/performance de Catinca Dr─âg─ânescu. Cu: Cristina Dr─âghici, Conrad Mericoffer, Irina Dr─âg─ânescu, Alin State, Sorina ┼×tef─ânescu, Florin Hri┼úcu, Oana Popescu, Bogdan Nechifor, Sebastian Ciocan. Teatrul Apropo & Teatrul Nottara.

Exist─â regizori care au c├«te un actor-feti┼č, pentru care construiesc spectacole a┼ča cum regii ridicau pe vremuri catedrale, temple ori palate. Pentru regizorii tineri, feti┼čismul este pragmatic, ia forma coagul─ârii unei echipe cu care ├«mp─ârt─â┼česc gustul pentru anumite tematici ori estetici ┼či cu care pot dezvolta un stil de lucru eficient. Regizoarea Catinca Dr─âg─ânescu a adunat c├«┼úiva colegi de la Actorie ÔÇô cu care a lucrat constant de la licen┼ú─â (Vremea dragostei, vremea mor┼úii de Fritz Kater) p├«n─â acum ÔÇô la spectacolul Copilul rece de Marius von Mayenburg. Se remarc─â o preferin┼ú─â pentru dramaturgia german─â contemporan─â (lucrarea de diserta┼úie a fost despre Chip de foc, tot un text al lui von Mayenburg), pentru scriitura secven┼úial─â, cu scene scurte ┼či alerte, ├«n care nevroza urban─â este surprins─â dintr-o singur─â tu┼č─â ┼či cu personaje tipologice, reduse schematic la existen┼úe schizofrenice, aflate pe punctul de a deraia. Copilul rece serve┼čte bine aceast─â predilec┼úie spre fracturi existen┼úiale ┼či patologii familiale. Marius von Mayenburg analizeaz─â aici (ca ┼či ├«n Chip de foc) sincopele ├«n rela┼úiile dintre p─ârin┼úi ┼či copii, disfunc┼úiile cuplului ┼či accesibilitatea crimei. S├«nt noile maladii metropolitane, care ajung pe canapeaua psihologilor sau ├«n baruri, sub imperioasa nevoie de a fi m─ârturisite (ca ├«n Iphigenia in orem de Neil LaBute). ├Än Copilul rece, Marius von Mayenburg imagineaz─â un cuplu atrofiat ÔÇô mama ┼či tata ÔÇô care viruseaz─â cu disfunc┼úiile sale rela┼úiile de cuplu ale celor dou─â fiice. Prezen┼úa unui alt cuplu dizarmonic poten┼úeaz─â boala, iar rela┼úiile copil ÔÇô p─ârinte, la fel de avariate, contamineaz─â, la r├«ndul lor. Problema personajelor lui von Mayenburg este c─â nu reu┼česc s─â ├«┼či defineasc─â personalitatea, pe fondul unui nucleu familial malign. 

Prin urmare, avem o scriitur─â fragmentar─â, cu personaje tipologice, pe tema nevrozei urbane aplicat─â la microuniversul familial. Regizoarea Catinca Dr─âg─ânescu a pornit de la aceste premise, pe care le-a amplificat printr-un joc. La ├«nceputul spectacolului, patru cupluri de actori particip─â la un ÔÇ×castingÔÇť pentru roluri, ├«n fa┼úa spectatorilor. Fiecare ├«┼či prezint─â variantele pentru personaje ┼či, prin eliminare, publicul decide cine ce rol va juca. La mijlocul spectacolului, castingul se repet─â ┼či, ├«n func┼úie de dorin┼úa publicului, actorii schimb─â personajele (cel pu┼úin a┼ča ar fi recomandat ÔÇô s─â se produc─â inversarea rolurilor). ├Änainte de final, se alege din nou distribu┼úia ÔÇô de data aceasta, dup─â dorin┼úa actorilor. Aceast─â joac─â de-a ÔÇ×cine pe cine joac─âÔÇť nu este doar un mod de a implica ┼či cointeresa publicul. ├Än primul r├«nd, dinamizeaz─â ritmul spectacolului ┼či ofer─â o multiperspectiv─â asupra personajelor (fiecare actor are varianta lui de personaj). Apoi, este o formul─â provocatoare pentru actori, care pot juca mai multe roluri (schimburi de personaje se ├«nt├«mpl─â ┼či ├«n dontcrybaby, textul Catinc─âi Dr─âg─ânescu ├«n regia lui Eugen Jebeleanu).

Spectatorii au ┼čansa de a vedea, de fapt, la fiecare reprezenta┼úie, alt spectacol, ├«n func┼úie de op┼úiunile succesive din seara respectiv─â. ┼×i, desigur, nebunia scenic─â ├«l ÔÇ×ajut─âÔÇť pe spectator s─â nu presimt─â crima. C─âci cei nevinova┼úi vor fi sacrifica┼úi pe altarul depresiilor urbane, f─âr─â ca asta s─â reprezinte ├«n vreun fel m├«ntuirea. Marius von Mayenburg este departe de a fi un optimist. V─âzut ├«n avanpremier─â, ├«n condi┼úii tehnice precare (dup─â ce, cu c├«teva zile ├«nainte, ├«n Sala Mic─â a Teatrului Nottara fusese un incendiu), spectacolul este ├«nc─â crud ┼či fragil. Are nevoie de rodaj, pentru a accelera ritmul la dinamica potrivit─â, care s─â ├«i dea t─âietura cinematografic─â. Personajele s├«nt savuroase, chiar ┼či cele r─âmase la nivel de inten┼úie (care au ÔÇ×ratatÔÇť castingul), caricaturizarea este ┼úinut─â ├«n fr├«u, nu devine grotesc─â ┼či nu alunec─â ├«ntr-un comic facil, umanitatea se ┼úine ├«nc─â ag─â┼úat─â de scheletul rolurilor, chiar dac─â protagoni┼čtii lui von Mayenburg ajung ni┼čte p─âpu┼či criminale. 

Distribu┼úia este omogen─â iar pofta de joc ├«n exces poate fi involuntar comic─â (un accident la avanpremier─â: entuziasmul dintr-o scen─â de dragoste a ÔÇ×zburatÔÇť ├«n public pantoful cu toc cui al unei actri┼úe). S├«nt c├«┼úiva actori care atrag aten┼úia (┼či nu pentru prima dat─â): Conrad Mericoffer ÔÇô cu o tehnic─â precis─â; Irina Dr─âg─ânescu ÔÇô cameleonic─â; Cristina Dr─âghici ÔÇô o combina┼úie de for┼ú─â ┼či fragilitate; Alin State (protagonistul din Rocker, filmul lui Marian Cri┼čan) ÔÇô cu un umor impulsiv. Spectacolul are nerv ┼či este viu ÔÇô ceea ce ├«mprosp─âteaz─â pu┼úin aerul obosit din Teatrul Nottara.

Oana STOICA este critic de teatru.  

Foto A. Buboac─â

p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).
947 16 sus BAS jpeg
Maimu╚Ťe, muzic─â ╚Öi baseball
Cea de-a 22-a carte a scriitorului japonez este o culegere de povestiri scrise la persoana ├«nt├«i, cu un narator de v├«rsta a treia, ce graviteaz─â ├«n jurul unor teme precum nostalgia tinere╚Ťii, muzica, erotismul, totul ├«nv─âluit ├«ntr-o folie de ÔÇ×unheimlichÔÇŁ care a devenit marca autorului nipon.

Adevarul.ro

image
Experimentul social al unui român care a vrut să afle ce cred românii când li se spune că viaţa în luxul paradisului din Bali costă mai puţin decât în Cluj
Patrik Bindea este specialist ├«n marketing ┼či de c├óteva luni a ├«nceput un experiment social. El a f─âcut o compara┼úie ÔÇ×cosmetizat─âÔÇŁ a costului vie┼úii ├«n paradisul din Bali, cu Bucure┼čti sau Cluj, iar concluziile acestul ÔÇ×clickbaitÔÇŁ elaborat au fost surprinz─âtoare: oamenii au ├«nghi┼úit ÔÇ×g─âlu┼čcaÔÇŁ ┼či au generat un trafic nebun post─ârii.
image
Un YouTuber care a vizitat un McDonald's-ul rebrănduit din Rusia a povestit cât de multe diferenţe sunt faţă de varianta americană
Un reporter rus de la un cunoscut canal de YouTube a mers la McDonald's-ul rebranduit din Moscova, care s-a deschis pe 12 iunie, ┼či a spus c─â mirosul ┼či m├óncarea sunt diferite.
image
Cum au vrut bulgarii s─â anexeze toat─â Dobrogea. Jafuri, crime ┼či bomboane otr─âvite ├«n Primul R─âzboi Mondial
Dup─â nici jum─âtate de veac de la ie┼čirea Dobrogei de sub st─âp├ónirea otoman─â, provincia dintre Dun─âre ┼či Marea Neagr─â a cunoscut din nou ororile ocupa┼úiei, de data aceasta ale bulgarilor, care au ├«ncercat s─â anexeze toat─â provincia prin jefuirea ┼či omor├órea popula┼úiei.

HIstoria.ro

image
Rom├ónia, alian╚Ťele militare ╚Öi R─âzboaiele Balcanice
Se spune că orice conflict militar extins are parte de un preambul, iar preludiul Primului Război Mondial a fost constituit de cele două conflicte balcanice din anii 1912 și 1913.
image
ÔÇ×Greva regal─âÔÇŁ ╚Öi r─âspunsul lui Ion Mihalache
În prima parte a lui octombrie 1945, Lucreţiu Pătrășcanu îl abordează pe Mihalache, propunându-i să devină prim-ministru în locul lui Petru Groza.
image
Sultanul Mahmud II ÔÇô c─âl─âul ienicerilor
Sultanul otoman Mahmud II (1808-1839) a fost cel care a ini┼úiat seria de reforme ce urma s─â modernizeze ├«mb─âtr├ónitul Imperiu Otoman ┼či s─â ├«l ridice la nivelul puterilor occidentale. Urc├ónd pe tron ├«n contextul luptelor dintre reformatori ┼či conservatori, Mahmud a ├«n┼úeles mai bine dec├ót v─ârul s─âu, sultanul Selim III, cum trebuie implementate reformele la nivelul ├«ntregului imperiu.