Munca onestă, ambiţiile constructive, talentul şi inteligenţa

Publicat în Dilema Veche nr. 454 din 25-31 octombrie 2012
Munca onestă, ambiţiile constructive, talentul şi inteligenţa jpeg

- interviu cu Alice GEORGESCU -

Vineri, 26 octombrie, începe Festivalul Naţional de Teatru. Ediţia de anul acesta propune o temă centrală, un "Focus" - opera regizorală a lui Silviu Purcărete. Pe de altă parte, FNT stă sub semnul celor doi autori cărora UNESCO le-a dedicat anul 2012: dramaturgul suedez August Strindberg, comemorat la 100 de ani de la dispariţie, şi I.L. Caragiale, sărbătorit la 160 de ani de la naştere şi comemorat la 100 de ani de la dispariţie. E o ediţie aniversară, dar, în acelaşi timp, o ediţie săracă - poate cea mai săracă de cînd există acest festival.

Festivalul de anul acesta stă sub semnul crizei. Cum a afectat criza economică teatrele din România şi care sînt pierderile pentru FNT?

Felul în care fiecare teatru a fost afectat de criză este, desigur, mai greu de apreciat. Cum se spune, fiecare şi le ştie pe-ale sale, care nu sînt întotdeauna expuse în public. Din ceea ce s-a putut vedea „cu ochiul liber“, se pare că observaţia făcută de nu mai ştiu care mogul al modei – cum că, pe timp de criză, fustele se lungesc, în timp ce boom-ul economic se traduce prin (re)apariţia minijupei – se aplică şi la teatru: în ultima stagiune am văzut, parcă mai mult ca oricînd, spectacole „mari“, cu aparat scenic complicat, cu distribuţii numeroase, cu decoruri şi costume foarte elaborate. Interesant, nu? În privinţa festivalului, lucrurile sînt mai limpezi: fiindcă nu am avut destui bani, iar cei care sînt, au venit foarte tîrziu, musical-urile (care presupuneau mişcări de trupe – şi mai ales de orchestre – prea costisitoare) şi spectacolele invitate din străinătate au rămas în afara programului. Pentru unele, sincer vorbind, m-a durut sufletul.

Festivalul Naţional de Teatru presupune o selecţie a celor mai interesante producţii ale stagiunii trecute. Cum vi s-a părut această stagiune în comparaţie cu cele precedente?

Mai bogată şi mai variată. A crescut numărul de spectacole produse şi s-au diversificat – nu suficient, încă, în comparaţie cu ceea ce se petrece în alte spaţii, dar se pot observa schimbări în bine – şi formulele de spectacol, precum şi în mijloacele de expresie.

Care este structura acestei ediţii a FNT?

În linii mari, aceeaşi ca şi anul trecut. Există un „focus“ – dedicat, acum, regizorului Silviu Purcărete –, există două secţiuni „personalizate“, întrucît în anul 2012 UNESCO îi aniversează/comemorează pe doi mari oameni de teatru, I.L. Caragiale şi August Strindberg (care, ca să zic aşa, nu aveau de ce să lipsească din FNT – şi nu doar ca sărbătoriţi), apoi un calup consistent de spectacole foarte diverse, tematic şi stilistic („De toate pentru toţi“ l-am numit şi, efectiv, asta conţine: producţii pentru toate gusturile), un mic grupaj care atrage atenţia în mod special asupra performanţei actoriceşti individuale sau în colectiv restrîns şi o la fel de mică secţiune care găzduieşte spectacole ale unor artişti foarte tineri.

În fiecare an, selecţia spectacolelor din cadrul FNT provoacă polemici. Se vorbeşte, mereu, despre criterii vs opţiuni subiective ale selecţionerului. Care au fost criteriile dumneavoastră?

Criteriul cel mai important: să funcţioneze corect opţiunea subiectivă. Să nu resping vreun spectacol din cauză că nu mi-e simpatic autorul lui. Să nu las prejudecăţile, spaima de polemici şi contestări, umorile de moment să vorbească mai tare decît instinctul meu teatral – atîta cît este – şi simţul valorii, tot atîta cît... Să pun în evidenţă munca onestă (travaliul care nu se face deloc în ţara noastră – vorba lui Caţavencu), ambiţiile constructive şi, mai ales, talentul. Şi inteligenţa.

În ce măsură selecţia dvs. acoperă tendinţele importante din teatrul românesc?

Mi-e greu să spun. Sper că dă o idee despre aceste tendinţe, dincolo de aprinderile de moment, care se sting fără urmări.

Secţiunea „Focus“ îi este dedicată regizorului Silviu Purcărete. De ce?

Sigur, tentaţia este să răspund scurt: de ce nu? Mai lung: pentru că este un artist contemporan foarte important, foarte productiv (în ultima vreme şi în România – ceea ce nu s-a întîmplat mereu) şi pentru că unele dintre spectacolele lui îmi plac foarte mult. Şi – dacă mă iau după năvala asupra sălilor unde ele se joacă – nu numai mie.

Sîntem în Anul Caragiale, teatrul românesc celebrează 160 de ani de la naşterea marelui scriitor şi dramaturg. Cum se reflectă această aniversare în programul festivalului?

Prin spectacolele invitate, evident, şi printr-o serie de „evenimente conexe“ dintre care aş cita masa rotundă avînd ca invitaţi (sau invitate?) personalităţi din afara lumii teatrale, poftite să reflecteze asupra permanenţei lui Caragiale pe plaiul mioritic dincolo de epoci şi, din păcate, dincolo de eforturile noastre în sens contrar, şi conferinţa extraordinară a maestrului Radu Beligan despre acest subiect, deopotrivă tandru şi dureros.

Una dintre secţiunile festivalului se numeşte „Teatrul de mîine“. E vorba de spectacole ale creatorilor tineri, debutanţi. Cum aţi descrie aceste producţii?

Cu un singur cuvînt: bune. Dar, ca să nu fie masa prea săracă: interesante, responsabile, mature, emoţionante.

La această ediţie aţi renunţat la spectacolele invitate din străinătate. De ce?

Din păcate, refrenul festivalului de anul acesta a fost unul foarte agasant: banii, banii, banii. Şi faptul că puteam să-l fredonez, în pas cu globalizarea, pe celebra melodie „Money, money, money“ nu m-a consolat prea tare.

Alice Georgescu este critic de teatru, director artistic şi selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru.

a consemnat Matei MARTIN 

Foto: A. Bulboacă

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Ioana Ginghină forțează Sărbătorile foto: Instagram
Valeriu Nicolae la Adevarul Live FOTO Dorin Constanda
Alegeri prezidențiale 2024. Valeriu Nicolae avertizează: „Zilele următoare vor fi tare complicate”
Activistul civic Valeriu Nicolae avertizează că rezultatul care se preconizează pentru turul 1 al Alegerilor prezidențiale 2024 va fi un adevărat test pentru democrație. Reușita Elenei Lasconi depinde de atitudinea marilor partide, iar recunoașterea înfrângerii candidatului PSD este la mâna BEC.
Calin Georgescu jpg
Ce legături are Djokovic cu fiul lui Călin Georgescu. Surpriza de la alegerile din România se antrenează în stilul lui Putin
Călin Georgescu este practicantul unui sport considerat extrem, înotul în ape înghețate. În campania dusă online în ultimii ani, candidatul independent la prezidențiale a ținut discursuri din mijlocul unui lac.
Candidatul USR la funcția de președinte, Elena Lasconi, votează în primul tur al alegerilor prezidențiale, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Cum s-a votat în Republica Moldova. Elena Lasconi și Nicolae Ciucă au obținut cele mai multe voturi
Cei mai mulți dintre moldovenii cu cetățenie română, adică 45.590 de persoane au votat pentru candidata USR, Elena Lasconi, fiind urmată de candidații PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, pentru care și-au exercitat dreptul electoral 16.175, respectiv 5.563 de persoane, conform datelor ofici
Banner Călin Georgescu hartă
A explodat mămăliga?
România trimite în turul doi pe Călin Georgescu, naționalist și suveranist, și pe Elena Lasconi, de factură liberală și profund pro-europeană.
g7 shutterstock
Miniştrii de externe din țările G7 se vor întâlni în Italia pentru ultima reuniune a administraţiei Biden
Miniștrii de externe, din statele membre ale formațiunii internaționale G7, se vor întâlni în Italia, la Fiuggi și Anagni în perioada 25-26 noiembrie. Aceștia vor discuta principalele subiecte de interes la nivel interanțional. Pe ordinea zilei, se află războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu.
#MediciBuni   Dr  Octavia Harich jpg
#MediciBuni – Dr. Octavia Harich, MedLife: „Numărul pacienților alergici este într-o continuă creștere, iar cazuistica este din ce în ce mai complexă”
În perioadele de toamnă și iarnă, incidența bolilor respiratorii crește din cauza temperaturilor scăzute, a umidității ridicate și a tendinței de a petrece mai mult timp în spații închise, favorizând transmiterea bolilor.
Banner Rona Hartner
Cum a fost comemorată de familie regretata Rona Harter! Fiica ei a a fost la cimitir: „Am reușit să scoatem cartea, dar este o ediție limitată”
S-a împlinit un an de la moartea regretatei artiste Rona Hartner care s-a stins din viață pe 23 noiembrie, anul trecut, la vârsta de 50 de ani.
Călin Georgescu este preşedintele Centrului European de Cercetare al "Clubului de la Roma" jpeg
Ce avere are Călin Georgescu. Ca profesor, a câștigat 72.000 de lei pe an
Călin Georgescu, candidatul independent care se află pe primul loc în urma rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale, nu are datorii, iar în ultimul an a câștigat 72.000 de lei ca profesor la Universitatea din Pitești conform declarației sale de avere.