Lars Eidinger în concert

Publicat în Dilema Veche nr. 637 din 5-11 mai 2016
Lars Eidinger în concert jpeg

● Richard al III-lea de W. Shake­spea­re; tra­du­cere şi a­dap­ta­re: Ma­rius von  Ma­­­yen­­­burg; regia:  Thomas Os­ter­me­­­ier; de­cor: Jan Pap­pel­baum; cos­tu­me: Flo­rence von Gerkan; mu­zi­ca: Nils Os­­ten­­dorf; video: Sé­­bas­­tien Du­pouey; dra­maturgie: Florian Bor­ch­­me­­yer; ma­rio­nete: Ingo Me­wes, Karin Tiefensee. Cu: Lars Ei­din­ger, Moritz Gottwald, Eva Meck­bach, Jenny König, Sebastian Schwarz, Robert Beyer, Thomas Ba­ding, Christoph Gawenda, Lau­renz Laufenberg, Thomas Witte. Schau­bühne am Lehniner Platz, Ber­lin, Festivalul Internaţional Shake­spea­re, Craiova.

Festivalul Internaţional Shakespeare de la Craiova şi-a dublat în acest an durata prin găzduirea Premiilor Europa pentru Teatru. În ultima zi de festival, 23 aprilie (ziua morţii şi posibil şi a naşterii lui Shakespeare), Emil Boroghină a reuşit să aducă la Craiova spectacole realizate de doi dintre cei mai importanţi regizori europeni, Romeo Castellucci şi Thomas Ostermeier, ambii recompensaţi în trecut cu Premiul Noi Realităţi Teatrale. S-a realizat astfel conexiunea între cele două manifestări.

Richard al III-lea în regia lui Thomas Ostermeier, unul dintre capetele de afiş la Festivalul de la Avignon în 2015, este o operă rock a răului, sîngeroasă şi strălucitoare, într-un decor elisabetan ce aminteşte de teatrul lui Shakespeare, The Globe (o scenă în semicerc care anulează distanţa între actori şi public). Decorul – un perete cu pasarelă – este înviorat uneori de confetti (aruncate de Richard, o ironie la propria „măreţie“). Costumele sînt contemporane şi neutre. Un baterist îl dezlănţuie pe Richard cu un punk rock live. Richard e un DJ (ceea ce Lars Eidinger chiar este în viaţa reală) căruia îi place să mixeze realitatea cu propriile fantasme. Proiecţiile hitchcockiene susţin şi ele stările lui Richard, cu păsări agresive roind hămesite cînd se imaginează omorurile şi liniştite în preajma morţii. Şi muzica victimelor, delicate menuete, e alta decît a lui Richard.

Ostermeier pune accent pe text, folosind excelenta traducere a lui Marius von Mayenburg, care a transformat versurile în proză, curăţind narativitatea şi concentrînd scenele în jurul lui Richard. Întreg spectacolul vorbeşte nu numai despre un imperiu al răului în construcţie, dar şi despre efectele negative ale excluderii sociale – a lui Richard de către ceilalţi din cauza diformităţii, a celorlalţi de către Richard pentru interesele sale personale. Ostermeier face un selfie performativ politicii contemporane într-un spectacol solid ca dramaturgie şi regie, riguros în demonstraţie, meşteşugăreşte făcut. Ceea ce face fabuloasă această întreprindere este Lars Eidinger.

Actorul-fetiş al lui Ostermeier, Eidinger creează un personaj ludic, animalic (cadavrul său este agăţat în cîrlig precum carcasele animalelor în abatoare), pervers în răutatea sa, care jonglează cu crimele şi frustrările, încercînd să schimbe tiparele lumii. Remarcabile la Eidinger, dincolo de talentul uriaş şi curajul de a se arunca în cele mai ciudate şi riscante interpretări, sînt un riguros simţ al echilibrului, o ştiinţă a jocului fără patetism şi o dezarmantă siguranţă pe scenă.

Să le luăm pe rînd. Actorul ştie cu precizie să creeze o compoziţie echilibrată de ludic, intensitate şi consistenţă, fiind în acelaşi timp fermecător de obraznic, inconfortabil ca atitudine şi incorect politic. Este un actor de mare forţă interpretativă, fără entuziasme, melodramă sau falsitate. Apoi este uimitor modul în care se conectează cu publicul, integrîndu-l firesc în performance. L-am văzut şi în alte spectacole conversînd cu sala, ca actor şi personaj în acelaşi timp, răspunzînd natural unui impuls (un strănut, o sonerie de telefon), chestionînd cîte un spectator în legătură cu problematica unui monolog. Ceea ce face Eidinger este mai mult decît o formă fascinantă de brechtianism, este forţa extraordinară a unui actor stăpîn absolut pe propriile instrumente de lucru. Scena seducerii lui Lady Ann, pe care o joacă nud – Richard este un dezinhibat care mizează pe forţa cuvîntului, căci nuditatea este argument în favoarea „fragilităţii“ şi „sincerităţii“ sale –, arată un performer extrem de sigur de sine. În scenele cu nuditate, actorii încearcă să ascundă corpul sau, dimpotrivă, să îl exhibe, ambele fiind semne de disconfort. Eidinger nu face nici una, nici alta. Este împăcat cu trupul său, nu îl arată mai mult decît e necesar, nu îi conştientizează nuditatea mai mult decît îl obligă textul. Din nou, este vorba despre un sănătos simţ al echilibrului.

În Richard al III-lea, Ostermeier a creat o poetică a corpului diform, arătat în toată urîţenia şi maladivitatea lui, gol sau aproape gol, cu imperfecţiunile şi urmele suferinţelor la vedere, dar în acelaşi timp a intrat în viscerele teatralităţii, făcînd vizibile protezele (cocoaşa), deci convenţia. Din momentul încoronării, Richard apare cu un corset medical pentru îndreptarea coloanei vertebrale şi o gutieră. Este o încercare de obţinere a „măreţiei“ regale şi de încadrare într-un tipar de frumuseţe fizică validat de societate. Şi aici postura lui este ambivalentă, de călău şi victimă: diavolul vrea să înşele, exclusul vrea să fie acceptat.

Ceilalţi actori joacă rece, cinematografic, lăsîndu-i loc lui Eidinger pentru cabotinismul său. Unii joacă mai multe personaje, precum Robert Beyer, cu trei roluri, dintre care Catesby, micul sfătuitor al lui Richard, strivit de forţa acestuia, şi Margaret, regina înaltă şi aspră. Pentru rolurile celor doi prinţi-copii, Ostermeier recurge la marionete în mărime naturală, cu tijă, mînuite la vedere şi impresionante pentru că sînt identic „umane“. Pentru dublarea perspectivei, regizorul se joacă cinematografic şi cu planurile, avînd unul general şi unul detaliu, obţinut cu o cameră de filmat, mînuită de actori, în special de Richard (care mînuieşte şi microfonul).

Richard al III-lea este un spectacol inteligent şi coerent construit, dar, mai presus de asta, este cîmpul de luptă şi de joacă al unui actor excepţional: Lars Eidinger.

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: A. Declair

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

image png
Poți găsi litera E ascunsă printre F-uri în 5 secunde? Doar 1% dintre oameni reușesc!
Iluziile optice sunt imagini care ne păcălesc ochii și creierul, provocându-ne să vedem lucruri într-un mod diferit.
Donald Trump FOTO AFP
Războiul administrației Trump cu mass-media. Președintele american suspendă fondurile pentru posturile publice NPR și PBS
Donald Trump a semnat un ordin executiv vizând tăierea fondurilor pentru posturile publice National Public Radio (NPR) și Public Broadcasting Service (PBS), a anunțat joi Casa Albă, relatează presa americană.
doliu jpg
Doliu în lumea muzicii. A murit o cântăreață cunoscută pe tot mapamondul. Sâmbătă trebuia să aibă concert
Cântăreața și compozitoarea americană Jill Sobule a murit la vârsta de 66 de ani, în urma unui incendiu izbucnit în locuința sa din Woodbury, Minnesota, o suburbie a orașului Minneapolis.
Cuza de la Noaptea Tarziu, captura video YouTube side jpg
„Mi-a fost rușine cu mama”. Cuza a vorbit despre întâmplarea din adolescență care l-a marcat profund
Cuza de la Radio ZU și-a deschis sufletul într-un episod al podcastului „Gând la Gând cu Teo”, moderat de Teo Trandafir, și a vorbit deschis despre un moment dureros din adolescența sa: „Mi-a fost rușine cu mama”, a mărturisit artistul.
adu caii, Simioane, trend pe TikTok Foto Captură video TikTok jpg
„Adu caii, Simioane”, noul trend de pe Tiktok în sprijinul liderului AUR. „Nu vă spun cu cine votez, ghiciți voi”
Un nou trend a luat amploare pe TikTok, în preajma alegerilor prezidențiale. Utilizatorii postează clipuri scurte în care „nu spun cu cine votează”, iar pe fundal se aude melodia „Adu caii, Simioane”.
Castraveti murati in otet 1024x683 jpg
Nu o mai arunca! Zeama de castraveți poate face minuni în bucătărie, grădină și sănătate
În goana noastră de a face loc în cămară pentru alte conserve sau legume, avem adesea tendința de a arunca zeama de castraveți murați, considerând-o un reziduu fără valoare.
Tren de mare viteză din Japonia FOTO SHUTTERSTOCK
Haos în Japonia: Un șarpe a blocat, timp de două ore, celebra linie de trenuri rapide
Japonia este renumită pentru punctualitatea trenurilor sale de mare viteză, orice întârziere generând automat o anchetă de specialitate. O situație excepțională a provocat însă un blocaj de aproape două ore, timp în care niciun tren nu a putut circula.
durere de genunchi jpg
Ce băuturi reduc acidul uric?
Dacă te confrunți cu dureri articulare sau umflături neplăcute, este posibil ca nivelul acidului uric din organismul tău să fie crescut.
creier uman Shutterstock jpeg
Ce grăsimi sunt bune pentru creierul tău
Alegerea grăsimilor potrivite în alimentație poate avea un impact semnificativ asupra funcțiilor cognitive, concentrării și stării de spirit. Hai să descoperim împreună care sunt cele mai benefice grăsimi pentru creierul tău și cum le poți integra în dieta zilnică.