Jocuri periculoase la locul de muncă

Publicat în Dilema Veche nr. 730 din 15-21 februarie 2018
Jocuri periculoase la locul de muncă jpeg

● Bull de Mike Bartlett, traducerea: Ilinca Hărnuț, regia: Elena Morar, scenografia: Livia Vișănescu, video: Ana Cârlan, asistent proiect: Andrei Duțu. Cu: Gabriel Răuță, Ilinca Hărnuț, Rolando Matsangos, Bogdan Cotleț. O producţie Arkadia cu sprijinul strategic POINT, finanţată de Primăria Municipiului București prin ArCuB. Point Art Hub. 

Agresivitatea în lumea contemporană devine tolerabilă din cauza/datorită banalizării. În relaţiile de muncă, violenţa psihică şi chiar fizică apare atît în exploatarea muncitorilor, cît şi în corporaţii, determinată de vînarea profitului. „Mediul de lucru competiţional“ este o expresie care se traduce prin oportunităţi de avansare în carieră, dar şi prin relaţii de lucru abrazive.

Folosit pentru a desemna un comportament ostil, de excludere şi umilire – în cazul copiilor, la şcoală, iar în cazul adulţilor, la locul de muncă –, termenul bullying implică o tuşă violentă (intimidare, hărţuire, brutalizare). În cazul copiilor, în ultima vreme, situaţia pare să se fi agravat: recenta campanie „Opriţi bullying-ul sau desfiinţaţi recreaţiile!“ a Organizaţiei „Salvaţi copiii“, prin care se semnala faptul că unul din patru elevi este agresat de colegi în pauzele dintre cursuri, a venit pe fondul incapacităţii profesorilor şi a şcolii, ca instituţie, de a stopa fenomenul. În cazul adulţilor, situaţia este diferită, dar nu mai bună. Deşi şcoala nu reuşeşte să oprească bullying-ul, ea nu îl acceptă, în timp ce companiile îl tolerează şi chiar îl încurajează. Căci competiţia între angajaţi, care se luptă să lucreze mai mult şi mai bine, generează profit. Cum în dragoste şi în război totul este permis, şi în rivalitatea profesională sînt acceptate tot felul de mijloace de luptă. Mediul social, educaţia, defectele fizice, stilul de lucru sau hainele, situaţia familială, orice poate fi motiv de umilire. Victima este scoasă din joc în cazul unor sarcini profitabile sau ajunge pe lista concediaţilor. Bullying-ul transpune legea supravieţuirii la locul de muncă: supravieţuiesc doar exemplarele puternice.

Dramaturgul Mike Bartlett are o preocupare constantă pentru nocivitatea relaţiilor de muncă în corporaţii, cu impact major asupra calităţii vieţii. Bull este un studiu asupra competiţiei în interiorul unei companii, cu trei angajaţi convocaţi de CEO pentru o posibilă concediere. În aşteptarea şefului, dinamica relaţiilor dintre cei trei capătă accente dramatice. Manipularea, minciuna, atacurile, şantajul sînt elementele constitutive ale unui conflict psihologic care, de la un punct încolo, devine fizic. Scopul? Eliminarea celui mai slab.

La Point, regizoarea Elena Morar a realizat un spectacol minimalist, atent lucrat la nivelul personajelor şi al relaţiilor, care serveşte tema (pe două ecrane rulează un set de reguli şi credinţe corporatiste, livrate prietenos, în scurte notaţii fals pozitive precum „Nu poţi face echipă cu cineva care nu rîde“, în flagrantă contradicţie cu realitatea) şi provoacă discuţii asupra ei. Trebuie să fac aici o mică paranteză: există spectacole, diferite ca modalităţi de lucru şi producţie (piese de teatru sau scenarii scrise în urma documentării, creaţii de autor sau colective etc.), a căror funcţie principală este livrarea în spaţiul public a unor subiecte de actualitate, ignorate sau marginalizate de către societate. Sînt spectacole care pun accent pe temă, lăsînd spectaculosul pe plan secund (aici intră în discuţie şi alţi factori, precum precaritatea, care inhibă financiar potenţialul performativ, dar asta este o altă discuţie). Bull este un astfel de spectacol, necesar ca impuls pentru conştientizarea şi verbalizarea fenomenului de bullying – au fost dezbateri postspectacol cu participarea unui psiholog, au existat reprezentaţii în sediile unor companii (datorită unei scenografii adaptabile, fără decor construit, spectacolul este uşor de mutat) –, dar care se păstrează, ca expresie, în zona austerităţii performative (a corectitudinii performării unui text). Prevalenţa subiectului în faţa spectaculosului vine şi ca una dintre posibilele transpuneri autohtone ale supremaţiei, în teatrul occidental, pe care o are dramaturgul (contemporan) în faţa regizorului.

Bull arată modalităţi de hărţuire într-o corporaţie, unde detaliile de viaţă personală şi atributele persoanei devin pretexte pentru abuz psihic, plasînd individul într-o prelungită postură de victimă şi influenţînd atît opinia celorlalţi despre acesta, cît şi pe cea a lui despre sine însuşi. Mentalitatea de victimă atrage animalele de pradă (personajul-prototip este abuzat şi după ce a fost doborît, pentru pura plăcere a agresorului). Apoi este revelat parcursul unui individ între trei postúri: agresor, victimă, martor. Nici unul dintre personaje nu se poziţionează exclusiv într-o singură postură, ci migrează dintr-una în alta, deşi una rămîne tot timpul dominantă. Pentru Tom (Gabriel Răduţă), dominanta este cea de victimă, unde a fost plasat de nivelul educaţiei, clasa socială, eşecul în cuplu şi o nesuferită (din perspectiva celorlalţi) aplecare spre corectitudine în relaţiile de muncă (ceea ce îl face o victimă sigură a farselor, cu urmări profesionale dramatice). Din cînd în cînd, Tom atacă la rîndul său, exploatînd vulnerabilităţile biografice, profesionale sau de tactică ale agresorilor săi, Isobel (Ilinca Hărnuţ) şi Tony (Rolando Matzangos), care sînt angajaţi Alpha (execută fără milă pe oricine le stă în cale). Deşi nu au fost mereu în vîrful piramidei, amîndoi au învăţat cum să cîştige lupta şi au un simţ ludic (care lui Tom îi lipseşte complet) bine dezvoltat. Şeful lor, Carter (Bogdan Cotleţ), este un agresor pasiv, lasă lucrurile să se întîmple de la sine şi promovează angajatul-martir („sacrifică-te pentru binele companiei“) şi puternic („e problema ta că nu te-ai adaptat“).

Bull este un spectacol-avertisment despre duritatea relaţiilor de muncă din marile companii. Tematic, el urmează spectacolului lui Bogdan Georgescu, ForTheWin, care a investigat cazul Ralucăi Stroescu (2007), project manager într-o multinaţională, moartă după ce a muncit 100 de ore săptămînal. Procesul ei a avut un verdict abia anul trecut. Compania nu a fost incriminată. 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: Alexandra Savu

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

shutterstock 1882314418 jpg
Destinația de vis unde un Revelion de 5 stele costă cât unul la... Covasna. I se mai spune și „Țara artificiilor” sau „Insula de miere”
Dacă nu ai decis încă unde vei petrece Revelionul și vrei să te bucuri de un început de an cu adevărat spectaculos, ai nevoie de o petrecere în „țara artificiilor”, Malta!
Ciprul a decis să ceară sprijin financiar
UE sprijină, în premieră, achizițiile publice comune pentru apărare, inclusiv în România
Uniunea Europeană face un pas major în întărirea apărării comune, alocând, în premieră, un sprijin financiar semnificativ pentru achizițiile publice în comun în domeniul apărării.
https%3A%2F%2Fwww gandul ro%2Fwp content%2Fuploads%2F2023%2F12%2Fextrageri loto loterie loteria romana foto Alexandra Pandrea25 jpg
Numerele câștigătoare ale tragerilor Loto 6/49, Noroc, Joker, 5/40 și Super Noroc de joi, 14 noiembrie 2024
Joi, 14 noiembrie 2024, au loc noi trageri Loto 6/49, Noroc, Joker, Noroc Plus, Loto 5/40 și Super Noroc, după ce la extragerile de duminică, 10 noiembrie, Loteria Română a acordat aproximativ 34.000 de câștiguri în valoare totală de peste 2,52 milioane de lei.
Hacker criptomonede bitcoin laptop tastatura furt FOTO Shutterstock
Un expert în criptomonede a fost găsit mort într-un parc, la câteva luni de la răpirea sa
Un crypto-influencer dispărut în urmă cu aproape cinci luni a fost găsit mort într-un parc din Montreal - Canada. Bărbatul fusese răpit, împreună cu trei prieteni, din zona veche a orașului.
politia nu treceti
Un bărbat de 50 de ani, din Olt, găsit fără viață în locuința în care locuia cu chirie. Își anunțase familia că-și pune capăt zilelor
Un bărbat în vârstă de 50 ani, din județul Olt, și-a pus capăt zilelor, fiind găsit decedat în locuința în care stătea cu chirie. În cursul dimineții și-ar fi anunțat familia că își pune capăt zilelor.
salata de struguri cu nuci jpg
Salată de struguri cu nuci
O salată de struguri cu nuci este o combinație savuroasă de ingrediente proaspete și crocante, ideală pentru gustări sau ca garnitură pentru mesele de toamnă.
Criza financiara
Negrescu: Economia României gâfâie. Datele nu arată deloc bine nici pentru 2025
Economia României a stagnat în trimestrul trei, iar datele nu arată deloc bine nici pentru anul viitor, consideră consultantul economic Adrian Negrescu.
budinca de struguri negri jpg
Budincă de struguri negri
Budinca de struguri negri este un desert simplu și aromat, perfect pentru a savura dulceața naturală a strugurilor negri.
Donald Trump la un miting electoral (© Facebook / Donald J. Trump)
Ce sumă colosală a câștigat un bărbat care a mizat la pariuri pe victoria lui Trump. FBI a intrat pe fir
Ce sumă colosală a câștigat un bărbat care a mizat la pariuri pe victoria lui Trump. FBI a intrat pe fir.